maandag 3 augustus 2020

Lekkere recepten met aubergines

Mijn oudste dochter vindt aubergine een verrukkelijke groente. Ik beloofde afgelopen zaterdag dat ik 2 recepten met aubergines van haar (of eigenlijk haar man, want die is de chefkok in huis) zou plaatsen.
Hierbij de beloofde recepten!

Auberginedahl met zoete aardappel                                                        3-4 pers         

200 gram rode linzen (gedroogd)
500 ml groentebouillon
zonnebloemolie
1 ui
1 cm gember
2-4 tenen knoflook
1 tl kurkuma
1 tl paprikapoeder
1 tl cayennepeper
1 tl komijn
1 zoete aardappel
1 aubergine
2 tomaten
peper en zout naar smaak
200-250 gr rijst

Bereiding
  1. Zet water op voor de rijst. Voeg de rijst toe als het water kookt en kook de rijst gaar.
  2. Kook de linzen 10 minuten in de groentebouillon. Giet de linzen af, maar bewaar de bouillon (laat de linzen uitlekken boven een bakje)
  3. Snij intussen de ui, gember en knoflook fijn.
  4. Verhit wat olie in een pan en bak de ui, gember en knoflook 3 minuten.
  5. Voeg de kruiden toe, meng goed en bak nog 2 minuten.
  6. Schil de zoete aardappel en snij in stukken.
  7. Snij de aubergine en tomaten in stukken.
  8. Voeg de linzen, zoete aardappel, aubergine en tomaten toe aan de pan.
  9. Laat de dahl 15-20 minuten stoven totdat de aubergine en zoete aardappel gaar zijn.
  10. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  11. Serveer met de rijst.

plakjes aubergine


Aubergineschotel                                                                4 pers

zonnebloemolie of wokolie
2 uien
2 aubergines
2 paprika’s
1 courgette
480 gr gekookte kikkererwten
½-1 flesje woksaus Lemongrass Chili (Conimex)
zout naar smaak
300 gr rijst

Bereiding
  1. Zet water op voor de rijst. Voeg de rijst toe als het water kookt en kook de rijst gaar.
  2. Snij de ui in kleine stukjes.
  3. Verhit de olie in een pan en bak de ui een paar minuten tot hij glazig wordt. Snij intussen de aubergine en paprika in stukken.
  4. Voeg de aubergine en paprika toe aan de pan. Bak ze een paar minuten en snij intussen de courgette in stukken.
  5. Voeg de courgette toe aan de pan.
  6. Giet de kikkererwten af en voeg toe aan de pan.
  7. Als de groente gaar is, voeg je ½ flesje woksaus toe.
  8. Voeg de gare rijst toe aan de pan, meng het geheel en proef. Voeg naar smaak zout en meer woksaus toe.

25 opmerkingen:

  1. Dankjewel Aaf! Laat ik nou net vanavond iets buiten mijn repertoire willen koken met aubergine.

    Ik ga alleen die zoete aardappel door een gewone aardappel vervangen (of door wortel, even kijken wat er is).

    Hier zouden m'n gebakken courgetteplakken heel goed bij smaken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weet niet of je leuk schrijft bespaarzuinig. Je foto’s zijn altijd leuk, maar ik blijf altijd hangen op je homepage, wat doe ik fout?

      Verwijderen
    2. Geen idee. Krijg je de pagina niet open? Ik heb een poosje terug eea ge-update........,

      Verwijderen
    3. Stom van me. Na updaten doet de pagina het idd wel:)

      Verwijderen
    4. Oh gelukkig! Bedankt voor het checken.

      Verwijderen
  2. Ga ik zeker uitproberen! Niet te moeilijk lijkt mij! Zou je vaker recepten kunnen plaatsen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vast lekker voor veel mensen. Ik eet echter koolhydraatarm en daar passen linzen en kikkererwten niet in, en rijst of aardappel ook niet en eigenlijk hou ik niet van peulvruchten.

    Misschien heeft oudste ook nog eens recepten zonder peulvruchten maar ben bang dat bij vegetarisch eten dat belangrijke ingredienten zijn de peulvriuchten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Lot: misschien moet je er wat vegetarisch gehakt bij doen en wat kaas. Moussaka is een gerecht waar aubergine in hoort te zitten. Google maar eens op koolhydraatarme moussaka.

      Verwijderen
    2. Ik vind die van het verspakket van AH erg lekker. Ik vervang het gehakt altijd door vegetarisch gehakt en doe er beperkt kaas op. Veel lekkerder dan die kleffe 'echte' moussaka.

      Verwijderen
    3. O ja? Dan heb je nog nooit echt lekkere moussaka gegeten.Niks klefs aan wanneer je de groente eerst roostert ipv bakt.Wel genoeg olie gebruiken id ovenschaal en lang genoeg laten bakken.

      Verwijderen
    4. Echte griekse moussaka is gemaakt met bechamel. Dat vind ik klef. Ik hoef geen roomsausje op mn groente.

      Verwijderen
    5. @Lot er zijn genoeg moussaka recepten voor een koolhydraatarme leefstijl, wij eten het ook regelmatig. Van peulvruchten krijg ik darmklachten, dus die eet ik niet. Gehakt, al of niet vegetarisch, blikje tomatenstukjes, kaneel, zout, peper en aubergine lekker laten pruttelen. Als je Engels kunt lezen zag ik bij Ditch the carbs en Diet docter al een paar recepten staan. Olga

      Verwijderen
    6. Voor Suzanne: een eitje splitsen en het wit met een korreltje zout stijfslaan. Dan de helft van de bechamel maken en hier van het vuur het eigeel door mengen. Als dat goed verdeeld is, het stijve eiwit erdoor spatelen en de ove n in. Krijg je een luchtige bechamel. Ik houd ook niet van zo'n superzware saus en gebruik bij ovenschotels dit trucje. Weet niet of je op mn tips zit te wachten, maar het is goed bedoeld. Groet, g

      Verwijderen
    7. He dat is een leuke tip. Ga ik opslaan. Ik gebruik heel vaak, natuurlijk eigengemaakte, be hamel.

      Verwijderen
  4. Klinkt goed. Dat gaan we maar eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Aubergine is ook een van mijn favoriete groenten. De Dahl lijkt me erg lekker, die ga ik morgen maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Fijn deze recepten!
    Zo kan ik aubergine eens opnieuw proberen want dit klinkt echt lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hmm, heerlijk! Voor de Dahl heb ik op de aubergine na alles in huis. Ik ga het eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heerlijk!! aubergine gerechten! Ik maak vaak (vegetarische) hamburger broodjes en dan leg ik onder en boven een hamburger geroosterde aubergine plakken en plakken tomaat. Zout en peper er op.. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Krijg zin in Moussaka. Of geroosterde aubergine met knoflook.
    Dank voor de inspiratie.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. keus genoeg, maar ik vind het nog steeds geen aantrekkelijke groente, sorry
    Berber

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt in Nederland te kust en te keur. Er blijven nog genoeg gezonde groenten over. Het schijnt heel gezond te zijn om groenten van alle kleuren te eten: paars, geel, rood, oranje, groen, wit. Hoe meer kleuren hoe beter!

      Verwijderen
  11. Lekkere recepten!! Gek op aubergine, nog even en dan heb ik ze weer biologisch van Nederlandse bodem en ga ik los! Faforiet is hier melanzane.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.