dinsdag 29 december 2020

Doe mee aan de veggiechallenge en eet 30 dagen minder vlees!

In januari start ProVeg de veggiechallenge. Je kunt je gratis inschrijven en dan krijg je dagelijks gratis recepten en veel verhalen van mensen die de veggiechallenge gedaan hebben of helemaal veganistisch eten.
Bijvoorbeeld ambassadeur Chiel Beelen: "Radio-dj en podcasthost Giel Beelen is een van de ambassadeurs van de Veggie Challenge. Hij eet zelf voor zo’n 80 à 90 procent plantaardig en staat bewust in het leven. ‘Ik wil mensen inspireren om dat ook te doen.’

Hoe begin je met meer vega?
Is de eerste stap richting meer plantaardig eten nog lastig en zit je met vragen?

  • Hoe eet ik elke dag gevarieerd zonder vlees?

  • Is plantaardig koken niet hartstikke moeilijk?

  • Hoe zorg ik ervoor dat ik gezond blijf en geen tekorten krijg?

    Je kunt kiezen uit verschillende uitdagingen:

    • Probeer veganistisch
    • Probeer vegetarisch
    • Probeer minder vlees


    Je kunt gebruik maken van een persoonlijke coach en je kunt via Instagram voedingsvragen stellen aan een diëtist.

    Door minder vlees te eten, maak jij een verschil in de wereld. Maar hoeveel verschil dan? Dagelijks laat ProVeg je zien hoeveel CO2, water, land en dieren jij spaart door vega te eten.

    Er hebben zich al bijna 300.000 deelnemers aangemeld. 
    Ik heb me ook aangemeld, ik ga ook meedoen. Het lijkt me fijn om nieuwe recepten te krijgen en daardoor gestimuleerd te worden.

    Doe je ook mee?

46 opmerkingen:

  1. Nee ik doe niet mee. Ik eet normaal al minder vlees en vind "challenches" van elke soort een opgelegd iets. Ik had gisteren een restje rijst daar maakte ik nasi van, met een eitje erdoor. Vleesloos dus, en restverwerking. Het gaat prima dus zo zonder challenge.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk Aaf! Ik doe er ook aan mee.
    Heb je de app ook op je mobiel gezet?
    Daar staan veel lekkere recepten in.

    Hartelijke groet, Meisje Lief ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, ik doe niet zo veel met apps op mijn telefoon, maar ik krijg wel recepten via de mail en die heb ik wel op de telefoon.

      Verwijderen
  3. Mijn dochter is door zo'n challenge al een aantal jaar veganist nu. Ik ga er op dit moment nog niet aan meedoen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja ik zal me inschrijven maar vooral om meer groenterecepten te zien. Met een partner die ik nooit zover zal krijgen dat we enkele dagen per week vega gaan eten en zelf eet het ook graag.

    Toen ik nog alleen woonde was mijn favoriete vegarecept een avocado met wat mayo of room en sambal geprakt, 2 gekookte eieren en een potje opgewarmde asperges

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Walgelijk dat soort mannen. Ik ben voor m'n ex op een gegeven moment gewoon deels vegetarisch gaan koken. Geen gezeik. Anders at 'ie maar een boterham. Deed 'ie niet hoor. Na een paar keer zei 'ie: 'eigenlijk is dit toch wel heel erg lekker'. En toen was 'ie om. Nooit meer gezeur gehad. Gewoon twee a drie keer per week geen vlees.

      Verwijderen
    2. Het is gewoon verbeter de wereld begin bij jezelf. Laat ieder zijn keuzes maken. Je kunt tools aandragen. Wij eten allebei altijd minder en soms geen vlees. Zijn tot de conclusie gekomen dat er maar 2 soorten eten bestaan: lekker en niet lekker. MiekeR

      Verwijderen
    3. Anoniem van 9.06, het is heel onrespectvol om over dat soort mannen te spreken als walgelijk. Vind het ook vervelend dat Aaf het toelaat.

      Verwijderen
    4. @Lot: de reactie is heel persoonlijk. Zij walgt ervan. Ik heb er geen problemen mee als iemand mensen, die verstokte vleeseters zijn, walgelijk noemt. Dus publiceer ik de reactie.

