Het is droog, kurkdroog en er zijn droogteplannen in werking getreden.
Voorlopig is het iedere dag 30 graden of meer.
Hoe kun je het gebruik van water beperken?
Tips voor vermindering watergebruik in en om huis:
Badkamer
- bij het tandenpoetsen en handen wassen de kraan niet laten lopen
- het bad minder vaak gebruiken, gebruik in plaats daarvan de douche of was je bij de wastafel
- kort(er) douchen
- minder vaak douchen
- zorg voor een waterbesparende douchekop
Kleding
- kleding minder vaak wassen, behalve ondergoed en sokken kunnen de
meeste kledingstukken langer dan 1 dag gedragen worden. Luchten is een
goed middel om kleding op te frissen.
- zorg voor een wasmachine die weinig water gebruikt.
- was met een volle machine.
Tuin
- een regenton in de tuin en regenwater gebruiken voor de planten,
- vaker veilig zwemmen in een natuurgebied in plaats van een zwembadje in
de tuin,
- was je auto met emmers water.
Afwas
- afwas niet onder de stromende kraan voorspoelen. Spoel de afwas voor
in een teiltje. Ik gebruik altijd het waswater van de groenten om de
afwas in voor te spoelen.
- het schijnt voor het watergebruik niet zoveel uit te maken of je een afwasmachine gebruikt of met de hand afwast.
- indien je een afwasmachine gebruikt: alleen gebruiken als de machine vol is.
Toilet:
- toilet: neem een waterbesparende stortbak met plasjesknop. Heb je een
ouderwetse stortbak? Zet er een fles met water in. Zorg er in ieder geval voor dat er per keer minder water
doorgespoeld wordt.
- doe je ochtendplasje onder de douche, ook met de douche verdwijnt je plasje in het riool, dat scheelt weer water
Het is verbazend hoeveel water mensen in Nederland gemiddeld per jaar verbruiken, dat zou voor een eenpersoons huishouden 52.000 liter zijn. Dat zou volgens mij best wat minder kunnen.
Ikzelf gebruikte in het afgelopen jaar 18,7 m3 en dat was in een jaar dat ik door corona en heupoperaties maar ongeveer 3 maanden gebruik maakte van het zwembad en voornamelijk daar douchte, negen maanden waste ik mij dus uitsluitend thuis. Ik verwacht dit jaar minder water thuis te verbruiken, doordat ik vaker in het zwembad zwem en na afloop douche. Ook vaak maar kort trouwens, ik ben niet iemand die lang onder de douche staat.
Overigens, om geld te besparen hoef je het verbruik niet te doen. Een liter water kost hier in de stad Groningen €0,0017838. Ik betaal afgerond € 1,78 per 1.000 liter (1 m³) inclusief belastingen, daarvan gaat 51 cent naar de belastingen.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
donderdag 11 augustus 2022
Waterbesparen, broodnodig!
Labels:
Water
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Douchen bij het zwembad doet niks af aan je verbruik. Alleen iemand anders betaalt de rekening. Maakt voor het droogteplan niks uit.
BeantwoordenVerwijderenToch bespaart douchen in het zwembad. In mijn douche moet het water op temperatuur komen en stroomt er eerst zo'n 6 liter koud of te lauw water weg. Ik heb het wel eens opgevangen in een emmertje. In het zwembad is door het douchen van de vele zwemmers het water direct op temperatuur. Scheelt 6 liter per douchebeurt.
VerwijderenIk vang ook altijd het water op onder de douche, het was vanmorgen 5 liter. Daar heb ik mijn plantjes mee blij gemaakt. Je hoorde ze lachen...
Verwijderen5 á 6 liter water voor je water hebt dat op temperatuur is? Ik ken niet de situatie bij je thuis, maar durf toch wel te beweren dat er dan iets wezenlijks fout zit in je installatie. Is het in het verleden zo geweest dat de warmwaterbron een geiser was in de keuken, waar ook de douche mee gevoed werd? En is die keukengeiser ooit eens vervangen door een combiketel? In dat geval maakt het warme water waarschijnlijk de 'reis' via de badkamer naar de keuken en door die grote omweg verlies je veel kostbaar warm water.
