zaterdag 11 juni 2022

Mijn boodschappen in de afgelopen week

Deze keer bleven mijn boodschappen wel onder mijn budget, maar ik zie de prijzen wekelijks stijgen. Binnenkort lukt dat budget van 40 euro echt niet meer. Er zijn wel dingen die goedkoper kunnen:

  • Geen mango's kopen
  • Goedkoper brood nemen
  • Geen feeststol
  • Geen olijvenbrood
  • Geen borrelkaas

Maar verder zou ik het niet weten. Gelukkig hoef ik ook niet beslist binnen het budget van 40 euro per week te blijven en kan ik mij wel wat luxe permitteren. En dus blijven genieten van pinksterbrood, van mango's en olijfbrood.

4 - 11 juni 22


*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
2 mango's * AH 2,50
1 mango* Plus 0,99
3 bananen Lidl 0,53
waldkorn volkorenbrood AH 2,09
(Pinkster)feeststol, luxe variant* AH 1,99
crackers @ AH 1,05
afbakbroodjes AH 0,79
olijvenstokbrood Plus 1,49
makreelfilet BB AH 2,27
cottage cheese, 2 doosjes BB AH 0,97
abrikozenjam Plus 1,16
keukenstroop Plus 0,98
rode uien, 750 gr Lidl 0,79
gewone uien 2 kg Lidl 2,29
romana sla* Lidl 0,49
2 rode paprika's* AH 1,50
prei* AH 0,39
kropsla Plus 0,89
cherrytomaten, 250 gr Plus 0,89
sardines, 2 blikken AH 2,18
6 eieren @ AH 1,55
vega kipstukjes* Lidl 1,39
kwark Lidl 1,45
Snacks/ hapjes    
kleintje borrelkaas @ AH 0,65
gedroogde pruimen, 200 gr Lidl 1,69
pepitamix AH 1,29
Dranken    
TOTAAL VOEDING EN DRINKEN     34,25
Diversen    
TOTAAL   34,25

14 opmerkingen:

  1. Hoi Aaf, ik zie op jouw lijstje zes eieren staan voor €1,55. Ik koop eieren bij de boer, tien stuks voor €1,50. Is er bij jou in de buurt niet zoiets?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zie hier nooit stalletjes waar eieren verkocht worden en ook geen bordjes met: eieren te koop. Ik koop bijna nooit eieren, ik streef naar veganisme, maar ik had er nu wel zin in. Het kan maanden duren voordat ik weer eieren koop.

      Verwijderen
  2. Wat een dure uien! Nog van vorig seizoen ook. Hoe kunnen die zo duur zijn? We worden gewoon bedonderd als consument.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier lag de nieuwe oogst in de winkel. 2 zakken van een kilo was 80 cent goedkoper dan de 2 kilo zak.

      Bedonderd als consument? Nou ik sprak laatst een boer.. hij rekende uit wat hij aan brandstof verbruikt om 5 keer per jaar met de tractor over een perceel te rijden(ploegen, eggen, zaaien, sproeien, oogsten met 3 machines/man). Als dit veld dan hmm ton oplevert en ik krijg 70 cent kilo.. als er dan niks stuk gaat kunnen we er 400 euro aan overhouden. Tenzij ik moet sproeien wegens droogte, dan kost het 15 liter brandstof per 2 uur sproeien.

      Ik koop mijn uien dus meestal bij de boer. En dan betaal ik gerust 1,50 de kilo. Want dan verdient degene die het werk doet er tenminste aan.

