donderdag 30 juli 2020

Goedkoop kamperen

Helaas kom ik door mijn pijnlijke heupen een tent niet meer in of uit, maar ik heb vroeger met mijn ex-man heel veel gekampeerd.
We gaven dan nauwelijks meer geld uit dan dat we dat thuis deden.
Hoe deden we dat?
We fietsten, dat kost helemaal niets aan benzine, je hoeft geen tol te betalen, je gebruikt je eigen spierkracht en je wordt onderweg steeds sterker en fitter.
Als we de keus hadden, dan kozen we voor goedkope campings, campings met heel eenvoudig sanitair, zonder stroomvoorziening (destijds in de 80-er jaren, misschien is dat nu vaker zo, ook op eenvoudige campings) op de kampeerplaats en geen georganiseerd vertier, zoals een camping municipal (gemeentecamping) in Frankrijk en een Staatsbosbeheer camping in Nederland.
In Frankrijk en Duitsland hebben we ook wel wild gekampeerd. Meestal met toestemming van de eigenaar, maar soms in onherbergzame gebieden ook zonder. De Nederlandse campings van staatsbosbeheer liggen ook nog eens in prachtige, rustige natuurgebieden, dan heb je helemaal geen georganiseerd vertier nodig.
Omdat we fietsten, hadden we een lichtgewicht tentje, matjes en lichte slaapzakken. Dat is eenmalig een investering, maar die heb je er snel uit. We fietsten op fietsen die door mijn vriend onderhouden werden. Hij was een uitstekende fietsenmaker en kon ook onderweg reparaties uitvoeren. Ik had op een vakantie een wiel dat niet goed in balans was, waardoor er een aantal spaken braken. Onderweg zette hij er dan nieuwe spaken in.
Ik vond fietsen op vakantie heel erg leuk. In de auto ben je onderweg op een snelweg en zie je feitelijk heel weinig van de omgeving. Wij fietsten in een rustig tempo langs mooie weggetjes en stapten af als er iets leuks te zien was: een oud kerkje, een ruïne, een kasteel.
Het gaf mij ook een kick om bijvoorbeeld te fietsen van Groningen naar Oostenrijk en dan via Zwitserland weer terug. Helemaal zelf op eigen kracht!
Ook fietsten we naar Avignon in de Rhônevallei en weer terug naar Groningen. Ik had van tevoren nooit gedacht dat ik het zou kunnen!

Vanaf 1986 kwamen  onze kinderen in ons leven.
Met oudste fietsten in de zomer dat ze één werd rond het IJsselmeer, het werd een ruim rondje, waarbij we ook langs de Noordzee kust fietsten. We kampeerden onder anderen in Noordwijk aan Zee. Toen we weer naar Groningen zouden, waaide er een stevige Noordoosten wind. Het leek mij niet fijn om met zo'n wind over de Afsluitdijk te fietsen. Dus we fietsten wind mee een stuk terug en namen de boot van Enkhuizen naar Stavoren.
Toen de kinderen fietsen konden, bleven we in Nederland, maar ook dan goedkope campings en gingen zelf ons vertier zoeken: lezen, wandelen, zwemmen, spelen met eenvoudig meegebracht buitenspeelgoed en gevonden takken etc.

Let op, nu, in tijden van corona, moet je een campingplaats reserveren, je kunt niet zomaar  als trekker van camping naar camping gaan. Door de coronaregels zijn er minder plaatsen beschikbaar.

13 opmerkingen:

  1. Thuisblijven is nóg goedkoper, maar eer gaat niets boven de geur van gras en bomen bij het wakker worden!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk om te lezen! Ik mis de camping, dit jaar hebben we bewust gekozen voor een huisje met eigen sanitair. Maar wat had ik graag onze tent weer in Frankrijk gezet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, hè? Ik merk ook hoe ik het kamperen de afgelopen jaren door mijn heupklachten gemist heb. Vooral met het weer van vandaag!

      Verwijderen
  3. Staatsbosbeheer heeft gratis paalcampings. Daar is alleen een paal met een kraan. Het verbaasde mij dat een stopkontakt bij de tent 5 E per nacht kost. Een mobiel opladen met een zonnepaneeltje zal nog gaan maar een fiets niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. paalkampeerplaatsen zijn dit voorjaar definitief gesloten.

      Verwijderen
  4. Lijkt wel of je heupen van t fietsen zijn versleten!Teveel van t goede blijkt ook weer niet goed tezijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja joh...
      Ik heb er even op gegoogled en het enige wat ik kan vinden is dit:
      "Kies een sport die niet te belastend is voor het heupgewricht, zoals fietsen of zwemmen" op:
      https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/artrose-knie-heup/versleten-heup-oefeningen/item123372

      Ik wou dat mensen eens ophielden om zonder enige kennis van zaken hun ideeën te spuien. Zo krijg je een heel internet vol leugens.

      Verwijderen
    2. Precies! Er is niets mis met fietsen, dat kan helemaal geen kwaad. Slijtage door fietsen lijkt mij volkomen uit de lucht gegrepen!

      Verwijderen
    3. Behalve dan slijtage aan de fietsen. 🙄😂

      Verwijderen
    4. Ik ben 70 jaar, ik fiets al mijn hele leven (ik rijd geen auto), waaronder afgelopen winter dwars door de hoge Andes. Ik heb geen last van mijn heupen (dit is ten opzichte van Zuinigaan mogelijk een kwestie van geluk). Te veel van het goede is inderdaad niet goed, maar veel fietsen heeft heeft vrijwel altijd een positieve uitwerking op de gewrichten (zelfs bij gewrichtspijn lees ik nu: dat wist ik niet, ik heb geen gewrichtspijn).

      Verwijderen
  5. Fietsen is juist niet belastend voor gewrichten. Net als zwemmen.
    Wat een fijne herinneringen. Mooi toch!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat is toch heel veel beweging dat je hebt gehad vroeger. Ik zou het je nooit hebben kunnen nadoen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. paalkamperen kan helaas niet meer.
    https://www.logerenbijdeboswachter.nl/paalkamperen

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.