vrijdag 12 februari 2021

Wasverzachter is soms schadelijk en kan dierlijke vetten bevatten

De uitzending van de Keuringsdienst van Waarde gisteravond was een eyeopener! Het ging over wasverzachter. Een middel dat in aanraking komt met je huid! Er kwamen in het programma feiten naar boven waar ik niets van wist!

In wasverzachter kan een stof zitten die schadelijk is voor de mannelijke vruchtbaarheid. Dat is vrij recent ontdekt en de stof mag tot maart 2022 in wasverzachters blijven zitten, daarna is het verboden om deze stof aan wasverzachters toe te voegen. Tot maart volgend jaar hebben producenten de tijd om er wat aan te doen en in de tussentijd mag het spul gewoon schadelijk zijn.

De producenten van wasverzachter waren weinig scheutig met informatie over de samenstelling van hun producten, maar het lijkt er op, dat er regelmatig dierlijke vetten in wasverzachter verwerkt worden! Vet van koeien, schapen en andere slachtdieren. Dus als je voorstander bent van een vegan of vegetarische leefstijl, dan zou je je verre moeten houden van wasverzachters waarbij niet gegarandeerd kan worden dat er geen dierlijke vetten in verwerkt worden!
Mocht je een wasmiddel , wasverzachter of afwasmiddel zoeken dat mogelijk vegan is, klik dan hier, daar vind je een overzicht.

Wat doe ik met wasverzachter?
Ik heb een heel gevoelige huid die nogal eens overgevoelig reageert en soms echt allergische reacties geeft en daarnaast word ik vaak benauwd van geurtjes die toegevoegd zijn aan wasverzachters. Ik wil geen kleding dragen waar ik benauwd van word en waar ik letterlijk de kriebels van krijg.
Ik koop en gebruik dus helemaal nooit wasverzachter.

Gebruik jij wasverzachter?

32 opmerkingen:

 1. Ik gebruik azijn als wasverzachter. De was ruikt niet naar azijn, wordt zachter en het ontkalkt de wasmachine.
  Groet Mariëtte

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier hetzelfde verhaal. Lekker goedkoop en nooit van die vieze, zoetige en kunstmatige luchtjes aan het wasgoed!

   Een hartelijke groet van jo.

   Verwijderen
  2. Ik ruik het soms zelfs aan de kleding van mensen, dat ze azijn gebruiken als laatste spoelmiddel. Niet lekker! Als de kleding warm wordt door het te dragen, komt de azijnlucht tevoorschijn. Ik heb weleens azijn geprobeerd maar ben er snel mee gestopt. Ook schone handdoeken roken naar azijn bij het nat worden, brrr.

   Verwijderen
 2. De wasverzachter van Robijntje is niet halal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, en daar ben ik nu meteen extra blij om zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik gebruik azijn. in het bakje voor de wasverzachter. Ooit mee begonnen toen baby gevoelig voor uitslag was. Ook heb ik gemerkt dat de zeem en theedoeken minder strepen maken op mijn ramen doordat azijn beter de laatste zeepresten 'oplost'. Kost minder dan wasverzachter en bovendien beter voor de wasmachine. En ik hou ook niet van die chemische bloemgeuren

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik gebruik nooit wasverzachter. Ooit adviseerde men het aan ons om babykleertjes lekker zacht te laten aan laten voelen aan het tere babyhuidje. Maar mijn kindje kreeg er uitslag van en ik stopte er gelijk mee. Ik heb daarna nooit meer wasverzachter gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn man is allergisch voor wasverzachter dus nee, ik gebruik het eigenlijk nooit. Ik heb wel nog een verpakking staan die ik soms gebruik voor het beddengoed van gasten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een totaal overbodig onzinproduct.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. IK heb het geloof ik ooit wel gebruikt - maar waarom eigenlijk? Ik houd wel van wat ruwere handdoeken bijv., en van alleen wassen met (zo min mogelijk) wasmiddel in de wasmachine, en dan - als het kan - buiten drogen wordt mijn was ook schoon en droog en weer draagbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik gebruik ongeveer drie jaar wasverzachter. Een heel klein beetje omdat de was dan lekker ruikt. Het kleine beetje, stelt niets voor, maar je ruikt het wel. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gewoon een beetje azijn en je hebt een lekkere zachte was en is beter voor je wasmachine.
  En je was ruikt niet naar azijn zoals sommige zeggen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De azijn ruik ik wel degelijk! Voor mij geen azijn meer in mijn was. Dan liever een druppeltje wasverzachter. Of alleen een wasmiddel met een prettige geur.

   Verwijderen
  2. Het is net zo als wasverzachter je moet er maar een klein beetje in doen.
   Ook zo met azijn en dan ruik je het echt niet, ruik je het wel dan doe je er teveel erin.

   Verwijderen
  3. Als ik een drupje wasverzachter gebruik, ruik ik het aan de was. Gebruik ik een drupje azijn, ruik ik het ook.

   Verwijderen
 11. Nee, ik gebruik ook nooit wasverzachter. Ik kan niet goed tegen die vaak heftige bloemengeur!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik gebruik dat ook zelden of nooit. Ik hou van krakende lakens en handdoeken nemen minder goed vocht op als je ze wast met wasverzachter.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nee, gebruik al jaren azijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Nee vind ik te veel gedoe. Als wasmiddel gebruik ik die van de l idl, beste getest maar ze hebben denk ik iets gewijzigd, stinkt door mijn hele trappenhuis

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik gebruik zelden wasverzachter .Nu met de vorst alleen voor bepaalde kleding die anders gaat ''knetteren'''en erg statisch is .Hetzelfde met cremespoeling ,eigenlijk ook nooit behalve als het vriest en mijn haar heel erg statisch is .

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Niet alleen in wasverzachter zitten dierlijke producten. Ook in veel verzorgingsproducten en cosmetica zit wel iets wat van dieren afkomstig is. Als je een product koopt kun je vaak wel nagaan of het vegan en cruelty free is.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ook ik verdraag wasverzachter niet. Af en toe wel azijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Vind het een overbodig product, dus nee, ik gebruik dit niet. Vind die luchtjes ook niet lekker, wasmiddelen met sterkte geuren hou ik ook niet van.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik gebruik het altijd. Maar wist niet dat dit er allemaal in zat. Ik lees veel mensen die azijn gebruiken. Is dat dan gewoon natuur azijn? Denk dat ik overstap naar azijn dan.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar ben ik ooit benieuwd naar. Of moet je schoonmaakazijn gebruiken?

   Verwijderen
  2. Je kunt beide gebruiken maar de schoonmaakazijn is wat sterker. Van die laatste heb je bijv ook lavendelgeur. Zelf doe ik het niet (meer). Ik ruik de azijn hoe dan ook, zelfs met een klein beetje. Dat komt misschien ook door mijn b merk waspoeder wat niet sterk ruikt.

   Verwijderen
 20. Nee ik gebruik het niet. Net als velen doe ik azijn in het wasverzachterbakje.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik woon in een extreem hard water gebied, zonder wasverzachter (van een parfumloos merk) worden mijn handdoeken zo hard, dat het niet meer aangenaam is. Maar sinds ik als wasmiddel een ecobol gebruik met o.a. korrels die de mineralen uit het water aan zich binden, hoef ik het maar sporadisch en in kleine hoeveelheden toe te voegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik gebruik azijn. Mijn huis telt 9 man en ik heb niemand gehoord over het ruiken van azijn aan de was. Ik heb het net nog even nagevraagd. Fijn dat anderen wel ruiken, maar wij hier dus niet. Lekker niet of wel gebruiken dus.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.