zondag 13 december 2020

Kerststress - hoe kun je dat voorkomen?

Het schijnt dat veel mensen last hebben van kerststress!

Want ...........
- de coronaregels
- de kerstboom moet uitgekozen en gekocht worden,
- die boom moet worden opgetuigd volgens de aller, allernieuwste trends
- er moet bepaald worden wat voor eten of er moet komen,
- dat eten moet ingekocht en opgeslagen worden en
- de ingewikkelde menu's moeten worden klaargemaakt zonder dat de hele boel mislukt
- wie moeten we uitnodigen en wie niet?
- moeten we misschien toch het kerstfeest uitsmeren over een aantal dagen zodat we aan de max van 3 personen blijven?
- wat voor kleding doe je aan?
- voor die feestkleding moet hoognodig nog wat geshopt worden
- er moeten kerstkaarten gekocht of zelfgemaakt worden
- en die kaarten moeten nog geschreven en gepost worden

En dan zijn er ook nog mensen die met kerst cadeaus geven!
nog meer stress om
- het juiste cadeau
- waar koop je dat?
- is het niet te veel/te weinig?
- inpakken
Er hoeft geen gedicht bij, dat scheelt!

Maak je niet te druk over gedoe!

Wat is kerst werkelijk?
- Een moment van bezinning, een rustmoment
- Een moment van gezellig samen zijn met de mensen die je lief zijn
- Een moment om relaxed van te genieten

Tips van mij:

houd vast aan rust en contact met je naasten, desnoods via beeld
maak alles wat er omheen zit niet te groot en zoek de kern

Hang oude spulletjes, van jaren terug, in de boom voor een nostalgisch moment.
Het maakt niet uit of je kleding van vorig jaar aan hebt of dat je je gasten een heel eenvoudig menu voorschotelt.


Zet een leuk muziekje op, brand kaarsen en zing met zijn allen kerstliedjes.

22 opmerkingen:

  1. Waar je al geen stress over kunt zoeken ;-)
    Het enige lastige van deze kerst vind ik dat er geen grote familiebijeenkomsten kunnen zijn. De kerst uitsmeren en in steeds 3 mensen uitnodigen lijkt me niet bijdragen aan minder corona (en veel te veel gedoe) en doen we dus niet.

    Fijne, stressloze voorbereidingen gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kerst hoeft idd geen stress te zijn.
    Je hebt de vraag staan wat is kerst werkelijk.

    Kerst is in werkelijkheid de geboorte van van Jezus vieren die als Verlosser op aarde kwam om te lijden voor onze zonden.

    Groetjes Joke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. welke zonden??? en waarom zou hij dat eigenlijk doen? Ik heb dat nooit gesnapt en dat zal zo blijven ook

      Verwijderen
    2. Ik kan er ook niet veel mee, maar er zijn mensen die heel blij en gelukkig worden door het geloof dat Hij heel lang geleden op aarde is gekomen om zich op te offeren voor de zondige mensen.
      Als ik kijk naar alle nare ziektes en oorlogen van vandaag, dan vraag ik mij af of de Verlosser daar inderdaad enige invloed op heeft. Ik denk het niet, maar het is in verband met de kerststress een andere discussie.

      Verwijderen
    3. was zeker niet mn bedoeling om hierover op jouw blog uitgebreid op in te gaan, was meer een spontane reactie dat ik er nog steeds niets van begrijp (en ik ben 75, heb tijd genoeg gehad om erover na te denken)

      Verwijderen
    4. De geboorte van de Zoon van God is een mijlpaal in onze geschiedenis. Hij is gekomen, is ook gestorven als Mens zonder zonde, om de relatie tussen de mensen en God te herstellen. Hij is tevens uit de dood opgewekt en is nu aan de rechterhand van God. En zal op Gods tijd weerkomen. Zijn geboorte is voor ieder die gelooft een groot wonder, wat alle stress uit je hart verjaagt.

      Verwijderen
    5. Dit is een verhaal waar ik absoluut niet in geloof, ik zie het als een onzinverhaal.
      Voor mij is kerst het feest van het nieuwe licht, eindelijk de donkerste dagen voorbij!

