maandag 9 november 2020

Foute zuinigheid!

Nu het weer vroeger donker is, valt het mij op hoeveel fietsers er zonder licht rijden. De meeste fietsers hebben waarschijnlijk geen idee hoe gevaarlijk dit is. Soms dan doemt er uit het niets ineens een fietser vlak voor mij op. Sommige hebben dan ook nog oortjes in of zelfs een mobiel in de hand (dat is al weer een tijd echt verboden, de boete is 95 euro exclusief administratiekosten).

Zuinigheid in verband met fietsverlichting is niet handig. Investeren in goede verlichting lijkt mij een goede keuze!
Zorg jij dat je fietsverlichting en die van je kinderen in orde is? Er zijn mensen die denken dat ze kunnen bezuinigen op fietsverlichting, maar dat is een foute zuinigheid. Het is namelijk levensgevaarlijk! Je bent voor andere weggebruikers niet goed zichtbaar en daardoor kan het je leven kosten of je voor de rest van je leven invalide maken.


Mensen denken waarschijnlijk: ik let zelf goed op waar ik fiets en dan overkomt mij helemaal niets. Ik denk dat het een stuk verstandiger is om in ieder geval losse fietslampjes te hebben, zodat je beter zichtbaar bent.
Nog een zuinig argument: je voorkomt verkeersboetes wegens het fietsen zonder licht. Een boete kost je 55 euro + 9 euro administratiekosten.
Wees zuinig op je gezondheid en op je leven en een goede verlichting kan je ook geld van boetes uit sparen!
Ik heb zelf net de batterijen van mijn achterlicht vervangen en afgelopen zomer liet ik een nieuwe achterlamp plaatsen op mijn reservefiets! Dat kost wel wat, maar het is een stuk veiliger!

21 opmerkingen:

  1. Banden met een goed profiel is ook belangrijk om dat het veel veiliger is. Zelfs zo belangrijk om er zomers al voor te gaan sparen. Het kost behoorlijk wat. Maar onderuit gaan door dat het profiel weg gesleten is is heel naar. En de fiets regelmatig smeren en vetten scheelt ook in het behoud.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En de banden stevig opppompen, anders kan er ook een wiel zomaar zijdelings wegglijden!

      Verwijderen
  2. Het credo is: "Zien en gezien worden"

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Helemaal mee eens, die van mij mogen niet weg als hun verlichting niet op orde is (ook niet als ze dan te laat op school komen). Neemt niet weg dat het met fietsenstallingen op stations en scholen best lastig is om verlichting heel en op orde te houden. Wat je er ook op laat zetten: het gaat in die situaties best snel stuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is eigenlijk jammer dat de ouderwetse dynamo niet meer gebruikt wordt op de fiets. Die doen het vaker beter dan die losse lampjes. Daar zijn de batterijen zo snel leeg van.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had met dynamo's altijd problemen met regenachtig weer. Nu nooit meer!

      Verwijderen
    2. Ja, altijd gedoe met dynamo's inderdaad. Oplaadbare batterijen zijn dan een goed alternatief.

      Maar wat er al eerder geschreven staat; soms molt men de fietslampjes gewoon van de fiets. Daar ga je dan met je goede gedrag. Dus snap wel dat je dan kiest voor losse lampjes.

      Verwijderen
    3. Dan moest je er weer aan denken om 'm aan te doen, en de bedrading was erg kwetsbaar. De moderne fietsen met lampjes op batterijen hebben vaak een sensor die vanzelf besluit wanneer het te donker wordt. Hoef je maar ongeveer 1 keer per jaar aan je fietsverlichting te denken mits je goede batterijen gebruikt. Qua duurzaamheid is een dynamo waarschijnlijk uiteindelijk wel beter.

      Verwijderen
    4. Helemaal mee eens. Ze vergeten de lampjes vaak uit te zetten als ze op school zijn waardoor de batterijen leeg zijn. Nu hebben we deze en reserve lampjes wel op voorraad liggen maar toch.. Ook sluiten die lampjes heel slecht (ook de dure van de fietswinkel) waardoor de hele binnenkant binnen de kortste keren verrot is en de verlichting niet meer werkt. Voor jongste zoon van de zomer een nieuwe fiets gekocht en hoera daar zit een dynamo op. Helaas alleen voor het voorlicht achter zit nog zo'n batterijen ding. Wat daar dan de logica van is...
      Inge

      Verwijderen
    5. Mijn verlichting werkt via de naaf, daar zit een soirt dynamo in. Geeft geen weerstand en nat weer maakt niet uit. Achter dan ook weer eentje op batterij. Om een lang en kwetsbaar kabeltje uit te soaren? Groet, g

      Verwijderen
  5. Ik heb lichtjes die ik kan opladen via een kabeltje aan de computer. Want je hebt gelijk, goede verlichting op een fiets is van levensbelang!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind het wel grappig dat jij het ziet als valse zuinigheid. Ik denk dat je dan meer jouw eigen beweegredenen in het leven projecteert op anderen.

    Ik zou zelf bijvoorbeeld eerder denken: die mensen zijn vergeetachtig / chaotisch en denken elke keer als ze in het donker rijden pas weer aan het feit dat ze het lichtje nog moesten vervangen. Ik denk dat het niets met zuinigheid te maken heeft.

    Maar ook dat is een aanname van mijn kant, omdat ik zelf soms best chaotisch kan zijn met zulke dingen :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat het meestal inderdaad geen zuinigheid is, maar eerder onvoorzichtigheid: Ik zie de andere verkeersdeelnemers wel, dus dan zien ze mij vast ook wel, geen licht nodig!

      Verwijderen
  7. Aaf. Is het misschien een idee om eens , als je zin hebt, te schrijven over ; geld op zij zetten om . . . . te kunnen ? Lange lijsten zijn het soms. Van die prut dingetjes die geld kosten als je het na laat. En dan heb ik het nog niet eens over afschrijvingen van een wasmachine ,vriezer of CV ketel. Ik heb een verkneukel lijstje waar ik elke maand op kijk wat dan het belangrijkste is om geld aan te besteden. En ja dat kan ook strooizout of vogeltjesvoer zijn 😄

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 'Verkneukel lijstje " ? Verkneukelen is zich stiekem verheugen of lachen uit leedvermaak.

      Verwijderen
    2. Ja. En. Ik kan me er op verheugen om een keuze te maken tussen al dan niet noodzakelijke of nuttige uitgaven die maand. En dan schuiven daar mee. Vreemd dat dat niet te begrijpen is.

      Verwijderen
    3. Jawel hoor. Kneuterig ook wel dat soort verkneukelen.

      Verwijderen
  8. In de randstad wordt je fiets toch gestolen. Bespaar je de moeite.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beter slot nemen en dat ook gebruiken. Al 25 jaar in de randstad, fiets staat altijd buiten nog nooit gestolen.

      Verwijderen
  9. Vroeger reed ik wel zonder licht - want inderdaad: te vaak kapot, geen geld om elke keer te laten maken, en je elke keer nét als je weggaat realiseren dat je geen licht had... En we zagen elkaar toch onderweg? Maar nu ik 40 ++++++ ben zie ik het écht niet meer... Dus vooral voor de oudere medemens: we schrikken ons elke keer een rotje als er ineens een (mede)fietser voor ons opduikt in het donker!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb voor elk van mijn nog thuiswonende kinderen goede maar dure fietslichten gekocht. Ze zijn zélf verantwoordelijk om hun lichten van de fiets af te doen als ze op school zijn. Want gestolen = zelf opnieuw kopen en een zeer boze moeder.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.