Het was al weer voor de 3e keer dat we met kerst als familie bij elkaar kwamen en we uitgebreid met elkaar aan tafel zaten. Het begint traditie te worden! De veganistische feestgerechten zijn steeds gebaseerd op recepten afkomstig uit India en die recepten komen uit Indiase Engelstalige kookboeken die mijn kinderen bezitten. Vaak is het een eigen variant, die voor de kleuters behapbaar is. Altijd vegan. Voor ons geen vlees, sowieso al niet. Geen dood dier dus!
Het gerecht dat er voor mij op 1e kerstdag uitsprong, was een gerecht met broccoli, tofu en kokosmelk!
Overheerlijk was het, om je vingers en het bord bij af te likken!
Nodig voor 2 à 3 personen:
180 gr rijst
600 gr broccoliroosjes
225 gr tofu (gemarineerd in olie, sojasaus, sambal en
Patak’s Mild Curry kruidenpasta, hier vind je hoe je de tofu marineert)
wokolie
3-4 cm gember
3 teentjes knoflook
1-2 el sojasaus
1 el citroensap
1 tl azijn
¼ tl cayennepeper
½ tl zout
1-2 el suiker
¼ theelepel sesamolie
250 ml kokosmelk
65 gr pindakaas
Bereiding:
- Zet water op voor de rijst en broccoli. Afhankelijk van de kooktijd van de rijst kun je de rijst en broccoli in één pan 8 minuten koken. Giet de rijst en broccoli af.
- Verhit wat wokolie in een grote pan en bak de tofu in 7 minuten op middelhoog vuur.
- Snij de gember in stukken.
- Pel de knoflook en snij in grote stukken.
- Voeg de gember, knoflook, sojasaus, citroensap, azijn, cayennepeper, zout, suiker, sesamolie, pindakaas en de helft van de kokosmelk toe aan een blender en maak fijn. (Afhankelijk van de grootte van de blender past alle kokosmelk ook in één keer.)
- Giet het mengsel bij de gebakken tofu en voeg de rest van de kokosmelk toe.
- Doe het deksel op de pan en kook de tofu 5 minuten in de saus.
- Voeg de
rijst en broccoli toe en meng goed.
Het recept van de saus is afkomstig uit het kookboek van Richa Hingle, ook heeft ze een site: Vegan Richa.
Leuk dat er een familietraditie opgebouwd wordt Aaf!
BeantwoordenVerwijderenDat recept heb ik meteen bewaard want ik moet nog veel ontdekken met vegan eten. Bedankt.
Hartelijke groet, Meisje Lief ;-)
Dit wil ik zeker een keer maken! Bedankt voor het delen!
BeantwoordenVerwijderenWat gezellig.Lijkt me lekker hoewel ik denk ik bloemkool in plaats van broccoli zou gebruiken.Omdat broccoli een sterke smaak heeft in combinatie met knoflook en pindakaas.Lijkt me ook lekker met sperziebonen!
BeantwoordenVerwijderenBloemkool in een deegjasje hadden we al als voorgerecht (bloemkoolnuggets).
VerwijderenHet oog wil ook wat! Als je dit recept maakt met bloemkool is de kleur zo onaantrekkelijk saai. Bloemkool, rijst en tofu zijn allemaal een beetje grijzig. Door de broccoli komt er kleur in het gerecht! Sperziebonen zouden een goed alternatief zijn!
En broccoli is het lievelingseten van mijn oudste dochter. Samen met tofu. Papa heeft dit recept speciaal voor haar samengesteld.
Verwijderen- Oudste dochter
Mijn zoon noemde broccoli 'boompjes', was ook zijn lievelingsgroente !
Verwijderenhttps://www.youtube.com/results?search_query=broccoli+song
VerwijderenIt's low on calories and it looks like mini trees.
When you're having dinner with me: BROCCOLI!
In de Indiase keuken zijn zoveel smakelijke recepten, vega en vegan!
BeantwoordenVerwijderenFijn ook van die verwarmende kruiden op zo,n kille dag, als we dit jaar hadden met de kerst.