VerwijderenHet lijkt me de moeite om dat eens grondig uit te zoeken en zo nodig een nieuwe aansluiting voor de keuken te maken.
Wat ik hierboven beschreven heb is me zo'n 30 jaar geleden overkomen toen ik mijn oude (laagrendement) cv-ketel verving en de installateur de warmwatervoorziening van de keuken, via de badkamer wilde laten lopen. Hij vroeg een gigantische meerprijs voor die aanpassing. Het slot van het liedje was dat ik de aanpassing zelf gedaan heb en hij ook het onderhoud van de ketel niet gekregen heeft.
Al ruim 30 jaar is het nu zo dat ik uit mijn keukenkraan na minder dan 1 liter water heb op de door mij gewenste temperatuur en bij de douche na ongeveer twee liter. Dat is een beetje afhankelijk van de ingestelde temperatuur.
In de keuken heb ik direct warm water, daar verspil ik dus niets.
VerwijderenIk heb een huurhuis en volgens de wooncorporatie worden al hun huizen gerenoveerd. Ze wisten alleen nog niet wanneer ik aan de beurt ben. Ik vermoed dat ik nog lang moet wachten.
In mijn huis is het zo dat ik kon kiezen tussen "direct warm water" (dan staat de ketel dus voortdurend water warm te houden, ook als dat niet nodig is) of 4 liter koud water "verspillen" voor ik warm water heb. Ik heb voor dat laatste gekozen; beneden, als ik afwas, vang ik het koude water op, en gebruik dat voor toilet en planten. Boven, bij de douche, zou ik het ook op kunnen vangen, maar dat doe ik eigenlijk niet - dan zou ik de emmer elke keer (niet dagelijks) met water mee naar beneden moeten slepen...
VerwijderenHet idee ,plassen onder de douche ………ranzig vind ik het
BeantwoordenVerwijderenGezonde urine is vrij van bacteriën. Sommige mensen drinken het. Daar zou ik niet aan moeten denken ;-)
VerwijderenEn toch wordt het afgeraden. Staand plassen is slecht voor de spieren in de bekkenbodem.
VerwijderenOok voor mannen!
VerwijderenEen regenton wordt nu niet gevuld…die staat allang droog.
BeantwoordenVerwijderenVeilig zwemmen in natuurgebieden? als er al water is, is er ook blauwalg.
Auto wassen met emmers water? Kan, maar beter is even níet wassen.
Kleding gaat met deze warmte bij mij niet meer dan 1 dag mee.
Luchten doe ik alleen bij fris weer.
Het water in onze zwemplas is nog superschoon en zacht als zijde. In het weekend kreeg ik er per ongeluk een slok van binnen en dat vond ik heel onprettig - maar ik heb er geen last van gehad.
VerwijderenWater voor de planten haal. Ik uit de naburige sloot, 2 x per week 100 liter met emmers (geen dompelpomp!) we treffen het dat het kan.
In veel gemeentes mag je je auto niet bij de weg wassen alleen in de wasstraat.
VerwijderenHeeft te maken met olie en andere rommel wat in grondwater terecht komt als je de auto af spoelt.
Haha, de regen ton. Regen is hier de afgelopen weken niet gevallen en die ton is dus helemaal leeg. Maar in een normale Hollandse zomer is het een goede waterbesparing. Ik geef nu mijn planten om de dag water ipv iedere dag, en gaan ze dood dan is het pech.
BeantwoordenVerwijderenWe moeten allemaal minder water gebruiken, anders zitten we straks écht in de problemen. Dus doe allemaal mee met waterbesparing!!!
