woensdag 18 mei 2022

Het verhaal van mijn stamboom (en die van mijn kinderen)

Al weer heel lang geleden begon ik met het uitzoeken van mijn stamboom. Mijn oudste dochter, nu 35 jaar,  moest op de middelbare school een stamboom maken met de namen en geboorteplaatsen van haar ouders, grootouders en overgrootouders. Misschien hoefden die overgrootouders er niet bij, dat weet ik niet meer. Ik heb haar bij deze opdracht geholpen en dat was het eerste begin. Al deze familie had in Friesland geleefd.

Ik begon echt pas goed met stamboomonderzoek toen mijn schoonzuster op 58-jarige leeftijd in 2011 overleed. In de familie van mijn oma van vaderskant was stamboomonderzoek gedaan en ook in de familie van mijn opa aan moederskant. Ik kon dus al meeliften op eerder onderzoek dat in boekvorm bij mijn moeder aanwezig was. Mijn moeder overleed in 2012, dus ik kon mijn moeder ook nog bevragen.
Zo'n 10 jaar geleden was er ook al heel veel gedigitaliseerd, ik gebruikte in het begin alleen het digitale archief van de stad Leeuwarden, waar mijn ouders geboren waren en ook een deel van hun voorouders, maar later werd Alle Friezen een fijne bron om te gaan zoeken. Als een deel van mijn familie uit het buitenland afkomstig was geweest, was het veel moeilijker geweest om voorouders na te zoeken. Nu was het relatief gemakkelijk.

Ook een groot voordeel: veel mensen zetten hun stamboom online. En als je dan gaat zoeken op een naam en je weet de geboorte- en/of sterfdatum, dan kun je heel gemakkelijk meer vinden. Want die mensen publiceren ook gegevens die ze vinden in doopboeken van de diverse kerken.
Tot nu toe heb ik dit stamboomonderzoek uitsluitend online gedaan. Gewoon op mijn PC. Ik hoefde de deur er helemaal niet voor uit.

Mijn startpunt, of eigenlijk het startpunt van mijn dochter, was het uitzoeken van de voorouders van mijn schoonouders en van mijn ouders. En daar ben ik ook mee doorgegaan. Dat was maar goed ook, want de stamboom met de achternaam van mijn vader loopt al vrij snel dood en daar is geen lol aan. De overgrootvader van mijn opa is onbekend. De overgrootmoeder, geboren in 1801, was ongehuwde moeder en de grootvader van mijn opa kreeg de naam van de opa van moederskant. Op die opa heb ik verder gezocht en daarbij kom ik tot aan de ouders van Tiaerdt Tiaerdtsz. en Jell Jeipsdr. Jell wordt geboren ca. 1530 overleed op 3 augustus 1603.

Het meeste zoekwerk heb ik al weer jaren geleden gedaan. Op heel plekken in mijn stamboom kom ik niet verder dan ca. 1810, toen er in de Franse tijd een bevolkingsregister kwam.
Maar leuk was het zeker, dat uitzoeken van de stamboom, vooral ook door de bijzonderheden over beroep of bezigheden die op trouwaktes en geboorteaktes staan.

10 opmerkingen:

  1. Klinkt als Tjeerd en Jelle! Leuk om te zien dat ze ook pas rond de 30 trouwden. Het is een misverstand dat mensen vroeger altijd heel jong in het huwelijk traden. De gemiddelde leeftijd voor vrouwen lag volgens mij ergens rond de 25 een paar eeuwen geleden en is door de tijd heen ook niet heel erg veranderd.
    -JennyL

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, ik heb voor het project vele handen gegevens uit de bevolkingsregisters ingevoerd. Trouwen en kinderen na het 25e jaar was heel normaal. Groet, G

      Verwijderen
  2. Kerkelijke archieven willen ook nog wel eens helpen en ik neem aan dat je de site wiewaswie kent of openarchieven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb ook digitaal stamboomonderzoek gedaan en mij viel op dat er met name van de Friese tak van de familie (mijn opa kwam uit Menaldum) veel online te vinden is. Bij de andere tak van de familie is dit moeilijker. Ook zijn er door een brand archieven in Alkmaar verloren gegaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste Aaf, de ongehuwde grootmoeder uit 1801 heeft als het kind gedoopt is, waarschijnlijk toch de naam van de vader van haar kind moeten vertellen aan de dominee of pastoor, misschien kun je de doopakte vinden, die vermeld vaak meer dan de geboorteakte. Veel succes. Hartelijke groet, Truus

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mijn stamboom is uitgezocht door mijn vader en gaat terug tot 1152 (is het geboortejaar). Veel er van (vroeger) gaat uit naar het buitenland. Van oorsprong is het uit Luxemburg.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ook een mooie naam: Jel(l)!
    Heel stoer, jammer dat je hem niet vaker leest.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn moeder had een tante die Jel genoemd werd. Eigenlijk Jeltje, maar Jel paste beter. Het was een vrouw die geen blad voor de mond nam en haar bijna zwarte ogen konden bliksemen. Ik heb haar ook gekend.

      Verwijderen
  7. Eind jaren 60 lagen we met een tocht met de vele boten in Leeuwarden en mijn vader kwam met een man aan de praat die dezelfde achternaam bleek te hebben als wij en die ook vertelde dat rondom Leeuwarden dat een vaak voorkomende naam was in meerder schrijfwijzen.
    Maar ook rond Groningen komt hij voor. In vele steden zijn er straten naar genoemd net zoals kerkstraat want daar vonden die activiteiten plaats

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb een stamboom die terug gaat tot 1152. Heeft mijn vader onderzocht. Veel daarvan komt van het buitenland.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.