zondag 14 augustus 2022

Zuinig leven in de warmte

Het is de laatste dagen knap warm, maar hier in huize Zuinigaan gaat het uitstekend!

Woonkamer en keuken
Ik geen airco en ik heb mijn ventilatoren nog niet uit de doos gehaald. Mijn huis blijft tamelijk koel. In de achtertuinen van mij en van mijn buren staan veel bomen, waardoor het microklimaat in de achtertuinen relatief heerlijk koel blijft.
Ik houd overdag ramen en deuren gesloten en ik zorg dat de middagzon niet op de gevel en ramen beneden valt. Ik heb een knikzonnescherm over de hele breedte van de gevel en dat scherm valt wel 2,5 meter uit de gevel en geeft dus veel schaduw. Het is een wat oud en aftands scherm, dat er 15 jaar geleden al hing toen ik de woning kocht. Toen was het al oud. Maar, zolang er geen scheuren in komen wordt hij niet vervangen. Helemaal niet nodig. Het zonnescherm doet wat het moet doen, en daar gaat het om! Door het gesloten houden van ramen en deuren en het zonnescherm is het hier overdag 24 graden. Een top-temperatuur vind ik zelf. Niet te koud en zeker niet te heet.

Slaapkamer

In mijn slaapkamer is geen zonwering. Vroeger hield ik overdag alles potdicht, maar daar ben ik mee opgehouden. Er staat tegenwoordig steeds een raampje open en tocht het lekker door. Ik heb niet het idee dat het qua temperatuur uitmaakt. De overgordijnen zijn wel dicht. Vitrage heb ik niet.
De temperatuur boven is nu 25 graden.
Tot voor kort sliep ik onder een zomerdekbed. Andere, koelere slaapoplossingen waren mij veel te fris! Sinds een dag of vier ben ik overgestapt op een dun laken en een dunne katoenen deken. Die deken is nog van mijn moeder geweest. Hij is naar schatting zeker 60 jaar oud. Na zomers met veelvuldig gebruik was ik hem. Als ik hem in een koele zomer erg weinig gebruikt heb, lucht ik hem en gaat hij zo weer in de kast. Ik gebruik de deken altijd in combinatie met een tweepersoons laken. Daarvan heb ik er meerdere en die was ik uiteraard wel regelmatig. Als het héél heet is, dan slaap ik alleen onder dat laken.
Eigenlijk is het allemaal al erg oud. De katoenen deken is uit de vijftiger jaren. Ook de lakens zijn oud, die stammen uit het begin van de tachtiger jaren. Logisch ook. De lakens worden alleen in warme zomers gebruikt en voor de rest slaap ik onder een dekbed met dekbedhoes.

Ik realiseer me dat ik geluk heb met mijn huis. Ik heb een koele tuin en de woonkamer op de begane grond. In een bovenhuis onder een plat dak waar de hele dag de zon op schijnt, loopt de temperatuur al snel op tot tropische waarden. Zeker om te slapen geen fijne temperatuur!
Hoe is het bij jou?

27 opmerkingen:

 1. Wat fijn dat je het goed kunt redden in huis met deze warmte, Aaf.
  In mijn huidige woning valt het ook mee. Gisteren overdag 24.5gr.
  Zodra de zon op de ramen komt gaan de gordijnen of jaloeziën hier dicht.
  Voor woonkamerraam staat een boom, dat scheelt veel met de zon. Nadeel is ook dat die wel wat licht wegneemt.
  Ben om 5.40u opgestaan, alles tegen elkaar open gezet en ben zelf buiten gaan zitten zodat ik niet op de trek zou zitten.
  Nu ist 21.5gr en mn huis is eeer gelucht en fris.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook steeds op de bovenverdieping de ramen overdag gesloten, met in mijn achterhoofd de vraag of het wel wat uitmaakte! 🤔 Nu ik van jou dit lees, denk ik dat ik de ramen ook maar weer op een kiertje ga zetten. Veel prettiger. Maar hoe komt het dan, dat alles dicht, beneden wel helpt, maar boven niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eind van de middag komt de zon in de woonkeuken. Ook dan de warmte van het koken. Dat zijn puf-uren. Gisteren stapte ik het bed in bij 30 gr.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb voor alle ramen behalve de hoogste ramen zonwerende doeken, zelfgemaakt met stof van de markt. Voor die zolderramen die niet open kunnen heb ik nu ook een oplossing gevonden, screendoek met zuignappen om het vast te zetten. Ook dit ga ik zelf maken. Buurman wil wel het dak op om ze te bevestigen en na de zomer weg te halen.
  Het is hier hooguit 25 aan het eind van een hittegolf.
  Buiten in de tuin staan bomen, er is een heerlijke plek onder de perenboom waar het altijd een beetje lijkt te waaien.
  Het klopt dat het beter is één raampje open te laten zodat warme lucht weg kan...sowieso maak ik gebruik van nachtventilatie, savonds en snachts zoveel mogelijk openzetten en de nachttemperatuur het huis weer laten koelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik woon in een flat. Met doortochten 's morgens en 's avonds hield ik het (meestal) onder de 28°, maar ik ben bang dat het vandaag hoger gaat worden...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom niet de hele nacht? Ik woon ook in een flat en heb ramen en deuren, ook de balkondeur, de hele nacht open, zodat het goed door kan waaien. Op een flat hoef je niet bang voor inbrekers te zijn. Het is bij mij in de kamer nu 24.5 graden.

   Verwijderen
 6. Onze zolder was gisteravond 30 graden. De zolder is geisoleerd met 18 cm vlas, heerlijk in de winter, maar in de zomer blijft de warmte erg hangen. Ondanks hr++ glas en screens. Zodra de zon weg is, ga ik luchten.
  We slapen onder een lege dekbedhoes en naast het open raam staat de ventilator richting bed te blazen, die gaat na twee uur blazen uit. Vanmorgen was het 26 graden. We proberen nu nog even verder te koelen. Het lukt zo net.
  Mijn nicht gaat bij dit soort nachten in haar eigen tuin kamperen, ook een idee.
  Groet, G

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij doen alles open zodra het buiten koeler voelt..slaapkamers zijn nu 17 graden. Woonkamer en keuken 22 graden. Ik loop gewoon met sokken en een vest rond...

   Verwijderen
  2. Wow... In wat voor huis woon jij? Zijn je thermometers wel goed?

   Verwijderen
 7. Het is nu in de huiskamer 25 *, met de boel tegen elkaar open. Straks als de zon erop komt, gaat die kant van het huis dicht. 's Nachts lig ik aardig te woelen en te mopperen - wat zie ik uit naar koelere temperaturen, en SLAPEN weer! Gisteravond rond een uur of 10 kon ik weer wat doen in huis en tuin - in het donker, dat wel, maar het was fijn om weer even wat te kunnen. Koken? Ik moet er niet aan DENKEN! Te warm. 's Nachts doe ik vaak even een uurtje de ventilator aan om de slaapkamer af te koelen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De huishoudelijke klusjes blijven nu voor een groot deel liggen. En koken is vooral salades maken. Vanochtend heb ik me er toe gezet groentesoep te koken om daar tussen de middag een kop van te nemen. Lekker! Al dat waterige eten, je wordt er gewoonweg flauw van.

   Verwijderen
  2. In warme landen koken ze vaak 's ochtends en eten tussen de middag warm. Het eten is dan afgekoeld tot kamertemperatuur. Dat is prima, kan ik uit ervaring vertellen. Gewoon eten dus,maar geen zware kost. Daarna rusten tot de ergste hitte voorbij is en 's avonds nog een lichte maaltijd.
   Iets anders : een extra sloop om je kussen, of zelfs een handdoek. Ik zweet nogal op hoofd en nek, op die manier blijft mijn kussen langer fris.

   Verwijderen
  3. Zo doen wij het ook: ik kook ‘s morgens vroeg (voor achten) rijst en aoms wat groenten (broccoli / wortel oid) en zet de rijst buiten de koelkast zo koel als mogelijk weg.

   Tegen lunchtijd zet ik de bakplaat buiten met plakken courgette en reepjes ui / paprika erop en wat vlees / vis / vega.

   Dan warm lunchen.