      Verwijderen
    5. Grappig, als iemand een reactie zou mkn over ras/etniciteit zou je hem niet plaatsen (gezien t verleden), maar alle mannen die vlees eten mogen wel walgelijk genoemd worden? Je kan zo in de politiek. 2 Maten meten. In mijn ogen is iemand die vlees eet niet walgelijk. Dat zou nl betekenen dat al onze voorouders dat zouden zijn tot de neanderthalers aan toe. Veganist is niet gezond. Elke dag veel vlees ook niet. En mensen die veganistisch eten en dan wel zonodig namaakvlees eten (want die manier v produceren is zeker wel heeel goed vh milieu en onze toekomst) vind ik helemaal nep. Eet dan zeewier.
      Ook een mening.

      Verwijderen
    6. Dat valt me van je tegen Aaf, er zijn beter woorden om dat te zeggen dan door haar gebruikt term. Jij bent het er dus mee eens zo te lezen.
      Ik ga een man van 75 die een echter Hollandse pot eter is het niet ontzeggen.

      Verwijderen
    7. Ik ken trouwens de initiatiefneemster van de Challenge persoonlijk nu ik de e-mails ontvang en naam en contactgegevens lees. Zij en haar man zouden zich nooit op een dergelijke manier uitlaten. Zij zijn er vooral voor voorlichting te geven.

      Verwijderen
    8. Ik kan me helemaal vinden in die reactie die het 'walgelijk' noemt. Waarom zou je niet met je partner mee een paar dagen in de week vegetarisch eten? Als zij dat graag wil? Als dat ook nog eens beter is voor het milieu?
      Ik ken heel veel stellen waarin de vrouw bewuster is dan de man. De mannen in mijn kring hebben er geen moeite mee om regelmatig vegetarisch te eten. Ik denk niet dat ze vlees helemaal zouden laten staan, maar dat wordt ook niet van ze verwacht.
      Anoniem noemt vleeseters trouwens niet walgelijk hoor, reactie van 12:47. Aan haar reactie te zien eet zij ook 'gewoon' vlees. Dus dat ras/etniciteitargument raakt kant noch wal.
      Lot, hollandse pot kan heel prima vegetarisch! Er zijn de heerlijkse vleesvervangers te krijgen die bijna precies zo smaken als vlees.

      - Eelkje

      Verwijderen
    9. Oegaboega!! Moet. Elke. Dag. Vlees.
      Walgelijk inderdaad.

      Verwijderen
    10. Hoezo is 'dat soort mannen" walgelijk. Wat nou, 'gezeik'. Veel vlees eten is niet zo geweldig , maar ik krijg zwaar de kriebels van dit soort opmerkingen. Stoer hoor. Alsof vleeseters een minderwaardig soort mensen zouden zijn. Ik ken aardig wat veganisten waarvan sommigen op een onuitstaanbare manier hun manier van leven enorm fanatiek uitdragen. Alsof het hun religie is. Beetje militant ook.
      Mij hoeft niemand te overtuigen, ik eet al jaren af en toe vlees. Uit de buurt en biologisch.

      Verwijderen
    11. Vlees eten is een van de grootste veroorzakers van klimaatverandering. Dat nog niet iedereen het walgelijk gedrag vindt om elke dag vlees te eten is een groot probleem.

      Verwijderen
    12. Anoniem van 12:47
      Neanderthalers aten lang niet elke dag vlees hoor. We eten pas de laatste decennia deze hoeveelheden vlees. Dat hebben we 'onze' hele geschiedenis hiervoor niet gedaan. Behalve de Inuït en zo. Dus nee, al onze voorouders worden hier zeker niet walgelijk genoemd.
      Veganistisch eten, mits goed samengesteld, is juist hartstikke gezond. Zie de positie van de American Dietetic Association: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19562864/
      Namaakvlees heeft ook lang niet zo'n grote voetafdruk als echt vlees. Hier zijn heel veel bronnen voor te vinden.
      'Ook een mening' is een goede samenvatting van je reactie. Je schrijft namelijk niets feitelijk juists.

      Het verbaast mij dan juist weer dat het geraaskal van deze anoniem wordt gepubliceerd, dit lijkt me nu precies vallen onder de noemer 'onzinnige reacties'.

