dinsdag 26 januari 2021

Rellen

De rellen van de laatste dagen vind ik verbijsterend! Omdat er sprake is van een avondklok om de verspreiding van de nieuwe varianten van corona in te dammen, gaan in sommige plaatsen jongeren massaal de straat op, demonstreren zonder toestemming en gooien met stenen en vuurwerk naar politieagenten, vallen ziekenhuizen aan, stichten brand, plunderen winkels. De voorzitter van het Veiligheidsberaad heeft het over Coronahooligans.
Een politicus twittert: "Dit is de tweede avond dat Rutte Nederland opsluit. Steeds meer mensen keren zich tegen de avondklok. Alleen samen krijgen we onze vrijheid terug." In feite geeft hij hooligans een vrijbrief om te rellen. Ongehoord, gebeurt dit echt in Nederland?

Ook in mijn thuisstad Groningen circuleren berichten op sociale media berichten over rellen en demonstraties tegen de avondklok. Ik hoop van harte dat mensen daar niet aan mee gaan doen! Er is in ieder geval volgens de politie geen aanvraag geweest voor een demonstratie.

Lang geleden waren er krakersrellen. Er was vooral onder jongeren grote woningnood en door middel van kraken probeerden jongeren toegang te krijgen tot een woning. Bij de kroning van Beatrix was de leuze: geen woning geen kroning! Er waren heftige rellen met veel vernielingen en inzet van Mobiele Eenheid.
Toen ging het ergens over.
Maar nu?
Waar gaat het nu over?
Over vrijheid?
De vrijheid om het virus zijn gang te laten gaan? Ik snap het niet!
Zou het domme stoerheid zijn? Dat je je vriendjes laat zien hoe stoer je bent?

Weet jij wat mensen bezielt om zo tekeer te gaan?

33 opmerkingen:

 1. De coronamaatregelen zijn slechts een gezochte aanleiding, geen oorzaak. Ik heb zeker wel een idee over de oorzaak van de maatschappelijke spanningen die met deze rellen meer zichtbaar worden. Maar dat is zeker niet met een aantal zinnen uiteen te zetten. Misschien wel met een aantal woorden: Gebrek aan gemeenschapszin, geen perspectief het niet kunnen dealen met snelle en ingrijpende maatschappelijke veranderingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gister zei iemand op tv dat het eencelligen waren die demonstreren. En hoewel ik dat best passend vond, gezien de aard van de vernielinfen en de doelen (ziekenhuis, teststraat, supermarkten), denk ik dat het angst en onwetendheid is. Dat EN de mogelijkheid dat het kan. Bij Jinke sprak de politie dat als de groep uit elkaar was er maar een klein groepje was dat alleen ook nog geweld gebruikte. Rellen is on Hollands, maar wij zijn wel schapen die achter de meute aanlopen. En als er te weinig reprasailles zijn, gaan mensen door. In oosterse landen wordt je neergeknuppeld en vast gezet. Nu is dat 1e niet humaan, maar vastzetten, direct, lijkt mij een prima optie. Dat en de krant moet meer schrijven over jonge gezonde mensen die ook heel ziek kunnen worde.
  Angst is al een hele slechte raadgever, zeker gevoed door domheid ontwetendheid en gevoel v macht te krijgen of ondermijnen.
  Ik zeg oppakken en vastzetten. ordeverstoring poging tot geweld overtreden avondklok, gevaar voor de medemens, oproering etc.etc.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Elke keer als ik berichten zie over jonge mensen die erg ziek geworden zijn, staan er tientallen berichten onder over hoeveel die persoon wel niet betaald gekregen moet hebben om zo te liegen, dat het acteurs zijn etc. Volgens mij helpt dat dus niet.

   Verwijderen
  2. Het ergst vind ik nog dat ze winkels plunderen. De eigenaren zijn al ernstig gedupeerd door de Coronacrisis en dan doet dit tuig er nog eens een schepje bij op. Opsluiten, allemaal.

   Verwijderen
  3. Het is moeilijk om één oorzaak aan te wijzen. Ook voor corona was er sprake van rellen, bv voetbalhooligans. Ik zou niet durven beweren dat rellen on-hollands is. Geartsje

