vrijdag 13 november 2020

Hoe het gaat - (1)

Aan de nieuwe, weer strengere lockdown ben ik inmiddels helemaal gewend.
Ik ben er zelf een beetje verbaasd over hoe ik me er aan aangepast heb! Niet te vaak en op rustige momenten naar winkels en ik kom véél minder in winkels dan bijvoorbeeld een jaar geleden. Toen wilde ik nog wel eens een beetje "funshoppen": gewoon even rondwandelen in een winkel zonder het plan om wat te kopen, maar om te kijken of ze nog wat leuks hebben. Dat deed ik bij de bloemist en bij de Actie, maar ook gewoon in de supermarkt.
Ik ga nu alleen als ik daadwerkelijk wat wil hebben, met een boodschappenlijstje en uiteraard een mondkapje. Die winkel heb ik al snel weer verlaten, geen getreuzel, maar gewoon aan de hand van mijn lijstje pakken wat nodig is of wat ik wil hebben en dan weer weg. 

Emotioneel heb ik er ook weinig moeite mee. Ik spreek weinig mensen face to face, maar ik vermaak me goed. Eerder gaf ik mijzelf cadeautjes, na afloop van iedere maand lockdown. Daar heb ik nu niet meer zo'n behoefte aan, zonder cadeautjes is ook prima. Dat heeft er misschien ook mee te maken dat ik bij de eerste lockdown echt heel slecht ter been was en pijn had en dat het nu vergeleken dáármee wat beter gaat. Niet zo veel beter, maar genoeg om meer zin te hebben aan kleine klusjes in huis en tuin. En na het voltooien van zo'n klusje ervaar ik altijd voldoening en daar kikker ik van op!

Het lijkt al zo lang geleden dat we elkaar omhelsden, dat we handen schudden en sommige mensen (de verpleegkundigen van de thuiszorg die mij geholpen hebben met het aan- en uittrekken van mijn kousen) heb ik nooit gezien zonder mondkapje. Onwerkelijk, maar toch gewoon.
Wat ik minder fijn vind, is dat er nergens meer gratis koffie te halen valt. Niet in de supermarkt, niet bij mijn pedicure, nergens! Daarnaast mag je ook nergens van de toilet gebruik maken, alléén als het echt, maar dan ook echt niet anders kan. Nergens even plassen, je moet gewoon weer zien dat je thuis komt! Maar ach, dat zijn kleine ongemakken en niet onoverkomelijk!
Toch was het leven voor corona leuker.
Mijn hoop blijft gevestigd op een goed werkend vaccin en het afvlakken van de tweede golf.

24 opmerkingen:

 1. je begint met "nieuwe, strenge lockdown". Ik vind het geen lockdown en zeker geen strenge. Voor bepaalde bedrijfstakken wel, die moesten zondermeer sluiten, maar voor de rest van de maatschappij? Ik werk in een winkel waar we het sinds maart continu waanzinnig druk hebben gehad, en waar mensen alle dagen komen funshoppen. Wordt niet toe opgeroepen, maar, het is niet verboden, hoor ik mensen zeggen, en dus blijf ik dat lekker doen! Tja, en daardoor zijn er meer mensen besmet geraakt dan nodig was geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor mij voelt het toch zeker als streng. In de ziekenhuizen zijn ze weer strenger en ook in winkels. En ik mis de bibliotheek en bezoek! Er wordt al een tijdje gedreigd met een avondklok, dat vind ik voor Nederlandse begrippen heel streng.

   Ik heb mijn tekst iets aangepast, want je hebt gelijk, er zijn landen waar de lockdown een stuk strenger is!

   Verwijderen
 2. Voor ons voelt het niet als nieuw (al mis ik de optie om boeken te lenen erg).

  We zitten met ons eigen bedrijf nog steeds in de eerste lockdown en we zijn het einde van de lijn... dat mensen gaan funshoppen vind ik op meerdere manieren dan ook echt zeer egoïstisch. Zorgen voor je naasten doe je door gehoor te geven aan de kern van de boodschap. Niet door de mazen te zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het klinkt echt alsof je aardig verzoend bent met hoe het nu gaat Aaf. Dat lijkt me een fijn en prettig gevoel. Je vezetten tegen de bierkaai is doorgaans heel vermoeiend en je schiet er eigenlijk weinig mee op...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal mee eens met je verhaal. Ik hou me ook vrij strikt aan de boodschappenlijst en ik ga pas als ik echt verse dingen zoals groente en fruit nodig heb, de rest is wel in voorraad of we improviseren.