Als je planten doodgaan, omdat je ze te weinig water geeft, dan moet je ze niet vervangen door nieuwe planten. Want die hebben ook water nodig gehad om op te groeien. Dan kun je beter je planten elke dag water geven. Dat beetje water uitsparen zal het hem niet doen.
VerwijderenToen we vroeger nog in een huis met een tuin woonden, had ik bij droog weer ook altijd een emmer bij het aanrecht staan, waar ik alle water wat anders door de gootsteen ging, in opspaarde om daarmee de planten in de tuin water te geven.
Als er een plant dood gaat wordt die niet meer vervangen. Volgende jaar ga ik weer aan de slag met zaadjes en stekjes.
VerwijderenEn dat emmertje heb ik ook in de keuken staan, hoor.
In de badkamer heb ik een grote maatbeker staat die ik aan de wastafel vul en daarmee spoel ik plasje door, 3x per dag wel grotere spoeling.
BeantwoordenVerwijderenAls ik met een maatbeker de wc doorspoel, blijft het wc papier achter. Want ook bij elke plas gebruik ik wc papier.
VerwijderenBij ons staat er een maatbeker bij de kraan in de keuken en een emmer in de douche om water op te vangen.
BeantwoordenVerwijderenWanneer wij warm water nodig hebben vangen wij het water op totdat het water warm is. Het koude water gebruiken we voor allerlei dingen: waterkoker vullen, eten koken, planten water geven binnen, de tuin water geven.
Dat scheelt echt heel veel liters zomaar weggestroomd water. Je hebt de kraan toch al open dus waarom niet even het water opvangen totdat het de temperatuur nodig heeft die je wenst. Het is al snel een goede gewoonte.
Je auto helemaal niet wassen is een beter optie en anders in de wasstraat daar wordt 80% hergebruikt en viezigheid zoals olie etc. komt ook niet in het oppervlaktewater terecht. Een stoffige auto is echt niet zo erg. Ik verbaas mij soms ook hoe snel mensen hun kleding in de was gooien. Een nieuwe spijkerbroek kost al 10.000 liter water aan productie en sommige mensen doen dan ook nog iedere dag een schone aan. En als je alleen woont kun je best 2 keer plassen en 1 keer doortrekken. Doen wij met een 2-persoons huishouden overigens ook.
BeantwoordenVerwijderenMet dit weer vind ik dat toch niet echt fris.... Ik spoel door met water wat ik opvang als ik water warm laat worden voor de afwas. Gebruikt afwaswater staat nu klaar voor straks over de Hortensia (die het nog wonderbaarlijk goed uithoudt.)
VerwijderenDe datacentra verspillen miljoenen liters drinkwater. Minder internetten is dus een goede besparingstip.
BeantwoordenVerwijderenZo is dat,
VerwijderenMocht je eieren koken, het water laten afkoelen en je plantjes happy maken. Er zitten dan ook nog voedingsstoffen in die van de eieren afkomen.
BeantwoordenVerwijderenIk verbaasde me er tijdens mijn vakantie over dat er écht mensen zijn die hun tanden poetsen en de kraan laten lopen - dat dat nog BESTAAT!?
BeantwoordenVerwijderenBij ons staat in de dubbele keukengootsteen een emmertje. Fruit en groente wassen, even snel mijn handen afspoelen etc gebeurt allemaal boven dat emmertje. Elke dag zit het 2 of 3x vol en dat water gaat naar de (moes) tuin of de schaal voor de vogels. Zo wordt het 2x gebruikt.
BeantwoordenVerwijderenEcht, dit is zo simpel dat ik werkelijk boos op mijzelf wordt dat ik hier niet aangedacht hebt. Ik ga ook het emmertje invoeren. Hartelijk dank voor de tip.
VerwijderenPlassen onder de douche is smerig.
BeantwoordenVerwijderenhttps://www.telegraaf.nl/lifestyle/2066141994/plassen-onder-de-douche-doe-maar-liever-niet-zegt-deze-expert