woensdag 26 augustus 2020

Verduurzamen eigen woning meestal niet rendabel

Volgens het Planbureau  voor de Leefomgeving is het vaak niet rendabel om je woning te verduurzamen. Het duurt heel lang voordat je je investeringen terugverdiend hebt.
Zeker als je in een rijtjeswoning woont en je betaalt minder dan 170 euro per maand voor gas en stroom, dan leveren de besparingen erg weinig op!
Ik citeer de site van de NOS:
"Een gemiddeld huishouden met energielabel D moet zo'n 35.000 euro investeren om de woning energieneutraal te maken. Daarmee wordt 50 euro per maand bespaard op energielasten. Dat betekent dus dat de investering pas na tientallen jaren is terugverdiend.

Voor eenpersoonshuishoudens is de investering nog veel minder aantrekkelijk. Zij zijn min of meer hetzelfde kwijt aan het duurzamer maken van hun huis als een gezin met tweeverdieners, maar ze hebben maar één inkomen om de investering te bekostigen."

Ik ben alleenstaand en ik woon in een rijtjeshuis. Ik betaal op dit moment voor gas en stroom 55 euro per maand. Op die 55 euro kan ik misschien 40 besparen. Dus mijn besparing zou dan 480 euro per jaar zijn en in 10 jaar een kleine 5000 euro. Dan zou het zo'n 73 jaar duren voordat ik de investering van €35.000,- terugverdiend heb. Dan ben ik 140 jaar.

Volgens EenVandaag doe ik er verstandig aan om nog te wachten met verduurzaming van mijn woning. 

Ik kan natuurlijk het hele financiële plaatje buiten beschouwing laten en toch besluiten om een zak met geld in mijn huis te investeren. Misschien neem ik wel zonnepanelen. Die zijn nog redelijk rendabel.

22 opmerkingen:

  1. Ik heb mijn huurhuis kierdicht gemaakt, heb zonnepanelen, de kruipruimte geïsoleerd, volgende project is de zolder isoleren en inductiefornuis aanschaffen. Niks rendabels aan, omdat ik het voor het milieu en de kinderen van nu doe. Opdat die later ook nog een wereld hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Aaf,

    met alle respect, maar je blijft gewoon blindelings achter de propagandamachine aanrennen die NOS/NPO heet, en dan laat ik de rest van de media maar achterwege.

    Tot zover even mijn mening, nu de feiten: sinds mei dit jaar heb ik 10 zonnepanelen via https://vrijopnaam.nl/ Gezien jouw stroomverbruik kan dit zeker uit, en is dan ook een aanrader. Investering hier was 891 voor de komende 9 jaar; ik betaal enkel de transportkosten. Scheelt mij een boel geld

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoezo propaganda, die opmerking vind ik vreemd! Het Planbureau voor de Leefomgeving kwam met deze berekening en niet NOS of EenVandaag en ook de Volkskrant berichtte er over.

      Verwijderen
  3. Als je voor gas en stroom 55 euro per maand betaald, dit is overigens al heel keurig (en je betaald jaarlijks niet teveel bij op de eindafrekening), zijn ook zonnepanelen vanuit financieel oogpunt op dit moment niet direct rendabel. Veel succes nog.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik betaal niet te weinig, ik krijg terug bij de eindafrekening. Als ik nu mijn jaarverbruik van het afgelopen jaar op een vergelijkingssite invoer, dan zou ik maandelijks €23,66 moeten betalen. Dat is inclusief eenmalige overstapkorting van €140,-. Als je die korting niet meerekent, zou ik per maand €35,33 voor mijn verbruik moeten betalen.

