Per jaar besproeien we onze tuinen met gemiddeld met zo’n 1.100 liter drinkwater (bron: Milieucentraal)
Hoe kun je nu zorgen dat je in je tuin minder water gebruikt?
Regenwaterton
Gebruik een regenwaterton en het liefst méér regenwatertonnen. Zo'n regenwaterton helpt om het riool te ontlasten en je hebt tegelijkertijd water voor het begieten van je planten.Planten op de juiste plek
Zet planten die van zon en droogte houden in de zon en zet planten die van schaduw en vocht houden op een vochtige plek in de schaduw. Het je een tuin met veel zon en weinig schaduw, plant dan geen planten die veel water nodig hebben.Een groene tuin
Bestraat zo weinig mogelijk, zodat het regenwater niet meteen wegloopt in het regenputje, maar zorg voor planten en bodembedekkers, die nemen veel meer vocht op, zodat dat vocht in drogere tijden door de planten gebruikt kan worden. Bodembedekkers = een beschermend tapijt op de grond, het beschermt tegen uitdrogen.Eén keer per week water geven
Van iedere dag water geven worden planten lui en iedere dag water bevordert ziektes en schimmels. De wortels van planten die minder vaak water krijgen, groeien dieper in de grond om water te vinden.Bron afbeelding: Milieucentraal |
Neem een groene tuin, maar wel eentje met planten die weinig water nodig hebben anders heb je aan 1100 liter niet genoeg....... (of was blog stiekemweg toch bedoeld om meer water te gaan gebruiken?)
BeantwoordenVerwijderenIk ben niet van plan veel meer water te gebruiken. Ik gebruikte in mijn eenpersoonshuishouden het afgelopen jaar 18,1 m3 drinkwater. Dat is een kleine 50 liter per dag. Dat valt reuze mee, vind ik zelf! Ik werkte in dat verbruiksjaar nog 1 maand, daarna ging ik met pensioen.
VerwijderenSinds corona zal mijn watergebruik zeker gestegen zijn, omdat ik alleen nog maar thuis de toilet gebruik, douche, eet (afwas) etc.
Met de gewone planten ben ik heel makkelijk met water geven. Met de moestuin werkt het anders merk ik.... Als je wilt dat de boel een beetje doorgroeit m, dan moet er toch regelmatig water op.
BeantwoordenVerwijderenIemand ervaring met moestuinieren en minder vaak water geven
mulchen/stro rond de planten leggen en elke plant apart water geven dus niet zomaar heel de tuin indien het niet nodig is,als het kan regentonnen of nog beter een groot opslag vat (als je bv een kas of schuurtje op de moestuin hebt,en vaak zijn er sloten in de buurt dus kun je een waterpomp gebruiken(eventueel gedeeld met andere ivm de kosten daarvan)
VerwijderenIk las bij Annemieks mijmeringen dat zij bij het consuminderhuis 1x per week watergeven maar ik durf dat bij mijn groenten niet aan. En ik dacht afgelopen warme week dat ik, als ik een tuin met tegels had gehad, helemaal geen water hoefde te geven. Mijn tuin is nog maar pas aangelegd en had dus echt wel water nodig. En ja, ook ik heb er bij de aanleg rekening mee gehouden dat ik zo weinig mogelijk straatwerk heb en zoveel mogelijk planten (mijn hovenier vertelde dat het nog geen 10 jaar geleden is de verhouding 2/3 straatwerk en 1/3 beplanting was), maar dat betekent ook dat ik zomers extra water gebruik. Het lijkt me goed dat er een landelijk systeem komt om water op te slaan, dus niet alleen die regenton in mijn tuin. Gelukkig kregen we gisteren regen en lijkt er de komende dagen ook nog wat te vallen dus hoef ik dan niet te gieten of te sproeien. Fijne dag gewenst, Gerda
BeantwoordenVerwijderenEr staat mij iets bij dat er in (regio's van) België soms een verplichting is om een ondergrondse opslag tank aan te schaffen voor beregenen van tuinen en toiletten worden daar soms ook op aangesloten.
VerwijderenEn vooral ook niet heel veel water doen in die grote zwembaden in de tuin denk ik.
BeantwoordenVerwijderenEen regenton vind ik ook een goed idee.
