maandag 5 oktober 2020

Een ouderenuurtje in de supermarkt

Het ouderenuurtje in de supermarkt is vanaf vandaag terug! Weer mag ik als kwetsbare oudere tussen 7:00 en 8:00 uur in de supermarkt mijn inkopen doen. De AH breidt dit uur uit tot twee uren, namelijk van 7:00 en 9:00 uur. 

Prachtig, maar hier komt de wijkverpleegkundige rond half negen en vaak wat later om mijn steunkousen aan te trekken. Dus het helpt niet echt om op een rustig moment mijn boodschappen te doen! Op dit moment kan ik de afstand lopend achter mijn rollator nog niet overbruggen en ik mag nog niet zelf autorijden en fietsen mag ook nog niet.  Jammer, voorlopig laat ik mijn boodschappen bezorgen, of door mijn kinderen, of door de supermarkt!



28 opmerkingen:

  1. Het CBS kwam met cijfers dat er dit jaar niet meer mensen zijn overleden an corona dan aan griep in het griepseizoen 2017/2018. De ‘griep’ is dit jaar vanaf maart niet meer bijgehouden in de statistieken. Hoeveel mensen die zijn overleden en niet zijn getest worden gerekend tot ‘coronadoden’?
    Vanaf de leeftijd van 70 jaar wordt niet bijgehouden of iemand aan of met corona is overleden. De gemiddelde leeftijd om aan corona te overlijden is 82 jaar. En deze mensen hebben veelal nog meer chronische aandoeningen.
    Op 1000 inwoners is het overlijdenspercentage 0,2%.

    En de eenzaamheid slaat steeds meer toe. Vooral onder ouderen. Hoeveel mensen zullen hierdoor overlijden. Door het gemis van vrienden, familie, kleinkinderen?

    Groet,
    Nana

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De nieuwe coronamaatregelen hebben op dit moment niet zozeer te maken met het aantal te verwachten doden, maar veel meer met het aantal te verwachten ziekenhuisopnames op gewone ziekenhuisbedden. Als patiënten flink ziek zijn door corona, dan wil je ze graag in een ziekenhuisbed behandelen en niet noodgedwongen aan hun lot overlaten. Er zijn nu al veel ziekenhuizen zo vol, dat een deel van de gewone, niet dringende zorg afgezegd moet worden, bijvoorbeeld heupoperaties.
      Dat de griepdoden vanaf maart niet meer bijgehouden zijn, dat zegt niet zo veel. In maart is het griepseizoen meestal wel ongeveer voorbij. Het griepseizoen is eerder, veel meer in de winter.

      Verwijderen
    2. Neem het griepseizoen 2014-2015 toen hield het RIVM tot zeker eind april de statistieken van griep bij.
      Verder is het meerdere jaren gebeurd dat griep gewoon in de zomer doorging. Ook toen sprake van heftig ziek zijn door de griep. En problemen met capaciteit op de IC. Alleen werd toen de maatschappij niet op slot gezet.
      Ik begrijp je punt. Het is zorgwekkend dat andere zorg niet door kan gaan. Daar is premier Rutte hoofdschuldige aan, want onder hem is de helft van het aantal IC bedden verdwenen.

      Groet,
      Nana

      Verwijderen
    3. Vandaag 7 corona doden en 534 niet-corona doden

      Verwijderen
    4. @Anoniem van 19:46 uur: Zoals ik al eerder noemde: het gaat om de ziekenhuizen die hoe langer hoe voller worden met COVID-19 patiënten, het gaat nu niet om de aantallen doden, maar over het te zwaar belasten van de zorg.

      Verwijderen
  2. Mensen denken na al die maanden nog steeds dat het gaat over het tellen van de doden. Het overbelasten van de zorg is inderdaad het probleem.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. eigenlijk vind ik het niet slecht voor je gezondheid dat je nog niet kan gaan winkelen. Het aantal besmettingen is weer erg hoog in Belgie en ik vermoed dat het in Nederland ook sterk stijgt. Voor jou is het een extra groot risico als je corona krijgt, dat kan je beter vermijden. Bovendien merkte ik onlangs dat je in NL nog niet verplicht mondkapjes moet dragen in de supermarkten. Doodeng vind ik dat! Dat is in Belgie al een hele tijd wel verplicht.
    Hopelijk kan je binnenkort wel weer beter uit de voeten, want immobiel zijn is natuurlijk nooit leuk.
    Groetjes, Nina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties

    1. Het is inderdaad nog niet verplicht om een mondkapje te dragen op plekken als supermarkten, maar steeds meer mensen doen het wel. In ieder geval waar ik was, eergisteren in het noorden van Nederland een beetje (en nog wat onwennig) en zonet in het midden (merendeel mét).

