donderdag 14 juli 2022

Hoe voorkom je geldproblemen door de hoge energieprijzen?

Ben je bang veel bij te moeten betalen na afloop van je energiecontract? 

Dan is nu het moment om daar wat aan te doen!

- Bereken of je maandbedrag hoog genoeg is en maak het hoger als blijkt dat je te weinig betaalt en dus aan het einde van de rit nog veel bij moet betalen, en daarmee in de schulden raakt. Want ook je maandbedrag van een volgend contract zal hoog zijn, wat het niet gemakkelijk maakt die energieschuld af te lossen.
Ik heb dat ook gedaan, dat rekenen, althans geprobeerd. Het is best ingewikkeld doordat de btw ingang van deze maand verlaagd wordt naar 9%. En verder heb je nog de "Vermindering energiebelasting" op de energierekening, die is in 2022 per aansluiting € 824,77 inclusief btw.
In mijn geval is mijn maandbedrag voor zover ik dat kan overzien niet te laag, het komt wel goed.

- Kijk of je kunt besparen op je energieverbruik.
Maak gebruik van een hooikist, douche korter, zet de thermostaat 's winters op hooguit 18 graden.
Zie ook  Bespaartips op dit blog. Ik heb er eerder uitvoerig over geschreven.

- Kijk ook goed naar verborgen energieslurpers, zoals standby-verbruik van TV etc.

- Zoek uit of je recht hebt op extra geld, bijvoorbeeld zorgtoeslag of huurtoeslag of andere toeslagen.
NB, je kunt nog tot 1 september met terugwerkende kracht toeslagen aanvragen over 2021. Extra geld geeft misschien lucht om je energierekening te betalen.

Op de tv was gisteren de directeur van Vattenval die vertelde dat in de kantoren van Vattenval de komende winter alle ruimtes tot maar 16 graden verwarmd worden, meer niet. En hij riep alle bedrijven op het zelfde te doen.
Ik overigens wel benieuwd wat het personeel daarvan vindt, want 16 graden lijkt me wel erg laag!

35 opmerkingen:

  1. Kijk ook even op de website van zetmop60.nl hoe je de aanvoertemperatuur van de cv kan verlagen. Scheelt veel energie en is makkelijk te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 16 graden? Misschien te doen als je heel actief werk hebt, maar niet als je stilzit. Vind ik niet kunnen. Ik heb het bij 20 graden al koud.
    Thuis staat ie overdag op 18, maar in de avond op 20,5. Ik probeer het omslagpunt op te rekken met de elektrische bovendeken.
    Als ik bij Vattenfall zou werken, zou de deken mee naar het werk gaan.
    Hoop wel dat die directeur zelf ook in 16 graden zit. Ik werk nu in een verzorgingshuis, daar is het niet koud.
    Groet,G

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 16 graden is de temperatuur die je maandlast enigszins hetzelfde houdt als het jaar daarvoor, zodat je bij de jaarafrekening geen honderden euro's hoeft bij te betalen en de gasvoorraad in Nederland misschien net voldoende is voor de komende winter. Zo min mogelijk problemen te krijgen met schulden. Wij hebben hier de proef op de som genomen. De thermostaat op 15 graden vanaf 1 januari. 2022, meer wollen kleding aangetrokken en 's-avonds wat vaker de open haard aan. Vorige week kwam de jaarafrekening binnen en kregen we 426 euro terug. Toch wordt het maandbedrag 40 euro hoger. Dat heb ik 20 euro naar beneden bijgesteld. Ze baseren de verhoging op het gemiddelde verbruik van de afgelopen jaren. Als we niets gedaan hadden zouden we zeker rond de 700 euro bij hebben moeten betalen, dat vind ik veel geld en daar heb ik af en toe wel een beetje kou voor over. Warme groet, Astrid

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 16 graden ten opzichte van wat? 17 graden? 18 graden? 19 graden? 20 graden? 22 graden?

