vrijdag 4 maart 2022

De badkamer wordt aangepakt!

Sinds een aantal dagen wordt mijn badkamer aangepakt. Ooit, in het verleden heeft de vorige eigenaar van mijn woning gebeunhaasd en er eigenhandig een nieuwe badkamer geplaatst. Hij werd niet gehinderd door enige kennis van zaken, zullen we maar zeggen. Veel dingen bijna alles gingen hierbij fout of in ieder geval heel onoordeelkundig en dat werd nu goed zichtbaar. De waterleiding was niet goed gelegd. De tegels hadden veel te ruime voegen. Een gipswand had geen stevige houten achterwand, de stortbak van de wc scheurde, waarschijnlijk al bij ondeskundige plaatsing, waardoor hij zo'n 6 jaar geleden begon te lekken. Deze stortbak is verschillende keren gerepareerd, maar zonder blijvend succes. De wc-pot was niet meer heel, ook daar zaten aan de achterkant scheuren in. Nu wordt alles nieuw geplaatst. Er komt een degelijke gipswand en er komt een nieuwe, ingebouwde toilet.
Alle waterleidingen zijn vernieuwd, zowel die van het warme water, als van het koude water. Ook de afvoer is nieuw. Zoals het nu lijkt, wordt het echt een heel degelijke hangende, verhoogde toilet en inloopdouche.

Het is in de tussentijd wel even afzien! Want: geen douche in huis en geen wc boven. Gelukkig nog wel een wc beneden, dus loop ik een aantal keren per nacht de trap af om daar naar de wc te gaan. Ik heb 1 nacht op een emmer geplast, maar dat beviel helemaal niet.
Niet thuis kunnen douchen vind ik voor deze periode geen probleem. Ik zwem bijna dagelijks en ik douche voordat ik in het water ga en na afloop van het banenzwemmen. Het badpakdeel van mijn lichaam was ik thuis met een washandje.
Mijn schoonmoeder deed nooit anders. De douche van mijn schoonouders is op een gegeven moment kapot gegaan en nooit hersteld. Schoonmoeder ging 1x per week zwemmen en douchte dan in het zwembad. Achteraf gezien zou het mij niet verbazen dat ze voordat de douche stuk ging ook maar hooguit 1x per week douchte. Zo deden mensen dat vroeger.  En ikzelf vind een tijdje thuis niet kunnen douchen geen probleem. Binnenkort kan het wel weer!

14 opmerkingen:

  1. Wat fijn Aaf, dat de badkamer wordt verbouwd nu. Naast de douche misten wij destijds vooral de wasmachine, daar kunnen we maar moeilijk zonder als gezin met kinderen! En goed dat je alles gelijk degelijk aanpakt, zo kan je hopelijk een hele tijd probleemloos verder. Wat zal dat luxe voelen als de verbouwing eenmaal voorbij is!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn wasmachine staat op zolder en kan nog steeds zonder verbouwingshinder gebruikt worden.

      Verwijderen
  2. Fijn dat je badkamer helemaal wordt opgeknapt! En ideaal om dit op te lossen met het zwembad!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vroeger gingen we een keer per week in de teil en dan was het badwater ook nog eens door anderen al eerder gebruikt. Als kind werd ik wel vaker met een washandje afgeschrobd en o wat was het een luxe toen we (ik was net 5) een heuse douche kregen met een verwarmingslamp want centrale verwarming hadden we niet en een tweede toilet ook niet. Aaf, je bent weer even terug in de tijd. Noem het nostalgie maar wat zul jij blij zijn als je weer een badkamer hebt met alles erop en eraan. Sterkte!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij kregen op mijn 7e een echte douche. Die werd gemaakt door mijn opa (timmerman) en oom (metselaar). Daarvóór gingen we regelmatig in de tobbe. Ik heb werkelijk geen idee hoe vaak. Misschien ook maar 1x in de week?
      Met het maken van een echte douche, kregen we ook een echte wc, en verdween het tonnetje. Wat een luxe!

