vrijdag 15 juli 2022

Hitte verwacht! 10 tips om zuinig en gezond de dag door te komen.

Er wordt warm weer voorspeld, zeer warm zelfs! Het lijkt er op dat het in de komende dagen op diverse plaatsen wel 35 graden wordt. Hoe kom je de dag door op een hete dag?

  * Probeer lichamelijke activiteit zo veel mogelijk te verschuiven naar de randen van de dag. Ga bijvoorbeeld niet op het heetst van de dag hardlopen.

* Zorg voor voldoende drinken. Je raakt door zweten veel vocht kwijt, zorg dat je dat weer aanvult. Water of thee is prima, geen dure dorstlessers nodig. Ouderen hebben de neiging om (te) weinig te drinken, bied regelmatig drinken aan

* Ga op het heetst van de dag niet in de zon zitten.

* Een ventilator helpt vaak al goed tegen de ergste warmte, maar er is een manier om er nóg meer profijt van de hebben. Zet eens een bevroren fles water voor de ventilator. De ventilator zal de koude lucht die van de fles komt door de ruimte blazen. Zo heb je jouw eigen airco gemaakt en kun je jouw huis koel houden zonder airco.

* Sluit gordijnen en zonwering, zodat de warmte zo veel mogelijk buiten blijft.

* Zorg voor luchtige koele kleding. Met koel bedoel ik: kleding van dunne katoen of linnen, geen kunststof kleding. Kunststof is al gauw heel benauwd.

* Slaap onder een laken of onder een dunne katoenen deken.

* Door de warmte groeien bacteriën sneller dan normaal, ook in je waterleiding. Laat de kraan daarom eerst even stromen voordat je water tapt. Dat geldt vooral als je een week of meer de kraan niet gebruikt hebt, in de warmte heb je meer kans op bijvoorbeeld legionella.

* Let ook op kleine kinderen. Wees heel voorzichtig met baby's en peuters.

* Zorg voor schaduw en voldoende drinken voor je huisdieren.

Geniet zo lang het duurt van het mooie zomerweer. Deze hitte duurt maar kort, dat is meestal zo. Al snel komt er weer onweer, of slaat het weer om, de wind draait en de hitte is weer verdwenen.

Heb jij nog tips?

19 opmerkingen:

 1. Koel af door koud stromend water over je polsen te laten lopen.
  Koel af door een koud voetenbadje te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Koop een airco en zonnepanelen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die zonnepanelen heb je niet volgende week al op je huis en zuinig zijn die in aanschaf niet. Ik heb bijna 4000 euro betaald en dat heeft niet iedereen zomaar achter de hand.
   Ik bedoelde tips die je in de komende dagen in de warmte die er aan lijkt te komen, gemakkelijk kunt toepassen.

   Verwijderen
 3. Geef oudere mensen een waterijsje om extra vocht binnen te krijgen, dit wordt in verpleeghuizen gedaan als het hitteprotocol in werking treedt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben benieuwd wat de werkgever van mijn zoon regelt. Plat dak, geen airco en veiligheidskleding verplicht. Ze moeten lichamelijk werk verrichten. Hopelijk stellen ze de vereiste targets bij naar beneden en krijgen de jongens extra pauzes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Las ergens op intetnet: maak een oud laken nat (niet druip) en hang dat, met de nodige voorzorgsmaatregelen, in het vertrek, waar je je bevindt. Het drogen slurpt warmte op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit klopt en het werkt ook als je natte was voor je ramen hangt. Dus doe je voordeel als je een balkon hebt!
   (mijn moeder gooie vroeger 's avonds altijd kopjes koud water tegen de enkele ramen om de kamer te koelen. Nooit in de volle zon want naar verluidt knappen de enkele ramen dan)

   Verwijderen
 6. De koelsjaal, een natte lap on de nek. Ooit van mn werkgever gekregen, er zit spul in wat lang vocht vasthoudt, maar hetvkan vast ook met een gewoon stukje textiel

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geen ijskoude dranken drinken maar juist kamertemperatuur of zelfs lauwwarm. Zelfde voor de voetenbadjes, ijskoud zorgt er voor dat je lichaam hard gaat werken om weer op te warmen en heeft na de kortstondige verkoeling juist een averechts effect.
  Als je veel transpireert en netjes water drinkt let op mineralen/zout, meestal moeten we daar zuiniger mee zijn maar een tijdelijk gebrek is ook zó opgelopen en je kunt je daar knap beroerd door voelen.
  Beetje een niche probleem maar als je net als ik heel erg weinig transpireert, let dan bij hele hoge temperaturen (omgevingstemperatuur boven de 35 graden) echt heel erg goed op je lichaamstemperatuur. Ook iets om aandacht voor te hebben bij ouderen in je omgeving, de transpireren soms minder.