      Verwijderen
  4. Het kost een hoop geld hoor. Wij hebben ook sinds mei 2020 zonnepanelen op het dak. Dat heb je nog naar een x aantal jaren terug verdiend. Dat zou ik sowieso doen. Andere duurzame aanpassingen is vaak alleen nuttig voor wooncomfort. Misschien van het gas af? Je woont toch in Groningen. Maar je verbruikt wel weinig gas maar toch. Keuzes keuzes en keuzes. Met zonnepanelen wek je misschien meer energie op en die extra energie kan je weer gebruiken voor een elektrische variant cv ketel :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hebben steeds gespaard en sinds 2012 wat stappen gezet in de richting van verduurzaming. We zijn begonnen met kritisch kijken naar het verbruik en daar een plan op gemaakt. Dat resulteerde in een besparing van 40% van zowel gas als elektriciteitsverbruik.
    In 2014 hebben we alle ramen vernieuwd(H++) en in 2016 hebben we de spouwen laten isoleren, 2017 hebben we zelf de vloer geïsoleerd. Alle maatregelen hebben tot gevolg gehad dat we in 2019 op 1/3 van ons gasverbruik in 2012 zaten. We hebben toen besloten om van het gas af te gaan. We hebben nu twee boilers en een elektrische CV. Dat we van het gas af zijn gegaan mogen we straks betalen met een kleine 800 euro omdat de Stedin ons nu dwingt om op onze kosten de gas aansluiting te laten verwijderen tot de hoofdaansluiting in de straat. Wij hadden zelf de aansluiting liever laten zitten omdat je dan in de toekomst misschien kan overgaan op waterstof of weet ik wat ze nog verzinnen.
    Spijt heb ik overigens niet van de investeringen want we hebben de kosten er zeker uit en bovendien meer comfort. Wij zijn met twee en betalen nu 70 euro per maand.
    Wat ik wel jammer vind, is dat je zo gestraft wordt als je van het gas afgaat!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Was daar vorige week niet een item over van iemand die dat ook moest betalen en een rechtzaaak had aangespannen en in het gelijk werd gesteld en niet hoefde te betalen?
      Waard om dat nog eens na te kijken

      Verwijderen
    2. Waterstof klinkt inderdaad als een goed alternatief. Knap dat je het verbruik zo hebt verminderd, maar ik vind dat je nog wel veel betaald elke maand. Wij betalen voor ons gezin met 2 tieners 105 euro per maand. We hebben 12 zonnepanelen sinds 2014 die ons huidige verbruik ruim dekken. Wij hebben een groot oud huis dat we zelf van binnen hebben geïsoleerd, spouwmuren hebben we niet. We willen nog vloerisolatie om de tocht door de houten vloer tegen te gaan en dan vind ik het goed genoeg om comfortabel te wonen. Meer investeren loont inderdaad niet en een warmtepomp gaat ons huis niet goed genoeg verwarmen. Ik verwacht nog veel nieuwe technieken voor 2050 en tegen die tijd zijn wij al lang bejaard.
      @Aaf, ik denk inderdaad dat jij de benodigde investeringen er niet uit gaat halen. Ik zou de focus leggen op comfort. Olga

      Verwijderen
    3. Ik heb verschillende artikelen over dit onderwerp gelezen. Niemand kan je dwingen om te betalen voor de afsluiting, dus ook Stedin niet. En al helemaal niet als ze het ongevraagd doen. Verdiep je maar eens in dit onderwerp. Op internet is vast wel informatie hierover te vinden.

      Verwijderen
    4. Ja, we betaalden minder toen we nog gas hadden. We verbruikten ongeveer 500m3 gas. Nu we een elektrische CV hebben en boilers gebruiken we ongeveer 2500KW meer elektriciteit. Dat is ongeveer wat je aan elektriciteit zou betalen met een warmtepomp (ze vertellen dat er nooit bij). Ons huis is ook niet geschikt voor de warmtepomp want dan moet je een hysterisch goed geïsoleerd huis hebben. De reden dat we nog geen zonnepanelen hebben is dat we verwachten dat we binnenkort de dakpannen moeten gaan vervangen en dan willen we gelijk het dak vanbuiten af isoleren maar we wonen in een rijtje en dan moet iedereen daaraan mee willen doen.
      We hebben het artikel in de Volkskrant gelezen en zijn niet van plan ons zonder slag of stoot gewonnen te geven maar ik wil ook geen kostbare rechtszaak. De Stedin heeft nu eenmaal veel diepere zakken dan wij :(

      Verwijderen
  6. Al die jubel verhalen over zonnepanelen ik heb ze ook 11 stuks liggen er op mijn dak kosten 5600,00 euro, als het wat somberder weer is vergeet het, ze moeten regelmatig schoon worden gehouden dus het dak op. De gemeente heeft de WOZ voor mijn huis hierdoor verhoogd, dus alle gemeentelijke belastingen zijn omhoog gegaan. Ze zijn nu ongeveer vijf jaar oud en de capaciteit loopt al terug, als ik dan jouw verbruik zie, niet doen. Het maken van de zonnepanelen geeft meer co2 uitstoot dan jouw verbruik. En wat de warmtepomp betreft dan moeten de huizen toch eerst beter geïsoleerd worden anders krijg je het toch echt niet warm met een warmtepomp om maar niet te spreken over het brommende geluid wat zo'n ding maakt. Vorig jaar ben ik op familie bezoek geweest in Wyoming Amerika toen ik daar al die grote auto's zag (zijn net kleine vrachtauto's)schoot er gelijk door me heen hoe gaan ze dat hier doen en gaan ze dat wel doen. Ik heb zelf ook het gevoel dat er nog een hoop dingen opgelost moeten worden en het inderdaad beter is om te wachten en je niet gek te laten maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kan me niet vinden in jouw verhaal over zonnepanelen. Wij hebben ze nu 5 jaar liggen in al die jaren nog nooit schoongemaakt. De opbrengst is elk jaar zelfs meer geworden en ook met somber weer brengen ze wat op (natuurlijk minder dan met zon). We lopen zelfs voor op het opbrengst schema dat verwacht werd toen we ze installeerden. Onze WOZ waarde is niet verhoogd door de panelen maar dat ligt misschien per gemeente anders.

