zondag 10 april 2022

De BTW-teruggave zonnepanelen is aangevraagd en er was ook iets met het subsidiegeld ..............

Onlangs kreeg ik bericht dat de teruggave van de betaalde BTW over de zonnepanelen is aangevraagd.
Alleen ................ het is heel onduidelijk hoe lang het gaat duren voordat ik het geld terugkrijg.
Dit bericht ontving ik van het bureau dat de aanvraag BTW-teruggave voor mij regelt:

De ervaring leert dat de afhandeltermijn van het gehele BTW traject normaliter ongeveer 4-5 maanden bedraagt. De Belastingdienst heeft momenteel echter grote achterstanden, waardoor wij geen enkele termijn kunnen noemen waarin e.e.a. is geregeld. Die informatie krijgen wij ook niet van de Belastingdienst.
Mocht er iets nieuws te melden zijn, dan berichten wij u vanzelfsprekend.
(.....................................)
Zonnepaneelhouders krijgen minder BTW terug dan zij hebben betaald aan de zonnepanelenleverancier. Omdat zij energie terugleveren aan het energienet dienen zij hiervoor een bedrag af te dragen aan de Belastingdienst welke afhankelijk is van het piekvermogen van de installatie. Uw opbrengstvermogen is 2880 Wp, daarbij hoort een forfait van EUR 60,00. Dit zal worden verrekend met uw teruggave. Meer informatie hierover leest u op de site van de Belastingdienst.

Dat terugkrijgen van de BTW kan nog wel even duren dus en ik krijg niet alles terug, het forfait behorend bij mijn opbrengstvermogen wordt afgetrokken van de BTW som.
Weer wat geleerd. Dit wist ik helemaal niet!

Daarnaast kreeg ik nog geen bericht van goedkeuring van mijn aanvraag voor de subsidie voor mijn zonnepanelen en renovatie van mijn badkamer. Ik  had op basis van de offertes voor de beide projecten €9.614,46 subsidie aangevraagd. Morgen zouden de 13 weken wachttijd om zijn, want morgen is het 13 weken geleden dat ik een hele dag (14 uren) in de gaten hield of ik al haast aan de beurt was. Lees ook hier.
Maar, o wonder, ik heb het gevraagde geld al wel op mijn bankrekening! Er stond afgelopen vrijdag ineens  €9.614,46 op mijn rekening! Er is kennelijk iets mis gegaan met de verzending van de toekenningsbrief via de mail. Ik vond hem online op Mijn SNN*, in mijn dossier. Er is op 28 maart een besluit genomen, maar ik ontving geen post en ook geen mail, dus dacht ik dat het nog niet afgehandeld was.
Maar wel dus.

Ik heb er geen problemen mee dat ik geen bericht kreeg. Liever geen brief en wel geld dan andersom!
Het geld is een voorschot, dit staat er in de brief:
Het kan zijn dat u de kosten van de verbeteringen aan uw woning mogelijk niet kunt voorschieten. U ontvangt daarom alvast € 9.614,46 aan subsidie. Het precieze bedrag stellen wij nog vast. Het bedrag wordt in ieder geval niet meer dan wat we nu berekend hebben.

Die €9.614,46 is ook voldoende, want beide klussen samen kostten ook ongeveer dat bedrag. De badkamer kostte iets meer, doordat er een beetje meer is gedaan dan in eerste instantie afgesproken, maar dat vind ik geen probleem.

*) SNN staat voor Samenwerkingsverband Noord Nederland.

7 opmerkingen:

  1. Ik heb toch een vraag: b.t.w. Teruggave op de zonnenpanelen is mij bekend, maar ruim € 9.000,00 subside op je panelen en badkamerverbouwing? Of is dat een subsidepot voor de aardbevingschade??
    Nicole

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is het subsidiegeld in verband met de waardedaling van woningen in het aardbevingsgebied. Je kon maximaal 10.000,- euro aanvragen. Ik vroeg €9614,46 aan en kreeg dat ook. Lees hier meer: https://zuinigaan.blogspot.com/2022/01/haal-ik-het-geld-binnen-of-vis-ik.html

      Verwijderen
  2. Gefeliciteerd. Die btw teruggave gaat soepel. In 2013 moest ik een jaar lang ieder kwartaal een btw aangifte versturen. En voor de teruggave een btw nummer aanvragen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij is het nu een eenmalige actie en hoef ik verder in de toekomst niets meer te doen.

      Verwijderen
  3. Goed om te weten dat het lang duurt voor die btw terug is... Bij ons staan er zonnepanelen in bestelling. Fijn dat je ook over dit soort onderwerpen schrijft Aaf.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een gedoe met die belastingdienst. Vreselijk maar je hebt je geld. Niet meer afgeven hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb de zonnepanelen en de badkamer al betaald en had voorgeschoten uit mijn spaargeld. Dat spaargeld heb ik nu weer terug!

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.