zondag 2 oktober 2022

Mijn energieverbruik in september en hoeveel stroom genereerden mijn zonnepanelen?

Mijn energieverbruik in september was bijzonder laag. Dat komt ook doordat ik een week op vakantie was. En verder deed ik zuinig met gas en stroom.
Ik heb nog maar 1 dag de verwarming aan gehad. Dat was toen jongste kleindochter van nog geen 2,5 jaar hier een middag speelde. Ze had koude handjes en ik vond 17 graden in de woonkamer echt te laag en stookte de woonkamer snel naar een aangenamere 19 graden. Verder heb ik mijn elektrische stoeldeken gebruikt als ik thuis was. Daarmee houd ik het op de plaats waar ik zit aangenaam warm. De mijn rug en mijn billen worden dan lekker warm. De deken kan op 3 standen. Hoe hoger de stand, hoe sneller de accu leeg is. Meestal is de laagste stand voldoende en doet de accu er 4 uren over om leeg te raken. De deken wordt dan tussen 28 en 32 graden.

Hoe laag was mijn stroomverbruik in september?
27  kWh. Dat is de stroom die ik geleverd kreeg. Daarnaast gebruikte ik nog een keer 26,3 kWh rechtstreeks van mijn zonnepanelen. Totaal stroomverbruik was opgeteld 53,3 kWh.
Ook mijn gasverbruik was heel laag. Ik gebruikte 0,826 m3 gas.
Dat gaat ongetwijfeld meer worden in de komende tijd, want de winter komt er aan!

Mijn zonnepanelen leverden in de maand september 163,3 kWh.
Dat betekent dat mijn verbruik door de salderingsregeling helemaal tegen elkaar weggestreept kan worden. Ik hield in september nog 110 kWh over om in de donkere, sombere wintermaanden te gebruiken.
Leve de salderingsregeling!
Mijn zonnepanelen hebben vanaf 12 maart 2022 t/m september in totaal 1754,3 kWh geproduceerd.
De verwachte jaaropbrengst zou volgens het bedrijf dat de panelen gelegd heeft, ongeveer 2.253 kWh moeten zijn. Ik benieuwd of dat in de komende herfst- en wintermaanden gaat lukken.

Je vraagt je misschien af waar ik al die getallen vandaan heb.
Ik heb een app voor mijn zonnepanelen, waarin ik precies kan aflezen hoeveel stroom er opgewekt wordt. Verder gebruik ik de gratis site SlimmemeterPortal.nl En verder ook nog de gratis SLIM.energieinzicht.nl
Die leveren alle cijfertjes, waardoor ik in de staafdiagrammen precies kan zien wanneer ik in de afgelopen maand gas gebruikt heb. Dat waren 16 dagen, met een uitschieter van 0,18 m3 op de middag dat ik de verwarming aan had toen kleindochter bij mij was.

7 opmerkingen:

 1. Heb het al eens eerder gehad over een yoytube site van Ketel klets. Daar is een filmje die heet "Salderen versus Terugleveren Sep 28, 2022 " dus vooral voor de personen met zonnepanelen interessant. Wij gaan dat nu ook doen, want 5 cent terugleververgoeding schiet ook niet op. Maar ook de filmpjes over "Versla de jaarafrekening" vind je veel praktische tips. De filmpjes zijn minder ingewikkeld als het lijkt en hij brengt het heel leuk en eenvoudig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel netjes!! Zo jaloers op jouw verbruik. We verbruikten 233 kwh waarvan we 163 afnamen van de energieleverancier, we leverden 179 kWh terug. We zitten nog goed, maar ben bang vanaf volgende maand niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Meer door minder2 oktober 2022 om 14:09

  Je schrijft: ,"Mijn zonnepanelen leverden in de maand september 163,3 kWh.
  Dat betekent dat mijn verbruik door de salderingsregeling helemaal tegen elkaar weggestreept kan worden. Ik hield in september nog 110 kWh over om in de donkere, sombere wintermaanden te gebruiken."
  Heb je er rekening mee gehouden dat het salderen en de eventuele terugleververgoeding gekoppeld zijn aan je jaar en/of eindafrekening.
  Daar je contract in november afloopt krijg je dan een jaar of eindafrekening.
  Hierbij wordt je verbruik gesaldeerd met wat je hebt terug geleverd. Heb je op dat moment meer terug geleverd dan krijg je over dat meer een kleine terugleververgoeding. (Er zijn hierna geen Kwh's meer over) Je start in november weer met een nieuw contract en hebt dan door de afrekening geen stroom meer over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt helemaal! Ik had al in december, december en januari een voorschot genomen door meer stroom te verbruiken. Ik wist toen al dat de panelen er per half maart zouden komen. Het resultaat is nu dat ik op dit moment, met nog een maand te gaan, nauwelijks stroom over heb die ik niet in november kan salderen. Volgens de site van de energieleverancier heb ik 71 kWh meer teruggeleverd dan dat ik afgenomen heb. Dus mijn productie ligt ongeveer gelijk met mijn afname. En vanaf november komt er weer een nieuw verbruiksjaar waarin ik vooral in de zomermaanden veel stroom opwek en teruglever en in de donkere maanden meer stroom afneem dan dat ik produceer.

   Verwijderen
  2. Meer door minder2 oktober 2022 om 17:14

   Top.
   Ik heb begrepen dat je boven niet stookt. Als je meer plezier wilt hebben van je overblijvende Kwh's zou ik me inlezen (en bij blogger snor kijken) in het gebruik en aanschaf van een split airco (= een warmtepomp) voor in de huiskamer. Het verwarmen hiermee is veel voordeliger dan met een elektrisch kacheltje en wat daarnaast nog een groot voordeel is dat het veilig in gebruik is als de kleinkinderen er zijn.

   Verwijderen
 4. Hallo Aaf, wat voor electrische stoel deken heb je en hoe zit dat met die accu?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De stoeldeken is snoerloos, van het merk Stoov. Ik kan hem bijvoorbeeld ook buiten op het terras gebruiken, zonder gedoe met snoeren en stekkers. De deken heeft 3 standen. Meestal is de laagste stand voor mij voldoende en duurt het lang voordat de accu leeg is. De hoogste stand gaat veel sneller, maar is mij te heet aan rug en zitvlak.
   NB op stand 1 of 2 kun je hem ook gebruiken terwijl je hem oplaadt, maar dan heb je dus wel gedoe met snoer en stekker.

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.