zondag 9 mei 2021

Wat ga ik doen als ik weer méér kan en méér mag?

Het went, een beetje, al die maatregelen, maar blij word ik er niet van! Ik zou, toen ik met pensioen ging, lekker vaak naar de film, leuke cursussen doen. Stedentripjes maken, contacten met familie wat intensiveren en toen kwam Corona.

En het duurt al zo lang!
Wat ga ik doen als de meeste van de huidige beperkende maatregelen verleden tijd zijn?
Om echt wat te ondernemen, moet ik goed kunnen lopen en moet mijn rechterheup goed hersteld zijn. Hopelijk krijg ik nu toch snel een oproep voor een operatie. Het is al bijna 1 jaar geleden dat de diagnose van een ernstig versleten heup gesteld werd. Ik sta waarschijnlijk hoog op de lijst van patiënten die geopereerd moeten worden, maar geen levensbedreigende kwaal hebben. Zou ik dan toch nu eindelijk eens een keer aan de beurt zijn?

Wat ga ik doen als ik fit genoeg ben?
Eerst dacht ik er over vrijwilligersbanen aan te nemen: in de bibliotheek en in de kringloop. Maar dat weet ik nu niet meer zo zeker. Ik heb behoefte aan meer vrijheid om leuke dingen te ondernemen.
Mijn wensenlijstje voor de 1,5 jaar na revalidatie (in willekeurige volgorde):

 • Een dag naar Schiermonnikoog en daar een elektrische fiets huren. Fietsen op eigen kracht op een winderig eiland is al gauw te veel en een stuk wandelen is voorlopig ook nog wat te hoog gegrepen.
 • Een nieuw abonnement op de bioscoop en genieten van films.
 • Zwemmen, veel zwemmen!
 • Weer méér oma-dagen en passen op kleinkinderen. Door corona en heupproblemen is dat er de laatste tijd nauwelijks van gekomen!
 • Een leuke creatieve cursus.
 • Een stedenreisje naar een mooie oude stad. Eerst maar eens mijn geboortestad Leeuwarden, daar ben ik al in lang niet geweest en verder zit ik te denken aan Deventer of Zutphen. Daarbij is de reistijd niet heel erg lang en heb ik de tijd om daar rond te lopen en lekker op een terras te zitten als het weer het toelaat.
 • Op bezoek bij mijn beide nichten, één woont in Friesland en één in Gelderland.

Tegen de tijd dat ik klaar ben met de revalidatie komen er vast nog wel meer wensen. Ik wil ook meer gaan wandelen, maar het lopen gedeelten van een lange afstandswandeling zoals het Pieterpad, zie ik toch meer voor de lange termijn. Maar misschien valt het mee?

13 opmerkingen:

 1. Ik weet nog dat ik in de jaren voor je pensioen dacht (en ook heb gezegd): met zulke lange uitgaven en een afbetaald huis zou ze eerder met pensioen kunnen.

  Ik vraag me nu, een beetje nieuwsgierig, af hoe jij hier over denkt: had je eerder met pensioen gekund? Had je het achteraf ook eerder willen doen? Ik vraag het bij dit stukje wat je nu schrijft, omdat je dan een paar jaar eerder leuke dingen had kunnen gaan doen met twee heupen die je op dat moment nog niet zo heel erg hinderden... (En zonder corona maar dat is flauw om mee te tellen, want dat had ik zelf ook niet voorzien).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Had moeten is altijd makkelijk om te denken, maar had moeten is al geweest 😁

   Persoonlijk probeer ik er wel voor te zorgen dat er in de gewone dagen genoeg lol zit, want je weet nooit wat er komt

   Groetjes, Bespaarzuinig

   Verwijderen
  2. Er waren verschillende redenen voor om niet eerder met pensioen te gaan:
   - Ik had relatief weinig pensioenjaren. Toen ik met pensioen ging had ik 21 pensioenjaren. Pensioenen gaan uit van 40 pensioenjaren.
   - Ik had altijd in deeltijd gewerkt, tussen 50 en 80%, en nooit voltijds, waardoor ik een deeltijdpensioen had. Dat tikt ook niet heel erg aan.
   - Een paar jaar eerder met pensioen gaan betekent helemaal leven op het opgespaarde pensioengeld en dan jaag je het er snel door heen. Ik had toch wel minstens 17.000 euro per jaar nodig om rond te komen, zeker als ik ook nog leuke dingen wilde gaan doen. Alleen AOW was voor mij vorig jaar 16.012 euro. Als ik eerder met pensioen was gegaan, dan was er na mijn 66e maar heel weinig pensioen overgebleven. Ik heb het in het rekenprogramma van het ABP wel eens uitgerekend. Het zou betekenen dat ik na mijn pensioen bijna alleen de kale AOW over zou hebben.
   - Als laatste: ik liep in de jaren voor mijn pensionering ook al erg slecht. Ik had een andere diagnose, maar ik denk nu: het waren mijn versleten heupen + het overgewicht dat mij plaagde. Hoe dan ook, lopen ging niet goed en zeker niet voor mijn plezier.