      Verwijderen
  4. Wat fijn dat je dit kunt aanpakken. Hier de financiële middelen voor hebt.
    Hopelijk leuke mensen aan het werk. Heb je al vroeg een afspraak gemaakt. Want de meeste klussen hebben het druk.
    Geniet straks fijn van het eind resultaat. En een fijn weekend

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hadden als kind zelfs geen badkamer thuis, laat staan een douche! We werden gewassen in een grote teil die in het midden van de keuken op de grond gezet werd. En 's nachts naar het toilet, dat gebeurde altijd in een pispot op de gang boven. Ik zou het niet meer kunnen, maar zo ging dat vroeger.
    Dat wordt fijn trouwens, een badkamer die helemaal in orde is!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Fijn dat het nu aangepakt wordt.
    Ik hoop ook dat onze badkamer dit jaar een renovatie krijgt en een wc boven

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij hadden vroeger thuis (dertiger jaren huurwoning) geen badkamer, was niet nodig voor arbeiders. Mijn ouders kwamen er na de oorlog wonen en lieten op de overloop een grote vierkante douchebak installeren met een straalkacheltje er boven. Tot ik naar de MAVO ging, gingen we 1x per week onder de douche. Ik kan mij herinneren dat mijn leraar nederlands in de eerste klas vertelde over mensen op het platteland die maar 1 x per week onder de douche gingen. Wij woonden in Bloemendaal en ik schaamde me dood. Toen ik 18 was (1980) werd er door de woningbouwvereniging een badkamer en cv geplaatst. Nu woon ik in een koopwoning met een bad en geen aparte douche.Normaal gesproken geen probleem maar ik heb net een heupoperatie ondergaan en durf even niet in het bad te klimmen. Dus weer even net als vroeger wassen bij de kraan. Aaf ik hoop dat je binnenkort van je gerenoveerde badkamer kunt genieten!

    BeantwoordenVerwijderen




  8. Even enige relativering: Volgens de huidige normen stonken we vroeger allemaal doordat we maar eens per week 'in de tobbe' gingen. Zoals er nu tegenaan gekeken wordt zou dat een sociaal probleem zijn, maar in mijn jeugd (geboren 1944) was dat heel normaal; door de weeks waste je je met een washandje en dat beperkte zich vaak tot gezicht en armen. Maar vrijwel iedereen deed dat, dus stonken we collectief en was het daarom een heel gewoon iets. Je merkte het eigenlijk niet.
    Tot mijn 12e heb ik in een boerderij gewoond die op geen enkele nutsvoorziening aangesloten was. En ik kan je garanderen dat je wassen bij de pomp 's winters verre van aangenaam was. De ruimte was vorstvrij, maar ook weinig meer.
    Na mijn 12 kocht mijn vader een boerderij die elektriciteit en waterleiding had, maar voor slapen was je aangewezen op bedsteden. Slaapkamers bouwen was een van de eerste dingen die we gedaan hebben, want in een bedstede had nog nooit iemand van ons geslapen, ondanks dat het huis waar we uit vertrokken waren meer dan 300 jaar oud was en onder de dictatuur van monumentenzorg stond.
    Na de aansluiting op het (Groningse) aardgasnet, begin jaren '60 was de warmwatervoorziening een stuk gemakkelijker te regelen en is van de knechtenbedstede naast de koestal omgebouwd tot een zeer ruime douchecel. Maar het bleef bij eens per week douchen. Wel een stuk plezieriger dan dat gemartel met keteltjes warm water. Vooral mijn moeder vond dat heerlijk en gek genoeg, ook mijn inwonende opa die al tegen de 80 liep heeft er nog gebruik van gemaakt. Maar ja, ik weet niet beter dan dat hij geen pomp of kraan voorbij kon lopen zonder zijn gezicht even te wassen. Hij was heel erg schoon op zichzelf. Zelfs zijn haren waste hij dagelijks. En nee, kaal was hij beslist niet; hij had zelfs nog een dikke bos mooi seniorenblond haar toen hij, ruim 80 jaar oud, het tijdelijke met het eeuwige verwisselde.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat zul je blij zijn als het allemaal voor elkaar is.
    Een verhoogd toilet is fijn om te gaan zitten en staan. Bij het poepen moet je je voeten op een voetenbankje zetten ivm de goede houding!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook bij een verlaagd tpilet is dat beter voor je om dat te doen aangezien gehurkt zitten de beste houding is om te poepen :)

      Verwijderen
  10. Ben ik de enige die 1x per week doucht (en misschien een keer extra als ik een vies klusje heb gedaan)? En ik stink echt niet. Hoe meer je doucht hoe meer je het lijkt nodig te hebben.
    als ik geen spul in mijn haar heb gesmeerd kan ik ook rustig 10 dagen zonde mr haren wassen.
    Ik snap die mensen echt niet die iedere ochtend (en soms ook iedere avond) MOETEN douchen, dat lijkt me echt tussen de oren te zitten. Afgezonderd van die mensen die een fysiek beroep hebben natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee hoor, ik ook op dringend advies van de huisarts. Van douchen droogt je huid, vooral bij het ouder worden, vreselijk uit en verliest zijn beschermende functie. De hygienische wasjes kunnen ook bij de wastafel. En ik stink ook niet.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.