      Hier is de norm 18 graden. En dat is rijkelijk koud te noemen. Dat is na een uur zitten druppels aan je neus koud. En met 40 uur thuis pcwerk doen.. is dat geen lolletje. Dan duik je in je middagpauze in je bed emt wollen dekens. En dan schuif je avondeten in de oven en blijf je er bijna tegenaanstaan voor wat warmte. Daarna gauw huishouden en zodra het kan je bed in met een kruik.

      Verwijderen
    2. Ouders hebben vloerverwarming en dus staat daar de thermostaat op 20,5 graden. Daarnaast hebben ze 15 zonnepanelen en een warmtepomp bovenop een geïsoleerd huis.
      Ik heb energie label E en stook tot 18,5 en als ik ziek ben tot 19 graden. Voor alle ramen hangen dubbele gordijnen die in de winter ook op tijd dicht gaan. Binnenkort komt de onderhoudsmonteur voor de CV en dan vraag ik hem hoe die 60 graden werkt en of dit hier ook mogelijk is.

      Verwijderen
    3. Die openhaard is weer slecht voor de gezondheid van jezelf en alle buren en dieren... het blijft kiezen tussen 2 kwade. s je geld genoeg hebt zou ik gezondheid boven geld kiezen. waar niet anders kan is een haard uitkomst

      Verwijderen
  4. Erg goed om te kijken waar je kunt besparen. Niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Ik denk dat veel mensen de meeste tips al toepassen, maar een bepaalde hoeveelheid energie geb je toch al nodig. Ik vind 't schrijnend als mensen straks niet meer warm kunnen douchen of hun huis niet meer kunnen verwarmen als het weer kouder wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zoek vooral goed uit,of je soms in aanmerking komt voor die 800 euro

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, die 800 euro. Maar kom niet in de verleiding dit uit tr geven aan andere zaken.

      Verwijderen
  6. Bij 16 gr op kantoor kan je je dan wel kleden maar als je veel op laptop werkt, en dat deed ik zou de mijn handen verstijven. Had ik al 2 dagen dat de cv daar kapot was. Zelfs polswarmers werkten niet meer, die had ik al vaak om.
    Mijn vaste contract verloopt over een week. Ik had een aanbieding per e-mail gekregen 2 weken geleden, toen ik daar serieus naar ging keken bleek die niet meer geldig te zijn als stond het niet in de e-mail dat op=op was. Na bellen en doorvragen kreeg ik wel weer een aanbieding voor een jaar vast. Bij anderen alleen variabel. Dus de vaste afgesloten tegen tarief dat nu ook voor de variabele bij andere geldt ongeveer. Maar variabel gaat omhoog richting herfst.
    Ga wel het dubbele betalen, het is niet anders.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb hetzelfde. Bij vrouwen werkt de innerlijke thermostaat bovendien anders dan bij mannen, dus ik hoop dat vattenfall dan voor vrouwelijke werknemers kruiken, stoven en stoelverwarmers heeft.
      Ik draag in de winter vier lagen wol en twee paar sokken in mijn pantoffels en ook polsearmers. En een dekentje over de knieën. Maar beneden de 19 graden verkramp ik. Het heeft niet veel zin om te besparen op de verwarming en uit te geven aan de fysiotherapeut. Maar ik tref het met mijn vaste inkomen, dat realiseer ik me.

      Verwijderen
  7. Hebben jullie ervaring met het aanbrengen van radiatorfolie? Zo ja, graag tips welke makkelijk aan te brengen is en hoeveel het scheelt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is heel makkelijk! Al naar gelang de ondergrond kun je of dubbelzijdig tape gebruiken, of een klein spijkertje aan de bovenzijde voor extra houvast. Ik heb het al jaren maar het scheelt echt. Koop wel een goed merk want de action troep is veel minder dik en schilfert snel. Je kunt het ook niet zo netjes recht afknippen daardoor.
      -JennyL

      Verwijderen
    2. Die van tonzon heeft plajrand die je aan radiator plakt. Ik weet niet hoeveel het scheelt

      Verwijderen
    3. Nog makkelijker: gebruik magneetjes.

