woensdag 13 juli 2022

Ondanks warmte toch te koud!

Het lijkt wel een raadsel.
Hoe kun je het op een warme dag rillen van de kou?

Nou dat zit zo:
Ik was gisteren onderweg in de bus. Ik was zomers gekleed en in de bus werkte de airco op volle toeren. In mijn ogen totaal niet nodig. Het was maximaal 26 graden, zo warm is dat niet. De airco blies mij vol in mijn nek en ik had maar een dun bloesje aan, ik wilde dat ik een jas had meegenomen!

Hetzelfde gold 's middags voor de bioscoop*. Daar was het voor mij echt te koud. Ik geef ook hier de schuld aan de airco. Gelukkig geen last van koude luchtstromingen, maar toch te koud.
Waarom doen ze dat toch? Een airco neemt flink wat energie. Het neemt stroom of in de bus waarschijnlijk andere brandstof.
Door de opwarming van de aarde zie ik tegenwoordig ook in Groningen op diverse plekken airco's, ook bij mij in de buurt, maar ik vraag me af of die zo duurzaam zijn? Is het wel een goed idee als je ook heel goed zonder kunt?

Het is net als de warmtekanonnen op terrassen. Mensen zitten op een kille avond op het terras en dan wordt er in de open lucht een kachel aangedaan om de mensen het terras warm te houden. Ik vind het echt verspilling van energie! Ga binnen zitten of houd je jas aan en gebruik een dekentje als je zo nodig buiten wilt zitten.

Over een dekentje gesproken: 
ik denk dat ik de volgende keer als ik naar de bioscoop ga een fleecedekentje en een jas meeneem. Dan hoef ik in ieder geval niet te rillen van de kou, daar in de bioscoop of in de bus. In die bus zal ik het dekentje niet gebruiken, maar de jas zeker wel!

Wat vind jij van gedwongen in een airco-omgeving zitten?
De bus en de bios zijn niet echt gedwongen natuurlijk, ik kan er ook voor kiezen om niet te gaan. 

* Ik ging naar de 15e film in zes weken tijd! Ik zal binnenkort weer eens een blogje schrijven over de films die ik gezien heb. De mooie films èn de tegenvallers.

19 opmerkingen:

  1. Hier in de stad zijn in bioscopen lucht filtering installaties geplaatst ivm de COVID-19,dat vind ik een prettig idee, waarschijnlijk in combinatie met koeling, ook hier het fris in die ruimtes, vestje mee.
    Groet Irene

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op werkplekken is het soms ook zo. Op mijn vorige werk moest je wel een vestje hebben als het buiten warm was. Altijd dubben wat je aandeed. Omdat ik ook veel naar buiten moest, vond ik het vaak lastig...
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb standaard een grote katoenen sjaal in mijn tas voor dit soort situaties.
    Vroeger vond ik dat belachelijk, oude mensen die bang zijn voor tocht.
    Maar nu ik zelf 70 ben... haha, mijn oma lacht in de hemel. Anne.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Totaal overbodig. Ziekmakend. En verspilling.

    Ik loop dus met een trui rond, die trek ik om de haverklap aan en uit.

    Een vriendin van me gebruikt een airco.. zomers de slaapkamers maximaal 23 graden, in de winter niet kouder dan 5. Ze zijn bezig hun dak te mogen verbouwen, isolatie en van plat naar punt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Doe ook een coronatest. De twee mensen die ik de afgelopen dagen over kou heb horen klagen, kregen uiteindelijk allebei symptomen en bleken Corona te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Toen ik nog werkte was ik regelmatig verkouden, nu nooit meer, Denk dat dat door de airco kwam want ik voel die altijd overal erg sterk.
    In de auto cind ik het ook onprettig, toen ik nieuwe auto kocht heb ik ook bewust geen airco genomen.. Van open ramen heb ik kennelijk geen last.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. In de trein idem dito. Een jas was nauwelijks voldoende want de kou blies ook om je benen. Ik heb er menig kou gevat.
    Nu met thuiswerken kan ik de temperatuur zo instellen als ik prettig en acceptabel vind. Ik zit in een hemdje en als de camera aan gaat doe ik hup een dun vestje aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik vind dat prima en hopelijk wordt er meer airco geplaatst. Niets is zo vervelend als me in een hete bus en vaak ook stinkende zweetachtige lucht te moeten zitten. Heb je het koud, trek dan maar een vestje aan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je zou toch denken dat de airco ook gewoon minder hard aan kan staan? Zodat je het er niet koud van krijgt?

