zondag 15 november 2020

Geen vuurwerk!

Tijdens de komende jaarwisseling zal een vuurwerkverbod gelden. Sterretjes, knalerwtjes, trektouwtjes en carbidschieten worden wel toegestaan. Het verbod is eenmalig, voorlopig tenminste, want de discussie over vuurwerkverbod was er al vóór corona.
De motivatie voor een verbod is dat de hulpdiensten en de ziekenhuizen vanwege de coronacrisis al overbelast zijn, en ze de schade en gewonden die met elke jaarwisseling gepaard gaan als gevolg van vuurwerk er slecht bij kunnen hebben. De bedoeling is om de zorg te ontlasten, zodat de extra druk op de zorg naast corona vermeden wordt.

Ik ben als astmapatiënt heel blij met een verbod. Niet dat ik verwacht dat er in mijn woonomgeving helemaal geen vuurwerk afgestoken zal worden, zo zit de mens nu eenmaal niet in elkaar, ook niet de mensen in mijn wijk. Er zullen altijd mensen zijn die er toch in geslaagd zijn om vuurwerk op de kop te tikken en dat dan ook willen afsteken en misschien is dat nog best veel!

De boete voor het afsteken van verboden vuurwerk zal tenminste €100,- zijn en overtreders krijgen ook een aantekening op hun strafblad. Ik hoop dat het mensen weerhoudt om het vuurwerk af te steken, mochten ze wel wat, of misschien wel een hele kofferbak vol, gekocht hebben.

Het zou ook erg fijn zijn voor honden en katten dat er tijdens de jaarwisseling geen angstwekkende knallen klinken!

Ik ben vóór een definitief vuurwerkverbod!

26 opmerkingen:

 1. Al jaren ben ik voor een centrale vuurwerkshow. Dit jaar zouden er wel eens meer gewonden kunnen vallen. Stiekem illegaal vuurwerk afsteken gaat waarschijnlijk vlug...vlug met meer kans op ellende. Hier is al weer vanaf oktober elk weekend geknal.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben vooral blij dat het milieu een jaartje flink ontzien zal worden op dit gebied.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoop dat het zo werkt. Op zich ben ik zeer voor een vuurwerkverbod.
  De kinderen vonden het wel heel jammer dat er weer iets niet doorging door de corona.

  Hoewel ik zeer voor alle milieuverbeteringen ben is het soms wel eens jammer dat dingen waar ik als kind zonder problemen van kon genieten (vuurwerk, ballonnen, rietjes...) nu één voor één wegvallen. Het zijn geen grote rampen en kinderen passen zich wel aan, maar die noodgedwongen bewustheid is soms jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je zegt het zelf eigenlijk: het is een kwestie van bewustwording. Ik begrijp dat je nostalgische gevoelens naar vroeger koestert, maar het alternatief (bewust het milieu vervuilen, en al die andere dingen die we inmiddels beter weten) zou wel erg vreemd zijn.

   Verwijderen
 4. Het is niet alleen fijn voor honden, katten en het milieu. Eindelijk wordt er ook geluisterd naar de oogartsen. Ieder zien zij tientallen geva8vsn ernstig oogletsel. Vaak niet eens van degene die het afsteekt maar van omstanders/voorbijgangers. Ik heb zelf ook een keer een flinke brandplek in mijn jas gehad van een vuurpijl omdat de fles omviel waarin hij werd afgeschoten. Ik had gelukkig zelf niets. Wat mij betreft schaffen ze het zelf afsteken voorgoed af. Doe gewoon een centrale, professionele vuurwerkshow.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat ze bij een centrale vuurwerkshow ook gelijk wel ambulances en ME klaar kunnen zetten. Zo, n show moet gefinancierd. Dat gebeurt dan door een evenementenbureau die het moet hebben van de drankomzet. Veel drank betekent ook veel vechtpartijen en ongelukken door met drank op rijden. Het is wel heel jammer dat deze traditie van met buren en vrienden op straat feest vieren door de wekenlange overdaad verdwijnt. En dan de volgende ochtend brak samen de boel weer aanvegen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er wordt geen drank geschonken, de gemeente financiert het.

   Verwijderen
  2. “De wekenlange overdaad” begrijp ik niet maar ik ben blij met het verbod op vuurwerk! We steken zelf nooit vuurwerk af maar zijn vaak dagen bezig de troep op te ruimen. De meeste vuurwerk-afstekers zie je dan niet.

