zondag 27 juni 2021

Hoera! De mondkapjes hoeven niet meer!

Vanaf gisteren is de mondkapjesplicht (voorlopig?) afgeschaft! Als er tenminste 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Dat betekent dat het in de supermarkt niet meer hoeft en ook op veel andere plekken niet meer. Ik ben er wel blij mee. Het betekent dat ik veel vaker weer hele gezichten kan zien en niet meer in mijn verstaan van gesproken woord en spraak-afkijken gehinderd word door mondkapjes.
Ook had ik altijd last van een beslagen bril, waardoor ik regelmatig bijna niets meer kon zien en dus noodgedwongen mijn bril maar in mijn tas deed!
Ook bungelden mijn hoortoestellen na afdoen van mijn mondkapje vaak naast mijn oren en zaten ze niet meer achter mijn oren.

Morgen ga ik naar de oogarts voor de jaarlijkse oogcontrôle. Dat kan hij/zij niet doen zonder die 1,5 meter te overschrijden. Dus neem ik een mondkapje mee naar het ziekenhuis. 

In de komende week worden ook mijn nieuwe hoortoestellen aangemeten. De toestellen worden ingesteld op mijn gehoorverlies. Ook daarvoor is nabijheid dichter dan 1,5 meter nodig.
Verder ga ik naar de kapper in deze week en laat ik bloedprikken. Voor al deze activiteiten is misschien toch een mondkapje nodig.

Ik heb het druk deze week. Ik neem in ieder geval mondkapjes mee. Ik heb vrijdag al mijn mondkapjes gewassen in een heet sopje, zodat ze weer fris zijn. Mee in de tas, dan haal ik ze indien nodig tevoorschijn!

29 opmerkingen:

  1. Ik heb al berichten van verschillende ziekenhuizen gezien om zwakkeren te beschermen mensen toch verzocht worden een mondkapje te dragen in het ziekenhuis. Lijkt me ook logisch, er komen mensen met zwakkere gezondheid en nog niet iedereen is twee keer geprikten, en kinderen onder de achttien ook nog niet.
    In Israël waar de mondkapjes afgeschaft waren omdat het zo goed ging, geldt weer een mondkapjesplicht.
    Ik blijf het voorlopig gewoon dragen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik snapte die plotselinge afschaffing van mondkapjes niet.In de supermarkt hield ik ‘m laatst op. Keken mensen me raar aan…. Net als in het begin trouwens toen die dingen nog niet verplicht waren.

    Kappers en dergelijke hoeven ze ook niet meer op…. Ik denk met die maatregelen
    (Dan wel het opheffen ervan)zelf ook maar mee wat ik zelf logisch en veilig vind.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je bedoelt dat je niet elke keer je mondkapje na het dragen op 60 graden hebt gewassen en gewoon weer hebt gebruikt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Om eerlijk te zijn heb ik dat ook niet steeds gedaan. Ik kom eens per week in 1 winkel en laat het kapje dan aan de zon luchten. Na een week zit daar geen virus meer in!

      Verwijderen
    2. Ik ook niet, en mijn man heeft hem nog nooit gewassen. Niks geen last gehad.

      Verwijderen
  4. Hoera, zonder astma-aanval boodschappen doen... Voor zo lang het duurt.
    Ziet namelijk de halve wereld weer op elkaar kruipen..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja anoniem van 8.49 natuurlijk gaat dat zo, bij mij en ik denk bij 95 % van de bevolking.
    Als de mondkapjes hadden geholpen waren de besmettingen al teruggelopen,dat is niet gebeurt.
    En ga niet een belerend vingertje opsteken .
    Ik word hier zoooo moe van

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik houd mijn mondneuskapje voorlopig op, want heb astma en ben nog niet volledig gevaccineerd. Maar ook na vaccinatie zie ik mezelf het kapje nog wel gebruiken, want mensen houden weinig afstand en grijpen weer iedere mogelijkheid aan om te reizen. Ik feliciteer ons pas wanneer in oktober niet opnieuw ICs hoeven te worden opgeschaald, en alle scholen en bedrijven open kunnen blijven zonder dat de zorg explodeert. De besmettingscijfers interesseren me minder dan de IC-cijfers, in dat opzicht.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wel gek dat het ineens afgeschaft wordt. In de supermarkt kun je heel vaak geen 1,5 meter afstand houden, dus ik houd hem daar gewoon lekker op :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Voor mezelf versoepel ik ook nog niet volledig. Zowel mijn dochter als zus zijn om diverse reden nog niet gevaccineerd voorlopig. Ik al wel 2x sinds 4 weken.
    Maar blijf wel desinfecteren, oppassen en als het beter voelt mondkapje gewoon op

