maandag 13 juni 2022

Genieten van eenvoudige dingen

Soms hoef ik helemaal geen geld uit te geven om toch te genieten. Of bijna geen geld.
Waar genoot ik de laatste dagen van?

  • Zon in mijn gezicht. Ik vind het zo heerlijk om in de zon te zitten! Het moet niet te warm zijn, maar het huidige weer is prima. Heerlijk de zonnestralen op mijn gezicht, wat een weelde!
    En ja, ik weet dat ik moet oppassen voor zonneschade, maar ik vind het zo fijn. Ik smeer niet meer na vijf uur 's middags. Maar daar vóór wel!
  • Genieten van het ontbreken van coronamaatregelen. Zonder mondkapje en zonder beperkingen in winkels, in het OV, in de bioscoop. Ik had 2,5 jaar geleden nooit kunnen denken dat ik daar zo van kon genieten. Ik kan gaan en staan waar ik wil. Geen afspraken voor zwemmen, geen QR code, geen gesloten winkels, geen lockdown of avondklok.

  • Ik heb plezier in het schrijven van het levensverhaal van mijn onlangs overleden ex-partner. Op verzoek van mijn dochters schrijf ik een verhaal. Over het dorp waaruit hij afkomstig is, over zijn familie, over zijn hobby's, studie, vrienden, waar hij een hekel aan had en waar hij enthousiast over kon zijn. En ook over zijn ziektegeschiedenis, zowel zijn langdurige psychiatrische ziekte als zijn diverse chronische lichamelijke ziekte. Eerst was het schrijven vrij zwaar en verdrietig, maar zo langzamerhand krijg ik er lol in om allerlei herinneringen naar boven te halen. Het geeft voldoening om leuke herinneringen en anekdotes op te schrijven. Als het verhaal klaar is, dan begin ik aan mijn eigen levensverhaal. Ook hiervoor borrelt al het een en ander naar boven. Ik noteer dit in steekwoorden in een bestand, zodat ik alles dat ik nu bedenk niet vergeet.

  • Ook fijn: gesprekken met  mensen die ik ontmoet. Ik ben verlegen en introvert. Vooral toen ik jonger was had ik veel moeite om met mensen in gesprek te raken, wel de behoefte, maar het lukte vaak niet.  Nu gaat dat gemakkelijker en daar kan ik van genieten. Gisteren sprak ik tijdens het banenzwemmen met een leeftijdgenoot. In eerste instantie over het personeelsgebrek in het zwembad, waardoor gedeelten van het bad een aantal dagdelen per week gesloten zijn, maar uiteindelijk ontdekten we veel gemeenschappelijke lichamelijke problemen: staaroperaties en behandeling van na-staar, waarbij ze mij van advies diende. Zij heeft een versleten heup en ziet op tegen de operatie en wat doe je, als je als alleenstaande na de operatie na 1 nacht al weer naar huis moet? Ik kon haar van advies dienen en haar mijn ervaringen vertellen. Het was een leuk contact, ik ga vaker met haar praten!

15 opmerkingen:

  1. wat klinkt dat positief. Geniet ze

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om te lezen Aaf, ik herken het verlegen wel. Heb daar ook mijn hele leven al 'last' van. Soms vind ik het jammer, maar hoe ouder ik wordt, hoe meer ik het van mezelf accepteer.
    In de huidige samenleving word je helaas geacht mondig te zijn. Dat vind ik dan wel lastig. Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel lang geleden las ik in een Bouquetreeksboekje: Verdriet gaat voorbij, wat overblijft zijn herinneringen aan blijde en gelukkige dagen.
    Dat is nu bij jou een beetje aan de hand. Hou dat vast en fijn dat je voor je dochters een mooi document aan hun vader kan nalaten

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een mooi gebaar zeg dat je dat levensverhaal schrijft. Mooie tips!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hey Aaf, wat een fijn, positief geschreven stukje is dit zeg! Daar word ik dan weer vrolijk van: mijn momentje om je blog en een paar andere blogs te lezen, elke dag smorgens bij een lekker zelfgemaakt kopje koffie, als de drie kinderen net naar school zijn vertrokken. Héérlijk.
    Ik was als kind en jongere ook super verlegen. Daar zit mijn autisme voor iets tussen. Maar ook bij mij lukt het met ouder worden steeds beter om kleine gesprekjes met onbekenden te hebben. Daar kan ik heel erg van genieten 🙂 Een mens is in wezen een sociaal dier.
    Bedankt voor je leuke stukjes Aaf, ik volg je blog al een hele tijd en ik reageer af en toe.
    Nina

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat lief, om het levensverhaal van de vader van je dochters te schrijven. Waardevol voor je kinderen.
    Mijn vader schreef, het jaar voor hij overleed, zijn levensverhaal (1917-2001).
    Zo mooi en tegelijkertijd soms zo verdrietig en erg ontroerend.
    Ikzelf ben ook erg verlegen en merk, naarmate ik ouder wordt, dat steeds erger wordt.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat fijn dat je kunt genieten van eenvoudige dingen die geen of weinig geld kosten. Wij genieten erg van wandelen, zaterdag weer door de polder gewandeld, verrekijker om de nek en appeltje en flesje water mee voor onderweg. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat fijn dat je tegen iemand bent aangelopen (gezwommen? ha) die veel gedeelde ervaringen heeft! Zal het zwemmen ook nog leuker maken. :)

    Ook: Ik zou best geïnteresseerd zijn in een boek van jouw hand. Je schrijft heel toegankelijk en je ervaringen zijn ook aansprekend. Plus je geeft nog zuinigheidstips ook. Misschien wordt je ooit nog wel een gevierde auteur!
    -JennyL

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De leukste gesprekken heb ik met wildvreemden. Soms omdat ze een huisdier hebben, soms vanwege kinderen… maar pas dan merk ik dat de meeste mensen helemaal niet bot en onvriendelijk zijn. Soms hebben ze weinig tijd, maar het contact is er altijd wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik vind het mooi dat je schrijft over dat je de coronamaatregelen niet mist. Er worden weer zoveel leuke dingen georganiseerd. Ik merk ook dat ik zulke dingen écht gemist heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Fijn dat je al die waardevolle dingen zo goed ziet nu.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat goed dat je deze kleine mooie dingen des levens benoemt! Het doet mij ook weer beseffen dat we veel dingen maar voor lief nemen. Een reminder dus! N.b: heb je mijn e-mail ontvangen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb je mail ontvangen en een blogje over dat onderwerp is in voorbereiding.

      Verwijderen
    2. Dat is leuk om te lezen! Ik zie ernaar uit.

      Verwijderen
  13. Leuk is dat toch, contact! En ik merk ook dat ik dat ZOOO heb gemist - als slechthorende zaten gesprekjes onderweg er niet zo in, alleen met goede bekenden, die alles tien keer herhaalden op meters afstand, was het te doen... En nu geniet ik er weer zo van, om even te kletsen over niets....

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.