donderdag 11 februari 2021

Voorkomen vorstschade en hoe overleef je de kou zonder al te veel gas te verstoken?

Bevriezing kost geld! 

Door de vorst kunnen je waterleiding en Cv-installatie heel gemakkelijk bevroren raken.
Als je te weinig stookt, heb je kans op schade. Die schade moet je altijd zelf betalen, dat geldt als je huurder bent, maar ook als je eigenaar van een woning bent. Jij bent verantwoordelijk voor de woning.
Dat betekent dat je voorzorgsmaatregelen moet treffen.
Zorg er voor dat je ramen sluit in ruimtes waar leidingen lopen.
Draai radiatoren van je verwarming open, in ieder geval 's nachts.
Zet de thermostaat op minimaal 15 graden.
Indien je niet met bovenstaande maatregelen kunt voorkomen dat leidingen bevriezen, zorg dan dat je de hoofdkraan dichtdraait en draai dan de kranen open.
Mijn schoonouders deden dit laatste iedere avond in de winter als het stevig vroor. Ze hadden alleen een kachel in de woonkamer en verder nergens. Ze zetten bij de WC emmers met water klaar, zodat je toch kon doorspoelen.
Eén troost: de waterleiding knapt zomaar niet. Je hebt dikwijls geluk. Het overkwam mijn schoonouders wel eens dat hun leidingen bevroren. Hun leidingen zijn bij mijn weten nooit geknapt. Toen ik in 1979/1980 in een studentenhuis woonde, kon de hoofdkraan niet dichtgedraaid, want de hoofdkraan stond onder water. Er stond namelijk heel veel water onder de vloer, dus we konden er niet bij. De waterleiding is heel wat keren bevroren geweest, maar is nooit geknapt. We haalden emmers water bij de buren en kookten en wasten ons daarmee. Maar ....... ik heb destijds wel woningen gezien waar water uit stroomde, aan het einde van een vorstperiode. Golven water kwamen uit zo'n woning. Geen fijn gezicht!

Hoe overleef je de kou zonder al te veel gas te verstoken?

1. Houd de warmte zo veel mogelijk binnen:
 - geen buitendeuren of ramen open laten staan, maar zorg wel voor ventilatie door ventilatieroosters open te zetten.
 - verwelkom de zon op de ramen, de zon heeft toch al wel wat kracht en die zorgt er voor dat je huis lekker  warm wordt.
2. Kleed je in laagjes, dan houd je de warmte beter vast. Vroeger, in mijn jeugd, droegen mensen als ze gingen schaatsen een pyjamabroek onder hun lange broek. Thermo-ondergoed is voor dat doel ook heel geschikt. Ook binnen kun je je lekker warm kleden, zodat je minder gas hoeft te verstoken.
3. Laat je huis niet al te veel afkoelen en zorg voor een minimumtemperatuur van 15 graden in de woonkamer.
4. Verwarm je normaal gesproken de slaapkamers niet en is je huis niet heel goed geïsoleerd? Doe in koude nachten met een matige vorst de verwarmingsradiator een beetje open, zeker aan de kant van je huis waar de wind op staat.

Andere wintermaatregelen die ik zeker zou aanraden:
- Sluit waterleidingen van buitenkranen af - bevroren leidingen kunnen veel overlast geven en reparatie kost geld!
- Zorg voor een voorraad eten, zodat je even vooruit kunt als het weer omslaat, dat gaat vaak gepaard met gladheid en soms ijzel. Met code rood blijf ik binnen en ga alleen de deur uit als het echt niet anders kan. 

7 opmerkingen:

  1. Met gaskachels is het nog meer oppassen. Overdag met de zon,wil ik de kachels nog wel een paar uur op waakvlam zetten. Maar in de nacht denk ik niet aan gasverbruik. Neem het zekere voor het onzekere en zet de kachels aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een verademing is het om in een centraal verwarmd huis te wonen. Ik herinner me nog dat we vroeger naar bed gingen met een lang tshirt onder de pyama en dan dikke sokken aan en een kruik mee. Enkelsteens, enkel glas. De slaapkamer van mijn ouders was op het oosten en als de wind er op stond, sliepen ze soms met een muts op om te voorkomen dat ze hoofdpijn zouden krijgen. Dat was in de jaren 70 en 80!
    Ik prijs me gelukkig dat we goede verwarming hebben en dat we het ons kunnen veroorloven om te kunnen stoken tot 20,5 graden. Lager doen we niet, want we doen thuis kantoorwerk. Kantoorwerk bij te lage temperatuur is af te raden want dan verkramp je gemakkelijk.
    Wat doen we wel: extra laagje dragen, tussendoor eens extra bewegen voor de doorbloeding, en natuurlijk de onvolprezen tochtrol bij de deuren en nu ook bij het raam. Ook al hebben we HR++ glas, het scheelt toch(t)!
    En dagelijks luchten we ook nog een kwartier, ramen tegen elkaar open, de verwarming dan natuurlijk uit.
    Ik hoop dat jullie allemaal ook nog wat genieten van deze gezonde droge vorst!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb - tegen all instinct in - nu ook de radiatoren in andere ruimtes dan de huiskamer iets openstaan. Ik moet niet DENKEN aan bevroren leidingen (maar het gaat me wel aan het hart, stoken in ruimtes waar ik niet ben....)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij stoken in ons oude huis ook alleen hout in de keuken. Ter voorkoming van het bevriezen van de waterleiding laten wij in het toilet de kraan druppen. Toilet is op het noordoosten en met stevige wind bevriest het daar. Verder nog nooit last gehad. De leidingen zijn wel allemaal geisoleerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. je kan beter alle vertrekken op temperatuur houden [15 graden waar je niet bent] is beter tegen vocht en schimmels .met kachels denk om goed te ventileren en niet alle kieren dicht proppen zo voorkom je co vergiftiging

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Eén keer een bevroren afvoer van de wasmachine gehad. Je wilt niet weten wat er dan gebeurt... Nu staan alle radiatoren open.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik verwarm in normale omstandigheden alleen in de woonkamer en alleen in het weekend. Ik ben namelijk op weekdagen op mijn werk en 's avonds verwarm ik me dan in de zetel onder een donsdeken en in geval van erge kou met een kersenpitkussentje. Ik heb het dan nooit kou. Nu werk ik thuis en verwarm ik wel elke dag in de woonkamer.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.