woensdag 3 februari 2021

Het voorjaar in huis

Ik kwam in de supermarkt mooie primula's tegen, voor 99 cent per stuk. Die kon ik niet laten staan. Ik had nog een leuk teiltje en daar staan ze nu met zijn drieën in.
Nu kan ik fijn genieten van de bloemen!



Als kind had ik vaak eczeem, ook op mijn handen. De huisarts dacht dat dit misschien veroorzaakt werd door primula's (en ook door andere dingen als rubber etc etc). Die primula's had je namelijk in mijn jeugd heel veel, die waren toen echt in de mode. Ik werd altijd ver gehouden van primula's, ik mocht niet eens in de buurt komen. En de planten aanraken mocht al helemáál niet.
In mijn latere leven heb ik niets van een primula-allergie gemerkt. Ik zocht het gisteren op op het wereldwijde web en het bestaat wel, die allergie, maar ik denk niet dat ik daar als kind last van had. Nu in ieder geval niet.
Waarschijnlijk was het indertijd een gevalletje: "better safe than sorry".

11 opmerkingen:

  1. Goedemorgen,kan wel kloppen van de alergie. Mijn zusje had dat ook maar dat is een andere soort. Beetje harig met een lange bloeistengel. Die zie je niet veel meer. Gezellig bakje zo. Lidy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het staat zeker gezellig en het leuke is dat je ze na de bloei ook weer in de tuin kan planten. Zo kun je er nog jaren lang plezier van hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk, ben hier ook bezig, peterselie, en basilicum en munt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooie kleurtjes! Fijn om het voorjaar een beetje in huis te halen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De primula's zijn zo doorontwikkeld dat ze veel minder allergie geven dan "vroeger". Ik ben ooit zo ziek geweest nadat ik op bezoek was in mijn ouderlijk huis, waar primula's stonden, dat ik er nog steeds een beetje huiverig voor ben. Maar ik reageer er nu niet / nauwelijks meer op en ze zijn wél heel vrolijk en betaalbaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat fleurt de boel lekker op 😊

    Sommige planten geven allergische reacties op de huid maar alleen op zonnige dagen. (Geloof dat dat fytofotodermatitis heet).

    Vera heeft in het voorjaar ook vaker rode bultje op haar handen omdat ze alle bloemen plukt die ze tegen komt :)

    En zelf heb ik het als ik bijboorbeeld wortels oogst bij zonnig weer. Ik gebruik daarom vaak tuinhandschoenen als ik er aan denk.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Gezellig je Primula's en wat een leuke kleurtjes .Zelf heb ik al vanaf dat ik klein was veel eczeem door stress maar ook ben ik opeens sinds een paar jaar allergisch voor veel dingen .Nu ook voor tulpen en nog meer bloemen ,zo jammer .Geniet maar van je mooie plantjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ook last van de geuren van lelies, sommige tulpen, hyacinten en grootbloemige narcissen. Daar word ik benauwd van, ze benemen me de adem. Heel jammer!

      Verwijderen
  8. Gezellig! Inspiratie om ook weer even wat bloemen in huis te regelen.
    Suuz (www.adoxography.nl)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Leuke kleurtjes, Aaf! Bij ons thuis kwamen er vroeger geen primula's in, omdat mijn moeder er uitslag van kreeg. Zelf heb ik er nooit last van gehad.

    Overigens is het "safe", niet "save", maar dat doet natuurlijk niets af aan de inhoud van je verhaal.

    En zoals altijd: een hartelijke groet van Jo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt gelijk! In dit geval is het safe en geen save. Ik heb het veranderd!

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.