zondag 25 april 2021

Ik geef extra geld vaak twee keer uit!

Als ik een extraatje verwacht, het vakantiegeld, het te veel betaalde belastinggeld, extra uren werken, te veel betaald voorschot energiebedrijf, inkomsten uit een bijbaantje of wat dan ook, dan heb ik de neiging om het geld wel twee keer of meer uit te geven. Dan wil ik dat geld besteden aan vakantie, aan een nieuwe jas, een nieuwe mobiel en noem maar op. Die uitgeefplannen zijn meestal een veelvoud van wat er daadwerkelijk binnen komt!
Eigenlijk heb ik dat al mijn hele volwassen leven!

Ik weet heel goed dat ik het geld maar 1 keer kan besteden, en toch trap ik iedere keer weer in die valkuil!
Wat is dat toch?
Komt dat uit de periode dat ik in de bijstand zat en er maar weinig geld was? Ik heb altijd wel enig spaargeld gehad. Niet veel, maar wel genoeg om noodzakelijke dingen van te kopen. Dus dat was het punt niet bij extra geld en dat is het ook nooit geweest.
Misschien ben ik gewoon een geldwolfje dat super enthousiast wordt van wat extra geld?

Herken jij dat?

24 opmerkingen:

  1. Aan één kant herken ik dat wel,maar ik heb het meer,dat als er iets extra's binnen komt zoals vakantiegeld,dat ik het wil vast houden,en dus op de spaarrekening zet.
    Je zou ook een lijstje kunnen maken met wat jij belangrijk vind,omdat bovenaan te zetten om eventueel te kopen of te doen.
    Maar het is volgens mij het zelfde gevoel als je mensen vraagt "wat zou u doen als u de staatsloterij wint".Dan noemen ze ook van allerlei dingen,maar ik zou eerst een klein bedrag nemen om uit de band te springen,en de rest apart zetten en goed nadenken wat ik er echt mee zou willen doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind dat wel gezond - zolang je het in werkelijkheid maar een keer uitgeeft natuurlijk. Het betekent dat je de opties op een rij hebt en je geld doordacht spendeert. Zo lang je kunt genieten van het uiteinselijke doel en niet blijft tobben over de rest, is dit denk ik een prima 'methode'.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geef ik dat geld uit en waaraan? Wat heb ik nodig of koop ik iets leuks maar niet echt nuttigs? En dan kiezen of niet. Jaren geleden had ik een zeer goed inkomen, nu minimum. Heb er geen probleem mee . Je hebt het regelmatig over de tijd dat je weinig inkomen had, maar dat is nu toch verleden tijd? Kijk vooral vooruit en blijf,gevoelsmatig , niet hangen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij sparen het altijd.
    Wij stellen dan ook eigenlijk niets uit 'tot het schip met geld'.
    Als het echt nodig is kopen we het in een aanbieding tenzij het daar niet op kan wachten.
    Afgelopen week gaf ik 100 euro uit aan mijn hobby. En dan heb ik tot ergens november ongeveer alles in huis om me elke week 20 uur te vermaken.

    Wij hebben elke maand genoeg om alles wat nodig is te doen en een beetje meer. En elke maand sparen we ook een vast minimimbedrag.