      Verwijderen
  4. Het eerste uur ben ik nogal stijf en moet ik echt langzaam opstarten pas tussen 9 en half 10 ben ik na rek-en strekoefeningen aangekleed en klaar om wat te doen Voor ah moet ik dan ook nog 20 min rijden.
    Voor mij dan ook geen handige tijd.
    De laatste maanden doe ik pas rond 5 uur boodschappen, dan is het vrij rustig

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat jij schrijft,dacht ik de vorige keer bij het ouderenuurtje ook al. Als je thuiszorg hebt,kun je vaak niet zo vroeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Tja, ik vind het evengoed wel netjes en sympathiek dat ze het zo proberen te regelen. Met de beste wil van de wereld lukt het geen enkele supermarkt om ergens midden op de dag of rond etenstijd opeens een uurtje alle andere mensen te weren. Behalve misschien als ze allemaal de uitsmijters van uitgaansgelegenheden inhuren, die hebben nu erg weinig te doen ;). Maar als we dat dwaze hamstergedrag van afgelopen voorjaar nu achterwegen laten zodat de schappen gewoon gevuld blijven, zijn er buiten dat uurtje of twee in de ochtend in bijna elke supermarkt normaalgesproken ook altijd wel rustige tijden. De bezorgmomenten lopen bij diverse supermarkten geloof ik ook alweer aardig vol, fijn dat je kinderen in de buurt hebt op wie je af en toe een beroep kunt doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hahaha, ik zie dit nu voor me, van die brede kerels in het zwart die iedereen het pand uit gooien!

      Verwijderen
  7. Wat mij betreft hoeft dat uurtje niet .Er word blijkbaar vanuit gegaan dat elke oudere heel vroeg opstaat en ik zie mezelf niet om rond 7 uur naar de supermarkt gaan want dan lig ik nog n bed.Ik ga maar op de normale tijden dan .En zoals Mare zegt zou het idd lastig zijn om op een later tijdstip zo'n uur in te stellen .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat daar niet 'blijkbaar vanuit gegaan wordt', maar dat het het beste is wat ze kunnen bieden. Dus kun je als 'oudje' ook prima je aanpassen aan die coulance en een keertje vroeg je bed uit komen, dat hoeft toch ook niet elke dag?
      Je kunt natuurlijk ook echt overal een punt van maken.

      Voor mij als niet-kwetsbare-oudere betekent het dat ik niet om 8u, zoals ik altijd doe, naar de supermarkt kan momenteel en mijn dagprogramma dus ook moet aanpassen. En als we nu eens allemaal aan elkaar denken, dan zou het zomaar nog eens gezellig kunnen worden.

      Verwijderen
    2. De Dirk in Rotterdam heeft ouderenuurtjes. Van 7-8 en van 19.00-20.00 uur. Te vroeg en te laat. Ze verplichten niets. AJA

      Verwijderen
    3. Suzanne
      Ik ga gewoon elke dag boodschappen doen omdat ik heel weinig ruimte heb dus ook geen diepvriezer .Dus dan zou ik elke dag vroeg op moeten staan ,ik ga dus maar op de voor mij normale tijd naar de winkels .En ik als oudje [ al valt dat oudje zijn wel mee ] ik maak niet overal een punt van hoor .Wel heb ik redelijk veel tijd nodig voor ik de deur uit kan Het is meer de gedachte dat het gewoon erg vroeg is en veel ouderen in mijn omgeving denken er hetzelfde over.

      Verwijderen
    4. Tja. Makkelijk roepen dat oudjes zich maar eens moeten aan passen. Het kost sommigen uren om op te starten. Dat gaat niet meer zo snel.

