vrijdag 6 mei 2022

Vlaggen op 5 mei

Het is heel opvallend, er wordt in mijn buurt steeds meer gevlagd op 27 april en op 4 en 5 mei.
Vorig jaar had op 5 mei maar 1 woning in mijn blok van 5 huizen de vlag uit en nu zijn het er al 3. Mijn directe buren links en rechts en achter mij hebben nu ineens een vlag!
Ik denk dat dit het directe gevolg is van de oorlog in de Oekraïne. Ook mensen in mijn wijk staan nu meer stil bij de vrijheid. Kennelijk is het minder vanzelfsprekend aan het worden. Dat snap ik ook wel. Vrijheid is een groot goed en die vrijheid moeten we ons niet laten ontglippen!

Op vier mei zag ik veel huizen die de hele dag de vlag halfstok hadden hangen en ik meende dat dit alleen 's avonds vanaf 6 uur mocht. Daarom heb ik het eens even uitgezocht: Particulieren mogen de hele dag vlaggen, maar op overheidsgebouwen mag dat niet. Daar mag het inderdaad alleen tussen 18:00 uur en zonsondergang.
Op deze site van de Rijksoverheid kun je lezen wat de regels zijn als je de vlag correct uit wilt hangen.

Ik heb nog geen vlag en ik weet ook niet of ik er eentje neem.Van huis uit ben ik niet grootgebracht met vlagvertoon. Daar deed mijn familie totaal niet aan.
Vlag jij op Koningsdag, en 4 en 5 mei?

de Nederlandse vlag met een inzet met de Friese vlag

31 opmerkingen:

  1. Ja hier wordt gevlagd op Koningsdag en 4 en 5 mei.
    Verder bij het behalen van middelbare school examens compleet met tas. Na het telefoontje van school ging de vlag binnen 5 minuten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, hier wordt ook gevlagd met Koningsdag, 4 en 5 mei. Geslaagden hebben we hier nog niet, maar dan zal de vlag met tas zeker uitgehangen worden.
    Is er een reden voor dat er in je familie nooit gevlagd wordt/werd? Wij zijn het allebei van huis uit wel gewend.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nee, we hebben nooit overwogen om de vlag uit te steken, we hebben niet eens ‘n vlag. De schooltas van de kinderen hing prima aan een gewone lange stok,
    Ik ben de bevrijders van Nederland nog steeds erg dankbaar, ben blij dat we in een relatief vrij land wonen en herdenk de gevallen in alle oorlogen maar dat kan heel goed zonder vlag. Half Nederland moppert op de regering, de vrijheid die ons afgepakt wordt, de koning die zoveel fouten maakt maar gevlagd moet er worden!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nee, ik vlag niet. Denk wel al jaren dat ik het eigenlijk zou moeten doen. Maar teveel gedoe, een vlaggenstokhouder monteren, vlag + stok aanschaffen.... Ik heb nu wél de ruimte om alles op te bergen, maar het "kwam er nog niet van"- of: ik vind het niet belangrijk genoeg... Vlaggen met Koningsdag - mmm, daarvoor ben ik denk ik niet "koningsgezind" genoeg. Bevrijdingsdag - daar heb ik dan weer meer mee... Toen ik afstudeerde heb ik wél vol overtuiging een vlag geleend van een collega, en uitgehangen. Mijn rugzak overleefde dat echter niet...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ook belangrijk om de ontwikkelingen op de achtergrond die er nu gaande zijn goed in de gaten te houden!
    Er wordt gewerkt aan een Europees digitaal paspoort, waarmee je in Europa mag reizen en waar van alles aan gekoppeld gaat worden, vaccinatiestatus, bankrekening, vermogen etc. In Duitsland krijg je na een Coronabesmetting en herstel een bewijs dat he mn at reizen dat 90 dagen geldig is, besluit je het digitaal, dus op je smartphone te laden, krijg je een herstelbewijs dat 180 dagen geldt. Mijn gevoel zegt dat er iets niet klopt en het heet alle schijn van een sociaal kredietsysteem

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Luz, gebaseerd op eerdere reacties die ik van je las denk ik dat jouw 'gevoel' vooral gestuurd wordt door de complot sites die je bezoekt. Vervelend dat je de onrust die dat in jou veroorzaakt hier ook elke keer probeert te verspreiden. Het voegt inhoudelijk helemaal niets toe aan de post van Aaf. Dat is jammer want je hebt vast ook wel iets goeds te zeggen over zuinig leven af en toe. Het hoeft niet altijd over covid en het complot dat je daarachter ziet te gaan.
      -JennyL

      Verwijderen
    2. Beste Jenny, ik ben niet achterlijk, heb een academische studie afgerond en kán mij goed informeren en nadenken. Ik hoop dat meer mensen dat gaan doen, hoe ongemakkelijk dat ook kan zijn. Daarbij hoef je niet dezelfde mening te delen maar denk gewoon eens na over wat er allemaal gebeurt nú. Het bovenstaande over het herstelbewijs in Duitsland is op zijn minst opmerkelijk.