      Verwijderen
    6. Nu het is echt geen onzinverhaal
      Denk dat u sommige mensen daar verdriet mee doet
      Dus beter uitkijken wat u zegt

      Verwijderen
    7. Hahaha! Ik heb wel een beetje kerststress. Gelukkig kon ik hier even goed om lachen, kwamen er weer even wat endorfines vrij!

      Verwijderen
  3. Gelukkig eigenlijk nooit stress- behalve die kerstkaarten! Die ga ik vandaag in orde maken, met een lekker kopje koffie er bij.
    Het winkelen was gisteren geen pretje, heel druk en dus geen anderhalve meter. Ik had echt zin om een mooi kerststukje te kopen, maar tussen echt zin en absolute noodzaak zit flink wat ruimte;-)
    We kijken uit naar de kerst. Altijd in kleine kring en een gerecht dat je kunt voorbereiden zodat je tijd voor elkaar hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijk, in alle rust kerst vieren. Gewoon lekker thuis met mijn moeder en de hond. We eten ook gewoon, misschien wel stamppot boerenkool. (Vinden we beide heerlijk) en dan de rest van de dag lekker lezen, handwerken, een rondje met de hond. Elk jaar weer en geen stress. Kaarten maak ik wel zelf voor de allerdierbaarsten ( op 2 na kan ik ze rondbrengen). Verder geen kaarten, de meeste mensen gooien ze na de kerst toch weg als oud papier.
    Femke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier geen stress, 3 weken geleden brak ik mijn enkel en kan en mag niks. Kerstversieringen minimaal, zelfs de grote boom in de doos gelaten, terwijl ik andere jaren kwa versieringen wel kan uitpakken.
    Een vreet feest maken we er sowieso niet van, de kinderen en kleinkinderen komen eten,zijn dan net met genoeg en kunnen we de anderhalve meter ook handhaven.wel een kaasfondue en de andere dag komen mijn ouders en daarvoor hoef ik me ook niet uit te sloven, mijn man dan. En kleding een trainingsbroek en een heerlijke foute kersttrui.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nooit stress gevoeld met kerst en ook dit keer zal dat zo zijn. Je leest zo vaak over families die het een bezoeking vinden om bij elkaar te zitten met kerst, dat het voor velen zeker een opluchting zal zijn dat dit nu niet kan. Begrijp niet wat er leuk aan is om in feestkleding in je eigen huis opgeprikt aan tafel te zitten. Bedenk wat kerst eigenlijk betekent en doe niet mee aan die opgelegde onzin. Hou het simpel en gezellig.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Boom is gekocht, straks naar zolder en dan morgen (of overmorgen) optuigen.
    Er komt bi ons niemand en we gaan ook nergens naartoe.
    De "stress" zit er dan alleen in dat ik het helemaal niet zo leuk vindt allemaal, maar daar ben ik niet de enige in. Moeten we maar mee leven op het moment

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Stress voor bijeenkomsten heb ik al lang achter mij gelaten, dus ook voor kerst. Tijdens kerst heb ik nooit geëxperimenteerd met eten, koken was altijd een hobby voor me maar heb altijd iets gekookt wat



    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn vorige bericht was ineens weg. Dus altijd gekookt wat ik in de vingers heb en waarvan ik weet dat iedereen het graag heeft en niet stressvol is en niet overdadig en je maagbeschermers nodig hebt zoals in de reclame.
      Dit jaar vier ik kerst alleen omdat ik ziek ben en ik dat liever heb, dan kan ik doen wat ik wil.
      Kerst is de geboorte van het kindje Jesus. Niet het feest van eten en van overdaadIk voel me rijk omdat ik het warm heb en nooit honger heb. Meer kan ik niet verlangen.
      Hoop voor iedereen dat volgend jaar weer langzaam normaal wordt.
      Wat ik het meeste mis is een knuffel dat afstand houden valt me zwaar.