      Oh, en Lot, mijn oma van 89 eet sinds een paar jaar de helft van de week vegetarisch, gewoon hollandse pot. Omdat ze zich zorgen maakt over het klimaat. Dat leeftijdsargument vind ik maar zwak.

      Verwijderen
    13. Jeetje wat een gedoe... Waarom doen jullie alsof ik vleeseters walgelijk noem? Dan zou ik mezelf ook walgelijk noemen. Ik vind mannen die menen elke dag vlees nodig te hebben zonder enig oog voor de milieuschade en die hun partner niet tegemoet willen komen in hun wens om eens wat vegetarisch te eten walgelijk. Van die autoritaire, totaal niet flexibele holenmenstypes. Mijn ex ook. Maar ik heb hem dus gewoon gedwongen om eens te wennen aan andere smaken. Uiteindelijk vond 'ie het heerlijk.
      Ik ben trouwens verre van veganist en heb ook een hekel aan die militante veganisten. Al denk ik uiteindelijk wel dat ze gelijk hebben, maar ik kan niet zonder m'n stukje biologisch vlees zo nu en dan.

      Danine (anoniem van 9:06)

      Verwijderen
    14. Aaf ik wil geen ja nee reactie veroorzaken dus als je het niet plaatst begrijp ik dat. Maar anoniem 15.09h heeft duidelijk niet goed gelezen. Neanderthalers aten soms enorme hoeveelheden vlees (als er gevangen was) en soms niet. Wat ik schrijf. Veganist is niet goed, altijd veel vlees ook niet. Bij mijn vergelijk naar racistische uitlatingen en het noemen v mannen die vlees eten walgelijk, doel ik uiteraard op het discriminatie gedeelte. Dat had ik gewoon niet verwacht. Blijkbaar had anoniem dat er ook niet uitgehaald. Naast onze voetdruk op de aarde is gezond oud worden voor mij ook een eis aan voedsel. Alles gemaakt (nepvlees) is niet natuurlijk en daarvoor niet gezond.
      Wij eten heus wel eens slecht en ook vegetarisch, veganistisch en vlees. Alles met mate!

      Verwijderen
    15. Ik heb mannen die vlees eten niet walgelijk genoemd!
      Je hebt zelf duidelijk niet goed gelezen. Anoniem van 15:09 wel.

      Danine

      Verwijderen
    16. Sorry anoniem, maar je hebt zelf niet goed gelezen. Iemand noemt mannen die ELKE DAG vlees eten walgelijk. Vervolgens zeg jij dat ze dan al onze voorouders (inclusief Neanderthalers, die trouwens maar voor een heel klein percentage onze voorouders zijn) walgelijk noemt. Dan zegt iemand dat dat niet klopt omdat Neanderthalers en andere voorouders niet ELKE DAG vlees aten. Ze heeft ze dus niet walgelijk genoemd. En dan kom jij ermee dat ze niet goed gelezen heeft omdat Neanderthalers soms wel en soms geen vlees aten? Dat is een argument voor de andere partij.
      Conclusie: niemand heeft vleeseters (hedendaags of Neanderthaler) walgelijk genoemd en veel mensen kunnen niet lezen.

      Verwijderen
    17. Dus autoritaire, onflexibele alfamannetjes walgelijk noemen is het nieuwe racisme? Ik lees gefascineerd mee.
      Anke

      Verwijderen
    18. Ik lees uit Lot's reactie nergens dat haar partner onflexibel of autoritair zou zijn. Er staat alleen maar dat de partner in kwestie niet over te halen is om geen vlees te eten. We zijn allemaal toch wel een beetje onvermurwbaar op bepaalde vlakken? Een discussie of je al-dan-niet mee zou moeten gaan in de wensen van een 'verstokte vleeseter' lijkt me prima maar om nou met de term walgelijk te gaan strooien.... onnodig respectloos en totaal niet constructief. Het is een rotopmerking in de richting van iemands partner, daar bereik je niets mee.