      Verwijderen
    3. Helemaal met Anoniem eens. Een leuke post over al dan niet een vlag wordt (weer) door iemand aangegrepen door een ongefundeerde conspiracy- theorie te ventileren. Jammer.

      Verwijderen
    4. Luz er wordt gesproken over een Europees EPS (elektronisch patiëntendossier). Dat is iets heel anders als wat jij beschrijft. En daar is het laatste nog lang niet over gezegd! Het is maar een voorstel.
      In mijn huisartsenpraktijk is het medisch dossier in te zien bij de apotheek in hetzelfde gebouw. Reden: medicatie die de huisarts voorschrijft is soms niet voorhanden of gaat niet samen met andere medicijnen die de patiënt al gebruikt. Moet ik daarover gaan zeiken?

      Verwijderen
    5. Ik wil er eigenlijk nog maar een ding over kwijt en ik hoop dat dat wellicht tot nadenken stemt...

      Er wordt vaak door jonge mensen aan mijn man gevraagd hoe het komt dat hij zo succesvol in zaken en in het leven is...
      Ze volgen de raad van coaches die ze beloven in Een Jaar Miljonair te zijn en dat soort rare adviezen.
      Er is echter maar een ding dat werkelijk van belang is en dat is goed observeren, informeren, zelf nadenken en conclusies trekken en handelen voordat de massa het doorheeft.
      Zo schakelen wij nu ook weer omdat we aanvoelen welke kant het op gaat. Daar is geen complottheorie voor nodig.
      Achteraf zegt men dan weer dat wij altijd geluk hebben.
      Doe ermee wat je wilt, het is een advies.

      En een leuke post over een vlag gaat ook over onze vrijheid.
      Ik zeg niet dat ik gelijk heb, wil het liever ook niet krijgen, eerlijk gezegd.
      Maar er kijken zoveel mensen weg en dat blijft me verbazen.

      Verwijderen
    6. Helaas voor alle anderen spreekt Luz wel de waarheid!
      Hier is werkelijk niets conspiracy aan! Daar blijf ik ook ver weg van.
      Er wordt idd aan een digitaal europees paspoort gewerkt wat men wil koppelen aan bankrekening, zorgverzekering etc.
      In de kamer is al meerdere keren gesproken over een sociaal krediet systeem (je weet wel wat ze in china ook hebben). Complottheorie?!? Nee hoor de filmpjes uit de 2e kamer zijn gewoon online terug te vinden!
      En je zorgen maken, omdat je ziet wat er gebeurt is wat anders dan angstig zijn...

      Ik vlag niet ook niet. Heb er ook geen. Zal het ook nooit doen om persoonlijke redenen.
      4 mei sta ik wel stil bij.

      Verwijderen
    7. @Luz: Hoogopgeleiden kunnen ook in complottheorieën geloven, je opleiding zegt niets over wat je denkt en doet.... dat blijkt! Je reactie op een blog over de vlag uithangen slaat als een tang op een varken, maar dat zie jij geloof ik anders. Dat mag.

      Verwijderen
    8. @Luz: hoogopgeleid en succes in zaken staat niet gelijk aan verstandig en intelligent. Bij ons in de buurt (jij begint over je man, ik over een dorpsgenoot) woont een man, die miljoenen heeft en nog steeds meer verdient, met een vrij laag IQ en wat men noemt een boerenverstand. Hoogopgeleiden zitten ook in de regering en de laatste 10 jaar niet gemerkt dat het daar erg verstandig aan toe gaat! In mijn ogen ben jij een complot-theoreticus!

      Verwijderen
    9. Lees het bericht van anoniem 6 mei 18.26

      Aan wat Luz zegt is niets vreemds of complotgedoe aan.
      Het is online allemaal terug te vinden en ook de filmpnes van wat er besproken wordt in de 2e kamer!
      Ik begrijp de aanval op Luz dus niet zo.

      En heeft wel degelijk met vlaggen te maken. Er zijn mensen die de vlag bewust op zn kop hangen omdat zij ook merken dat er meer aan de hand is. Een vlag op zn kop is een teken dat een land in nood is. Of je het daar mee eens is een ander verhaal.

