maandag 6 juni 2022

Een nieuwe ID kaart aangevraagd

Mijn ID kaart was al geruime tijd verlopen. Echt al heel lang, namelijk op 22 oktober 2017.
Vanaf die tijd legitimeerde ik mij met mijn rijbewijs.

Maar als ik naar het buitenland wil, is het toch handig om weer een ID kaart te hebben. Mijn ervaring is dat je zelden of nooit een ID controle krijgt, maar toch wil ik zeker niet zonder naar het buitenland. 
Er liggen plannen om eens een keer een reis naar het buitenland te maken. Samen met jongste dochter en misschien ook met de 9 euro maandkaart van de Duitse spoorwegen.

Dus ik ging aan de slag. Het is toch een vrij dure aangelegenheid, maar ja, zonder kosten te maken gaat het echt niet.
Ik liet goede pasfoto's maken: €11,95
Vervolgens deed ik digitaal een aanvraag en maakte ik een afspraak. Je moet dan meteen ook betalen. Dat kostte €68,50.
Ik kan de ID kaart verder vlak in de buurt regelen en afhalen. Ik hoef er niet eens voor naar het centrum van Groningen.
Er gaat tussen nu en de afspraak nog wat tijd overheen en ik kan de ID kaart dan ook niet meteen meenemen. Maar over een maand heb ik vast wel een nieuwe ID kaart.

Tien jaar geleden kostte dit aanzienlijk minder.
Toen betaalde ik voor de  pasfoto's €9,95 en voor de ID kaart €40,05.
In totaal dus 50 euro en nu €80,45.
Wat wel fijn is: 10 jaar geleden was een ID kaart 5 jaar geldig en nu 10 jaar. Dat is dubbel zo lang! Als je het zo bekijkt, dan is de ID kaart omgerekend per jaar goedkoper geworden in vergelijking met 10 jaar geleden.

Waar ik mij trouwens over verbaas, is dat het allemaal digitaal gaat: invoer van gegevens middels DigiD en betaling en vervolgens een afspraak maken. Zo ging het 10 jaar geleden niet. Toen maakte ik wel digitaal een afspraak, maar de rest ging ter plekke handmatig.
Hoe gaat dat met mensen die niet goed kunnen lezen en niet digitaal vaardig zijn?

Dit ben ik niet, het is een voorbeeld. Bron afbeelding: Rijksoverheid

10 opmerkingen:

  1. Bij ons kun je kiezen. Of zoals jij alles digitaal of je maakt digitaal of telefonisch een afspraak en regelt de rest op het gemeentehuis.
    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad, die mensen hebben / krijgen het vele moeilijker... Wel kunnen ze vaak in bibliotheken terecht tegenwoordig voor hulp bij dit soort dingen - maar bij ons is dat dan weer overdag, onder werktijd... En natuurlijk help ik mijn buren ook wel met dit soort klussen, maar als je zo zelfstandig mogelijk wilt blijven - niet zo makkelijk hulp vraagt heb je een probleem!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Aaf,

    Ik baal er ondertussen zo vreselijk van dat je in dit land nergens meer terecht kan zonder afspraak. Bloedprikken, rijbewijs, paspoort etc. Voorheen ging ik naar dit soort zaken als ik me goed voelde. Dat is er allang niet meer bij.

    Groet An

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Eigenlijk best bizar dat je moet betalen voor iets wat de (r-)overheid verplicht stelt! Bij een rijbewijs heb je immers een keuze om die wel/niet te bezitten, maar voor een ID kaart is die keuze er niet.

    Nu is het in verhouding al goedkoper geworden dan vroeger (10 jaar ipv 5 jaar geldig), maar dan nog is het een prijzige aangelegenheid. Even ter vergelijk: in Duitsland kost een ID kaart 37,00 Pleuro, en ben je daar jonger dan 24 dan betaal je 22,80 Pleuro. Frankrijk doet het nog beter: daar is de kaart gratis.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is een tijdje gratis geweest, na invoering van de legitimatieplicht. Niet heel lang, daarna moest je weer betalen. Ik geloof wel dat jongeren minder betalen dan volwassenen, namelijk € 36,95, maar tot 18 jaar is hij ook maar 5 jaar geldig. Ik kan mij bij die kortere geldigheidsduur ook wel iets bij voorstellen, want als je 12 jaar bent zie je er heel anders uit dan op je 2e jaar ;-)

      Verwijderen
  5. Ik weet niet wat je eventuele reisplannen zijn. Houd rekening met het feit dat je een paspoort nodig hebt mocht je buiten de Europese Gemeenschap wensen te reizen. B.v. zonder een geldig paspoort kom je het Verenigd Koninkrijk niet meer binnen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat dacht ik ook al.

      Verwijderen
    2. Ik dacht ook al dat buiten Europa een paspoort nodig was. Maar je zult waarschijnlijk niet buiten Europa gaan.

      Verwijderen
    3. Als je weet dat je yoch niet maar Engeland gaat bijv, waarom dan een paspoort nemen?
      Zelf ben ik sinds 2008 niet meer op vakantie gegaan. Heb nog nooit een paspoort gehad.

      Verwijderen
  6. Het zijn dure grapjes die paspoorten, ID bewijzen en rijbewijzen. Je bent verplicht om een geldige te hebben maar worden langzamerhand onbetaalbaar. Nederland is gewoon een heel duur land. Wij zijn nu in Zweden en ik heb altijd gedacht dat Zweden een heel duur land is. We zijn met de camper dus ging er deze keer veel voorraad mee. Ik kom er achter dat het niet nodig was geweest want zo veel duurder dan Nederland is Zweden echt niet.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.