      Verwijderen
  5. Ik doe niet echt mee, want heb het een beetje te druk voor nieuwe dingen met de kinderen thuis. Ik eet al wel veel minder vlees, maar nieuwe recepten lijkt me wel leuk.
    Ik schrijf me wel in, want hoe meer mensen zich aansluiten, hoe meer media-aandacht er komt en hoe meer mensen in aanraking komen met een groenere levensstijl.
    Wat ik trouwens heel fijn vind aan deze challenge is dat hij niet zo dwingend is. Je hoeft niet vegan, je hoeft niet eens vegetarisch, je kunt ook gewoon de flexitarische optie kiezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Op een bepaald niveau zijn dit natuurlijk luxe problemen. Je afvragen of we wel of niet vlees eten of op de veggie tour gaan. Er zijn massa's mensen in de wereld die allang blij zijn dat ze te eten hebben. Die hebben niet de luxe om eten af te slaan. Kun je zien hoe goed wij het hebben. En vergeet de minima niet. Mensen die van een karige bijstandsuitkering moeten leven. Wij hebben de luxe. En als we te korten oplopen, kopen we gewoon supplementen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het kan heel goed hoor. Minima zijn en lekker en gezond veganistische eten. Het hoeven geen dure vleesvervangers te zijn. Van (zelf geweekte en gekookte ) bonen en granen en kruiden zijn de lekkerste maaltjes te maken. Ja voor de B12 en calcium pillen zal wat anders uit gespaard moeten worden. En dat is te doen. Raar dat altijd mensen die wel wat te bestreden hebben met die reden komen.

      Verwijderen
    2. Als je het heel krap hebt, lijkt het me juist goed om minder vlees te eten. Als je echt geen geld hebt om dan niet ondervoed te raken, eet je toch twee keer per week (of zo) wel vlees? Dan komt het ook wel goed.

      - Eelkje

      Verwijderen
  7. Ik denk niet dat dit een luxe probleem is. We belasten het milieu enorm door massaal veel dierlijk voedsel te eten. Ook de dieren zullen je dankbaar zijn als we ze sparen van al dat leed.
    vriendelijke groet,
    Suzan

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik eet al bewust minder vlees, maar de naam Chiel Beelen doet mij spontaan smachten naar een gigantische biefstuk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En ik maar denken dat het een aanbeveling was om Chiel Beelen te noemen 🤣🤣

      Verwijderen
    2. sorry Aaf, maar ik vind Chiel Beelen zeker geen aanbeveling, verre van dat.
      En Anoniem van 09.06 is nogal kort door de bocht om het walgelijk te noemen, zonder verder iets van de achtergrond te weten. En te makkelijk om er zelfs geen (verzonnen) naam bij te zetten, dan kun je hem/haar niet echt serieus nemen.
      Lot, ga lekker door met koken voor je man!

      Verwijderen
  9. Om eerlijk te zijn: ik heb geen trek in challenges, ik vind het de kettingbrieven van onze tijd: opgelegd meedoen. Er zijn gelukkig heel veel mogelijkheden om inspiratie, informatie en fijne recepten te vinden.
    Iedereen is weer op een andere manier ontvankelijk voor gedragswijzigingen. Sommigen (enkelen) via een flinke preek en veel nadrukkelijk herhalen. Anderen via informatie en door de ratio aan te spreken. Weer anderen via groepsdruk en emotie.
    Ik eet nu aanzienlijk minder vlees (en zo wie zo soberder en duurzamer) dan eerst, en bij mij is het gekomen door een roman uit halverwege de 19e eeuw. Die kwam bij mij harder aan dan welk blog of krantenartikel ook. Als we weer een poosje luxer en meer vlees hebben gegeten, denk ik aan dat boek en zie weer voor me hoe het meer zozeer werd leeggevist dat zelfs de armsten hun neus voor de vangst ophaalden, en de vissen lieten rotten op de oever.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je maakt me nieuwsgierig, welk boek is dat ?

      Verwijderen
    2. The Pioneers van James Fenimoore Cooper. Het is 1 van de 5 boeken over de kolonisatie van de US. Je kent misschien uit die serie wel zijn beroemdste boek: The Last of the Mohicans.
      Het boek is geschreven rond 1860 of zo en speelt zich af rond 1790.