      Verwijderen
  6. Ja wij hebben altijd gevlagd ,ik ben blij met ons koningshuis en met onze vrijheid .
    En uiteraard met de schooltassen eraan
    Hoe ouder je wordt hoe meer je gaat inzien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.
    Nu wonen we in een appartement en vlaggen we gezamenlijk.
    Groet Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Gisteren was ik in de dichts bij zijnde grotere stad en het viel me inderdaad op dat er heel veel vlaggen hingen, toch een mooi en wat ontroerend gezicht vind ik dat altijd ook met schooltassen eraan.
    Mijn vorige huis was een bovenwoning en kon het niet en ik heb ook geen vlag, die van ouders in naar mijn zus gegaan

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wij hebben geen goede vlaggestok, en daarom vlaggen we niet. Maar ik vind het wel een hele mooie gewoonte.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja, ik denk ook dat het met de oorlog te maken heeft. Ik merkte dat ik tijdens de dodenherdenking ook iets scherper/cynischer was. Het gebeurd nog steeds, en echt stoppen doen we het niet. Dat is bitter en het ophangen van een vlag kan helpen met het gevoel dan toch nog iets te kunnen doen.

    Te veel vlaggen vind ik ook weer niet goed. De grens tussen trots zijn op je land en blij zijn met je vrijheid, en een te groot en agressief gevoel van nationalisme is soms dun.
    -JennyL

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tijdens de dodenherdenking herdenk ik mensen die omgekomen zijn, in mijn familie. Dat doe ik heel bewust. Er zijn altijd overal op de wereld gruwelijke oorlogen gaande, maar dat maakt mij niet cynisch over herdenken.
      Oorlog is waanzin, nationalisme een grote drijfveer. De vlag uithangen heeft zeker nationalistische trekken, ik doe dat niet.

      Verwijderen
  10. Ik ben Italiaanse, getrouwd met een Nederlander. In Italië hebben niet de gewoonte om de vlag te hangen, maar ik vond het zo mooi dat ik ben ook begonnen
    Dus onze Italiaanse vlag hangt uit op 25 april ( bevrijdingsdag in Italië) en 2 juni (dag van de Republiek). Verder ging mijn man altijd de Nederlandse vlag hangen op 15 augustus, de dag dat ook in Indonesië eindigde de oorlog), hij is niet grote voorstander van de koninklijke familie, dus geen vlag op Koningsdag.
    Kinderen gaan nog naar school, dus de tas zijn nog binnen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij hebt het totaal niet begrepen, het Nederlandse vlagprotocol. Ga je schamen.

      Bep.

      Verwijderen
    2. Wat een onaardige reactie, Chiara doet in mijn ogen niets verkerrd hoor. Groet, G

      Verwijderen
    3. @Chiara, Wat leuk om te lezen dat het vlaggen jou inspireert! Ik wist helemaal niet dat het in andere landen (of in elk geval, Italië) niet zo gebruikelijk is! Weer wat geleerd!
      Anna H

      Verwijderen
  11. Ik vlag dodenherdenking, bevrijdingsdag en ook op 15 augustus...te weinig mensen nog helaas.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Bij mijn mans famkie was het de gewoonte om te vlaggen. In mijn familie niet. Dus toen we van een flat verhuisden naar een eensgezinswoning, ging de vlag uit. Met name mijn man hechtte er waarde aan omdat hij dat van huis uit gewend was. Nu woon ik in een appartement en is er geen gelegenheid de vlag uit te steken. En ik vind het wel best. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ja wij vlaggen altijd, met de Nederlandse vlag. In ons dorp wordt ook veel gevlagd en ook met landelijke feesten zie je toch heel veel Friese vlaggen wapperen, hoewel dat volgens mij niet correct is volgens de vlaggen regels.
    Wat ik mooi vind dat je een vlag met een Friese inzet hebt geplaatst!
    Toch bijzonder ( en fijn ) dat je de Friese vlag zo vaak tegenkomt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Laatst heb ik nog een heel stuk gelezen, ik dacht op nu.nl, over wanneer je mag vlaggen.
      De NL vlag mag je altijd vlaggen vanaf zondsopgang en moet voor zonsondergang weer weg zijn, maar dan moet het ZONDER oranje wimpel.
      De oranje wimpel mag enkel op vaste dagen. Uit mn hoofd is dat dus enkel met koningsdag, 4 en 5 mei.
      Over de Friese vlag durf ik jet niet te zeggen.

      Verwijderen
  14. altijd op 4en 5 mei,vind dat heel belangrijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Op 5 mei gaat hier (braboland) de Friese vlag uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Vlaggen met de Fryske vlag in top. Niet omdat het moet, maar omdat het mag.
    4 mei halfstok om alle gevallenen van alle oorlogen te herdenken en 5 mei voor de vrijheid. Verjaardagen van het koningshuis slaan we over, maar wij hijsen hier de vlag op de geboortedag van onze kroonprins en kroonprinses

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Dag Aaf,
    Mijn antwoord op je vraag is: ja.
    Een hartelijke groet van Jo.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.