   Verwijderen
  3. Wat een socialistisch uitgangspunt punt.

   Verwijderen
  4. Als het vuurwerk af steken beperkt bleef tot een paar uurtjes rond twaalven.Zoals dat tot aan de eeuwwisseling nog ging. Dan was het te over zien voor de mensen die moeten af zien Nu gaat het weken , dagen en uren lang door.

   Verwijderen
 6. Ik probeer mijn luchtwegen in deze tijd zoveel mogelijk te sparen. Ik ben dus blij dat er een vuurwerkverbod is afgesproken. Want extra hoesten, benauwdheid: ik kan het missen! Ik ben alleen bang dat het net als het verbod om vuurwerk af te steken buiten oudejaarsavond - niet zal worden gehandhaafd... Schieten we er nog niets mee op!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk dat vuurwerk verbod! Ik hoop dat er idd vrij weinig word afgestoken. Voor dieren en milieu is het beter. Zelf ben ik ernstig astma patiënt en slik als longvoorbereiding de dag ervoor, de dag zelf en de dag erna een hoge dosis prednison om niet in het ziekenhuis te belanden. Daarnaast vooral binnen zitten 31 dec en 1 Jan. Ik hoop dat de luchtkwaliteit echt beter is dit jaar. Een centrale show ergens met professioneel vuurwerk zou ik wel mooi vinden, als dat op tv word uitgezonden. Verder vind ik het naast alle andere punten ook zonde van je geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zijn jullie niet jong geweest ?
  Mijn broertjes en zusje zaten de hele avond op de bank met hun tasje vuurwerk vechtend tegen de slaap en hoera om 12 uur naar buiten!
  Dan kregen ze een brandende sigaret mee(oh foei!)want met een aansteker vuurwerk aansteken was gevaarlijk.
  Met mijn kinderen ging het net zo wij als ouders gingen natuurlijk wel mee alhoewel meestal mijn man want zo dol ben ik niet op vuurwerk.
  De sigaret was vervangen door een lint dat ging vooruit.
  Mijn zoon gaat nu carbid schieten leuk en gelukkig kan dat hier in Gelderland want naar festivals,popconcerten en andere evenementen zijn er nu even niet.
  Ja en er zullen weer gewonden zijn vreemd dat ik niemand hoor over sportblessures,verkeersongevallen hondenbeten en ga zo maar door.
  Het lijkt of we elkaar niets meer gunnen .
  Anneke  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik ben ook jong geweest. Wij hadden niks met vuurwerk. Mijn vader ging altijd wat afsteken en ik vond er niks aan. Ik vond het heel eng om bij buren op bezoek te gaan met al dat geknal om me heen.
   Mijn zusjes en ik hadden er altijd al een hekel aan en nu nog steeds. Waarom gaat dat gunnen altijd over dat 'wij' overlastbezorgers niks gunnen? Jullie gunnen ons net zo goed onze rust en veiligheid niet.

   Verwijderen
  2. Het is beter om allerlei redenen om geen vuurwerk af te steken. Maar ..ik vind vuurwerk gewoon heel erg leuk ! Om 12 uur naar buiten, wat mooie vuurpijlen en wat knallers afsteken en de buren feliciteren, gezellig. Dat zal wel helemaal verboden worden, tot grote tevredenheid van de meeste mensen. Nu zit iedereen bij de tv of doet een spelletje.

   Verwijderen
  3. Oh dat kan maar overlast?
   Wij gaan een keer per jaar om 12 uur een uur vuurwerk afsteken dan is het minder rustig ja.
   En carbid schieten in een weiland en alle buren doen mee.
   In de verre omtrek geen huis te zien.
   Hoezo niet veilig dan?

   Verwijderen
  4. "Carbidschieten is niet ongevaarlijk. Je moet je kop erbij houden en je doet er goed aan de stappen te volgen die ervoor staan", zegt John Schoonheim, voorzitter van de Stichting Carbidschieten Drenthe.

   Zijn organisatie verenigde zich met andere partijen (als gemeenten en veiligheidsregio's) en samen bedachten ze de campagne BOCK (Bewust Oplettende CarbidKnaller). Ze stelden tips op voor carbidschieters.

   Zo is het handig om te weten welke regels er gelden in de gemeente waar ze willen carbidschieten. In sommige gemeenten is een vergunning of ontheffing nodig.