    En nieuwe telefoon is wel of niet nodig. Dus als ie nodig is kopen we een telefoon. En als ie niet nodig is gaan we ons niet verlekkeren aan een nieuwe telefoon die we pas bij een meevaller gaan kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik herken dat, ik vindt dat eigenlijk wel leuk om te bedenken wat ik allemaal zou willen doen met bijv vakantiegeld. Nu gebruik ik het nog voor de extra hypotheek aflossing, maar die is in januari afgelost!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nee hoor, ik geef meevallers ook meerdere keren uit op dezelfde manier. En ook geld dat ik nooit zal krijgen, besteed ik op dezelfde manier. Je wilt niet weten hoeveel energieneutrale en leeftijdsbestendige woningen ik heb gebouwd en ingericht inmiddels. En hoe ik miljoenen heb gewonnen en hoe ik die heb besteed met giften en familiebankleningen.
    Een leuk tijdverdrijf en we geven beslist niet meer uit dan we hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat ik wel wil weten, had je dat dan ook met het geld van de kinderbijslag? Of werd dat echt opgemaakt aan de kinderkleren enz?
    Ik heb mijn hele leven gewerkt. Twee inkomens, twee keer vakantiegeld. En dat werd opzij gezet. Wij hadden een doel. Een eigen woning ontwerpen en wel laten bouwen. Met een grote tuin. En onze twee jongens laten studeren zonder studieschuld. Alle twee wensen gelukt door bewust met het inkomen om te gaan.
    Wel had ik het geluk een baan te hebben waar ik gelukkig in was. Les geven. En een echtgenoot die ook met plezier naar zijn werk ging. En na zijn pensionering nog bezig bleef met examinering.
    Even wat anders. 1 Mei nadert. En dan ging vroeger bij ons de kachel uit. En die bleef uit tot oktober. Herken je dat? Het zal best wel eens net zo koud zijn geweest als nu.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zijn er mensen die de kinderbijslag apart houden ergens voor? Wij zien het gewoon als normaal inkomen, net als het kindgebonden budget. Gaat allemaal wel op aan de kinderen hoor en meer ook wel. BSO, schoolgeld, zwemles, nachtluiers, kleren, knutselclub, speelgoed, uitjes.

      Verwijderen
    2. Kinderbijslag gaat op de spaarrekening en als we iets nodig hebben voor kleuter halen we het daar vanaf.

      Verwijderen
    3. Ik ben wel heel benieuwd wat er dan onder 'iets' valt. Een kind moet eten, naar school, autostoeltjes, fietsjes, gekleed worden, sporten, van alles. Waar betaal je dat dan van? wanneer vallen deze uitgaven onder de noemer 'iets' en gaat het van de kinderbijslag af?
      Kinderbijslag is toch geen extraatje? Het is geld dat je nodig hebt om je kind (op) te voeden, toch? Van 74 euro per maand kan ik mijn kind niet onderhouden in ieder geval.

      Verwijderen
    4. Kinderbijslag volledig sparen. Heb je ook na de basisschool en voortgezet onderwijs gratis studie.

      Verwijderen
    5. Ja, we sparen wel, onder andere voor de studie van de kinderen. 300 honderd euro per maand daarvoor. Kinderbijslag gaat gewoon op de grote hoop en van de grote hoop sparen we.

      Je zou dus kunnen zeggen dat we de kinderbijslag (naast nog extra geld) sparen voor de studie van de kinderen? Zo heb ik het nog nooit bedacht.

      We sparen 90 van het ene kind en 74 van het andere kind + 136 uit eigen zak voor de later voor de kinderen. Als je kinderbijslag als extraatje zou bekijken en het zo zou bekijken dat je precies dat geld opzij zet.

      Ik zie het zo dat ik de 90 en 74 euro (en meer!) uitgeef aan het voeden, kleden en onderwijzen (school, clubjes, uitjes, zwemlessen) van de kinderen en dan dus 300 euro loon spaar.
      Het is maar hoe je kunstmatig je potjes benoemt...

      Verwijderen
    6. Ik ga de kinderbijslag echt niet sparen! Ik steek elke cent die we over houden in de hypotheek. Als mijn zoon dan later studeert, hebben we geen hypotheeklasten meer en kunnen we zijn studie betalen van ons loon.
      Neeltje

      Verwijderen
    7. De kinderbijslag gaat bij ons meer dan op aan de dure hobbies muziek- en zangles. Alleen zangles kost al meer dan €200,- per maand. Ook al hebben wij met z'n tweeën een modaal inkomen, het is niet genoeg om de kinderbijslag apart te zetten voor studies. Als ze gaan studeren moeten ze dat zelf betalen, net zoals wij dat vroeger zelf hebben gedaan. We geven nu wat we kunnen, daarna is het aan hun zelf. Ze zijn dan ook 18, voor de wet volwassen en daar hoort ook bij zelf in levensonderhoud voorzien. Olga

