woensdag 6 september 2023

Kruidenmixen en hoe je dikwijls knollen voor citroenen koopt

Volgens onderzoek van de Consumentenbond zit in kant en klare kruidenmixen vooral zout, meel, suiker en groente en nauwelijks kruiden en specerijen. Dus geen kruidenmix, maar veel goedkopere ingrediënten + een beetje kruiden.  Je wordt gewoon misleid! Het geldt niet voor alle soorten mixen, sommige springen er positief uit.
De meeste mixen zijn nogal zout en ook gesuikerd. Natuurlijk zijn zowel zout als suiker beproefde smaakversterkers, dus wel logisch dat deze gebruikt worden. Alleen krijg je met deze mixen wel ongezond veel zout en soms ook suikers binnen en geef je veel geld uit voor relatief goedkope ingrediënten.

Mijn tips:
1. Lees etiketten. Daar staat op wat er in zit.
2. Koop geen mengsels, maar basis kruiden en specerijen. Dan kun je zelf mengen. En als je niet weet hoeveel en wat je moet gebruiken, recepten werken bijna nooit met mixen, maar met basis kruiden en specerijen. Afgezien dan van 5 spices en ras elh anout, speculaaskruiden en dergelijke. Let dan wel op dat er geen zout in zit.

Een poster met specerijen: bron BOL
Over dat knollen voor citroenen kopen: dit is een spreekwoord en ik houd van spreekwoorden. Het spreekwoord betekent dat je iets minderwaardigs koopt, in de veronderstelling dat je iets koopt dat veel waard is.

16 opmerkingen:

  1. Bij de Turkse of Marokkaanse groenteboer vind je vaak kruidenmengsels in platte groene doosjes, zonder zout. En het smaakt zo exotisch! Anne.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik geloof meteen dat dit zo is, maar ik vind het ook erg jammer. Want ik vind de Knorr mixen voor bami en macaroni wel heel lekker....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat ben ik helemaal met jou eens!

      Lidewij.

      Verwijderen
    2. Gewoon blijven gebruiken wat je lekker vindt! Kruiden zijn er voor de smaak als een mix goed smaakt heeft het zijn doel bereikt ook als er dingen in zitten die niet onder de noemer kruiden vallen :) het is wel goed om te weten wat er aan suiker en vooral zout in producten zit maar dat is alles.

      Verwijderen
    3. Ik ben niet dol op kruidenmixen, maar het is wel makkelijk. Dus als je ze graag gebruikt, waarom niet. De hoeveelheid zout en suiker die in die mixen zitten, ach zoveel gebruik je er niet van.

      Verwijderen
  3. Ook veel leuker om zelf te mengen. Als je in een stad woont met een Turkse supermarkt dan vind je daar grote zakken specerijen. Op internet kan je recepten vinden voor alle samengestelde specerijen-en kruidenmengsels. Zo kan je het ook naar naar eigen smaak samenstellen en zonder onnodige toevoegingen. Leuk stukje Aaf!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Helemaal mee eens Aaf. En zo kun je gerechten ook gemakkelijk aanpassen aan je persoonlijke smaak.
    Karin Luiten heeft er zelf een missie van gemaakt: https://www.kokenmetkarin.nl/zonder-pakjes-zakjes/

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Pit & Pit verkoopt de lekkerste kruiden en kruidenmixen, met of zonder zout, en biologisch natuurlijk.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben ook fan van pit en pit. Hier in België wordt er bijna niet met kruidenmix gewerkt. Ik heb het nog nooit gebruikt en ik ken ook niemand die het gebruikt.Bernadette

      Verwijderen
    2. Dat kennen ze in België vast wel. In Nederland bedoelen we met kruidenmixen alles wat je vanuit pot, zak(je) of blokje direct, of met toevoeging van een vloeistof zoals water, in één keer voor je gerecht kunt gebruiken.
      Als je op de site van Delhaize(punt be) kijkt heb je alleen al honderden producten om sauzen, jus, bouillons, en kant-en-klaar noodles te maken. Verder kruidenpasta's en -mixen voor Indiase, Mexicaanse en Italiaanse gerechten. Allemaal kruidenmixen in één of andere vorm dus.

      Persoonlijk vind ik het af en toe erg makkelijk, maar als ik meer tijd heb maak ik zelf liever dingen "from scratch".

      Cath

      Verwijderen
  6. De praktijk ondersteunster waarschuwt me er iedere keer weer voor om geen kant en klare pakjes kruiden te gebruiken en ook geen potjes of blikjes groenten of gerookte vis of vlees. Het zit allemaal vol met zout. Een keertje kan dat wel maar niet te vaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Voor veel sauzen geld hetzelfde vandaar dat ik ook begonnen ben met zelf sauzen maken, tot nu toe knoflooksaus en cocktail whiskey saus veeel lekkerder en ik weet precies wat er in zit.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Er is ook wel een verschil tussen kruidenmengsels en zakjes voor gerechten.
    Ik heb diverse mixen staan o.a. van Jonny Boer en die vind ik erg lekker, wel prijzig en ook voor gehakt en kip heb ik grotere potten. Ik gebruik ze niet vaak en dan is alles apart kopen niet handig omdat de kwaliteit en smaak en reuk toch achteruitgaat.
    Zakjes en pakjes voor bv Wereldgerechten heb ik nooit gekocht dus geen oordeel over.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik koop mijn kruiden bij de kruidenbaron . Een heel goede prijs-kwaliteitsverhouding https://www.dekruidenbaron.nl/
    https://smaakgenot.nl/dekruidenbaron/het-verhaal/
    Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Aaf, ik had hier al eens op gereageerd zie ik boven, is dit een herhaling van een stukje dat je eerder schreef?

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.