   Verwijderen
 3. Verveling, pure verveling. Geef het volk brood en spelen is niets voor niets al eeuwen van toepassing. De meeste mensen vermaken zich 's avonds in het donker met deze kou lekker binnenshuis, al dan niet voor de tv, ons gezin ook, dus ik kan me persoonlijk niet voorstellen dat je je zou vervelen. Maar eerlijk toegeven, voor deze mensen is er niets om zich mee te vermaken. Buurthuizen zijn al jaren geleden gesloten en al het andere vermaak dat er nog was mag nu niet door Corona. N.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat het met heel veel mensen psychisch niet goed gaat. Er zijn een heleboel gezonde uitlaatkleppen weg. Mensen kroppen daardoor heel veel emoties en spanningen op. Niet om het daarmee goed te praten hoor, maar ik denk dat de oorzaak hierin ligt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is, denk ik, het niet om kunnen gaan met tegenslagen. Hele generaties zijn opgegroeid met het idee dat bomen tot in de hemel groeien, dat alles maakbaar is. En ja, nu blijkt het tegenovergestelde. Ik kijk er met afgrijzen en onbegrip naar. Ik vind echt dat er stevige represailles tegenover moeten staan: opsluiten, niet zomaar een paar uur maar doe maar een paar weken, strafblad en je recht op gesubsidieerde studie verliezen. Ik noem maar iets, het moet in ieder geval zwaar zijn. Hoe haal je het in je hoofd om andermans eigendommen te vernielen? En dan ook nog van diegenen die al zo zwaar getroffen zijn. Begrip is hier echt niet meer nodig, afstraffen wel.
  En het is echt niet de jeugd die zwaar getroffen wordt, dat worden we allemaal. Dus is het zaak om ego's opzij te zetten, ook en vooral in de politiek, en saamhorig te zijn. Het zal echt niet het laatste zijn dat op ons af komt.
  Fijne dag! Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maak je het door jou voorgestelde straffen niet nog erger? Een strafblad, geen studie Zo creēer je mensen zonder perspectief die niets te verliezen hebben.

   Verwijderen
 6. Wat mij het meest verbaast is de aandacht, die het krijgt in de media.
  Dat werkt opruiend lijkt mij.
  De situatie weergeven prima met het journaal ,maar eindeloos talkshows en radio 1 zoals gisteren doen de zaak geen goed.
  Van mij mag het leger in gezet worden ,maar dat zal wel weer zielig en provocerend gevonden worden door de linkse partijen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is de wereld waarin we leven, álles en iedereen krijgt dit soort aandacht. Kunnen we van alles van vinden maar dat doet niet af aan het feit. En daar moeten we als gemeenschap en individuen maar gewoon mee om leren gaan, andere optie is er niet.

   Ik vind het nogal opmerkelijk dat je een sneer naar links geeft terwijl de meeste relschoppers en de prominenten die zich in (sociale)media aanvankelijk geroepen voelde deze mensen een soort hart onder de riem te steken zich toch overduidelijk identificeren met wat wij in ons politieke landschap rechts noemen. De minister die heeft aangegeven dat hij het leger niet zou gaan inzetten is ook bepaald niet links.

   Verwijderen
 7. Ik zie het met zorg aan. Blijkbaar zijn er mensen die verteerd worden door woede en frustratie en nu hun kans zien om helemaal los te gaan met geweld. Want met protesteren tegen corona heeft dit volgens mij niets te maken. Dat is alleen hun excuus... Ik vind het zorgelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nicole, vanavond is Doetinchem centrum aan de beurt . Hopelijk gaat het meevallen want dit vind ik eng.

   Verwijderen
 8. Wat mij raakt is die eenzijdige verslaggeving van de nieuwszenders. Deze criminelen spreken niet voor mij en zullen dat ook nooit doen. Het feit dat een heel groot deel vd bewoners de volgende dag hun stad lopen op te ruimen wordt niet genoemd, er wordt ook niet gefilmd of een interview gegeven want daar zit namelijk geen nieuws in. Ellende betekent kijkcijfers dus dat is wat we te zien krijgen. Dat stoort me, deze eenzijdige kant van het verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jawel hoor, ik zag op tv mensen schande spreken van de vernieling van hun stad, en bezig zijn met bezems om de rommel op te ruimen, de schade te herstellen. Gelukkig maar! Van van die "eencelligen" (mooie formulering!) word ik ook wel erg boos. bang en verdrietig.

   Verwijderen
  2. Er werd wel degelijk aandacht besteed aan de vrijwillgers die hielpen met opruimen. Maar dat die volkomen uit de hand gelopen'demonstraties'
   veel aandacht krijgen is ook zeer terecht. Er zijn veel domme agressievelingen die het gewoon kicken vinden, vechten tegen de politie. Met de coronamaatregelen heeft dat niks te maken, hoogstens met de avondklok.Laat iedereen maar zien hoe ze volkomen dolgedraaid los gaan en alles vernielen en brand stichten. Het is helaas de realiteit en ervan wegkijken heeft geen zin.