   Wie voor het eerst gaat carbidschieten, doet er ook goed aan zich in te lezen. "Vraag op de plek waar je gaat carbidschieten hoe het precies werkt en neem iemand mee die het vaker heeft gedaan", zegt Schoonheim.

   Verwijderen
  5. Dat is helemaal waar Aaf maar anoniem heeft het over HAAR rust en veiligheid ?

   Verwijderen
 9. Ik ben ook voor een algeheel verbod op vuurwerk en dan voor eeuwig. Maar ik snap de berichtgeving niet zo. Is het alleen verboden op oudjaarsdag en de rest van het jaar niet? En gaat het om al het vuurwerk of zijn er uitzonderingen? En wanneer gaat het verbod in? Vanaf dit moment of pas op oudjaarsdag? En is vuurwerk waar ik al reclamefolders voor gekregen heb nu toch niet te koop? Het roept heel veel vragen op. Net als zoveel andere coronamaatregelen.
  N.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vuurwerk mocht je de laatste jaren alléén afsteken in de oudejaarsnacht. Het is nu niet zou dat je nu ineens buiten oud en nieuw wel vuurwerk zou mogen afsteken. Het verbod om nu vuurwerk af te steken was er al. Daar is niets aan veranderd.

   Die reclamefolders voor vuurwerk die gelden nu niet meer, ondernemers krijgen een financiële compensatie.

   Verwijderen
 10. Hier is het hele jaar door oud en nieuw en vaak schrikken we ons te pletter van de vreselijke knallen en vaak in de nacht .Ik heb er niets mee en van mij mag het verboden worden ,eindelijk rust voor onze arme poes Mikki en gewoon op een normale tijd kunnen gaan slapen en goed voor het milieu .Wat ik me zo vaak afvraag wat is de toch lol van die enorme knallen alsof er een bom ontploft ? Volgens mij lopen ze nog eens gehoor schade op op deze manier .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier in mijn wijk wordt ook regelmatig vuurwerk afgestoken, inderdaad vooral 's nachts. Soms denk ik dat iemand met een geweer of pistool aan het schieten is, en soms ook enorm luide knallen. Waarschijnlijk allemaal vuurwerk, want ik lees op het internet niets terug over schietpartijen in mijn wijk.

   Verwijderen
 11. Ze kunnen dan een verbod op leggen, dat uit zich dan alleen maar in nog meer illegaal vuurwerk want ze laten zicht toch niet tegen houden, weet niet of ze er nu op vooruit gaan hoor.
  Sterker nog sinds het verbod is uitgesproken lijkt het hier in de omgeving wel oorlog, bomen, containers, brievenbussen etc worden opgeblazen, de viervoeters schrikken ze zich lam en eentje wil er gewoon steeds vandoor of niet naar buiten...
  nou wat hebben ze nu voor elkaar dat ze 6 weken gaan lopen knallen.
  Dan heb ik toch liever 1x per jaar 2/3 dagen hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind het juist voor de kinderen fijn als zelf vuurwerk afsteken stopt. Maak me nu zorgen dat ze met buiten spelen gewond raken door verdwaalde vuurpijlen. Op oudjaarsdag hou ik ze binnen, maar dat kan niet als er al wekenlang geknald wordt. En al het afval dat maar half wordt opgeruimd na oud en nieuw...straks rapen ze uit nieuwsgierigheid iets op wat nog ontploffen kan. Ik leer ze natuurlijk wel dat dat niet mag, maar ja...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nog nooit zoveel geknal en gedreun al gehoord als dit jaar, sinds september neemt het elke week toe. Leuk die berichten over oudjaar, maar de handhaving is er nu al niet.

  Voor de "ben je zelf niet jong geweest" zeggers: heb er nooit om gegeven, en toen ik veertien was kreeg ik, naar huis fietsend tussen-de-middag, vanuit een huis/bovenetage een rotje naar mijn hoofd gesmeten. De knal vlakbij was verschrikkelijk, gelukkig geen letsel aan over gehouden, maar de schrik... sindsdien me nooit meer veilig gevoeld in december op de fiets, je weet nooit waar het gevaar vandaan komt...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben erg bang voor dat vuurwerk uit buitenland. En dat carbid schieten,de geluiden die dreunen is ook niet fijn voor dieren. Ik hou mijn hart vast,voor dat illegale spul. Ze willen dat toch,dan maar zo.
  Geertje Ovink

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.