vrijdag 10 april 2020

Hoe zal het leven post-corona zijn?

Op een dag worden we wakker en dan is corona echt verleden tijd.
Wanneer?
Misschien is dat in april volgend jaar, maar misschien ook in september volgend jaar of nog later.
We zullen een zucht van verlichting slaken!
Eindelijk is het voorbij!
Sommige, waarschijnlijk de meeste, mensen zijn blij dat al hun geliefden, ook de kwetsbare, het overleefd hebben.
Andere mensen zijn heel verdrietig over het verlies van geliefden, die zonder het virus misschien nog jaren hadden kunnen leven. 
De werkloosheid is opgelopen tot 10% of misschien wel meer en veel mensen zitten diep in de financiële zorgen.
Hoeveel ouderen zijn er over en hoeveel hebben het niet overleefd?
Op dit moment wordt er gezegd: Corona is de "Boomer remover".

Ik denk nu: zal ik er als kwetsbare Boomer met een overgewicht boos om aangekeken worden dat alles plat moest gaan en dat mensen hun bedrijf en hun werk zijn kwijtgeraakt om mij en andere Boomers te redden? Als ik het overleef tenminste.
Als het virus COVID-19 niet de nare eigenschap had gehad vooral voor de kwetsbare ouderen dodelijk te zijn, dan hadden we gewoon door kunnen gaan met ons leven, waren er nauwelijks extra IC bedden nodig geweest en was de economie niet ingestort.
Geen kinderen met máánden onderwijsachterstand, lekker op vakantie, gewoon naar de kerk, fijn feesten kunnen vieren op het moment dat je daar zin in en geld voor had.

Er zijn ongetwijfeld mensen die dat nu ook denken. De economieën, vooral in de landen met een wankele economie, hadden er véél beter voorgestaan als ze de door Corona doodzieke ouderen hadden laten doodgaan.
Het had ook nog woonruimte opgeleverd voor diegenen die het overleefd hadden en het had de overheid en pensioenfondsen flink wat geld voor AOW en pensioenen gescheeld.
Dus als ik corona goed overleef door het niet te krijgen of heel mild te krijgen of door zorg in een ziekenhuis, dan moet ik iedereen héél dankbaar zijn voor alle maatregelen die genomen zijn om de pandemie onder controle te krijgen.

Niet dat oudere kwetsbare mensen er ook maar iets aan kunnen doen dat zij zo te grazen genomen worden door dit COVID-19. Net zo min als de 100 miljoen jongere mensen tussen 14 en 40 jaar er iets aan konden doen dat zij in de periode 1918-1919 zo bevattelijk waren voor de Spaanse Griep dat ze er aan stierven.

Het is nu nog koffiedik kijken hoe de wereld er uit gaat zien en hoe snel alles weer redelijk normaal is, maar het is duidelijk dat deze periode nog lang in het geheugen van mensen blijft hangen. Precorona en postcorona worden heel verschillende tijdperken.

25 opmerkingen:

  1. Dag Aaf,
    Mijn dochter werkt op een corona afdeling in een ziekenhuis.
    Zeker een groot deel van de mensen die zijn opgenomen zijn boven de 50, ook liggen er 30 en 40+ patiënten met corona, ze zijn erg ziek, maar de meesten overleven de ziekte. Wel hebben ze intensieve verzorging in het ziekenhuis nodig.
    Om niet allemaal tegelijk ziek te worden en kans te hebben op verzorging in het ziekenhuis als het nodig, moeten we nu thuis blijven, is de horeca dicht etc.
    Het is voor ons allemaal dat we ons aan de maatregelen moeten houden en niet alleen voor mensen die kwetsbaar zijn.
    Groet Mariëtte

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk niet dat je erop aangekeken wordt. Inmiddels heeft denk ik iedereen om zich heen, of via via wwl gehoord van iemand, die gewoon fit en gezond was en toch ook op zo'n IC bed belandde.