Nog een tip (ligt erg voor de hand, maar misschien een eyeopener?): ik heb in de keuken en bij de badkamer een emmer staan. Die vier liter die er beneden anders doorgaat voor het water warm is, maar ook eierkookwater, spoelwater groenten, gaan daarin - en 's avonds bij een dorstige plant
BeantwoordenVerwijderenWe hebben 3 regentonnen en 1 watercontainer waarin we water uit de regentonnen overhevelen indien voorradig we hopen dus de komende dagen op veel regen.
BeantwoordenVerwijderenIn de keuken heb ik een emmer en op de aanrecht een grote kom en in de wasbak een kleine kom en zo vang ik vrijwel alles wat anders doorspoelt op. Als je er echt oplet kom ik zo aan 3-4 emmers water per dag. Het is wel beetje gedoe om het zo te doen maar dat heb ik er wel voor over om zoveel mogelijk de potplanten te bewateren. Ook staat er een grote kuip waarin de potplanten regelmatig worden gezet want als de kluit uitdroogt loopt het water er zo langs. In de bak zuigt het van alle kanten dan water op en blijft de kluit nat en kan je het beter bijhouden.
Het streven is om geen drinkwater voor de tuin te gebruiken en dat lukt zo best wel.
Ik heb jaren bij een NGO gewerkt op het gebied van water en sanitatie in derde wereldlanden en ben me dus erg bewust van de luxe van goed drinkwater.
Mijn tuin is niet zo groot, maar ik kwam er net achter dat er ook kleinere, hoge regentonnen staan. Daar kan ik vast nog wel een hoekje voor vinden!
BeantwoordenVerwijderenEr zijn ook schuttingen met water opslag die je kunt aansluiten op de hemelwaterafvoer. Ze zijn niet goedkoop overigens.
Verwijderenbehalve wat Lot al aangaf vraag ik me af of er behalve deze tip en die voor planten nog meer bruikbare tips zijn om op water te besparen,zoals condens van bv drogers(perfect voor stoomstrijkers)zelf heb ik een jaar geleden de droger die al oud was weggedaan,we zijn met 2 personen dus niet nodig ,ook niet in de winter.neem aan dat minder het toilet doortrekken als er geen grote boodschap is al gewoon is voor wie zuinig met water is?
BeantwoordenVerwijderenMet minder toilet doorspoelen moet je wel oppassen dat er niet teveel papier in komt anders heb je bij oudere constructies van huizen kans op verstopping. In een klein pedaalemmertje kan papier ook.
VerwijderenZelfs in de badkamer besparen we optimaal. De vorige eigenaar haad een hele rare constructie van de afvoer van wasbak, die is gesloopt en daar staat nu een emmer onder waarmee we vrijwel de hele dag plasjes kunnen doorspoelen.
Aan de andere kant: ik douche 2x per week en dan ga ik niet tussendoor tijdens inzepen of zo de kraan uitzetten, ik vind het vreselijk om in de kou te staan, maar maak het aan de andere kant meer dan goed enk ik.
Dat tussendoor bij het douchen de kraan uitdoen heb ik een tijdje gedaan, maar doe ik al lang niet meer. Het is mij inderdaad te koud!
VerwijderenBij doorspoelen van plasjes gebruik ik de plasjesknop in het toilet, Het is het overwegen waard om het papier in een pedaalemmertje te stoppen. Het papier lijkt me een belasting voor het riool. Ik moet dan denken aan vakantie in Griekenland, waar je het wc papier ook in een emmertje moest doen.
Het ‘plasjespapier’ doe ik al jaren in het pedaalemmertje .
VerwijderenWij hebben een regenton overwogen die aan de regenpijp kan worden bevestigd, met kraantje en voetsteun etc. Behalve dat hij erg lelijk is, is hij ook erg duur: 300 euro! Dit in contrast met de 70 cent waterkosten. Hebben we dus, helaas, niet gedaan.
BeantwoordenVerwijderenMarijke.
Vergeet niet dat er wel regen moet vallen voor een regenton echt nut heeft
BeantwoordenVerwijderenHeb vanmiddag tijdens de regenbui mijn tuin geschoffeld. Zo haalde ik de droge laag naar boven. Verder alle gieters / emmers en bakken gevuld met water uit de regenton.
BeantwoordenVerwijderenAls je dan moet sproeien doe dit dan niet als de planten in de zon staan en niet tijdens het heetste moment van de dag. Hoe vaak ik mensen planten water zie geven als de zon er vol op staat, je water verdampt dan voordat het effect heeft. Niet doen dus!
BeantwoordenVerwijderen+ je hebt kans dat je planten verbranden, door de vergrootglaswerking van het water!
Verwijderen