      Verwijderen
  9. Dit jaar is mijn boom wit, goud, blauw enz hoor ik om mij heen. Wanneer het aan mij gevraagd wordt zeg ik altijd 'het is een allegaartje van wat ik leuk vindt want ik moet er immers tegen aan kijken' en voor de rest denk ik dat door oa de media een FOMO gevoel wordt gecreerd. Daar kun je in mee gaan of niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het gaat al fout als je van te voren bedenkt wat er allemaal moet. Er moet namelijk helemaal niets , tenminste zo sta ik er in. Wij houden het altijd al klein. Nu mijn dochter op zichzelf woont vind zij het fijn als we eerste kerstdag bij haar komen eten. Wij zijn ,ik haar moeder, mijn vriend en het halfbroertje van mijn dochter. We gaan dan altijd standaard gourmetten, ja ik weet het niks bijzonders maar wij vinden het makkelijk omdat op deze manier niemand lang in de keuken hoeft te staan en je hoeft niet te veel na te denken over wat iedereen lekker vind. Kado's doen we niet aan en feestkleding is al helemaal geen issue, wil je je uitdossen in je mooiste kleren ? prima, maar je mag ook in je joggingbroek komen als jij dat fijn vind. We zijn allemaal blijkbaar steeds meer geprogrammeerd om iets te vieren zoals dat voorgeschoteld word in de reclames, in blogs en vlogs en films en door BNers .Uiteindelijk komt het erop neer dat niemand meer kerst viert om de reden waarom het bestaat. Las op internet dat mensen totaal van slag zijn omdat er geen nachtmis gehouden mag worden in de kerk. Terwijl dat notabene de ene dag in het jaar blijkt te zijn dat de kerken overvol zitten. Niet omdat we allemaal zo gelovig zijn, want anders zaten die kerken altijd overvol, maar omdat het nu eenmaal traditie is, iets waarvan we onszelf wijsgemaakt hebben dat het bij kerst hoort. Net als het idee dat we het gezellig moeten maken omdat het nu eenmaal kerst is. Als je dat allemaal los kunt laten en kunt genieten van de kleine dingen in het leven en elke dag probeert er iets gezelligs van te maken zonder groots uit te hoeven pakken dan is kerststress geen woord wat in jouw hoofd opkomt.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik word er al moe van als ik het lees! Met kerst vier ik de geboorte van Christus, de komst van het licht. Ik zal - als altijd - wel in mijn eentje zingen, en ben onder de boom al een stapeltje boeken aan het verzamelen om te gaan lezen in de kerstvakantie. Meestal heb ik er niet zo'n probleem mee om alleen kerst te vieren - maar ik zit nu al 10 maanden alleen - zal toch wel anders zijn dit jaar.... Maar "This too will pass..."

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook ik zit alleen. Het is niet makkelijk. We mogen geloven dat we niet echt alleen zijn en dat Christus bij ons is in ons hart. Sterkte in deze tijd in gedachten ben ik bij u.

      Verwijderen
  12. Kerst.. als er 6 huishoudens tegelijk op 2e kerstdag met je willen eten en doen of er geen vuiltje aan de lucht is, je een big smile op moet zetten en voor nooit mag denken aan dat de dag erna je dochter jarig zou zijn.

    Hier geen kerstmeuk. Geen afspraken en geen opgedirkte leuk doen.
    De echte stress.. 18 of 19 december een menu plannen en inkopen doen tot 3 januari.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Grappig, maar er zijn juist ook heel veel mensen die juist stress krijgen v in een joggingbroek kerst vieren en gewoon een prakkie. Zij leven op van mooie kleren een mooie boom en net even iets spectaculairder eten. Ieder zijn ding toch en zeker met corona toch fijn? Ben zelf ook niet vh opdirken, maar doe het wel voor mijn moeder omdat ik weet dat ik haar daar blij mee maak, al ben ik in elke outfit welkom. En daar gaat het toch om? Iets overhebben voor een ander? Kerstboom ed is dan wel weer mijn ding. En lekker eten ook. En dat geeft geen stress. Wij vieren 3 dgn kerst (door corona) en ook cadeautjes. En ik kan er alleen maar zin in hebben, net als de kids. En wb de kerk, heel veel mensen gaan ook juist naar de kerstmis en verder niet omdat die missen prachtig zijn en er overleden dierbaren genoemd worden. Dat is toch juist mooi. Waarom oordelen als iemand anders er blij van wordt..... en er niemand kwaad mee doet, dat dan wel meegenomen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.