   Verwijderen
 2. Zutphen is leuk en sfeervol. Wij waren er op een zaterdag en toen was er een gezellige markt. Ga zeker nog een keer terug voor een rondleiding, onder begeleiding van een gids, door het stadje.
  In Deventer vond ik de bevolking zo vriendelijk.
  Zou ook niet te veel verplichtingen op mij nemen, dit is een tijd van genieten van je vrijheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke plannen Aaf! Ik hoop van harte dat Corona en heup snel opgelost worden.

  De maatregelen wennen inderdaad wel ( hier meer focus op de kleine geneugten van het leven), maar ik vind het vooral voor de kinderen zo jammer dat de gewone dingen niet kunnen - door de maatregelen en door het financiële gedoe door de Corona (zwemmen, op een sport, op vakantie, uitjes enz….).

  Ik wordt wel steeds beter in het verzinnen van leuke activiteiten die wél kunnen.

  Groetjes, Bespaarzuinig

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O en je kunt naar Kampen! Een schat van een stadje. Trein naar Zwolle en overstappen op het boemeltje, maar een paar minuten. Ze hebben daar vlak bij het station ook een heel mooie kringloop. (Vanaf het station ga je de brug over naar Kampen zelf, maar de kringloop is net áchter het station, aan de andere kant van het water dus.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een goede tip! Ik ben nog nooit in Kampen geweest, wel ooit, heel lang geleden, naar Zutphen en Deventer!

   Verwijderen
  2. Alle Hanzesteden zijn de moeite waard. Soms zijn ze moeilijker te bereiken met het OV maar ik zou zeker proberen ze allemaal te zien. Recent nog in Deventer geweest tijdens de lockdown. Niet echt gezellig, maar heb wel heel veel dingen gezien die je normaal gesproken niet kunt zien door de mensen of de terrassen.

   Verwijderen
  3. Kampen is zeker leuk maar die kringloop zit daar niet meer. Dat is ook eigenlijk Ijsselmuiden. Ze zijn ca 2 jaar geleden verhuisd naar industrie terrein van Kampen. Waar precies weet ik niet. Omdat onze zoon vlak bij woont waar hij eerst zat weet ik dat ze verhuisd zijn. Maar die kringloop is zeker de moeite waard.

   Verwijderen
 5. Het fijne aan pensioen lijkt me dat je (buiten corona en belemmeringen vanwege je gezondheid) meer mag dan moet. Ga straks lekker de dingen doen die je graag wilt, Aaf. Als je naar verloop van tijd tich zin in vrijwilligerswerk krijgt, dan merk je dat vanzelf wel.
  En ja, dat zwemmen herken ik. Sinds maart mag je hier buiten zwemmen. Bleek toch vaak erg koud. Ik kijk uit naar gewoon zwemmen, met daarna een warme douche....nu zwemmen, niet douchen, aankleden in koude tent buiten. Gelukkig komt het goede seizoen eraan.
  Fijne dag, allen, groet, g

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik voel met je mee. Ik wacht op een darmoperatie. Ik heb pijn en ben aan huis gebonden wegens in de buurt van het toilet blijven. Als ik toch weg moet gebruik ik incontinentiemateriaal, dat ik overigens niet vergoed krijg. De oorspronkelijke wachttijd was zes weken, dat is nu acht maanden. En er is nog geen datum in zicht helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vreselijk om zo lang te moeten wachten! Er zijn net als jij en ik heel veel mensen waarbij het leven op pauze staat omdat ze moeten wachten op een operatie!

   Verwijderen
 7. Ga in ieder geval langs Sylvia's sneupwinkel als je in Leeuwarden bent. Heel veel tweedehands kleding! Groetjes Hanneke

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.