      Verwijderen
    2. Bedonderd als consument? Afhankelijk vanuit welk gezichtspunt je het bekijkt kan het zo zijn. Helemaal thuis in de prijzen die de producent krijgt voor zijn producten ben ik niet, maar soms zijn die prijzen verbluffend gemakkelijk te achgterhalen.
      Als een eierboer 15 ct voor een ei krijgt dan is hij meer dan spekkoper. Onlangs zag ik in een supermarkt 'echte scharreleieren', maat L/XL liggen, 'rechtstreeks van de boer' als extra aanbeveling. 35 cent per stuk. Nagekeken wat de veilingprijns op dat moment was; 7.2 ct per stuk. En ik maak me geen illusies dat de supermarkt er echt veel meer voor betaald heeft. Ik had het begrepen als ze voor 20 ct verkocht werden, maar niet voor bijna het vijfvoud van de inkoopsprijs.
      Ik durf de stelling wel aan dat elke groente die je in de supermarkt kunt kopen minimaal 3 x over de kop gegaan is in prijs in het traject Producent-Consument.
      Dus als je je als consument bedonderd voelt, dan gebeurt dat bedonderen als regel door de supermarkt.
      Even terzijde, maar ik ben benieuwd wat de stikstofplannen uiteindelijk voor invloed hebben op de prijs van zuivelproducten en eigenlijk op het hele levensmiddelenpakket. Er wordt vaak vergeten dat boeren vanaf de jaren '50 van de 20e eeuw gedwongen werden tot schaalvergroting, want 'het levensmiddelenpakket moet goedkoop blijven'. In de begintijd werden ze gesusidieerd, maar dat wordt ook hoe-langer-hoe-meer afgebouwd.
      Op dit moment plukken we gezamenlijk de wrange vruchten van dat landbouwbeleid, laten we de oplossing dus niet niet eenzijdig afwentelen op de boeren en tuinders.

      Verwijderen
  3. Bij de TGTG box van vorige week had ik 2 mango's en deze week weer, ze zijn ook echt erg lekker dit jaar. Soms vind ik ze niet zo geweldig.
    Vanmiddag een extra boxje halen, ben benieuwd of ze er nu weer inzitten en wat nog mee, vind het nog steeds leuk de verrassing

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het valt me op dat supermarkt en fabrieksbrood steeds ongezonder wordt. Veel vulmiddelen zoals aardappelzetmeel. Je denkt volkorenbrood te eten….Als je gezond wil eten, zou ik absoluut geen goedkoper brood eten, maar juist veel duurder. Of zelf bakken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zit inderdaad een enorm verschil in de kwaliteit van brood. Volkoren brood is een soort beschermde term, het mag alleen zo heten als het gebruikte meel 100% volkoren is. Dus in die zin is het altijd een betere keuze dan wit of bruin brood. Er mogen nog wel hulpstoffen aan het brood worden toegevoegd. Middelen om het brood sneller te laten rijzen, luchtiger te maken of een aantrekkelijk kleurtje te geven. Een goed brood heeft in principe alleen meel, water, gist (of zuurdesem) nodig. Een vetstof zoals olie of margarine en een beetje bakkerszout behoort ook in een 'standaard' brood.

      Verwijderen
    2. Ik eet zelf enkel het stevige speltbrood van AH.
      Enige brood wat zonder rommel is. Ja het is duur, maar ik eet brood bij een maaltijd, niet als maaltijd. Met dat brood doe ik ongeveer 2wkn (bewaar het in de vriezer).

      Verwijderen
  5. Is de markt geen optie? Daar zijn fruit en groente vele malen goedkoper dan in de supermarkten. Vorige week zaterdag kwam mijn man daar nog een kistje mango's tegen voor minder dan waar jij nu 3 mango's voor gekocht hebt. Je kunt ze natuurlijk ook los kopen en dan zijn ze ook goedkoper. N.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op grote dagelijkse markten kan je nog wel eens wat goedkoops vinden maar toch is dat vaak b kwaliteit, ook voor de beter dingen ben je duur uit. In dorpen is er maar eenmaal per week een marktje en dan is het ook echt niet goedkoop

      Verwijderen
    2. De supermarkt is juist veel goedkoper en betere kwaliteit dan bij ons op de markt. Als je goedkoop wilt, moet je het dezelfde dag nog op eten. Ook het veel geroemde aan het eind van de dag gaan, levert hier bijna niets op.

      Verwijderen
    3. Hier is de weekmarkt vele malen duurder.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.