zondag 24 januari 2021

Geen obesitas meer - deel 2

Krap 35 kg verdwenen

In het voorjaar van 2016 was ik bijna 35 kg zwaarder dan nu. Dat ik in de afgelopen jaren afviel had verschillende oorzaken: meer beweging, minder stress, beter slapen, minder eten.

 • Ik werkte 1 dag per week minder, nog maar 3 dagen in plaats van 4, daardoor ervoer ik minder stress.
 • In mijn vrije tijd ging ik meer zwemmen, ongeveer 4x per week 1 uur, dus meer beweging.
 • En ook sliep ik door stressvermindering beter.
 • Ik ging minder snacken, vooral minder koolhydraten en minder vette dingen, zoals panpizza's met veel kaas als tussendoortje. Die ongezonde snacks verving ik door gezondere dingen, zoals meer groenten: komkommer, tomaatjes, worteltjes.

Zonder honger en eigenlijk met weinig moeite verdwenen er steeds meer kilo's.
Afgelopen zomer en herfst ging het heel hard, want door medicijnen had ik zeer weinig eetlust en vaak was ik licht misselijk. Ik had helemaal geen zin aan eten en kreeg het eten maar moeilijk weg, ook voedsel dat ik anders heel lekker vind.
Toen ik weer meer eetlust kreeg, ben ik door blijven gaan met afvallen. Rustig aan en zonder te moeten opboksen tegen honger.

Voordelen van lichter worden

 • Gaan staan is een stuk gemakkelijker. Om als zwaargewicht weer in de benen te komen, is veel kracht nodig. Je moet zien dat je vanaf een lage bank of toilet weer gaat staan. Doe dat maar eens met een rugzak met 35 kg. 
 • Ik voel me fitter.
 • Staan, bijvoorbeeld bij de afwas, houd ik langer vol. Vroeger moest ik zo nu en dan even met mijn onderarmen op het aanrecht leunen om mijn rug te ontspannen.
 • Op de fiets heuvel op, of bij een viaduct op gaat gemakkelijker. Ik hoef minder gewicht naar boven te brengen en ik kan dus sneller omhoog fietsen. 
 • Minder last van urine incontinentie. Soms had ik last van urineverlies. Een paar druppeltjes, niet veel, maar toch vervelend. Dat komt ook doordat ik al jaren last heb van verzakkingen van blaas en baarmoeder. Nu is de druk op mijn bekkenbodem flink verminderd en gaat het een stuk beter. Ik heb besloten de verzakkingen nog maar niet te laten opereren.
 • Ik kan mijn sokken gemakkelijker aantrekken, mijn buik zit minder in de weg.

Naast deze praktische voordelen zijn er ook medische voordelen:

 • Een betere bloeddruk, waardoor ik kon stoppen met 1 van de 2 bloeddrukmedicijnen die ik slikte
 • Minder last van astma
 • Betere bloedsuikers, waardoor ik bijna kan stoppen met insuline

Nadelen van gewichtsverlies

Naast voordelen zijn er ook nadelen. Die zijn cosmetisch en financieel.

Cosmetisch

 • Rimpels. Ik heb meer rimpels in mijn gezicht. Ik heb nu een oude kop šŸ˜. Ik had altijd een vrij gladde huid. Het vet fungeerde als filler. De fillers zijn nu weg, en dus is de gladde gezichtshuid weg! Dat is niet veel anders dan de huid van rokers, bij hen veroudert de huid ook sneller, die zien er ook jaren  ouder uit dan dat ze zijn. Ik kan er iets aan laten doen, met botox, fillers en weet ik veel, maar ik laat het zo. Geen haar op mijn hoofd die er over denkt om dat te laten doen!
 • Zwabberarmen. Mijn bovenarmen zijn net vleugeltjes. Er is een heleboel losse huid en daardoor zwabberen mijn armen. Ook daar kan ik iets aan laten doen, maar mijn keuze is: mouwtjes en alleen mijn bovenarmen laten zien in het zwembad. 


Financieel
Ik ben uit al mijn kleding gegroeid en het kost een flinke duit om die te vervangen door passende kleding. Een deel maak ik kleiner, maar andere kleding koop ik nieuw of tweedehands.
Ik heb nog maar bar weinig gekocht*, maar toch heb ik al ongeveer 300 euro uitgegeven aan nieuwe kleding. En dan heb ik nog niet eens een jas gekocht. 


*Dat ik nog weinig gekocht heb, heeft vooral te maken met onzekerheid over mijn eindgewicht, en dus de kledingmaat die ik uiteindelijk heb, als ik een gezond gewicht heb. VĆ³Ć³rdat ik een gezond BMI heb, zouden er nog tenminste 14 kilo moeten verdwijnen en dan nĆ²g heb ik hoogstwaarschijnlijk geen gezonde tailleomvang. Die taille omvang zou voor vrouwen onder de 80 cm moeten zijn en mijn taille meet nu 102 cm. Dat schijnt toch heel ongezond te zijn. Ik denk niet dat 14 kilo minder resulteert in 22 cm minder tailleomvang. Ik heb mijn hele leven al een "appelmodel"en ik word door gewichtsverlies niet ineens een "zandloper".
Ook ga ik er van uit dat ik sowieso door mijn huidige gewichtsverlies al een heleboel gezondheidswinst heb behaald, ik hoef niet persƩ tot het gaatje door te gaan. Een BMI van 29 is hoe dan ook beter dan dat het was!
Iets om hoe dan ook blij mee te zijn.