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik blijf mijn mondkapje voorlopig nog wel dragen .In de supermark houden maar weinig mensen voldoende afstand .Ik word er kriegel van mens die bijna in mijn nek staan te hijgen omdat ze even snel wat '' moeten'' pakken waar ik bij sta en geen geduld hebben om even te wachten .Ik was verbaasd gisteren want ik was de enige met een mondkapje in de drukke supermarkt .Heel verstandig droeg het meisje achter de kassa ook haar kapje wel !

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik hou mondkapje lekker op want krijg pas eind juli 2e AZ prik en ben pas 2 weken later beschermd. Dus dat is half augustus. Ga nu nog steeds alleen ergens naar toe als het strikt noodzakelijk is. Hoop dat er in het najaar geen nieuwe grote uitbrask is en dat AZ voldoende bescherming biedt om niet erg ziek te worden als je toch besmet zou raken met de Delta variant.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik doe hem in de winkel lekker af. Als ik de reacties zo lees denk ik dat er meer bacteriën en virussen in de mondkapjes zaten dan dat ze door de lucht zweefden. Het zal best zuinigheid met vlijt zijn, als die herbruikbare kapjes, maar geef mij maar de weggooikapjes. Hier liggen er altijd 2 pakjes klaar. En alleen in openbare ruimten doe ik ze nog op.
    Ik keek in de agenda vanmorgen. De komende week geheel leeg. Dat wordt in de tuin werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ook ik hou hem voorlopig op.de regering geeft groen licht maar het virus zal zich echt niet aan hun data houden,dus ben en blijf voorzichtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Blijkbaar werkt Corona per land verschillend; in België mogen de kapjes af op straat maar blijft het in winkels voorlopig wél verplicht.....
    Snap nog altijd niet waarom we in één Europa zoveel verschillende regeltjes hebben.
    Ook een leuke; horeca zou langer open mogen m.i.v. volgende week maar dat hebben ze een week naar voren geschoven want België, net als Ndl., vanavond in de 8st-finale en dan mag ineens alles.
    Begrijpen wie begrijpen kan.....

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Gisteren had een deel van onze klanten nog wel een kapje op, maar het merendeel niet. Wij als personeel moesten het mondkapje eerder dragen dan het publiek, en sinds gisteren mogen we het niet meer dragen, ook niet als we dat (om welke reden dan ook) willen. Dat vind ik best vreemd en vervelend, want nee, de klanten houden ab-so-luut niet die 1,5 meter afstand aan ten opzichte van personeel (zelfs niet toen ze dat vorig jaar tijdens de 1e lockdown nog wel heel netjes t.o.v. elkaar deden). Zo zijn wij als winkelpersoneel voor mijn gevoel steeds vogelvrij verklaard, waar anderen tot in het extreme worden beschermd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kan jouw werkgever je verplichten je mondkapje af te doen? Wat is dat voor idioterie; dat mag je toch zeker zelf wel uitmaken ? Daar zou ik dus echt pis-link om worden !

      Verwijderen
    2. Heel kwalijk, dat je zo in gevaar gebracht wordt en jezelf niet eens mag beschermen. Dat was in het begin van de pandemie ook. Er werd zelfs een vakkenvuller ontslagen in Nederland, omdat hij een mondkapje ging dragen.

      Als klant kun je gelukkig nog zelf beslissen en je verantwoordelijkheid nemen.

      Verwijderen
    3. wat zegt de vakbond over verplicht het mondkapje afzetten?