    Het is voor de zwakkere doelgroep dodelijker, maar ook de gezonde man/vrouw kan echt doodziek worden!
    Volgens mij weten ze nog steeds niet waarom. Ik dacht al misschien heeft het iets met de stand van de longen in het lichaam te maken. Dieren die op 4 poten lopen hebben geen last, de extreem zware gevallen worden op hun buik beademd. Ik ben een leek hoor, maar misschien.?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aangezien alle mensen op twee poten lopen, verklaart de plek van de longen in het menselijk lichaam niet waarom de ene mens wel heel ziek wordt en de andere niet.

      En geloof me maar dat de medische wetenschappers heel heel hard op zoek zijn naar een verklaring waarom sommige jonge, in principe gezonde mensen er zo doodziek van kunnen worden!

      Verwijderen
  3. Er zullen veranderingen zijn die postief en negatief uitpakken. Welke dat zijn is afwachten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Aaf, ik hoop dat de solidariteit blijft, ook als dit alles voorbij is. Niemand hoeft een ander ergens op aan te kijken, de oorzaak is een virus. En de keuze om onze gezondheid boven de economie te laten gaan is goed, en gemaakt door de mensen die we als volksvertegenwoordigers kozen. De gevolgen van die keuze gaan we ook allemaal dragen. En ja, dan moet ik vast meer belasting gaan betalen, of worden zaken duurder. Maar ik sta achter onze regering en benbtrots op hoe we hier als land doorheen gaan. Groet, g

    En ja, dan zijn er zeker landen waar het toch al moeilijk is, waar dit er niet bij kan. Met armoede, incompetent bestuur. Misschien kunnen we het leed daar iets verzachten, maar daar weet ik het ook niet...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik denk dat je een grote denkfout maakt dat op een dag corona opeens echt voorbij is. Het is een virus wat we proberen onder controle te krijgen en in hoeverre dat lukt en vooral wanneer is de grote vraag. De maatregelen zullen afgebouwd worden, maar zolang het virus er nog is en ook met vaccin zullen er in de komende jaren nog steeds doden vallen door dit virus. Net zoals met griep, is ook nooit voorbij. Zelf heb ik een groot risico om te overlijden aan corona, zeer slechte longfunctie door spierziekte en ik hoop dat er zoveel immuniteit opgebouwd wordt en een vaccin die er voor zorgt dat ik weer vrijer kan bewegen, maar zal altijd risico blijven net zoals de vele andere ziekten/ongelukken die je als mens kunnen overkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik verwacht dat er nog een tweede golf corona patiënten komt. In de komende herfst/winter. Misschien dat er dan een remedie is (ik hoop het) maar volgens mij zijn we er nog lang niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik luister ontbijt tv,en hoor Diederik Gommers net zeggen dat corona nooit weggaat. Het is/wordt net als griep een ziekte die op en af de kop opsteekt. Dáárom is het vaccin ontwikkelen zo belangrijk.
    En tja,er zijn botte klapharken die nare dingen zeggen over de getroffen mensen...dat is hun mening. Dat vinden ze.So what.Zij maken gelukkig het beleid niet!

    En ondertussen helpen we elkaar om het vol te houden(ook voor die hondsbrutale klapharken)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zoals ik het begrijp is corona 'here to stay'. Voorlopig blijft het denk ik nog wel een rol spelen in ons leven en maatschappij. En als het corona niet is, zijn er wellicht andere pandemieën die mede ontstaan door onze leeftstijl.

