Lang geleden, toen ik in de tweede klas de ULO zat, ging ik met de
meisjes van mijn klas één ochtend per week naar de huishoudschool en
leerden we huishoudelijke dingen. In het jaar daarvoor hadden we
allemaal met de hand een schort genaaid. Die schort moest mee en die
gebruikten we tijdens de lessen. Meestal hadden we kookles, maar we
leerden ook koper poetsen, schoenen poetsen, een haarborstel en kammen schoonmaken en dat soort dingen. Een van
de eerste gerechten die ik als 13 jarige leerde koken, was
griesmeelpudding. We kregen elk een kwart liter melk, een paar stukjes
citroenschil, suiker en griesmeel. Die stukjes citroenschil maakten de
pudding extra lekker! Je moest de schilletjes aan het einde van de
kooktijd uit de pudding halen. Mijn moeder kookte nooit griesmeel, maar
vanaf die tijd was ik verzot op griesmeelpudding. Nog steeds is het mijn
favoriete toetje. Ik vind het lekkerder dan ijs of taart of zo.
Hoe maak ik mijn griesmeel?
Nodig
1 liter sojamelk
75 gram griesmeel
een eetlepel citroenrasp, + 25 gram (dr Oetker)
65 gram suiker (of vloeibare zoetstof, daar zit vaak een maatbekertje bij om de juiste hoeveelheid af te passen)
100 gram rozijnen, gewassen
zakje vanillesuiker
Kook de melk. Als de melk kookt, al roerend de griesmeel en de suiker
toevoegen. Laat de pudding 3 minuten koken. Voeg de rozijnen en de
citroenrasp toe, roer goed door en laat afkoelen. Bewaar minstens 24 uur
in de koelkast.
Zoals je ziet, het is heel eenvoudig en snel te maken.
Ik vind het om je vingers bij op te eten!
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
zondag 12 juni 2022
Zelfgekookte griesmeelpudding
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Griesmeel pudding, hèèèrlijk!! Vooral met amandelsmaak. Ik neem vaak wat zakjes mee terug naar Engeland. Ik ga es proberen het zelf te maken met jou recept
BeantwoordenVerwijderenIk zag op YouTube een filmpje van Cees Holtkamp hoe hij griesmeel pudding maakt . Ook lekker ….
BeantwoordenVerwijderenNee daar hou ik helemaal niet van, ook niet van havermout en in mijn jeugd kreeg ik het vaaak warm als toetje. Gelukkig ook 1x per week custardpudding die vond ik warm wel lekker
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk! Ook lekker met de rasp van (biologische onbespoten) sinaasappels, stukjes dadel, amandelen en wat oranjebloesemwater (Turkse supermarkt). Of alleen citroenrasp en dan met zelfgemaakte bramencoulis. Kom maar op!
BeantwoordenVerwijderenBrrr, dat vind ik zo'n nare structuur hebben. Net als rijstepap krijg ik het niet doorgeslikt.
BeantwoordenVerwijderenGeef mij maar Griekse yoghurt.
BeantwoordenVerwijderenMijn moeder maakte alle pap zelf,grutjes,rustebrij, gortepap ,griesmeel ,havermout, en vla maar o wat vond ik het een straf al moest ik alleen gele en chocolade vla en havermout eten .
Ik heb het misschien 4x gekookt voor sportende zoon .
Mijn favorieten zijn het nooit geworden.
Groet Lianne
Heerlijk! Ik ga het eens proberen met citroenschil, lijkt me echt lekker. Ik neem veel te weinig de moeite om het te koken....
BeantwoordenVerwijderen