      Verwijderen
    5. Dan ga je toch gewoon op andere, normale tijden. Of sta wel een keer vroeg op, of koop wel een keer voor twee dagen boodschappen. Het hoeft allemaal niet he, het mag zo vroeg. Yolanda

      Verwijderen
    6. Makkelijk roepen. Het gaat niet alleen om ouderen ook om kwetsbaren met een beperking. Het is te gek dat er dan geroepen wordt. Oh dan doe je maar zo. Het moet wel kunnen. En ik vind het om te janken dat het nodig zou zijn. Dat er ,zelfs in deze tijden, geen rekening gehouden wordt met mensen die niet zo vlot zijn. Er hing een Duitser over een vriendin , dik in de tachtig, hartkwaal en rollator heen. Toen ze hem vroeg om afstand te houden werd ze afgeblaft. Dat ze dan zegt ; toen kwamen ze om ons te vermoorden , nu weer , dat snap ik dan.

      Verwijderen
    7. Wat een rare reactie

      Verwijderen
  8. Zelf behoor ik -nog lange niet- tot de kwetsbare oudere, maar ik zou met alle plezier één of twee uur per dag de supermarkt willen mijden. Waarom is die zo vroeg??? Dat vind ik helemaal niet logisch.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Want het is logischer om om 13.00 uur iedere klant eruit te gooien die er loopt en dan de ouderen toe te laten? Het gaat niet altijd om logisch, maar om haalbaar. Het is gewoon fijn dat de suups hieraan meewerken voor de kwetsbaren.

      Verwijderen
  9. Over een paar weken is het 's ochtends vroeg nog erg donker.Ik kan me niet voorstellen dat het fijn is om als oudere in het donker,al of niet met rollator of op de fiets, naar de supermarkt te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het is wel sympathiek om een ouderenuurtje in te stellen, maar zoals anderen ook al zeggen: het tijdsstip is niet altijd handig. Ik heb ‘s ochtends veel tijd nodig voor (medische) verzorging. Misschien kunnen ze ‘s ochtends én in de namiddag een uurtje vrijmaken voor kwetsbaren.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hier hebben ze in de supermarkten 2 verschillende tijden van 7/8 en van 10/11 maar een andere super heeft weer 7/8 en van 13/14
    Zelf vind ik het wel goed zo krijgen ouderen en kwetsbare mensen ook de kans om rustig te winkelen al denk ik dat het 7/8 uurtje wel geschorst kan worden want de meeste ouderen zijn dan nog lang niet klaar om naar de winkel te gaan.. het is trouwens nog best donker ook om die tijd lijkt me ook niet fijn

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik vind het zo'n rare tijd. Mijn moeder is in de 80 en heeft 's morgens een uur werk met wassen, kleden, medicatie en ontbijt. Dan moet ze dus de wekker gaan zetten om bij de supermarkt te komen. Waarom niet een uur midden op de dag? Onhandig voor andere klanten, maar als het goed gecommuniceerd wordt dan kan iedereen er rekening mee houden.
    De Dirk heeft ook 's avonds nog een uur voor ouderen, maar veel ouderen voelen zich niet veilig om in het donker nog over straat te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik als niet oudere ga graag voor 9:00 uur boodschappen doen omdat het rustig is. Dat is nu ook niet mogelijk. Ik begrijp ook het niet waarom er niet 2 momenten op de dag zijn. Dit is waarschijnlijk makkelijker omdat het toch al rustig is in de supermarkt rond die tijd. Als ik oudere zou zijn zou ik niet opstaan zo vroeg het wordt ook steeds later licht, natter en kouder e
    in deze periode van het jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik vraag me af hoe andere mensen het dan praktisch zien om zo'n uurtje midden op de dag te doen? De winkel moet op zo'n moment leeg en schoon zijn, anders heeft het alsnog weinig nut. Dus moet de winkel dan minstens een uur voor het ouderen-uurtje begint dicht, zodat alle klanten die op dat moment in de winkel zijn uit de winkel zijn en er ook tijd is om schoon te maken. Dit levert een hoop irritatie op en bovendien betekent het dus ook dat de winkels omzet mislopen.

    Als het niet lukt om zo vroeg op te staan zijn er ook andere opties, zoals bezorgen, iemand anders naar de winkel laten gaan, op een ander rustig tijdstip gaan etc. Denken dat de hele wereld zich aan andermans schema moet aanpassen vind ik nogal een onrealistische kijk op de werkelijkheid, sorry. Deze situatie is voor iedereen vervelend, ik zou ook heel veel dingen kunnen bedenken die ik anders zou willen zien, maar we leveren allemaal dingen in.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.