    Terug naar hoe het was hoeft van mij dan ook niet. Het mag van mij best allemaal wat minder. Ik zie deze crisis ook wel als een wake-up call voor de mensheid en een kans om een nieuw pad in te slaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb van verschillende kanten de mening gehoord/gelezen dat mensen de maatregelen een veel te groot offer vinden, alleen maar om 'de oudjes' te redden. Ik bracht daar dit tegenin: stel nou dat dit virus vooral dodelijk was voor kinderen?? Dan zouden we toch (ook) met liefde binnenblijven om er zoveel mogelijk te redden? Overigens merk ik wel dat er ook mensen zijn die hun mening bijstellen nu idd steeds meer verhalen opduiken van slachtoffers die jong en voorheen kerngezond waren. Misschien een besef dat het henzelf óók kan overkomen, ook al zijn ze niet oud, ziek of hebben overgewicht.
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als er geen maatregelen genomen werden, zouden nog veel meer mensen ziek worden en sterven, ook jongeren. Dan zouden we moeten selecteren: ouderen laten we doodgaan, en ook de andere kwetsbare mensen. Dan kunnen we ons richten op de jongere en minder kwetsbare mensen. Ik vraag me af hoeveel mensen er zouden sterven, als we niets deden. Geen enkele samenleving kan zich dit permitteren, lijkt mij.

      Verwijderen
  10. het wordtniet meer normaal,er zullen nog meer nieuwe virusen komen ,het maar overal heen vliegen ,grote groepen mensen bijelkaar moeten we gaan afleren of beperken ,dit volgens de virologen ,misschien gaan we daar eens naar luisteren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eerst komma, dan spatie

      Verwijderen
    2. @ Anoniem: jouw opmerking is naar mijn mening wel een beetje miereneukerij. Het klopt dat de komma eerst komt en dan de spatie, maar dat vind ik niet zo'n punt. Je vergeet te vermelden dat hoofdletters ontbreken en dat zo hier en daar ook spaties ontbreken.

      Verwijderen
    3. Een Jip en Janneke vertaling zou wel handig zijn. De strekking ontgaat me ook nogal

      Verwijderen
  11. Als ik het goed begrijp blijft dit virus er altijd of dooft na een hele tijd uit, maar vinden we een vaccin. Net als tegen de griep en andere virusziekten. Maar wanneer we dat vinden is nog onbekend, dus de huidige maatregelen zullen ook nog wel een tijd langer duren, misschien in een afgezwakte vorm.
    Hoop dat we met ons allen ons nu kunnen blijven gedragen en niet de zorg nog zwaarder belasten.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb het idee of de hoop dat iedereen of bijna iedereen nu een besef van een collectieve kwetsbaarheid gekregen heeft. Iedereen heeft immers wel ouderen of kwetsbaren om hem heen die getroffen kunnen worden. Die we nog lang niet kwijt willen.
    Behalve die leipo, s die het maar onzin vinden en geen afstand willen houden. Ik kom ze nog wel tegen. Het gaat over een paar maanden als het wat losser is gelaten spannend worden. De kwetsbaren zullen dan nog wel heel erg moeten uitkijken. Dan komt het op solidariteit aan. Dat ook degene “ die zich sterk en goed “ voelen ook nog afstand blijven houden en zo. Dat ze het ook door kunnen geven zonder zelf “ wat” te krijgen. De solidariteit komt dan van twee kanten. Omdat bedrijven die nu stil liggen weer opgestart kunnen worden moeten die kwetsbaren nog lang opgehokt blijven zitten. Dus wat nou verwijten maken ! Goudsjeblom.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. alsof het alleen nog oudere zijn die ziek worden.ook steeds meer jongere overleven het niet helaas,

    BeantwoordenVerwijderen
  14. We hebben jaren in een luwte geleefd waarin besmettelijke ziekten hanteerbaar en voorkoombaar waren. Nu is er een nieuw type ziekte waar we ons op moeten instellen. Als je naar de geschiedenis kijkt, is het wel erg optimistisch om te denken dat dat binnen een paar jaar klaar kan zijn. Wel hebben we het geluk dat er nu een medische infrastructuur is die ons in staat stelt onze zieken zo goed mogelijk te behandelen. Ik hoop van harte dat die medische infrastructuur op peil wordt gehouden in de komende jaren.
    Over de economische en sociale gevolgen zou graag vaker en meer van de historici willen horen. Economen voorspellen, maar geschiedkundigen trekken lering. Het komt me voor dat we die lessen nu heel goed kunnen gebruiken om onze "chronisch corona" samenleving zo evenwichtig mogelijk te laten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik denk dat er inderdaad geen post-corona tijdperk komt, maar hopelijk wel een tijdperk na deze pandemische fase.