      Verwijderen
    2. Wij hebben al 6 jaar zonnepanelen en zijn nog nooit het dak Op geweest, nergens voor nodig. Het werkt op lichtintensiteit, minder opwekken bij somber weer is nogal logisch. Daarom kun je ook niet van het net af en uitsluitend op zon leven. Woz verhoogd door zonnepanelen? Gaat de gemeente bij jullie ieder huis apart bekijken?? Geloof er niets van. Woz gaat op basis van verkooprijzen en kadaster. Qua warmteppomp ben ik het met je eens, die komt er hier niet in. Het kan walgelijk zijn om te denken aan geld, maar wie schiet er wat mee op als ik mijn gezin in grote schulden steek om een warmtepom aan te leggen waarmee ik ons huis niet comfortabel mee krijg. Gas is tot nog toe de beste oplossing. Olga

      Verwijderen
    3. Ik woon in een buitengebied met dagelijks ganzen die opgejaagd worden door de boeren die in hun weiland zitten dus schoonmaken is belangrijk, zonnepanelen zijn onroerendgoed net als een dakkapel, de zonnepanelen moesten wij in onze gemeente aanvragen, WOZ het jaar daarop ging gelijk omhoog. We zijn echt niet de enige lees maar op internet. De levensduur van zonnepanelen is gemiddeld tien jaar dan wordt de opbrengst al rap minder, bij ons is dit al na vijf jaar het geval, we zitten nu op ongeveer op 70 procent.

      Verwijderen
  7. De hele maatschappij is afgericht om te denken in geld. Walgelijk vind ik dat. Met verduurzaming draag je je steentje bij aan het bewaren van de planeet. Je zorgt voor lager energiegebruik van jezelf en de volgende bewoners. Ook als dat je geld kost in plaats van oplevert, is dat de moeite waard.
    De waarde van je huis gaat trouwens ook omhoog, als je zo nodig in geld moet denken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar niet iedereen heeft zoveel geld hè, die maken zich daar best zorgen om.

      Verwijderen
  8. Volgens mij ging het in dit verhaal om de terug verdien tijd bij de investering zonder subsidie. Het zijn allemaal keuzes die je moet maken. Maar bij bijv. een auto vraagt niemand naar de terug verdien tijd of het rendement, want die is er niet nml. Minder verbruik, zoals jij doet, lijkt voor alsnog een goede oplossing. Maar dat willen veel mensen niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Als je maar zo weinig verbruikt ben je al heel duurzaam. Wat valt er dan nog te verbeteren?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Je berekening met €35.000,- voor jou specifieke geval slaat nergens op. Wat wil je voor dat bedrag dan allemaal doen? Een beetje afhankelijk van de leeftijd van je CV ketel en of je op gas kookt of niet zou je pv panelen kunnen overwegen. Dan zakt je rekening echt wel en kun je wellicht je gasaansluiting de deur uitdoen (bespaard uit mijn hoofd automatisch €200 pj) zoals je zelf al aangeeft moet je uiteraard ook rekening houden met je eigen leeftijd (en gezondheid, kun je nog lang hier blijven wonen)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor die besparing van €200 per jaar, moet je heel veel meer euros investeren. En al die installaties maken en aanleggen kost ook heel veel grondstoffen, energie en arbeid. Olga

      Verwijderen
  11. Wij hebben zonnenpanelen op het dak scheelde behoorlijk en we hebben het eruit na 8 jaar wat en hoe hele goede kwaliteit, maar ook dat je bewust bent dat dingen energiekosten, dus veel zuiniger omgegaan met de energie. Voor apparaten nemen we het vooral af als de zon flink aan de hemel staat dan wordt de auto schoongemaakt sommige dingen in huis extra enz. Wij verbruiken weinig voor een groot rijtjes huis 2 personen gehele dag thuis alles bij elkaar nog geen 60 euro per mnd.......

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.