   Verwijderen
 9. Ik ben het absoluut met je eens als het gaat om de vraag waarom dit in hemelsnaam nodig is. Niemand zou op deze manier moeten willen actievoeren. Ik heb wel moeite met het afschuiven op 'de jongeren'. Misschien is de gemiddelde leeftijd van deze oproerkraaiers wel 'jong' te noemen, maar daarmee is deze actie zijn niet zonder meer toe te schrijven aan de jongeren. Op sociale media hitsen mensen van alle leeftijden elkaar op. Ook ouderen hebben hier zeker hun verantwoordelijkheid in. Bovendien doet het gros van de jongeren 'gewoon' z'n best om er het beste van te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Volgens mij zat dit er al een tijd aan te komen, een aanzienlijk deel is gewoon dezelfde groep die tijdens/na voetbalwedstrijden komt opdagen en nu een goede voedingsbodem vindt in een ánder groep die erg veel onvrede voelt over de geldende maatregelen of zich misschien al maanden zit te vervelend. Nederland is ook echt niet zo uniek hierin. Maar geen enkele verklaring rechtvaardigt deze mate van geweld en vernielingen, dat staat voorop.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoewel vrijheid van media een groot goed is, is het soms wel lastig dat als onderzoekers A zeggen, de Telegraaf binnen een uur twee al-dan-niet-wetenschappers vindt die B en C tegenbeweren. Er wordt continu verdeeldheid gezaaid. Social media draagt daar dankbaar aan bij.

  Er zullen zeker mensen zijn bij wie draagvlak voor de maatregelen wegvalt, maar deze rellende ellendelingen zochten slechts een aanleiding voor het toepassen van zoveel geweld. Dat doet iemand die 'gewoon teleurgesteld is in de gang van zaken' niet. Hoop ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het kenmerk van een democratie is de vrijheid van het hebben van een mening en daar uiting aan geven. Doe er je voordeel mee, denk logisch na en bepaal je mening. In China is het hebben van een mening verboden. Geartsje

   Verwijderen
 12. Verveelde, gefrustreerde jongeren. Autochtone jongeren op Urk, allochtone jongeren in Rotterdam en Haarlem/Schalkwijk. Een gemeleerd jongeren gezelschap die hun eigen wijken afbrandt en de middenstand om zeep helpt. Heeft weinig met extreem rechts te maken zoals de NPO ons telkens wijsmaakt (gisteren Jinek, Beatrijs de Graaf etc etc).

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zat net op de radio 1 naar de gesproken colum van Maarten van Roosendaal te luisteren, was weer fraai wat hij ervan maakt.

  Het is zo triest voor iedereen.
  Vraag me ook af wat die rellers er over een paar jaar van denken over zichtzelf als ze eens belden terug zien.

  Voorlopig ben ik vooral voor een waterkanon met kleurstof die tijdje blijft zitten en politie zou met rugspuiten kunnen worden uitgerust met dezelfde vloeistof

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. heel goed idee! Thea Beckman deed iets vergelijkbaars in Kinderen van Moeder Aarde

   Verwijderen
 14. Ik snap niet dat jongeren dit doen, maar ik snap ook niet dat ze de káns krijgen om dit te doen. Zet verdorie jongerenwerkers in én het leger als de ME niet overal tegelijk kan zijn. Er gaan zo doden vallen.

  Ondertussen baal ik ook van de avondklok. Het is al zwaar en nu valt ook dat ene kindloze bezoekje eens in de 1-2 weken af...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jongerenwerkers als deel van de oplossing. Serieus? Het probleem is veel groter en het niveau jongerenwerk al lang voorbij helaas.

   Verwijderen
  2. ben ik niet met je eens. Zeker wel nuttig om jongerenwerkers in te zetten. Daar zijn er helaas niet zoveel meer van want dat vinden we als samenleving niet belangrijk om in te investeren. Denk niet dat het probleem veel groter is, de omstandigheden zijn momenteel zwaarder dan veel mensen hebben meegemaakt en gewend zijn in hun leven.
   misschien is de 'redenering' wel andersom: niet zozeer, er komen zwaardere maatregelen, ik ga rellen uit protest maar: er zijn zware maatregelen zoals een avondklok, dan laat ik gedrag zien waarvoor een avondklok gerechtvaardigd is, namelijk rellen

   Verwijderen
 15. Corona tast kennelijk de (jonge) hersenen aan. Mondkapje helpt niet, dit verspreidt zich door misleidende berichtjes waar ze elkaar lopen op te jutten.
  Voer voor groepspsychologen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. oppakken en vastzetten, alles onder de 18 jaar aanmelden bij jeugdzorg en de ouders onder curatelen zetten,opvoeden en weten waar je kind uithangt is er niet meer bij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lekker kort door de bocht deze reactie.

   Verwijderen
  2. Jammer dat je de krakersrellen er bij haalt Aaf. Krakersrellen waren ook echt niet oke.

   Verwijderen
  3. De vernielingen bij de krakersrellen waren zeker niet oké. Ik vond het zeer gewelddadig en beangstigend.

   Verwijderen
  4. Ja, die krakers rellen waren echt beangstigend en daar kwamen ook allerlei relschoppers op af, maar van plunderingen van winkels kan ik mij niet wat herinneren, misschien was het er maar weet ik het niet meer.

   Verwijderen
 17. Winkels plunderen.
  stenen en messen naar de politie gooien.
  Ik snap zulk gedrag echt niet.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.