26 opmerkingen:

 1. Het mooiste is,dat je gewichtsverlies blijft. Echt goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bekkenoefeningen hier noodzaak. Leeftijdsdingetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aaf, wat een fantastisch resultaat. Je mag trots zijn op jezelf.

  En wat betreft je 'oude kop'. Dat kan nog weer een stuk beter worden. Ik ken iemand die 30 kilo afviel en hetzelfde had. Na een jaar was haar gezicht toch weer wat voller en gladder geworden, terwijl ze niet was aangekomen. Dus, wie weet.

  Ik zou voor nu vooral genieten van de gezondheidsvoordelen.

  Fijne zondag, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hahah, mam! Je armen zijn niet net vleugeltjes, dat zie jij er alleen maar in. En die oude kop valt ook best mee.
  Je ziet er geweldig uit!

  Liefs,
  Oudste dochter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een leuke reactie! Je dochter heeft vast gelijk, Aaf!

   Een hartelijke groet van Jo.

   Verwijderen
 5. Hier hetzelfde, ik ben 2 maten kleiner en was net bezig met mijn kleren vervangen toen er weer een lockdown begon. Aangezien de ene maat 40 de andere niet is durf ik ook niet goed online te bestellen, bovendien ben ik weer wat gewicht kwijt en heel heel mischien pas ik nu een 38. Ik vindt het een heel mooi 'probleem' om te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben lang (179 cm) en ik had maat 54/56. Nu maat 46/48, maar bij sommige broeken pas ik niet in maat 48. Als ik maat 38 zou passen, dan zit ik waarschijnlijk op een BMI van 19 of zo. Tenminste, dat was vroeger zo, toen ik 19 jaar was. Voor een BMI van 19 zou ik nog 34 kg af moeten vallen, dan zit ik nu ongeveer op de helft. Je snapt misschien wel dat maat 38 niet mijn doel is, ik zal heel tevreden zijn met maat 42 of maat 44!

   Verwijderen
  2. Oh, dan zit je absoluut niet op de helft! Misschien op 1/5 of zo. Met elke kilo die je afvalt, wordt afvallen moeilijker. Als je veel overgewicht hebt, val je heel makkelijk af. Als je al behoorlijk licht bent, wordt het bijna onmogelijk en moet je echt weinig gaan eten en veel bewegen.

   Verwijderen
  3. Lekker bemoedigend! Ik ben na 5 jaar op een vijfde? Dus over 2o jaar ben ik op mijn ideale gewicht? Misschien heb ik over 20 jaar nog steeds een blog en kun je er dan over lezen!

   Gelukkig voel ik me nu al veel beter en kan ik me gemakkelijker bewegen. Dat is voor mij heel veel winst!

   Verwijderen
  4. Het is toch wel echt zo hoor Zuinigaan. Als je minder gaat eten, vliegen de kilo's er eerst af en daarna gaat het steeds langzamer en langzamer. Dat komt doordat een te zwaar lichaam veel meer verbruikt. Stel dat je met 130 kilo 3000 calorieƫn verbrandt. Als je dan ineens 2000 gaat eten, eet je elke dag 1000 te weinig. Nou, dan smelt het vet eraf! Maar als je 100 weegt, verbruikt je lichaam al lang geen 3000 meer (misschien 2400?) en dan eet je nog maar 400 te weinig en raak je veel minder snel gewicht kwijt. Met een BMI van 25 heeft je lijf dan waarschijnlijk 2000 calorieƫn nodig en val je niet verder meer af. Als je dan een BMI van 19 wilt hebben, dan red je dat niet op 2000 calorieƫn en moet je weer minder gaan eten.
   Je schrijft dat je voor een BMI van 19 op de helft zou zitten. Ik zie dat, net als anoniem, heel anders!
   Maar ik neem aan dat jouw ideale gewicht niet BMI 19 is! Dus niemand zegt dat je pas over 20 jaar je ideale gewicht hebt. Je kunt natuurlijk als je dichter bij je ideale gewicht komt, nog strenger gaan lijnen en harder sporten (vooral krachttraining), zodat het weer sneller gaat. Maar dan zit je qua inzet dus ook echt niet op de helft!
   Bereid je erop voor dat de laatste kilo's veeeeeel hardnekkiger zijn dan de eerste. Ik ben ervaringsdeskundige.