  Dat je vrijwel nergens meer toilet mag bezoeken vind ik ook lastig. Ben altijd met de auto en heb al enkele wildplasplekken gevonden, je moet toch wat als je moet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier in Belgie zijn alle niet essentiële winkels toe, alle cafe s en alle restaurants. De herfstvakantie werd met een week verlengd.
  Ja dit voelt echt wel als opnieuw een lockdown voor ons. Ook al is het minder streng dan de eerste, want toen waren de kluswinkels ook dicht, toen waren de scholen heLemaal gesloten, toen mochten de kindjes zelfs niet op een speelpleintje spelen en toen mocht je in een park zelfs niet op een bankje gaan zitten.
  Wij vinden het aan de ene kant prima dat we zoveel tijd met de kindjes kunnen doorbrengen en dat we met zn allen kunnen uitslapen. Langs de andere kant blijft het lastig om 3 kinderen fulltime te entertainen, als alles dicht is. Én onze twee jobs, in de toeristische sector zijn al maanden niets meer, dus vooral in de eerste golf waren er hier in huis heel veel geldzorgen.
  Dan heb je sowieso geen energie om veel met de kinderen eropuit te trekken hoor.
  Ik ben blij dat het nu minder streng is dan de eerste golf maar het blijft moeilijk voor ons.
  Nona

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vraag me werkelijk af of strenge lockdowns wel zin hebben. Bij jullie in Belgie heeft t niet echt geholpen. De Zweden hebben nooit lockdowns gehad en hadden vandaag zelfs 0 corona overledenen.

   Verwijderen
  2. Wat weer een querulant onzinbericht; Zweden heeft inmiddels 6200 doden te betreuren sinds maart en gisteren meer dan 40. Veel onzekerheid, maatregelen en testen. Het gaat daar nu ook weer de foute kant op. En veel ontevredenheid en kritiek over de aanpak van voor de zomer. (ca. sterftecijfers voor andere noordelijke landen waar een lockdown was voor de zomer: Denemarken 130, Finland 60, Noorwegen 50; Zweden heeft ca. 10 miljoen inwoners, de andere landen ongeveer de helft)

   Verwijderen
 6. Deed om 7.15 mijn weekboodschappen tijdens het "kwetsbaren-uurtje"in de super. Wat is het dan heerlijk rustig. "Elk nadeel heb zijn voordeel"zoo Cruiff zeggen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik merk heel weinig van de lockdown. Mijn leven verandert er niet door. Mijn man heeft alzheimer en gaat drie keer in de week naar de opvang. In maart werd de opvang gesloten, dat was niet zo leuk. Van voor mijn lol winkelen hou ik niet. Als ik winkel heb ik altijd een lijstje van wat ik moet hebben. Alleen vind ik sommige maatregelen in andere landen wel onzinnig. Je kunt beter buiten zijn dan binnen. Waarom zou je kinderen de hele dag opsluiten. Neuroloog Eric Scherder hamert er juist op dat we in deze periode in beweging moeten blijven. Waarom zou je niet een hele dag in de buitenlucht sporten. Dat is beter voor onze weerstand. En ben je dus minder vatbaar. En wat er gevaarlijk is aan alleen op een bankje zitten, zie ik ook niet. Ik ben blij dat onze overheid niet zulke onzinnige maatregelen bedenkt. Ik kan dus ook niet zeggen dat landen met zulke maatregelen het beter doen dan Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die buitensporters daar heb ik nu het meeste moeite mee. Zwaar hijgend komen ze voorbij geschoten op een smal paadje. En geven dan nog een brul ook meestal . Vlak bij mijn gezicht. Wat moet je er mee ? Op tijd om draaien of zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Overkomt je dat elke keer op zo'n smal paadje? En doet elke sporter dat? Een troost, volgens virologen loop je in de buitenlucht weinig risico. Met name als het waait. En hoe dichtbij is dichtbij. Niet elke sporter is een hork.

   Verwijderen
  2. Ja meerdere keren per hond uit laat rondje. Dicht bij is minder dan een halve meter voor mij. En dan met kracht lucht er uit gebruld. Vooral dat wat op een groet moet lijken. Vaak ook verwijt dat ik en//of hond ruim baan hadden moeten maken. En bel weegt te veel op hun racefiets. Waar moet ik naar toe ? In een boom klimmen. Ik geloof wel in dat aerosols verhaal. Vooral omdat ze lucht met kracht er uit gooien. En ik heb een kwetsbaar immuunsysteem. EDS. Gewoon even hun kop weg draaien. Zou ook kunnen.

   Verwijderen
  3. Ik kom ze ook tegen, op het fietspad, tegen het verkeer in lopend waardoor je moet uitwijken als je de 1,5 m wilt aanhouden. Ho maar dat ze dan zelf op het gras gaan lopen. Vorige week spuugde er een nog een rochel weg toen hij mij passeerde. Daar schrok ik echt van.
   N.