      Verwijderen
  10. Rond mijn twintigste ben ik vegetarisch gaan eten. Heel strikt.. nooit uitzonderingen. Ook tijdens mijn 2 zwangerschappen en jaar lang borstvoeding geven at ik vegetarisch. Verloskundige en consultatiebureau maakten zich zorgen.. niet nodig. Nooit ijzertekort gehad of kinderen met problemen (nu dertigers) We eten sinds jaren af en toe weer vlees. Als we bij iemand uitgenodigd zijn en die heeft vlees dan eten we dat. En soms als mijn zus/zwager komen eten dan maak ik iets met gehakt.. mijn zwager is Duitser en een echte vleeseter. Maar omdat we af en toe wel rekening houden met zijn voorkeuren eet hij nu ook vleesloze gerechten bij ons.. Allebei dus een beetje water bij de wijn doen.. Onze kinderen eten wel vlees, maar heel matig en hebben zelf ook de gewoonte om thuis vegetarisch te koken en bij anderen te eten wat de pot schaft.
    Over wijn.. ik doe in januari wel mee met IkPas Dan drink je een maand geen alcohol. Wij drinken bijna altijd wijn bij het eten.. daar wil ik vanaf, van die gewoonte. Dus zo'n maand niet drinken is een mooie kickstart om dat te doorbreken. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dank je wel voor de tip. Sinds dat ik het programma Dokters van morgen heb gezien waarbij een aantal mensen een tijdje alleen plantaardig gingen eten om daarbij winst te behalen op hun gezondheid is mijn interesse gewekt. Eet nu af en toe vlees maar wil me er in verdiepen wat er gebeurd als ik het helemaal laat staan.
    https://zorgnu.avrotros.nl/uitzendingen/uitzending/item/hoge-bloeddruk-waarom-kan-dat-schadelijk-zijn-en-wat-kun-je-zelf-doen-dokters-van-morgen/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vond het ook een heel interessante uitzending!

      Verwijderen
    2. Ja best een interessante uitzending, alleen jammer dat er altijd een suggestie omheenhangt dat je er zelf iets aan kunt doen om het te veranderen, nog net niet eigen schuld dikke bult. Ik heb ook een hoge bloeddruk die met medicijnen moet worden behandeld. Ik eet gezond, zeker 3 tot 400 gr groente per dag, heel af en toe wat biologische kip, heb geen overgewicht, rook niet. En zeker geen vleesvervangers want slecht voor het milieu en veel te zout. Wel veel peulvruchten. Pech gehad volgens de dokter, erfelijk belast. Maar ik voel me altijd schuldig als ik z'n programma heb gezien.

      Verwijderen
  12. Ieder jaar deed ik mee met de veganchallenge, dit keer niet, heb nu zoveel recepten waar ik uit kan putten. Ik eet heel weinig vlees, voornamelijk vegetarisch of plantaardig, mijn man idem dito. Je hebt wel wat meer werk met het bereiden van de maaltijden dan een avg-tje en gebruikt meer kruiden om het eten op smaak te brengen maar dan heb je ook wat, het geeft je lichamelijk en geestelijk veel voldoening, althans zo ervaar ik dat.
    Willen we in de toekomst dat iedereen te eten heeft en dat dieren op een andere manier worden gehouden dan is de enige weg een plantaardige leefwijze!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ja, ik ga me inschrijven. Ik wil wel wat nieuwe vegarecepten.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Leuk! Ik vind het ook leuk dat ze voor elk wat wils hebben! Ik ga voor de minder vlees variant, want helemaal vegetarisch red ik (nog) niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Nee doe er niet aan mee, maar wens je heel veel succes en nieuwe ideetjes.
    Zelf eten wij wel vlees/kip en vis maar ook regelmatig niet, maar dan vervang ik het ook niet.. maaltijd salades kunnen makkelijk zonder vlees en ook soepjes etc we variëren er gewoon mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Succes! En geniet van heerlijke diervriendelijke gerechten!
    Groet,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Beste Aaf,
    Mijn man en ik eten graag dagelijks vlees.
    Wij zijn in jouw ogen dus walgelijk.
    Nou, bedankt!

    Ina en Jan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wonderlijk hoe die term walgelijk een geheel eigen leven is gaan leiden in deze blog! Ik heb niet geschreven dat ik mensen die dagelijks graag vlees eten walgelijk vind. Er was alleen een lezer die vond dat iemand walgelijk is als hij niet een paar keer per week wil afzien van het eten van vlees en daarvoor in de plaats een plantaardig alternatief wil eten.

      Hiermee sluit ik de discussie af en is het niet meer mogelijk om op deze post te reageren!

      Verwijderen