dinsdag 5 juli 2022

81 euro cadeau van de belastingdienst

Ik ontving afgelopen vrijdag digitaal een brief van de Belastingdienst. Misschien krijg ik ook nog wel een papieren brief, maar de digitale ontvang ik altijd veel eerder dan een papieren versie.

De brief die ik via de berichtenbox Mijn Overheid in kon kijken en downloaden, ging over de definitieve berekening van de zorgtoeslag die ik vorig jaar ontving.
Ik had te veel ontvangen, ik had recht op 97,- euro over heel 2021 en ik had 187 euro ontvangen, dat was dus 81 euro te veel.
Maar, en nu komt het:  dat te veel hoef ik volgens de brief niet terug te betalen, het invorderen doen ze pas vanaf 100 euro!
Ik krijg dus zo maar 81 euro cadeau van de belastingdienst!

Dit jaar ontvang ik maandelijks 18 euro zorgtoeslag.
Dat is 216 euro in totaal in 2022. Ik denk dat ik ook nu weer te veel krijg, zeker doordat ik vanaf juli dit jaar méér ABP-pensioen krijg uitgekeerd.
Misschien moet ik op de site van de toeslagen eens even mijn te verwachten inkomen over 2022 naar boven bijstellen?

Heb jij wel eens geld van teveel uitbetaalde zorgtoeslag cadeau gekregen?

8 opmerkingen:

 1. Dat is een fijn cadeautje! Ga je er iets speciaals mee doen of gaat het gewoon op de 'grote hoop'?
  -JennyL

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat geld had ik vorig jaar al gekregen, gewoon per maand een bepaald bedrag zorgtoeslag.
   Ik krijg nu geen 81 euro. Ik hoef alleen het te veel ontvangen geld niet terug te betalen. Dus er komt nu niets extra binnen, daarom is er niets om op de grote hoop te doen.

   Verwijderen
 2. Ik wist niet dat je te veel ontvangen zorgtoeslag tot 100 euro mocht houden. Dat is wel mazzel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Reken je niet te rijk. Het feit dat er niet wordt ingevorderd betekent niet dat de vordering is kwijtgescholden. Ik denk dat wanneer je op enig moment een teruggaaf krijgt die wordt verrekend met de openstaande vordering. Uiteraard pas wanneer de betaaltermijn is verstreken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was heel verbaasd dat ik het te veel ontvangen bedrag niet terug hoefde te betalen! Dit stond in de brief: "Bedragen tot en met € 100 vragen wij niet terug.
   Daarom hoeft u niets terug te betalen."
   Dus niets over een toekomstig teruggaaf die verrekend zou moeten worden met die 81,00 euro.

   Verwijderen
 4. Interessant, Is dat een nieuwe/aangepaste/tijdelijke regeling? Of is het zoals de reactie voor mij dat het bedrag blijft staan tot ze het ergens mee kunnen verrekenen?
  Ik heb tot drie jaar geleden regelmatig mensen met administratie geholpen die daar zelf niet uitkwamen. Meestal mensen met een laag inkomen en elke teveel ontvangen euro moest uiteindelijk gewoon weer terug naar de belastingdienst (of uitkeringsinstantie), ook toeslagen, ook als het minder dan 100 euro was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat het nieuw is, want bij de definitieve vaststelling van de toeslagen over 2020 stond er dit:

   "U hebt te veel voorschot zorgtoeslag ontvangen. Daarom moet u € 64 terugbetalen. Binnenkort krijgt u een brief waarin staat vóór welke datum u moet betalen en hoe u dat doet. "

   Toen moest ik dus wel degelijk terug betalen.

   Verwijderen
  2. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/klein-bedrag-aan-toeslag-terugbetalen

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.