      Verwijderen
    4. Een collega van mij zit in de OR en zit bij de gesprekken met de vakbond, er werd hem gezegd dat inderdaad de werkgever het recht heeft ons te verplichten hesje en/of mondkapje te dragen, of juist niet. Wij hebben niet eens echte spatschermen gehad, er werden uiteindelijk wat plexiglas-platen aan kettinkjes gehangen, die klanten dus "gewoon" opzij duwen. Ik verwacht dat we komende week die ook zullen moeten weghalen. En wat betreft dat ontslag, een collega in een ander filiaal, die eind 2019 geopereerd was ivm kanker en ivm haar slechte weerstand niet aan het werk durfde, kreeg mei 2020 de keuze: weer aan het werk, of ontslag ivm werk weigering. Of de rechter ingestemd had met ontslag weet ik niet, ze koos ervoor weer aan het werk te gaan, maar elke dag werken met angst doet een mens geen goed!
      Ik wil hier geen discussie ontketenen, en realiseer me terdege dat ik blij mag zijn dat mijn werk en inkomen nooit in gevaar zijn geweest, maar wat heb ik me sinds vorig jaar maart vaak kwetsbaar gevoeld, en wat ben ik teleurgesteld in de ikke-ikke-ikke mentaliteit die wij dagelijks moesten meemaken.

      Verwijderen
    5. Dat bedrijf speelt met het leven van de mensen op de werkvloer. Een kassière kan niet voldoende afstand houden. De kassa´s zijn zo geplaatst dat ze altijd dichtbij al die voorbij komende klanten zitten. Het lijkt me verschrikkelijk om in dat hokje te zitten terwijl al die mensen zonder kapjes voorbij komen.

      Ik denk dat er toch zoiets bestaat als een plicht voor het bedrijf om te zorgen dat het personeel niet in gevaar wordt gebracht. Maar als de regering dan zegt dat het niet meer nodig is, zal het bedrijf dat als tegen argument aanvoeren. En wie zal dan winnen?

      Voor mij is dit en extra reden om wel een mondkapje te blijven dragen, ook al ben ik gevaccineerd.

      Verwijderen
  15. Bijna niemand houdt zich aan die 1,5 meter regel. Dus hoera? Nou nee.Met voetbalpubliek, festival gangers en andere kennelijk noodzakelijke bijeenkomsten met veel bezoekers, terwijl lang niet iedereen gevaccineerd is zeg ik geen hoera.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Of het echt HOERA is, dat zullen we over een maand of zo weten.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik houd het mondkapje nog maar een poosje op. Gaat veel te snel nu en in veel landen steekt de (voorlopig) laatste variant de kop op dus we zijn er nog lang niet. Ook zal ik nooit zomaar meer een winkelkarretje of mandje pakken. Niet alleen vanwege covid-19 maar om allerlei virusjes, mensen met eczeem, mensen die het niet zo nauw nemen met de hygiëne.
    Voor covid-19 heb ik daar nooit bij stil gestaan.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eczeem is niet besmettelijk, dat krijg je niet van winkelwagentjes of deurkrukken of zo.
      Virussen zijn wel besmettelijk, nog het meest door handen geven en mensen zoenen bij begroetingen en afscheid.

      Verwijderen
    2. Op winkelwagentjes zat vooral e-coli. Maar daar maakte niemand zich ooit druk om. De kans dat je corona krijgt door het aanraken van een winkelwagentje is nihil, dat is de laatste tijd ook wel bewezen. Het obsessief schoonmaken van mandjes en karretjes heeft als resultaat gehad dat mensen hun laagje bescherming op de huid steeds verwijderd hebben en dat alcohol en andere desinfectant door de huid heen ging, wat heel ongezond is. Je hebt meer aan bij thuiskomst je handen wassen met zeep.

      Verwijderen
  18. Toch heeft ons lichaam het ook nodig om met (normale) virussen en bacterien in aanraking te komen. Ons lichaam is zo gemaakt dat het daar meestal tegen bestand is. Ook voor kinderen is het juist goed om buiten te spelen en lekker vies te worden van modder etc... Als we te steriel willen zijn worden we juist ziek als we dan een keer met een virus of bacterie in aanraking komen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet voor alle kinderen. En van alleen in de zandbak spelen bouwen kinderen echt geen weerstand op tegen kattenpies toxoplasmose of zo. Dit is wel zo simpel geredeneerd. Er zijn zoveel verschillende weerstanden tegen verschillende ziektes. En mogen mensen dat voor zich zelf en hun kinderen uit maken. Dat bepaalt een ander niet. Dus gewoon afstand houden en handen wassen en en en.

      Verwijderen
  19. Ik draag handschoenen als ik een karretje pak. Steeds maar alcohol op mijn handen voelde niet goed. Daar kreeg ik een schrale pijnlijke huid van. Dat de kar en alles in de supermarkt niet echt schoon is, zie ik aan de handschoenen na afloop van het winkelen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.