dinsdag 24 mei 2022

En wat doe je met je vakantiegeld? Sparen? Lees hier méér!

Mijn vakantiegeld à € 642,42 is binnen, ik heb het gisteren ontvangen. Doordat ik geen salaris meer heb en het ABP-pensioen geen vakantiegeld kent, is het vakantiegeld minder hoog dan voordat ik met pensioen ging. Toen bedroeg dat vakantiegeld ruim 1000 euro.

Er zijn nogal wat mensen die hun financiële gaten moeten dichten met het vakantiegeld en de kinderbijslag en eigenlijk nog veel meer geld nodig hebben om uit de rode cijfers te komen.

Er zijn ook mensen, en daar reken ik mijzelf toe, die het geld eerst maar eens even wegzetten op een spaarrekening. Dat uitgeven dat komt nog wel.

Realiseer je wel, dat er banken zijn die jouw vakantiegeld investeren in foute zaken en slecht scoren als het gaat om kinderarbeid, wapenhandel, arbeidsrechten, dierenwelzijn, klimaat en bonusbeleid.

Op de eerlijke bankwijzer kun je nagaan hoe jouw bank jouw spaargeld investeert.

Het leuke is dat je, als je er via de eerlijke bankwijzer achter komt dat jouw bank dingen doet met je geld die jij niet wilt, dat je dan kunt klagen bij je bank. Je kunt in actie komen! Mocht je vinden dat je bank erg slecht presteert op thema's die jij belangrijk vindt, kun je besluiten om over te stappen naar een eerlijker bank.

23 opmerkingen:

 1. Heb een groot deel gespaard en een deel belegd. Gelijk ook een aflossing op de hypotheek gedaan omdat de belastingdienst om de hoek kwam kijken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij krijg je wel vakantiegeld van het ABP maar dat krijg je maandelijks.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat vakantiegeld zit bij het ABP bij het maandelijks bedrag inbegrepen.

   Verwijderen
  2. Geen indexatie bij ABP plus de pensioenwet die er aan komt. Niet alleen gepensioneerden, maar ook jongeren gaan het schip in. 35% lopen de gepensioneerden achter op hun eigen geïnvesteerde geld voor een goed pensioen. De ouderenbonden zijn sinds gisteren wakker geworden en maakten een petitie aan.
   Alles ten faveure van de verzekeraars plus black rock, die de pensioenfondsen overnemen.
   De wet is zo aangepast dat je niet kunt klagen.
   Dit is nog erger dan de toeslagen affaire.

   Verwijderen
  3. Heb je al eens met een medewerker van het ABP gesproken? Ik toevallig vorige week nog. Hij zei dat zodra de Europese Bank iets aan de rente doet, zij kunnen indexeren! Daarnaast gaf hij aan dat de meeste mensen die uitgekeerd krijgen, nog een eindloonregeling hebben en geen middenloon regeling. Dus die krijgen al veel meer dan mensen die later met pensioen zijn gegaan of nog gaan. Hij vertelde ook dat dat de mensen zijn die het hardste klagen.
   Bovendien zijn er veel meer dingen veranderd. Denk aan het afschaffen van de VUT waaraan ik ook heb meebetaald, maar nooit gebruik van kan maken! Vroeger kon je als Wajonger nog een fatsoenlijk bestaan opbouwen op de Sociale Werkplaats. Nu krijgen ze niet meer dan een uitkering hoeveel uren ze ook werken of waar ze ook werken! Kijk naar het afschaffen van de bejaardenhuizen en de psychiatrische inrichtingen. Die mensen staan nu NIET midden in de maatschappij zoals werd gedacht.

   Verwijderen
 3. Ik geef altijd de helft aan goede doelen. Op vakantie gaan zit er niet meer in

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook ik doneer mijn vakantiegeld aan stichtingen die zich inzetten voor dieren.

   Verwijderen
  2. @Izerina en @Mariet: Wat ontzettend nobel! Ik doneer wel wanneer er acties zijn ivm rampen, maar niet wanneer ik ineens veel geld heb.

   Verwijderen
 4. Mijn autoverzekering komt altijd rond deze tijd en daar gaat een deel naartoe.
  En ik ga morgens eens shoppen. Heb al zoveel jaar met dezelfde t-shirts rondgelopen en broeken die echt versleten zijn. En de meeste shirts hebben te korte mouwen, mijn kipfiletjes (weet geen vega woord 😁) worden er niet minder op, dus ga wat langer zoeken. Bij de kringloop zoek ik al lang maar in mijn grotere maat is er niet altijd wat te vinden. Wel een hele mooie zwarte broek vorige weekk gevonden voor 3.60.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jij krijgt toch ook alleen van de AOW vakantiegeld?
  Mijn man kreeg 572 euro.

  Liefs Joanne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik als alleenstaande AOWer 800 euro vakantiegeld en 255 van pensioen zorg en welzijn. Dus met de normale stortingen een leuk bedrag. Lidy

   Verwijderen
 6. Meteen naar de spaarrekening. Fijn gevoel! Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Autokeuring viel duur uit
  Onze beide vacantiegeld gaat daar naartoe
  Ik had nog nietvan een heel jaar volgend jaarwel

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ga een nieuwe bril kopen. Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij storten het door naar ons pensioenspaarplan; dat is in België een jaarlijks maximumbedrag (ca. €950) waarvan je 30% via de inkomstenbelastingen terug krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het vakantiegeld wordt grotendeels gebruikt om de eigen bijdrage van de ziektekostenverzekering over 2021 te betalen. Net vorige week de rekening gehad van mijn heupoperatie. Het is het waard, mijn kwaliteit van leven is een stuk verbeterd.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ze zijn er over aan het denken om de pensioenen ook weer iets omhoog te laten gaan. Zou wel fijn zijn.
  Van ons vakantiegeld dit jaar kopen wij diesel. Onze camper rijd op diesel en die is zo duur geworden .............

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zeker 15 pensioenfondsen verhogen wel en wel vanaf 3%, ik las vorige week een lijstje, in elk geval Spoorwegen en Amrobank. Waarom ABP niet Kan verhogen begrijp ik echt niet, daar moet eerst weer over gpoken worden. Wel Kan ABP meer dan 2 miljard uitkeren aan bonussen!!! WORDEN!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij gaan op vakantie, maar dat doen we ook zonder het vakantiegeld, het gaat eigenlijk gewoon op de grote (spaar)hoop.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ben ik de enige op deze blog? Ik gebruik mijn vakantiegeld voor vakantie :) niet alles in 1x dat dan weer wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hier alles naar de spaarrekening, klein beetje overgehouden waar ik denk ik een leuk blousje van ga kopen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Voor mij klinkt het als een luxe als je het kan sparen of kan uitgeven aan vakanties :)
  Hier gaat het vooral op aan noodzakelijke uitgaven.
  Erg? Ach tis fijn dat het kan.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.