   - Eelkje

   Verwijderen
  5. Ik ben mij er terdege van bewust dat ik voor de rest van mijn leven heel terughoudend moet zijn met wat ik eet. Ik ben 30 jaar geleden 40 kg afgevallen, toen in vrij korte tijd, eigenlijk was het een vrij ongezond dieet, bijna een crashdieet. Daarna heb ik het lijnen losgelaten en ben weer gewoon gaan eten wat ik voor die tijd ook at. Ik ben na dat gewichtsverlies vrij snel weer dikker geworden en spoedig zat ik weer op mijn oude gewicht. Dat wil ik nu voorkomen en mijn conclusie is dat ik daarvoor heel goed moet blijven uitkijken met wat ik eet.

   Verwijderen
 6. Geweldig resultaat. Best fijn nieuwe kleding te kopen. Ik werd ook niet meer vrolijk van mijn kledingkast en heb verschillende dingen gekocht bij bon prix echt fijne prijzen en goede kwaliteit . Een joggingbroek die echt fijn is heet WIJDE BROEK VAN PUNTO DI ROMA nr 950509

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ipv botox en fillers zou ik liever gaan voor een facelift, als ik iets aan mijn gezicht zou willen laten doen. Al die gezichten, volgespoten met botox en fillers, het ziet er allemaal heel onnatuurlijk uit, geen gezicht. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk er niet over om iets aan mijn gezicht te laten doen.

   Verwijderen
  2. Ik ook niet. Ik leg de nadruk op het woordje ALS. Als ik het zou overwegen, dan geen botox, maar een facelift. Geartsje

   Verwijderen
 8. Wees trots op jezelf Aaf wat een mooi resultaat!
  En wat is er nou leuker dan een nieuwe garderobe aanschaffen?
  Als je daar dan toch mee bezig bent koop dan dat stuk zalm waar je van gedroomd hebt en veel zin in had.
  Gewoon jezelf wat gunnen daar knapt een mens van op fijne zondag

  Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh wat goed zeg! Dat is wel echt een hele mooie mijlpaal! Daar mag je trots op zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat gaat het goed met je gewicht Aaf .En wat je gezicht betreft dat kan in de loop der tijd weer goedkomen .Ik ben lang geleden 17 kg afgevallen in 3 maanden en leek opeens veel ouder ,na een tijdje is dat gewoon weer bij getrokken .En nee gelijk heb je ,niets laten doen aan je gezicht want we zijn geen jonkies meer en dan mogen wat rimpels toch!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo fijn dat je nu een gezonder gewicht hebt en je daar ook goed bij voelt!
  En wat betreft de kleding; misschien waren de setjes uit 2016 zo langzamerhand toch aan vervanging toe?
  Groetjes, Marijke.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet zo dat ik vanaf 2016 niets meer gekocht heb. Ik koop ieder jaar kleding: ondergoed, lange broeken, korte broeken, truien, vesten, t-shirts, jassen. Misschien waren die achteraf gezien wat aan de grote kant, want ik bleef maat 54/56 en maat 54 (broeken) kopen, net als toen ik 35 kg zwaarder was.

   Verwijderen
  2. Waarom deed je dat? Dezelfde maat kopen als toen je 35 kilo zwaarder was?! Bij mij is elke 5 kilo een maat! 60 kilo maat 36, 65 kilo maat 38 en 70 kilo maat 40. Ik probeer nu weer terug naar maat 38 te gaan. Maar voor grotere kleding is misschien niet elke 5 kilo meer een maat? Dan zou je je kleding 7 maten te groot kopen!

   Verwijderen
  3. Ik kocht recent niet dezelfde hoor. Die kocht ik voor het laatst 1,5 jaar geleden, maar toen was ik nog lang geen 35 kilo lichter.
   Ik kocht daarna een tijdje helemaal niets tot november vorig jaar, toen kocht ik voor het eerst broeken maat 48.

   Verwijderen
 12. Ik zou toch nu een stuk of drie mooie broeken kopen en een stuk of drie blouses. Via internet.

  Je mag vaak ook gratis dingen terugsturen. Dan kun je alles in twee maten bestellen, en dan de maat die het beste past, houden.

  Als je dat doet, dan heb je alvast mooie kleren om mee voor de dag te komen. Dan kun je later je garderobe nog weer verder uitbreiden.

  Je bent (echt) niet arm (meer), dus mocht je later door meer gewichtsverlies uit bepaalde kleren gekrompen zijn, dan geef je ze gewoon weg en maak je er iemand anders heel blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb inmiddels een mooie jurk, een warm fleecevest, twee leuke truien, 3 leggings, een coltrui en drie broeken gekocht. Alles in een passende maat. Dat zijn dus inderdaad kledingstukken waar ik mee voor de dag kan komen.
   Het is dus absoluut niet zo dat ik alleen maar rondloop in kleding die kleiner gemaakt is of te groot is.

   Verwijderen
  2. Ah, gelukkig :-)

   Verwijderen
  3. En vandaag ook passend ondergoed: hemdjes en onderbroekjes. Als ik (hopelijk) binnenkort naar het ziekenhuis en revalidatie kan, dan vind ik dat ik daar niet aan kan komen met slips maat 56/58 ;-)

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.