woensdag 5 mei 2021

Bevrijdingsdag - een nationale feestdag!

In Nederland werden we begin mei 1945 bevrijd en was het land na 5 zware jaren van onderdrukking weer vrij! Geen dwangarbeid voor jonge mannen en geen straffen als je deze Arbeitseinsatz ontdook. Geen vervolging meer van Joden, Sinti en homoseksuelen. Geen gevangenis meer voor als je het politiek niet eens was met het nationaal socialisme en daar ook naar handelde.
Mijn schoonvader had in strafkampen gezeten omdat hij niet gedwongen in Duitsland in de wapenindustrie wilde werken en hij opgepakt werd. Mijn grootvader en mijn oom zaten lang ondergedoken omdat ze niet in Duitsland wilden werken.
Mijn vader zag geen kans om onder te duiken. Hij had twee problemen: hij stond op de lijst voor de Arbeitseinsatz èn was homo. Dus ging hij naar Duitsland, naar Leipzig en Dresden en probeerde niet op te vallen. Mijn moeder werkte in een zuivelfabriek en moest met lede ogen aanzien dat de boter en kaas  naar Duitsland ging.

Ik denk dat niet iedereen beseft hoe vrij we eigenlijk zijn, ook in vergelijking met sommige andere landen op de wereld! Sommige mensen miepen over beperkingen van vrijheden in verband met corona. Dat is peanuts vergeleken met de onvrijheid in de periode 1940-1945. Je mag nog steeds demonstreren als je je demonstratie aanmeldt en die geen gevaar voor de veiligheid oplevert. Er zijn verkiezingen, je kunt op vakantie, ook naar veel landen in Europa. (Podium-)kunstenaars en schrijvers zijn vrij in het kiezen van hun onderwerpen. En binnenkort, echt binnen een jaar of sneller, mag je ook weer overal en met flink wat mensen tegelijk naar binnen: musea, restaurants, cafés, bibliotheken, schouwburgen, concertzalen., sauna's.

Lieve lezers, een fijne bevrijdingsdag en maak er een feestje van!

16 opmerkingen:

 1. Ik ben blij met onze vrijheid, maar de coronamaatregelen hebben hier een zeer zware weerslag. Voor mij is het één niet met het ander gerelateerd. Al is er wel minder vrijheid als je door voortdurende onzekerheid, geldgebrek en een zorgsysteem wat op slot zit feitelijk weinig kunt met je vrijheid.

  Want wat is vrijheid dan? Bezwaren sturen naar de overheid, met je rug tegen de muur. Een overheid die 4 maanden mag nadenken of ze een steunmaatregel die NU nodig is al of niet toch uitkeren (met nog meer verlenging mogelijk). Een kind wat niet de juiste zorg kan krijgen omdat de wachtlijsten zijn gesloten. En geen geld hebben om het dan zelf maar anders op te lossen.

  En nadenken over iedere rooie rotcent die je uitgeeft, terwijl je tegelijkertijd weet dat je de min in gaat hoe zuinig je ook doet.

  Het is heel makkelijk praten over dat het meevalt als je zelf gewoon je inkomen hebt.

  Sorry hoor Aaf, niet boos bedoeld. En ik weet hoe jij tobt met je knie en het zien van bezoek.
  Maar veel mensen hebben echt geen idee hoe het is om naaste de rest ook financieel getroffen te worden door de coronamaatregelen.

  Groetjes, bespaarzuinig

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En gelijk heb je, vrijheid is een groot goed, en ik ben er elke dag dankbaar voor hoe vrij wij hier in Nederland zijn. Jij ook een fijne bevrijdingsdag! N.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Met alles wat er aan de Nederlandse samenleving (politiek en burgers) verbeterd kan worden, ben ik nog altijd dankbaar dan ik hier woon en dat ik nu leef.
  Ik vond de ceremonie op de Dam eenvoudig en aangrijpend.
  Mijn vader vertelde hoe na de bevrijding de ondergedoken mannen weer voor de dag konden komen en een voetbalwedstrijd met de Canadezen deden (ze verloren). Moet je je voorstellen, jarenlang alle volwassen mannen in de onderduik of dwangarbeid. Uitgezonderd diegenen die nodig waren op het veld en als arts etc. Mijn vader zei, dat hij nooit meer zo blij is geweest als na de bevrijding.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waarom is er dan zo veel censuur?
  Ik ervaar steeds minder vrijheid eerlijk gezegd en moet nog maar zien dat alle beperkingen weer opgeheven worden.
  Mogelijk kunnen we nooit meer reizen zonder app, mogen we niet meer ergens eten zonder app, alles onder het mom van veiligheid. Ik vind het behoorlijk eng.
  Mensen die (zelf) nadenken en (zelf) een mening vormen, anders dan de media, worden, zelfs door onze regeringsleiders, denigrerend als wappie weggezet.
  Dat vind ik een rare ontwikkeling en een behoorlijk onvrij gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Censuur? Je bent niet verplicht om de corona-app te downloaden!
   Je kunt via diverse kanalen nog steeds zeggen wat je wilt, je brieven worden niet geopend en gelezen.

   Wat is dat? Zelf nadenken en zelf een mening vormen? Is dat op basis van nep-nieuws en nep-informatie op het internet?
   Als jij een wetenschapper bent met kennis van zaken op het gebied van virussen en geneeskunde, dan is het wat anders, maar wat veel mensen denken, is dat ze op internet de waarheid kunnen vinden.

