zondag 12 juni 2022

Zelfgekookte griesmeelpudding

Lang geleden, toen ik in de tweede klas de ULO zat, ging ik met de meisjes van mijn klas één ochtend per week naar de huishoudschool en leerden we huishoudelijke dingen. In het jaar daarvoor hadden we allemaal met de hand een schort genaaid. Die schort moest mee en die gebruikten we tijdens de lessen. Meestal hadden we kookles, maar we leerden ook koper poetsen, schoenen poetsen, een haarborstel en kammen schoonmaken en dat soort dingen. Een van de eerste gerechten die ik als 13 jarige leerde koken, was griesmeelpudding. We kregen elk een kwart liter melk, een paar stukjes citroenschil, suiker en griesmeel. Die stukjes citroenschil maakten de pudding extra lekker! Je moest de schilletjes aan het einde van de kooktijd uit de pudding halen. Mijn moeder kookte nooit griesmeel, maar vanaf die tijd was ik verzot op griesmeelpudding. Nog steeds is het mijn favoriete toetje. Ik vind het lekkerder dan ijs of taart of zo.

Hoe maak ik mijn griesmeel?

Nodig

1 liter sojamelk
75 gram griesmeel
een eetlepel citroenrasp, + 25 gram (dr Oetker)
65 gram suiker (of vloeibare zoetstof, daar zit vaak een maatbekertje bij om de juiste hoeveelheid af te passen)
100 gram rozijnen, gewassen
zakje vanillesuiker

Kook de melk. Als de melk kookt, al roerend de griesmeel en de suiker toevoegen. Laat de pudding 3 minuten koken. Voeg de rozijnen en de citroenrasp toe, roer goed door en laat afkoelen. Bewaar minstens 24 uur in de koelkast.
Zoals je ziet, het is heel eenvoudig en snel te maken.
Ik vind het om je vingers bij op te eten!

7 opmerkingen:

  1. Griesmeel pudding, hèèèrlijk!! Vooral met amandelsmaak. Ik neem vaak wat zakjes mee terug naar Engeland. Ik ga es proberen het zelf te maken met jou recept

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zag op YouTube een filmpje van Cees Holtkamp hoe hij griesmeel pudding maakt . Ook lekker ….

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nee daar hou ik helemaal niet van, ook niet van havermout en in mijn jeugd kreeg ik het vaaak warm als toetje. Gelukkig ook 1x per week custardpudding die vond ik warm wel lekker

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijk! Ook lekker met de rasp van (biologische onbespoten) sinaasappels, stukjes dadel, amandelen en wat oranjebloesemwater (Turkse supermarkt). Of alleen citroenrasp en dan met zelfgemaakte bramencoulis. Kom maar op!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Brrr, dat vind ik zo'n nare structuur hebben. Net als rijstepap krijg ik het niet doorgeslikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Geef mij maar Griekse yoghurt.
    Mijn moeder maakte alle pap zelf,grutjes,rustebrij, gortepap ,griesmeel ,havermout, en vla maar o wat vond ik het een straf al moest ik alleen gele en chocolade vla en havermout eten .
    Ik heb het misschien 4x gekookt voor sportende zoon .
    Mijn favorieten zijn het nooit geworden.
    Groet Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heerlijk! Ik ga het eens proberen met citroenschil, lijkt me echt lekker. Ik neem veel te weinig de moeite om het te koken....

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.