   Gisteren had ik een bonenprutje binnen gemaakt, wat zo gebeurd is, maar toch steeg de temperatuur er een halve graad van…

   Verwijderen
 8. Boven staat nu alles voor en achter open. Tegen 12 uur komt de zon aan de voorkant en gaat alles dicht, ik heb zonwerende voering in de zomergordijnen en denk dat alle beetjes helpen. In de wintergordijnen zit ook voering.
  In de kamer hebben we rolluiken en die gaan ook dicht tegen 12 uur. De keuken achter is het koelste deel maar met koken heb ik wel kleine ventilator aan.
  Begin vd avond alles boven open en gelukkige hebben we in Zeeland altijd wel wind en waait het goed door maar gisteren bleef het toch 25 gr in de slaapkamer. Ik slaap onder een laken van mijn oma die in 1980 is overleden, hele stapel van haar geerfd. Een paar waren erg versleten in het midden en daar heb ik slopen van gemaakt onder de slopen bij het dekbed. Blijft kussen schoner ook

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook opgegroeid met twee kussenslopen over het tijk. Ik denk dat dat nog komt omdat mijn ouders thuis veren kussens hadden en later kapok kussens. Die kan je niet uitwassen. Met dit weer is het lekker om de uitwasbare kussens en dekbedden even door de machine te halen. Ze worden kurkdroog en de uv straling is ook licht ontsmettend.

   Verwijderen
 9. Meestal word ik 's-nachts zo rond 4 uur wakker, dan ga ik naar beneden en zet ramen en deuren tegen elkaar open. Nu is het 23 graden in de kamer , in één week van 20 graden naar 23 graden. Boven slapen we met alles open en is het niet warm. Toch verlang ik naar koeler weer, Ik sta op stand weinig doen.
  In huis is het goed uit te houden.
  Zolang we hier wonen hebben we over de breedte van het huis een zonnescherm.. Ik weet dat het toen een behoorlijke uitgave was, maar het is het geld dubbel en dwars waard. Geen elektrische bediening. Met de hand open en dicht draaien , Goed voor de armspieren.
  Nog even volhouden die hitte. Groet, Astrid

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben net terug van vakantie en het is hier warmer dan daar! Op dit moment is het 31 graden bij ons binnen. Bij mijn bovenburen 33. Warmer dan buiten, omdat we een grote, niet geïsoleerde bakstenen muur op het zuiden hebben waar de zon vanaf 10.00 tot zeker 1700 op staat (en de overige tijden ook op het huis, maar niet die muur. Midden in de stad. Geen zonwering want daar begint mijn particuliere verhuurder niet aan. Het is hier wel eens 37 graden geweest, hopelijk blijft het later op de dag daar onder ondanks de voorspellingen.

  We hebben 7 ventilatoren in huis, 2 daarvan zijn op dit moment op me gericht. Ook af en toe een koel voetenbadje. Toch voel ik me op dit soort dagen vaak erg moe en slaperig. Gelukkig heb ik nog vakantie zodat ik af en toe een dutje kan doen. :)
  -JennyL

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn huis, ook particulier gehuurde jaren 30 portiekwoning, is precies hetzelfde! Wij zitten helemaal boven onder het platte dak....puf puf

   Verwijderen
 11. Wij (mijn baby en ik) hebben geslapen met de ventilator aan. Het zal wel
  meevallen met de stroom. We hebben zonnepanelen op ons huurhuis gelukkig, en het was zonnig genoeg

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb dubbele gordijnen door het hele huis, want mijn huis is niet geïsoleerd. Deze houden niet alleen de kou maar ook de warmte redelijk buiten.
  Daarnaast zet ik in de avonduren de ramen boven tegen elkaar open én laat ik de ventilator met de wind mee blazen. Dus in de richting van het raam. Daarmee haal ik de drukkende warmte uit de slaapkamer. Het blijft warm in de slaapkamer maar is door dit trucje wel heel goed te doen. Ook hang ik de natte was in mijn slaapkamer.
  Ook zet ik de parasol op op het terras aan huis zodat de stenen minder warm worden. Screens en zonneschermen heb ik niet want ik heb geen voortuin. Helaas, anders had ik leibomen gezet. Extra goed voor het milieu.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja precies, de ventilator gericht op het raam,ongeveer een meter van het raam af geplaatst, zorgt dat je warme lucht van binnen naar buiten blaast. Weinig mensen kennen die truuk!