Mmm,wat een lekker recept! Goed voor bij mijn "stapeltje" goede voornemens: vaker lekker en vegetarisch koken. Ik heb nog tahoe en kokosmelk in huis, geen wokolie etc, maar daar pas ik wel een mouw aan (ik ben niet zo van allerlei frutsels in huis halen, het kan vaak ook gewoon met kerriepoeder en "gewone" olie...). Een dezer dagen maak ik ook een aubergine-recept wat je eerder postte - ik ben benieuwd!
BeantwoordenVerwijderenEr zijn veel vegetarische recepten die heelijk zijn. Vaak recepten uit India, dit lijkt me ook een heerlijk recept.
BeantwoordenVerwijderenVlees wordt dan makkelijk gemist.
Dit recept sla ik ook op, dank je wel.
Grappig ik zie iedereen al zijn bord aflikken, complimentje aan de kok! :-)
Het gerecht lijkt mij heel lekker en ga ik ook eens maken .Een ding moet ik wel zeggen .Je zin voor ons geen dood dier, maar Aaf je eet wel vis en sorry maar dat is ook een dood dier .Ik lees en zie dat bij meerdere mensen die vegatarisch eten ,ze eten geen dode dieren maar wel vis en dat begrijp ik dus even niet !
BeantwoordenVerwijderenMijn dochters eten geen vis, alleen ik doe dat. Het lijkt mij dat de zinnen: "Voor ons geen vlees, sowieso al niet. Geen dood dier dus!" daarom wel kloppen.
VerwijderenIk ken ook inderdaad vegetariërs die zo nu en dan vis eten, o.a. mijn broer, al 50 jaar vegetariër, maar net niet helemaal dus. Zeker niet dagelijks, misschien 1x per week of zo.
Dan klopt het idd wat je dochters betreft ,jij bent deels vegatarisch dan en dat is jouw keuze en dat kan ook dus .
VerwijderenHoe dan? 5 volwassenen uit 3 huishoudens! Vast heel gezellig, maar niet volgens de richtlijnen, toch?
BeantwoordenVerwijderenHoezo niet? Je mocht met kerst volgens de richtlijnen 3 volwassen bezoekers in huis hebben en dat was ook zo bij mijn jongste dochter. Daarnaast was er nog een bezoeker van 4 jaar en 1 van 8 maanden, maar volgens mij tellen die niet mee.
Verwijderenhttps://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/bijzondere-gelegenheden/feestdagen
VerwijderenZou dit nou echt zo moeilijk zijn om op te zoeken en te snappen?
Ik hoor zo vaak kritiek op thuisbezoek.
Nou vind ik zelf wel dat je er verstandig mee om moet gaan en niet met Jan en Alleman telkens moet afspreken, maar als je niet elke dag weer twee andere mensen ziet, dan lijkt het me best wel veilig en in ieder geval toegestaan!
Ik heb zelf met kerst mijn drie kinderen op bezoek gehad en verder niemand gezien. Zij zien elkaar zo nu en dan en heel beperkt wat vrienden.
Het kan aan mij liggen, maar wat is er feestelijk aan dit gerecht?
BeantwoordenVerwijderenMoni.
Het is naar mijn smaak héél lekker en dat maakt het feestelijk.
VerwijderenWat maakt een gerecht feestelijk?
VerwijderenBest wel een interessante vraag!
Voor veel mensen dat er zo veel mogelijk dieren voor gedood zijn geloof ik...
Ongezond zijn is ook een factor denk ik.
Dat het heel moeilijk is om te maken of duur is.
Dan is dit gerecht niet zo feestelijk inderdaad.
Het lijkt mij wel heerlijk!
Het lijkt soms inderdaad wel dat feestelijk gelijk staat aan duur, ongezond door veel vetten en veel suikers en met veel dierlijke producten.
VerwijderenWaarom zou gezond, diervriendelijk en duurzaam niet feestelijk kunnen zijn?
Wat een fijn recept Aaf. Qua ingrediënten kan ik deze ook wel overzien!
BeantwoordenVerwijderen