      Verwijderen
  8. Bij mij stond hij afgelopen februari/maart ook al op 16. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om energie te verspillen nu dit Rusland helpt om Oekraïners te vermoorden/verkrachten/ontvoeren/martelen. Ik weet dat het echt een minuscuul bedrag is, maar alle kleine beetjes helpen. Ik hoop dat iedereen -ook mensen die niet hoeven te besparen- hier aan meedoet.
    -JennyL

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Absoluut! hier hangt de hele straat de was buiten i.p.v. de droger te gebruiken. Leve Oekraïne! Anne

      Verwijderen
    2. Ik heb mn hele leven geen wasdroger gehad, valt niet op te besparen dus..

      Verwijderen
    3. De drogen weg gedaan. Staat nu in de schuur. Bij hoge uitzondering wordt door de kinderen soms gebruikt voor werkleding die droog moet voor de volgende dag. Ivm onnodig veel energie verbruik deze keuze gemaaakt.Op een wasrek komt het in de winter ook droog. Alleen iets langer duurt het. . En nu wappert de was heerlijk buiten.

      Verwijderen
  9. Leuke actie van Vattenfall, maar het komt wel in het geding met arbeidsomstandigheden waar ze ook aan moeten voldoen. Als werknemer heb je het recht op een goede werkplek het mag niet nadelig zijn voor de gezondheid van medewerkers. Er is wel onderzoek gedaan naar wat de ideale kantoortemperatuur is. Uit onderstaand artikel: De onderzoekers maken een onderscheid tussen een ideale temperatuur in de winter en in de zomer. In de zomer ligt de ideale kantoortemperatuur volgens hen tussen 23 en 26 graden en in de winter tussen 20 en 24 graden.

    https://www.werkenveiligheid.nl/preventie/de-praktijk/dit-de-ideale-kantoortemperatuur#:~:text=De%20onderzoekers%20maken%20een%20onderscheid,tussen%2020%20en%2024%20graden.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Standby gebruik van de tv? Weg met die tv en alle andere overbodige zooi scheelt ook al een hoop.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Behalve aanvoertemp ketel lager instellen, scheelt ook waterzijdig inregelen veel. Je stemt de in- en afvoer van je radiatoren dan optimaal in. Kan de installateur voor je doen, maar wij hebben het zelf gedaan, heb je wel een temperatuurmeter voor nodig. En veel geduld..
    Groet, g

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb mezelf er de afgelopen jaren aangewend om de verwarming telkens een halve graad lager te zetten. Voorheen stond hij minimaal op 21 graden nu vind ik het bij 16 graden al aangenaam. Verder lees ik over verhogen van je voorschot. Zelf doe ik dat niet, maar zet ik wel extra geld op mijn spaarrekening, ja ik weet het je krijgt er geen rente over, maar liever dat dan de energiemaatschappij lekker spekken, want zij investeren jouw geld. Nu weet ik en zeker dat ik het geld heb mocht ik bij moeten betalen en ben ik het niet bij een eventueel failliet gaan van de energiemaatschappij kwijt.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Aan alle koudwatervrees (om in het thema te blijven) types: het duurt 2 weken en dan heeft je lichaam zich aan de lagere temperatuur aangepast. Even 2 weken de kaken op elkaar en je rekening is je dankbaar en Rusland minder.. Hier was het al 16 graden overdag in de winter en sinds 3 jaar (ja, dus al voor de oorlog) is het hier 14,5 graden overdag (ja, ik heb een kantoorbaan met 50% thuiswerken en dus nee, niet alleen als er niemand thuis is). 's Avonds gaat het soms naar 15 graden en alleen als er iemand ziek is gaat de temperatuur naar 16 graden, maar dat vinden wij nu dan intussen ook echt warm! Dit alles geldt voor onze riante woonkamer, de rest van het appartement (dat is ongeveer de heft) stoken we nooit. Schijnt de zon in de winter? Prachtig, lekker binnen laten schijnen en grote kans dat wij die dag helemaal niet stoken. Dragen wij een t-shirt in de winter, nee natuurlijk niet. Wel een dikke joggingbroek, thermoshirtje en een fleecejack. Dan 's avonds een dekentje erbij op de bank, dat is ook heerlijk knus!