   Verwijderen
  2. Een mening kun je op verschillende manieren vormen en mogen ook van elkaar verschillen in een vrij land, zonder voor achterlijk of wappie uitgemaakt te worden. Wat censuur betreft heb ik het over het feit dat Bol. com bepaalde boeken uit de collectie heeft genomen die een ander geluid laten horen en dat er meningen en filmpjes verwijderd worden.
   Daar schrik ik van en wie bepaalt er overigens welk nieuws nep of echt is?
   Verder heb ik geen hoge pet op van de meeste artsen die volgens protocollen voor (moeten) schrijven.
   Dat weet ik omdat ik mij grondig geïnformeerd heb en mijn gezondheid in eigen hand genomen heb, en met succes.

   Verwijderen
  3. Jij ervaart steeds minder vrijheid?
   Woon je, net als ongeveer 17 miljoen andere mensen, in Nederland?. Van die 17 miljoen mensen zijn er vast wel 100.000 die ook vinden dat onze ‘vrijheid’ ingeperkt wordt.
   Tja en die worden Wappies genoemd: dat zou voor jou een Geuzennaam moeten zijn!
   Vrijheid is een groot goed, zo ervaar ik het en momenteel mijd ik drukke winkels en grote groepen mensen omdat ik nog lang van mijn vrijheid wil genieten.

   Verwijderen
  4. Ik vind dat iedereen vrij is te doen wat hem of haar goeddunkt.
   En ik woon, overigens, in Duitsland waar de maatregelen én de angst nog meer en groter zijn dan in Nederland.

   Verwijderen
  5. Btw...dankjewel Aaf voor de grootheid en het publiceren van deze discussie!

   Verwijderen
  6. Wat Luz schrijft over artsen die volgens protocollen voor moeten schrijven, klopt. Ook ik heb geen grote pet meer op over de gezondheidszorg (sorry, alle hard werkenden in de ziekenhuizen). Ik probeer zo weinig mogelijk gebruik te maken van de artsen, helaas kan dat niet altijd en ben je toch afhankelijk. Maar ik probeer, wat medicijnen betreft, steeds mee te denken en zo weinig mogelijk te gebruiken. Gelukkig zie je nu een kentering op gebied van genezen door middel van de juiste voeding. Hopelijk zet dat door en worden ook artsen daar bewust van. En wordt voeding ook op genomen in hun opleiding.

   Verwijderen
  7. Dat een commercieel bedrijf bepaalde boeken niet wil verkopen is geen censuur en gebeurt waarschijnlijk ook al sinds er boekwinkels bestaan.

   Verwijderen
  8. Eens met Luz. En tekenend dat de reacties meteen 'wappies' erbij halen en ervan uitgaan dat iemand zijn mening alleen baseert op informatie van 'nepnieuws' (kan een gesprek of discussie niet eens meer zonder het woord 'wappie'?). Het verbaast mij dat veel mensen zonder zelf na te denken en onderzoek te doen geloven wat ons van hogerhand wordt verteld of opgelegd, terwijl sommige dingen echt aantoonbaar niet waar of effectief zijn, of er wordt een percentage genoemd terwijl er nog helemaal geen bewijs geleverd is. Sommige dingen hebben ze zelfs gezegd of toegegeven, maar terugdraaien doen ze niet aan. Het zou al schelen als mensen de verslagen van Catshuis overleggen eens zouden lezen.

   Verwijderen
  9. Eens met Luz. En tekenend dat er bij iemand die een andere mening heeft er vaak direct van uit wordt gegaan dat diegene zich baseert op 'nepnieuws' en het woord 'wappie' er direct wordt bij gehaald (kan er nog een gesprek of discussie plaatsvinden zonder dat woord of moeten het meteen weer schapen en wappies worden?).

   Het verbaast mij dat dingen die van hogerhand worden gezegd of opgelegd bijna klakkeloos worden gedaan en geloofd. Sommige dingen zijn aantoonbaar niet waar of zelfs helemaal niet bewezen. Het zou al schelen als mensen bv. de verslagen eens zouden lezen van Catshuis overleggen, debatten en onderzoeken van wetenschappers en artsen, veel daarvan zijn gewoon openbaar. Als niemand anders zou denken of ergens tegenin zou durven gaan, zouden sommige uitvindingen nooit zijn gedaan, zouden sommige patronen nooit zijn doorbroken. Zou de wereld niet een stukje mooier zijn als mensen hun hoofd eens wat koeler hielden en met een open blik zouden onderzoeken wat iemand met een andere mening dan zijzelf hebben nou eigenlijk bedoelt en waarom?

   Verwijderen
 5. Ja de maatregelen die nu genomen zijn mogen en kunnen niet vergeleken worden met de 2e WO immers de maatregelen waren van een ander kabliber. Ook als je kijkt naar andere landen hebben we veel ruimte voor meningsuiting, dit is waarschijnlijk ook de reden van alle praatprogramma's over Covid. Fijn dat we in een land leven waar het mogelijk is je te uiten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad nu zijn de maatregelen en beperkingen in vrijheid genomen, toen werden ze opgelegd. Een groot verschil

   Verwijderen
  2. In vrijheid genomen????
   Er wordt nu niets opgelegd???

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.