vrijdag 29 januari 2021

Ben je zonder dat je het wist bestolen?

Bij de GGD was sinds 3/4 jaar een datalek van de coronatestgegevens en misschien is dat datalek er nog steeds!
Miljoenen persoonsgegevens uit de slecht beveiligde en voor alle ongeveer 26.000 medewerkers toegankelijke systemen bleken gestolen en werden verhandeld.

Wat betekent dat?
Dat betekent dat criminele medewerkers jouw gegevens - BSN nummer, e-mailadres, telefoonnummer, medische gegevens en adres en misschien nog wel meer - mogelijk verhandeld hebben. Het kan dus zijn dat criminelen intussen beschikken over veel van jouw privégegevens.
Criminelen kunnen dus identiteitsfraude plegen en op jouw naam allerlei dingen regelen, aankopen doen, adressen van bekende Nederlanders, ook mensen die beveiligd worden zoals bijvoorbeeld John van den Heuvel, liggen op straat.
Een erg onverkwikkelijke zaak en een grove fout van de overheid!

Wat kun jij doen als jij coronatesten bij de GGD hebt ondergaan en je gegevens dus in de lekke GGD-systemen zitten?
Wees extra alert op oplichting via mail, sms, telefoon en WhatsApp en houd je bankrekening in de gaten op verdachte transacties.

9 opmerkingen:

  1. Ja triest. Het hele Nederlandse vaccinatiebeleid. Op Bulgarije na zijn we het slechtste vaccinatiejongetje van de klas. Er liggen 500.000 vaccins in Oss te wachten op niks. Israel heeft al ruim de helft van de totale bevolking ingeent.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jee, de rampspoed stapelt zich wel op.
    Straks krijgen we nog rekeningen voor dingen die we niet besteld hebben, of worden we van ons bed gelicht voor misdrijven die we niet hebben begaan. Ik vraag me alleen af: hoe kunnen ze dan bij je bankrekening? Aan een email-adres of BSN-nummer hebben ze dan toch niks?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik vroeg me ook al af hoe criminelen aan je bankrekeningnummer komen! Misschien door een phishing mail, waarbij ze zich voordoen als bankmedewerker?

      Verwijderen
  3. Yikes, dit is inderdaad erg zorgelijk. Ik heb een coronatest gehad, ik geloof ergens in september of zo??? Ik zal zeker extra alert zijn.

    Wat een prachtig mondkapje heb je trouwens op in de sidebar!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De gegevens die je aan de GGD verstrekt zijn eigenlijk allemaal gegevens die ze overal vandaan kunnen halen. Gewoon weer iets om over te z**ken. Net zoals dat andere landen het allemaal beter doen. Daar hebben ze al veel langer een avondklok en dan is ie ook in Nederlans en weer hebben er mensen wat te z**ren. Een probleem oppakken dat nog niet eerder zo is geweest wat heel veel mensen raakt, dat kun je ook niet in 1x goed doen omdat je toevallig politicus bent.
    We kijken zo naar landen waar het beter gaat, maar de avondklok van Frankrijk is veel heftiger en al veel langer. Duitsland hetzelfde. Reisverboden ook strenger. Zuurstof krijgen in nederland is medisch geregeld, maar kijk eens naar Brazilie. Daar moeten mensen dat zelf op straat regelen. En zuurstof toedienen kan ook dingen verergeren als t niet goed gaat.

    Als we sommige dingen als rellen en fouten wat minder aandacht gaven en ons eens concentreerden wat wel heel goed werkt, de lieve zorgzame medewerkers ih ziekenhuis die ook het thuisfront met veel geduld te woord staan ookal stelt iedereen dezelfde vragen waar zijn vaak ook de antwoorden niet op hebben. De vele vaders die nu wel ineens zien wat de moeders doen en tijd met kinderen hebben, buren die in nood alles laten vallen om te helpen.

    Denk dat dat veel beter werkt dan al dat gezanik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wacht maar tot er op jouw naam en bsn een huurauto door een vreemde wordt gehuurd..

      Verwijderen
  5. identiteitsfraude kan zoveel narigheid met zich meebrengen, omdat je zelf moet bewijzen dat jij dit niet hebt gedaan. (als er bijvoorbeeld dingen niet betaald worden oid) Ik vind dit dus ook erg eng en een grove fout... Ik hoop dat het voor veel mensen meevalt uiteindelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nergens schrijf ik dat net niet vervelend is, alleen je kan je ook richten op de positieve dingen. Jammer dat je dat er niet uithaalt.

    En uit ervaring weet ik dat ze met hacken veel meer kunnen doen dan een auto huren op mijn bsn.

    Zoals thuis langskomen als je ingeschreven staat bij een uitzendbureau omdat de foto ze aanstaat, of je administratie op slot zetten omdat ze geld willen.

    Maarja toch zitten we allemaal online!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Altijd goed oppassen is het devies ! Maar dat was altijd al zo, ook al voor digitalisering van alles en iedereen. Devies is: Wantrouw alles en iedereen, tot het tegendeel is bewezen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.