zondag 30 oktober 2022

Bezuinigen op verwarming: lekker warme, dichte gordijnen!

Ook voor de ramen zijn gordijnen een goed hulpmiddel om de kou buiten te houden, maar daar wilde ik vandaag niet over schrijven.
Nee, vandaag wilde ik het hebben over gordijnen in de woonkamer. Bedoeld om gedeelten van de woonkamer af te scheiden van een zijkamer, een open keuken etc.
In de afgelopen weken ging ik bij verschillende vrienden of familieleden op bezoek en iedereen heeft of wil gordijnen!

Een vriendin gebruikt gordijnen om een zijkamer af te schermen en stookt daar niet meer. Tevens gebruikt ze die zijkamer niet meer als werk- en puzzelkamer, nee, dat staat tegenwoordig allemaal in de woonkamer. Deze vriendin heeft samen met haar man een enorme woonkamer, ik schat met een oppervlakte van wel 50 m2. Logisch dat je dan het gasverbruik wat wilt beperken!

Een andere vriendin wil een gordijn tussen de keuken en de woonkamer, zodat de verwarming in de keuken niet meer aan hoeft. Tussen de woonkamer en keuken is ooit door een vorige eigenaar een deel van een wand uitgebroken. Daar komt nu een gordijn voor in de plaats.

Mijn stiefdochter slaapt in haar woonkamer en heeft tussen het zit- en eetdeel van de woonkamer en het deel waar ze slaapt een gordijnrail met een mooi gordijn. Ook in de "slaapkamer" wordt niet meer gestookt en tevens is door het gordijn de "slaapkamer" afgescheiden van de woonkamer. Dat is handig als de kinderen in de woonkamer zijn en zij wil slapen. Ze heeft 5 kinderen, waarvan de 3 jongsten nog deels thuis wonen. Met veel kinderen en een huis met een bescheiden oppervlak moet je soms woekeren met ruimte. Ooit had ze een kamerscherm als roomdivider, maar dat scherm hield de kou, of zo je wilt de warmte, niet tegen. 

Ik heb zelf ook nagedacht over een gordijn tussen mijn keuken en de woonkamer, maar ik heb besloten het niet te doen. Waarom? Omdat ik in het afgelopen jaar weinig gas gebruikt heb en het niet veel uitmaakt om er wel of niet een gordijn te hangen. Het zit in de weg en ik kan er over struikelen. Bovendien is het een gedoe om op te hangen, er is nauwelijks plek voor. Ik verbruikte in het afgelopen jaar van 3 november tot nu 321 m3 gas. Daar ga ik 1 euro per m3 voor betalen. In 2023 is er het prijsplafond en kost een kuub €1,45. Dat komt dus neer op  €144,45 dat ik per jaar extra moet betalen, als ik hetzelfde aantal kubieke meters gas verstook. Overigens heb ik absoluut niet de illusie dat ik dat extra geld door een gordijn bespaar.

Wat ik ga doen om te besparen op gas: vaak elders douchen, thermostaat op hooguit 18 graden en dat combineren met een elektrische stoeldeken, elektrische deken in bed, warme kruik en elektrische voetenwarmer en zo nu en dan bijverwarmen met mijn elektrische kachel. 

18 opmerkingen:

  1. In mijn vorige huis had ik een gordijn in trapgat hangen want ik had de deuren van huiskamer naar gang en van gang naar keuken weggehaald, zaten zo in de weg. Simpele rails opgehangen en mooi dik gordijn eraan. Niet altijd handig met trapgebruik maar wel effectief. Boven stookte ik nauwelijks alleen de badkamer en die deur hiel ik ook dicht.
    Huidige huis heeft pas sinds 3 weken raampjes in de nieuwe deuren die er al 2 jaar inzaten na huiskamer renovatie. Partner is niet zo snel. Scheelt echt enorm en in de keuken is nu de cv uit. Kan nu natuurlijk makkelijk, als het echt koud is gaat cv wel aan want in de keuken van 6x4 meter zit ik ook vaak aan de eettafel andere dingen te doen dan eten, bv administratie en naaien.
    We gebruiken vorig jaar 700 gas.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is slim om in je overweging ook veiligheid thuis mee te nemen. Kun je er over struikelen, neemt het licht weg, en (voor de keuken) kan het gordijn naar het fornuis wapperen ja/nee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb heel weinig licht in de woonkamer en daarom de deur naar de keuken meestal open. En ik heb er zo ‘ n hekel aan om troep op het aanrecht te zien. Nu kreeg ik een tip van een vriendin om erboven een stuk doorzichtig plastic in te zetten. Zoals zij voor de keuken deur naar buiten heeft.

