zondag 5 juni 2022

Leuke cijfers over mijn zonnepanelen

Op 11 maart werden er op mijn dak zonnepanelen geïnstalleerd, die aan het einde van de middag in bedrijf werden gesteld en sindsdien stroom leveren. Daarvan gebruik ik een deel en een deel lever ik aan het stroomnet.
Doordat ik ze nog maar pas heb, ben ik zeer geïnteresseerd in de opbrengst.
Ik weet uit de boekjes dat de maanden mei, juni en juli het meeste stroom leveren. Dan is de daglichtperiode het langst. Rond 21 juni is de langste dag en daarna worden de dagen weer korter. Vanaf augustus zal de stroomproductie lager zijn. En wat ook meespeelt is dat de buitentemperatuur niet te hoog moet zijn. Bij hitte neemt de stroomproductie af. 

Leuke cijfers:
De minst productieve dag was op 31 maart, toen viel er sneeuw en is er 0,7 kWh geproduceerd. Op de beste dag tot nu toe produceerden mijn 8 zonnepanelen 13,6 kWh, dat was op 18 mei jl. *

Productie in mei
318,4 kWh in mei geproduceerd
263,97 teruggeleverd
Ik heb dus in de maand mei 54,43 kWh zelf gebruikt en de rest teruggeleverd.

Voor de toekomst, als er niet meer gesaldeerd kan worden, is van belang dat ik ook nog eens in perioden dat ik te weinig produceerde, stroom van het net afgenomen heb. Die cijfers haal ik uit mijn slimme meter. Alleen noteer ik maar 1x per week en niet per maand de cijfers van deze meter. Dus hoeveel ik nu precies afgenomen heb, dat is mij niet duidelijk. Misschien moet ik op 30 juni om 24:00 uur de meterstanden noteren en dat ook doen op 31 juli. Dan wordt duidelijk hoeveel ik in de maand juni afgenomen heb.
Ik heb wel weekcijfers van het stroomverbruik dat ik niet zelf produceerde. Daaruit kan ik dagcijfers halen. In mei heb ik per dag gemiddeld 0,75 kWh afgenomen. Dan moet je denken aan stroomverbruik van lampen, tv,  vriezer, koelkast, wekker en dat soort zaken. Dat is in totaal in mei 23,25 kWh.
Mijn totale stroomverbruik in de maand mei is dus 54,43 + 23,25 = 77,68 kWh. Dat is gemiddeld 2,5 kWh per dag.

* Die 13,6 kWh was de beste dag t/m de maand mei. In juni zijn de cijfers al weer hoger.  De beste dag in juni tot nog toe was gisteren. Toen leverden de panelen 15,8 kWh.

9 opmerkingen:

  1. hoeeel wp zijn uw 8 zonnepanelen ? en met welke omormer werkt u(string,of micro-omvormer op paneel ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En de flinke regenbuien spoelen de panelen weer schoon.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb sinds januari 2021 zonnepanelen en houd mijn opbrengst en verbruik per maand bij. Greenchoice, mijn elektriciteitsleverancier, stuurt mij ieder maand de data: geleverd (normaal, dal) en teruggeleverd (normaal, dal). Greenchoice stuurt deze data circa 11 dagen na het einde van de maand. Ik wacht hier niet op en noteer zelf per eerste van de maand genoemde data, niet om 24:00 maar 's ochtends na het opstaan. Mijn nachtrust is belangrijker dan deze data. Meestal zijn er geen verschillen tussen mijn eigen data en die van Greenchoice, zo niet (incidenteel een verschil van 1 kWh) dan maak ik een correctie. De Greenchoice data zijn voor mij leidend. Verder geeft Enphase (de producent van mijn omvormers) mij ook iedere maand de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit.
    Ik vul al deze gegevens aan met data op maandbasis van ZonurenCalculator.nl.
    Het vergt enig rekenwerk, maar het is voor mij iedere maand een leuke exercitie en na verloop van tijd (reken op minimaal 12 maanden) geeft het inzicht.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ANWB laat de verwachting zien wanneer je moet betalen voor teruglevering stroom. Er wordt soms teveel stroom opgewekt.
    https://energie.anwb.nl/actuele-tarieven

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Aaf,

    Op de website slimmemeter.nul kun je elke dag het verbruik zien.

    An

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Reacties
    1. Dank voor de tip! Hopelijk gaat die site sneller dan waar ik tot nog toe gebruik van maakte. SLIMenergieinzicht geeft pas na een aantal dagen de cijfers en dan ook soms niet volledig, er ontbreekt bijvoorbeeld in april nog steeds een dag in de registratie van stroom en ook afgelopen woensdag ontbreekt.

      Verwijderen
    2. Ik gebruik al jaren Enelogic.nl . Een dag later het verbruik en tot 6 maanden terugkijken op de gratis versie. Je kunt ook zien wat het terugleveren doet, alleen heb ik daar geen ervaring mee bij gebrek aan zonnepanelen.

      Verwijderen
    3. Of kijk hier eens voor een overzicht:
      https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/inzicht-in-je-energierekening/overzicht-energieverbruiksmanagers/

      Anna H.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.