   Verwijderen
  4. Maar waar moet je anders sporten? Binnen mag niet, zwembad is ook dicht, sportclubs alleen voor individuele sporten (dat zijn er niet zo veel: de dubbels in Badminton vallen al af, is toch 2/3e van de spelvormen)
   En als je gewend bent elke dag minimaal 1 maar meeststal 2-3 uur te trainen dan vlieg je letterlijk tegen de muren op als je niet meer kunt sporten.
   Wij hebben inmiddels in de woonkamer en half badmintonveld getapet om wat technische oefeningen te kunnen doen: korte serve, steekballen, er ligt een ladder in de hal voor wat voetenwerk maar het haalt het niet bij echte baantraining.
   Passeren kan echt geen kwaad, dat rochelen is gewoon smerig en hoeft echt niet.
   Maar waar wij als sporter dan weer last van hebben zijn loslopende honden op plekken waar dat niet is toegestaan, van die lange looplijn die in de schemering nauwelijks zichtbaar zijn waar dan vaak een niet luisterende hond aanvast zit.
   Wij hebben allemaal een bel en verlichting op onze racefiets maar daarmee verhuizen we binnenkort weer naar binnen naar de rollenbank.
   In het gras hardlopen heeft een veel groter risico op blessures dan wanneer je dat op een wandeltempo doet, dat risico neem ik ook liever niet.
   Er zijn nu veel meer buitensporters omdat het binnen niet mag. Er is meer dan voetbal en de saaie sportschool.

   Verwijderen
  5. Samen en delen en rekening met elkaar houden zou toch ook kunnen. ? Ik vind die rond dwarrelende honden aan een flex lijn ook vervelend. Vaak zit er een oud iemand met rollator aan vast. Dan stap ik even af als ik op de fiets ben en maak contact. Het ontroert mij zelfs. De moeite die ze voor hun diertje doen. En ik ruim takken van het pad op. Zodat een fietser daar niet over op zijn bek gaat. Ander halve meter is ander have meter. En ik wil graag de tijd hebben om dat zelf te kunnen bepalen. De hond in de berm naast de fiets laten lopen gaat ook niet vanwege al de rotzooi , kapot glas en zo wat er ligt. De natuur lijd nu zo ontzettend onder de enorme toeloop. Bermen kapot gereden door parkerende auto, s. Veel meer afval en heel veel mensen stront. En die synthetische konten doekjes. Het was in het nieuws. Dus ik loop niet te zeuren 😷

   Verwijderen
  6. Jawel je zeurt. Dwarrelende honden aan een lijn, sporters, troep in de natuur. En mensenstront ! Maar het was in het nieuws. Dus zaniken mag. Zoek een andere wandel- en fietsroute waarbij je je niet hoeft te ergeren !

   Verwijderen
  7. Die zijn er niet. Ik hou veel rekening met een ander dan mag ik ook verwachten dat die ander dat met mij doet. De openbare ruimte is van iedereen. Dus niemand heeft het recht dat te verknallen voor een ander. Met zijn rotzooi b.v. Lijkt mij niet normaal.

   Verwijderen
  8. Over zeuren gesproken. Hoe aardig of positief ik ook reageer er is er altijd iemand die tegen mij aan begint te zeuren. Als is het over een woordje. Dezelfde persoon lijkt mij. Kappen maar. K

   Verwijderen
 9. Overwoog om vandaag naar de markt te gaan. Maar ja, ik ga niet. De laatste weken kocht ik telkens iets, wat tot nu toe niet gebruikt is. Geen koffietjes, geen bieb. Dus dan maar naar de moestuin. Wel praatjes met ‘collega’s’ . Compost keren, dan composteert het sneller. Dat werk. Wat lezen. Vandaag is het keukendag. Brood bakken, plaatpizza maken en een gerecht van knolselderij maken. Dat doe ik allemaal aan het einde van de dag. Blij met de polder en mijn gezondheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb ook weinig last van de lockdown. Winkelen houd ik sowieso niet van, vrienden en familie zien we regelmatig (op afstand, maar wel in levende lijve) en onze hobbies (schilderen, naaien lezen) houden ons wel bezig. We wandelen veel, iedere dag minstens 4 km maar meestal veel meer. Alleen....we kunnen niet naar onze kinderen en kleinkinderen down under 😢

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik was altijd trots dat mijn kinderen zich netjes voorstelden als we ergens kwamen.... Dat ze nu geen handen mogen geven vind ik zo jammer. Een beleefdheidsvorm waarvan ik niet hoop dat ze het verleren.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt mij eerlijk gezegd wel verstandig om dat voor altijd te laten gaan. Dan geven we elkaar ook veel minder verkoudheden en dergelijke door.

   Verwijderen
 12. Las net in het AD dat volgende week de zwembaden, theaters, pretparken, dierentuinen, musea en bioscopen weer open mogen.
  Ik heb zelf ook niet zoveel problemen met de regels, enige wat ik wel beetje vervelend vind is het geregel.. maar goed daar is ook weer overheen te komen.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.