      Verwijderen
  3. De thermostaat staat bij ons nooit lager dan 19 graden in de woonkamer. Tegen 18.00 uur zet ik of mijn man de thermostaat op 20 en soms op 21 graden. Mijn man heeft reumatische artrose. Mensen met artrose en reuma krijgen meer last als het kouder is. Allerlei hulpmiddelen om warm te blijven(dekentjes, voetenwarmers etc.) zijn leuk als je de meeste tijd op de bank hangt maar omdat mensen met artrose of reuma juist vaker even moeten opstaan, lopen en strekken, zijn dat vaak hinderlijke obstakels.
    Wij kunnen de extra kosten gelukkig betalen maar ik heb leef mee met de mensen met artrose of reuma die het niet kunnen betalen en verplicht moeten bankhangen, mensen in een rolstoel waarvoor gordijnen extra lastig zijn.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat ik me afvraag: zijn er onder jouw lezers ook mensen die de algemene energie-bijdrage van het rijk (€380) schenken aan een goed doel?
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb besloten om dat geld vooral te besteden bij de kleine winkeliers in ons dorp, die het meest lijden onder de hoge energieprijzen, zoals de bakker en de bloemenwinkel. Dus geen brood meer bij de Super, maar bij de bakker!
      Marijke

      Verwijderen
    2. We betalen zo rond de 170 euro per maand aan energie en zouden dus november en december "gratis" energie hebben! Dit voelt vreemd aan. Er is dus besloten om 100 euro te doneren aan het dierenasiel en de voedselbank. De 180 euro die over is zetten we nog even op een spaarrekening voor het geval dat het een koude winter wordt.

      Verwijderen
    3. De brieven van goededoelenorganisaties kwamen dit jaar een kleine maand eerder dan normaal. Voor mij is het verband met de €380 in nov en dec duidelijk en kan ze dus geen ongelijk geven. Ondanks dat het er niet op lijkt dat we die 380 euro echt nodig hebben, hebben we toch besloten het geld niet aan een organisatie te schenken. We hebben een dochter die het bepaald niet breed heeft en een vriendin van mijn vrouw heeft het financieel ook niet echt royaal, dus dat leken ons betere doelen dan anonieme goede doelen. En of een dergelijke gift wel of niet aftrekbaar is van de belasting; het zij zo. Als belastingaftrek de belangrijkste reden wordt om te geven, dan wordt het voor mij ook verdacht.

      Verwijderen
    4. Allebei geweldig!

      Verwijderen
    5. Ik zag van de week een klant van de voedselbank. Zij had weinig te besteden maar wel hele lange nepnagels. Het viel mij op. Ik denk dan waar betaal je die van? Misschien heeft ze een goede reden maar ik denk dan meteen, van mijn geld geen nepnagels.

      Verwijderen
    6. @ anoniem van 17:01 uur: Misschien heeft haar dochter een nagelsalon? Of mogelijk de buurvrouw en krijgt ze die nagels geheel gratis en voor niets. Trek niet meteen de conclusie dat die mevrouw wel geld aan uitgeeft aan nepnagels en daardoor geen geld meer heeft voor eten.

      Verwijderen
    7. @ Anoniem 17.01 Misschien werkt ze zelf in een nagelstudio.

      Verwijderen
    8. Let maar eens op als de voedselbank weer op tv komt. Zij is niet de enige dame die ik zo zag. Er zullen klanten bij zijn die het hard nodig hebben. Nu er steeds meer beelden van de voedselbank op de tv komen, krijg ik steeds meer twijfels. Overal personeel te weinig dus dan denk ik bij sommige beelden zou je niet gewoon kunnen gaan werken.



      Verwijderen
    9. Ja, wij geven 100 aan de plaatselijke kattenopvang, 100 aan het armoedefonds en 100 aan dochter die studeert. Groet, G

      Verwijderen
    10. Nou ja. Waarom zou je op het uiterlijk af gaan en gelijk de conclusie trekken dat ze wel niet werken. Misschien hadden ze een bedrijf en zijn ze in Corona tijd in de schulden gekomen om dat ze hun werknemers nog fatsoenlijk wilden betalen . Voordat ze de boel verkochten en zelf met een schuld bleven zitten. Moet je er dan gelijk verlept bij lopen voordat je naar de voedselbank mag. Wat een domme oordelen

      Verwijderen
  5. Als reactie op Thea, ja die zijn er. We hebben een vast contract tot 2024 en een energiezuinig huis en een hoog inkomen. We hebben het niet nodig. Beter zou natuurlijk zijn de hoogste schijf inkomstenbelasting te verhogen. Maar geen reden om dan niet maar zelf bij te dragen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij hebben een woonkamer met open keuken. En hebben daartussen een rail langs het plafond waar in de winterdag een velours gordijn hangt van de kringloop. Koken moet dan wel in de koude keuken. Maar eten in de (matig)verwarmde woonkamer. Het beste is een (dubbel)gordijn met daarachter (of liever ertussen) folie waarmee slachtoffers worden ingepakt tegen de kou. Dat spul is niet duur. Dat is een tip van Annemiek van Deursen.
    We willen absoluut niet meer betalen dan we kunnen. En dat is ongeveer 80 euro per maand. We zijn blij met de 2 x 190 euro. De toeslag van 1300 euro lopen we net mis. Wat het plafond gaat doen voor ons is me nog niet helemaal duidelijk. Iedereen kan zijn geld maar 1 keer uitgeven. Daarom richt ik mijn economie zo in dat ik niet meer dan netto 80 euro per maand kwijt ben aan energie. Vinger aan de pols dus dagelijks.
    Ik vind dat ik beter wat kou kan verdragen

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.