   Verwijderen
 13. Tot dusver valt het beslist mee. Het is minder vochtig dan anderhalve week terug - toen had ik veel last van mijn astma en kon eigenlijk niet werken. Nu is het warmer maar beter te doen.
  De vraag of een raam open gaat, bepalen we niet op of de zon er op staat maar of de buitentemperatuur hoger of lager is dan binnen. We hebben het momenteel binnen 24 graden beneden en 25 boven. Naast de zonwering hebben we ook de gordijnen dicht.
  Vanochtend heb ik een plekje gezocht in de schaduw van een boom, aan een vaart. Er was een heerlijke bries en het was er tot half 12 heel erg lekker. In onze postzegeltuinen blijft de warmte hangen
  Voor volgend jaar gaan we nog schaduwdoek maken over de border en voor een zijraam. Dat is nu wat provisorisch maar alle kleine beetjes helpen. Ik kijk bewust niet te veel naar de thermometer. Mijn bejaarde moeder houdt de stand nauwlettend bij en vertelt tijdens een koffievisite wel vier of vijf keer of er weer een tiende graad bij of af is gekomen. Daar word je niet echt vrolijk van. Mijn broer slaapt bij deze temperaturen altijd op zijn balkon. Zes hoog zijn er niet veel insecten en het is veel lekkerder dan binnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. In mijn slaap-en woonkamer (gelijkvloers appartement) is het 23,5 graden. Eigenlijk mag ik niet klagen, maar aangezien ik erg slecht tegen de warmte kan is dit voor mij geen aangename temperatuur. Ik zie heel erg uit naar de herfst! Irene

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat in de winter een voordeel is, een goed geïsoleerd huis en de zijgevel de hele dag in de zon op het zuiden, is nu wel een nadeel. Na een vrij lange aanloop, als de warmte eenmaal binnen is, dan wordt het hier in huis nu wel 27 graden. Ondanks de zonnescreens plus rolgordijnen aan de binnenkant.
  We koelen nu binnen (beneden) iets met de airco. Die hebben we vooral aangeschaft om te verwarmen in de winter vanwege de hoge gaskosten. Boven houd ik s morgens de ramen dicht op het oosten. Midden op de dag zowel oost als west en s avonds de ramen op het westen. Na half 10 is de zon eraf en kan alles open. Onder een lakentje was het tot nu toe goed te doen. (ik heb nog 2 witte lakens van mijn 'uitzet' van 40 jaar terug. Die komen elk jaar wel een keer van pas).
  We houden altijd in ons achterhoofd om beneden op de (gemakkelijke) banken te slapen, maar dat was nog niet nodig. Om 6 uur gaat hier alles open, boven en beneden en kan alles doorwaaien. Maar de eindtemperatuur na het luchten loopt nu op tot 23,5 graad. En is het nu opgelopen tot 27,5 graden. Onze woonkamer is met een schuifdeur in 2 delen gesplitst. Die staat meestal open. Maar midden in de winter en nu ook is die schuifdeur dicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wij hebben overal zonwering, schaduwdoeken en parasols, het grootste deel van de betegelde patio heb ik inmiddels opengebroken en beplant met grote vaste planten die veel schaduw geven en weinig water vragen. De hele nacht zoveel mogelijk alles tegen elkaar open maar we hebben ook pech qua ligging en bouw van ons huis, na 3 dagen 30+ krijg ik het op geen enkel moment meer onder de 27 graden binnen.
  Dus we hebben sinds een paar jaar airco in slaap- en werkkamer en die gebruiken we gewoon naar behoefte. We hoeven uiteraard niet tot 20 graden te koelen als het buiten 34 is.
  Daar staat tegenover dat ons warmteverbruik in de winter (standsverwarming, geen gas) ook op de allerkoudste dagen verwaarloosbaar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wij hebben helaas de airco hard nodig. Veel zonwerend glas, dat de zon absoluut niet tegen houdt. Als we op de kamer van mijn dochter niets zouden doen, zou het daar oplopen tot boven de 40 graden. De hele dag staat de zon er op en het is er altijd warmer dan buiten. In de winter hoeft de verwarming daar eigenlijk nooit aan, want al met een beetje zon is het daar boven de 20 graden.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.