      Verwijderen
    8. Leuk onderwerp. Ik studeerde vanaf 1986, toennhad je prima studiefinanciering. Voor onze dochter hebben we het collegegeld en de boeken opgespaard. Ze doet straks examen en mag een studie gaan doen. Haar helemaal zonder lenen (ze moet op kamers vanwege de afstand) laten studeren lukt helaas niet. De kinderbijslag was ook nodig voor sport, opvang etc.
      Maar iedere maand 50 opzij leggen, maakt dat als ze 18 zijn, je in ieder geval bij kunt dragen aan de studie. Dat voelt voor mij goed. Ik heb liever niet dat ze schulden maakt, hoe ouderwets ik daarin ook ben. Groet, g

      Verwijderen
  8. Ik heb daar totaal geen last van. Als ik bv extra geld krijg voor bv zorgtoeslag, gaat het op de grote bult. Ik koop dingen als ik het nodig heb. Deze eigenschappen zijn terug te voeren op het karakter: willen hebben. Ook het idee om mezelf zakgeld te geven of mezelf te verwennen vind ik onzin. Zakgeld zou nog een optie zijn als we samen woonden en ik het gevoel had teveel geld voor mezelf uit te geven. Maar ook daar is nooit sprake van geweest. Ook wat anoniem van 8.50 zegt, heb ik nooit gedaan. Ik spaar wat ik overhoud. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heel herkenbaar, jarenlang werkte dat ook zo, maar sinds enkele jaren zet ik het geld meteen apart op de spaarrekening een beetje mag ik uitgeven ongeveer 200 euro. Dat werkt voor mij heel goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Goh bij een extraatje verlekker ik me net op het verhogen van onze spaarbuffers. In mijn gedachten vul ik ze allemaal in 1x aan :-)
    Die hebben ook een doel hoor. Zo sparen we voor eens een grotere reis met het gezin, of voor de verbouwing van de keuken en badkamer (niet absoluut nodig, maar beiden dateren nog van de jaren '60). Ik ga binnenkort ook een spaarpotje openen voor gewoon iets leuks, zoals eens een paar leuke kunstwerken in huis! dus wellicht is het een beetje hetzelfde als wat jij in je hoofd doet?
    Niets mis mee vind ik . Ik noem dat voorpret :-)
    Nina

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ooit, ergens in de jaren 60 van de vorige eeuw, won ik met een bedrijfsvoetbaltoto 100 gulden. Die heb ik zeker wel 5 keer uitgegeven.
    Nu laat ik ieder extraatje op de bank staan en daar blijft het meestal ook, vooral nu we niet kunnen reizen.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb het ook Aafje want het duurt mij nu al te lang voor het vacantiegeld binnen is.
    Maar ik koop wel dingen wat we nodig hebben en wat is dan nodig?
    Ik heb al heel lang geen pyama en zo gekocht omdat we zuinigmoeten zijn en dat is nu toch echt nodig
    Maar als we dat dan kopen kan ik er ook intens van genieten
    En dan komt het nare deel om de hoek kijken
    De APK van de auto
    Vorig jaar viel het mee maar de auto is al oud dus dat vind ik altijd spannend want eigenlijk wil ik het geld vasthouden
    De auto is nodig omdat we iedere keer naar het ziekenhuis moeten reizen
    Maar genieten van het geld wat we extra krijgen is al fijn

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hier sparen of lossen we 2/3e van de meevallertjes. Zo verwachten we een flink bedrag van de belastingdienst. Uiteindelijk lossen we 40% af, 45% gaat op de onderhoudsrekening en 10% verdelen we over potjes. De laatste 5% gaat op aan de ‘staycation’ dit jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb dat met tijd. Voor ieder uur heb ik wel voor 2 uur plannen. Minstens ;-) Groetjes, Anne-Marie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel herkenbaar! Ik snap dan ook echt niks van al die mensen die nu zeggen dat ze zich vervelen of niks te doen hebben door Corona. Ik kan tientallen leuke activiteiten bedenken die je thuis in je eentje (of met een bezoeker) kunt doen.

      Verwijderen
  15. Soms heb ik het werkelijk meerdere keren uitgegeven. BV toen ik een kaartje voor een voorstelling had gekocht om met vriendin naar toe te gaan en dat zou krijgen als we daar waren.
    Dan kocht ik wel eens iets voor dat bedrag omdat ik dat terug zou krijgen. En dan bij de voorstelling als ik geld daadwerkelijk kreeg kocht ik er ook nog een CD van de voorstelling

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.