    En offers voor de Boomers? Zo zie ik het niet.
    Er schijnen 1,3 miljoen mensen in Nederland in de zorg te werken. Zij werken nu harder dan ooit.
    In het verpleeghuis vallen nu slachtoffers onder de bewoners en natuurlijk valt elk individueel geval te betreuren, maar in het grotere plaatje zijn het niet die overlijdens waarover ik me zorgen maak. Het zijn die 1,3 miljoen zorgmedewerkers, die nog een leven lang mee moeten en die ik wil behouden voor de zorgsector. We moeten er samen voor zorgen dat het voor hen behapbaar blijft. Dat ze niet getraumatiseerd thuis komen te zitten. Dat ze af en toe een vrije dag kunnen nemen. Dat we de tijd krijgen om voldoende beschermende middelen te regelen. Daarvoor blijf ik binnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wow als kleindochter van een overleden oma in een verzorgingstehuis die besmet is geraakt omdat er tig mensen haar kamer in en uitliepen, maar wij als familie niet meer heenmochten, vind ik dit een heel ondoordachte en harde reactie. Je had het ook weg kunnen laten.

      Jij maakt je geen zorgen.

      Nou ik wel. Zeker ook vd zusters die superlief waren (denken we) en waarvoor ik veel respect heb omdat ze savonds naar hun gezin teruggaan. Maar meer wat dit met zoons en dochters doet, vaders en moeders v kinderen in verzorgingstehuizen, de ouderen en kinderen zelf. Die snappen er niets van.

      Verwijderen
  16. Ik denk niet dat het voorbij gaat maar wel dat het op den duur hanteerbaar wordt en mensen bv ingeent zouden moeten worden voor het virus.. voor nu is het nog koffie dik kijken.
    Laten we hopen dat er snel een vaccin komt, maar dat mensen het anders moeten gaan doen is een ding wat zeker is..

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Idd Anoniem het valt mij op dat juist deze groep corona krijgt. De groep die volgens Rutte beschermd moet worden daar vallen enorm veel doden. Familie mag niet meer langskomen en afscheid nemen van deze mensen. Ze gaan dood in eenzaamheid dus niets menselijks meer. En ze worden dus niet besmet door familie en vrienden maar door het zorgpersoneel. Dat maakt het nog triester voor al die families die iemand verliezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. We kunnen het ons nu niet voorstellen, maar over een jaar of twee jaar is dit nog een vage herinnering. Net als andere ‘grote’ gebeurtenissen. Ligt er nog iemand wakker van oorlog in Joegoslavie, 9/11 en allerlei aanslagen in Europa? Nee. Zelfs recente tragedies als de MH17 zijn al naar de achtergrond verdreven voor het gewone publiek. Het leven gaat door en mensen gaan verder met hun dagelijkse dingen zoals werken, de kinderen opvoeden etc. Het leven post-corona zal er in grote lijnen gewoon hetzelfde uitzien als het leven ervoor.

    We kunnen heel hysterisch alles groter maken dan het is, maar het gros van de mensen wordt niet heel ziek van corona en ook van de mensen die wel ziek worden overleeft het overgrote deel. In onze familie is iemand van 80 met hartproblemen ziek geworden in een zorginstelling en inmiddels ook weer opgeknapt. Heel sneu, want besmet door het onderbezette en uitgeputte personeel met een tekort aan beschermingsmiddelen. Als je denkt dat er zoveel mensen komen te overlijden dat de woningnood wordt opgelost, dan zie je ze echt vliegen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.