      Verwijderen
  9. Ook in de supermarkt is het vaak te koud als het buiten mooi weer is. Ik heb een hekel aan airco's, wij hebben er 1 in ons vakantiehuis maar gebruiken hem nooit om te koelen, wel in de winter om even bij te warmen als het 's avonds kil is.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Toch niet verkouden geworden? Ik ken verschillende mensen met airco/verwarmer thuis van het overschot van de zonnepanelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik kan een beetje airco af en toe best waarderen op hittedagen. Maar niet te lang want ik krijg daar hoofdpijn en een droge keel en ambetante hoest van.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Met zonnepanelen kun je de airco naast koelen ook gebruiken om je huis in koudere periodes te verwarmen. Dat kost dan minder gas. Win win want in de zomer heb je meestal maximale opbrengst van je panelen. Voor airco in bus, trein auto heb ik altijd een katoenen col bij me.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Paar dingen. In motorvoertuigen kost het gebruiken van de airco vaak helemaal geen extra brandstof, ik weet niet heel zeker of dat voor bussen ook geldt. Wat ik zeker weet is dat het heel lastig is om de klimaatsystemen van treinen goed af te stellen, naar ik aanneem is het niet heel anders voor bussen. Je weet nooit zeker hoeveel mensen er in een coupé/bus zitten en het is niet iets dat je elk half uur een beetje kunt bijstellen en als het vol is zit je met 26 graden buiten nu ook al vaak te plakken, ook met de airco.
    Voor bioscopen en evenementenhallen e.d. geldt hetzelfde, in tegenstelling tot kleinere ruimtes zoals de meeste woningen kun je het klimaatsysteem niet enkele keren per dag bijstellen, elke voorstelling zitten er verschillende aantallen mensen in een zaal en ik denk dat de meesten het liever een beetje koud hebben dan dat ze ruim 2 uur met velen in een klamme warme ruimte zitten. Ik ging vroeger eigenlijk alleen maar naar de bioscoop als het hoogzomer was juist om die 'kou' :).

    Wat betreft terrasverwarming ben ik het 100% met je eens, er is echt bijna geen denkbare reden om die te gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Zoveel mensen zoveel meningen. Ik ben heel blij met airco’s overal en ze kunnen mij niet hard genoeg blazen. Ik heb het dan ook standaard (erg) warm. Waardoor ik het altijd zo warm heb is me nog steeds een raadsel. Ik had het al ruim voor de overgang. De huisarts weet het ook niet. Maar goed op kou kun je je kleden, op warmte minder want ik draag al het minimale.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik haat het om van een aangename 27 graden 18 graden in te lopen. En ook uit 8 graden 31 graden inlopen in de winter is een ramp. Ik begin dan ook acuut te hoesten, te niezen en te snotteren. Het duurt gerust 6 uur voor mijn lijf uit de proteststand komt. Mijn motto binnen niet kouder dan 15 graden en nooit meer dan 3 graden koeler dan buiten. Ik zet op mijn werk nu gerust het raam open en plak de airco uitgang af. Ik ga in de zomer toch geen kou zitten lijden.

      Verwijderen
  15. In de supermarkt wordt ook flink airco gebruikt. Gek eigenlijk je daar nooit iemand over hoort klagen, in principe zou het koelen van de zuivelafdeling (etc) genoeg moeten zijn. Ik ben in ieder geval blij met onze airco; vorig jaar was het hier wel eens 48 graden geworden, dus voor ons is die airco net zo'n "noodzaak" als de verwarming voor mensen in Nederland. Maar ik ben het eens dat airco in een bus in NL niet bepaald nodig is.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Airco's vind ik ZO"N energieverspilling! En nee, ik houd niet van te warm, en soms is het best lekker - maar ik denk dan altijd dat de opwarming van de aarde nóg sneller gaat met al die loeiende airco's... Voor te koud neem ik graag een vest mee - sinds de overgang heb ik die in soorten en maten - al vergeet ik ze natuurlijk als het zo warm is als nu... Ik droom van een mooie zelfgehaakte omslagdoek voor avondkilte (moet alleen nog steeds leren haken...)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik ga in de zomer juist naar de bioscoop om te schuilen van de hitte :) En bij 26 graden voel ik me al beroerd, ik denk dat ze liever geen flauwvallende mensen in de bus hebben.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.