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik kan dit bijna niet geloven. En als je bezoek krijgt? Ik zou zulke temperaturen als heel naar ervaren en kort blijven.
    Wij investeren liever in isoleren, zuinig gedag en goed afstellen van alles. Voor onze tussenwoning uit de jaren dertig (geen kleine woning) komen we op ca 800m3 uit. We moeten nog wel van het koken op gas af, maar dat is duur, oa omdat de meterkast ook verouderd is.
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik vind het niet interessant dat mijn voorschot te laag zou zijn en ik moet bijbetalen. Ik ga echt niet meer uitgeven als het voorschot te laag is. Ik heb mijn vaste uitgavepatroon en een flinke buffer. Andersom geldt ook: als je een te hoog voorschot hebt en je leverancier gaat failliet, dan ben je je geld kwijt.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Sinds november 2021 hebben we zonnepanelen en het loont wel. We krijgen nu ruim 900 euro terug. We betalen 150 euro per maand voor energie.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. In de winter staat de kachel overdag op 16 graden. Ik heb het snel warm. Maar wat me goed helpt is heerlijke pantoffels aan. Zodra ik deze uitdoe krijg ik het koud omdat de vloeren koud zijn. Mret pantoffels heb ik daar geen last van. In de avond gaat de vloer verwarmingdouche wel aan voor man en kinderen. Groetjes Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik vraag me af wat er allemaal achter zit. De mensen bang maken, verarmen, alles digitaliseren ... Het gewone, aangename leven verdwijnt. Ik ben bang voor mijn kinderen en kleinkinderen. Loop al een hele tijd met stress rond omdat het allemaal zo naar aanvoelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Denk niet dat er iets/iemand achter zit, we zijn in het rijke westen gewoon teveel aan allerlei luxe zaken gewend geraakt (ten koste van de rest van de wereld) en moeten nu een stapje terug doen.
    Aan lage temperaturen kun je wennen, wij hebben afgelopen winter ook de thermostaat op 16 graden laten staan, visite geven we een vest of dekentje. Voor mensen die echt last hebben van een lagere temperatuur zetten we de thermostaat wat hoger. Ook helpt het om een flinke wandeling te maken als het koud is, (leuk met visite) als je dan weer binnenkomt, voelt 16 graden als een warm bad😉

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik heb een aantal jaren in een noodgebouw mogen werken, waarvan mij een strenge winter bijstaat en we de temperatuur niet hoger kregen dan 16 graden. Geen pretje en inderdaad zeer regelmatig bewegen om daarna weer achter de pc verder te kunnen werken. En ik ben geen pieper want de al laag afgestelde thermostaat is hier thuis ook weer naar beneden gezet na die brute actie van Rusland. Ik vind het een beetje optimistisch van directeur Vattenfall. Ik waardeer dat hij dit onderwerp ter sprake brengt want er wordt bij veel werkplekken meer verwarmd of gekoeld dan mij nodig lijkt maar 16 graden lijkt mij niet realistisch.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Wij verbruiken als gezin van 4 in een rijtjes woning (1967) 359kub gas in een jaar. Onze thermostaat staat op 18 graden dus niet heel koud, Wat ons opvalt is dat het bij andere gezinnen en locaties altijd zo vies warm is. Wij gebruiken in het voor en najaar onze infrarood panelen om de zithoek te verwarmen en dat bevalt goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Wij hebben geen CV (niet ingeburgerd in het land waar ik woon), maar de temperatuur ligt binnenshuis ook niet boven de 16 graden in de winter. Wij hebben dan nog een gaskachel-- wat veel mensen niet eens hebben, die lopen thuis gewoon met een aantal wollen truien en een muts aan. Niet vanwege Rusland, want daar komt het gas hier niet vandaan. Maar over het algemeen wel vanwege het zuinig zijn. Bij mensen thuis die géén verwarming hebben wordt het 's winters dan ook niet warmer dan 12/13 graden. Ik ben wel blij met mijn verwarming, maar ook hier hoeft het geen 20 graden te zijn in de winter. Vind ik dan.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. ik denk dat ze bij vattenfall allemaal gaan thuis werken.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.