  Het volgende werkt denk ik niet voor iedereen maar boeken/films/(audio)documentaires over ijs, sneeuw, koude natuurgebieden vind ik altijd wel fijn, vooral als slapen niet wil vanwege de warmte lig ik graag te luisteren naar dat soort verhalen, objectief gemeten wordt mijn lichaam natuurlijk niet koeler maar het leidt wel af en zorgt ervoor dat ik toch in bed rust zonder me constant te ergeren aan het feit dat ik niet kan slapen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik eet meer salades en kook meer met de hooikist om zo de keuken niet op te warmen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vroeg in de ochtend ramen dicht doen, ramen blinderen met zonwering, parasol, lakens. Veel drinken, ook eens iets met wat zout. Lichte maaltijden in de ochtend voorbereiden en in de koelkast. Oppassen met alcohol. 's avonds en 's nachts ramen open en in de kleine uurtjes Annemiek van Deursen style alles even goed tegen elkaar zetten. Accepteren dat je tempo wat lager ligt. Koude kruik maken van frisdrankfles met water uit de vriezer. Schaduw maken voor beestjes en plantjes.
  Ik zwem buiten en begin daardoor mij dag met een lagere kerntemperatuur waar ik tit het middaguur profijt van heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Blij dat ik dan aan het werk ben. Ik zit aan de noordkant van het gebouw in het souterrain. Zonder airco is het daar zo 10 graden koeler dan elders. Heerlijk. De andere kant is dat we de rest van de zomer met een vestje aan zitten. Maar als dat het ergste is.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Minimaal 2x per dag waarm eten, doen ze in tropische landen ook. Soep is ook uitstekend bij warmte.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik woon in een warm klimaat. Moet echt gniffelen over de ophef over die paar hete dagen. Blijf binnen als dat kan, hou ramen en zonwering/gordijnen gesloten. Span je niet in. Eet normaal maar geen zware maaltijden. Drink voldoende. Moet je naar buiten, draag dan losse dunne kleren in natuurlijke materialen. Geen hemdje en korte broek. Smeer je in met factor 30. Loop zoveel mogelijk in de schaduw.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beetje dom om daar nu om te gniffelen. Wij zijn zulke hoge temperaturen hier niet gewend, zo ligt het gewoon. Het kan link zijn voor ouderen enzo. Niks haha!

   Verwijderen
  2. Hoe doen oude mensen het daar? Want mijn oude moeder heeft erg veel last van de hitte. Ze woont op zichzelf maar kan niet zelfstandig onder de douche bijvoorbeeld. Met alle ramen en gordijnen dicht voelt ze zich erg opgesloten en alleen. En dan wordt het alsnog tegen de 27 graden binnen. Het vermoeit haar zeer. Tips van bejaarden uit een warm klimaat, daar ben ik best benieuwd naar!

   Verwijderen
  3. Mijn schoonmoeder is in de 80 en woont in een warm klimaat (alhans, in de zomer dan. In de winter kan het flink koud worden hier). Eigenlijk heb ik niet meer tips dan de dingen die al worden genoemd; rustig aan doen, thuis blijven, indien naar buiten gaan noodzakelijk is bedekkende doch luchtige kleding dragen, zeker niet het middagdutje overslaan. Koken doet ze niet meer, dat doen wij voor haar. Overigens heeft mijn schoonmoeder geen airco. Ze heeft wel wat last van de warmte maar niet extreem ofzo. Dat ze hieraan gewend is zal ook wel meespelen. Veel sterkte gewenst voor je moeder.

   Verwijderen
  4. Oudere mensen blijven binnen, ze koken 's ochtends (dat doen de meeste mensen), eten tussen de middag warm en doen daarna een dutje. Het tempo ligt lager,. Er wordt niet zo'n heisa over de hitte gemaakt, mensen zijn het gewend. De huizen hebben dikkere muren en kleinere ramen, anders dan in Nederland waar het moeilijker is je huis koel te houden.
   Het belangrijkste is echt om het rustig aan te doen en binnen te blijven. Genoeg drinken , luchtige kleding.En bedenk dat het over een paar dagen weer gaat regenen.

   Verwijderen
 13. Ik kook ‘s morgens vroeg rijst en bak dan tijdens de maaltijd buiten groenten en vlees / vis / vega op de bakplaat. Geeft een fijn vakantiegevoel en je keuken warmt niet op.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.