vrijdag 25 november 2022

Black Friday

Vandaag is het officieel black friday. De dag dat er veel goederen (zogenaamd?) goedkoper aangeboden worden. Ik stam nog uit de tijd, begin jaren '50,  dat niemand in Nederland ooit van black friday gehoord had. Opruiming ja, maar sales of black friday? Nee, niemand, behalve misschien als je afkomstig was uit de VS of zo.  Tegenwoordig word je met black friday deals bijna doodgegooid, ook in Nederland.

Meestal koop ik helemaal niets in de week van black friday, ik vind al die consumeer gekte maar niets, maar daar maakte ik deze keer een uitzondering op. Oudste dochter attendeerde mij op een aanbieding voor een step voor jongste kleindochter en ik bestelde in één moeite door ook even een boodschappen-trolley voor mijzelf. Ik loop de laatste tijd véél en ik doe ook lopend boodschappen. Dan is het handig om een karretje te hebben zodat ik niet de zware boodschappen hoef te dragen.

Verder waren er nog wat dingen nodig aan vervanging toe. Ik had ongeveer 500 euro terug gekregen van de energieleverancier en daar was de 190 euro energiecompensatie nog niet eens bij! Plus ik had ook nog een andere financiële meevaller.
Geld zat dus!
Ik kocht een nieuwe deurbel. De oude deed het al een tijdje niet meer, hoog tijd voor een nieuwe.
Ik kocht een set luidsprekertjes voor mijn computer. De oude waren stuk, ze knetterden en knarsten en daardoor waren geluiden op mijn computer niet meer om aan te horen. Ze zijn van hetzelfde merk als de luidsprekertjes die ik bij mijn TV heb.

En als klap op de vuurpijl kocht ik een nieuwe smartphone. Mijn bijna 5 jaar oude "klaagde'' constant over gebrek aan geheugen (16 GB), was daardoor heel traag en daarnaast was het hoesje door gebruik volledig gesloopt. Nu een telefoon met meer geheugen aangeschaft en natuurlijk ook een beschermend hoesje. Hopelijk is 128 GB voorlopig genoeg om weer helemaal bij de tijd te zijn.

Poeh, zelden zo veel in één week gekocht!
Waren het allemaal goede deals? Dat valt nog te bezien. Eigenlijk had ik de aankopen slecht voorbereid qua prijsvergelijkingen. Het was een nogal spontane actie. Dat willen bedrijven die black friday aanbiedingen hebben vanzelfsprekend ook graag, haha.

Natuurlijk werd niet alles op hetzelfde moment en op dezelfde dag afgeleverd. En waren tijdstippen nogal vaag. Ik heb heel wat zitten wachten.
En dan krijg je bijvoorbeeld zo iets. Bezorgtijd:  Vandaag

Ik kocht dus eigenlijk alléén nuttige dingen en dingen die hoognodig aan vervanging toe waren doordat de oude kapot waren of niet meer aan de eisen van de tijd voldeden. De telefoon gooi ik niet zo maar weg, maar lever ik in om te recyclen, zodat de materialen hergebruikt kunnen worden.

24 opmerkingen:

 1. Mijn pakketje lag voor de voordeur. Hele middag thuis geweest maar er is niet aangebeld, ik keek om het half uur of de bezorgtijd nog was aangepast tot er opeens stond dat dat mijn pakketje ongeveer een uur terug was bezorgd. Ik naar de voordeur en daar lag het kleine pakketje gelukkig nog, niemand had het opgemerkt maar anders was ik 20 euro kwijt geweest en een hoop gedoe rijker geweest. Bestel niet zoveel online maar in het vervolg haal ik, indien mogelijk, de spullen zelf op of blijk maar de hele tijd op de uitkijk zitten tot alles is bezorgd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geen zuinigheid dus. En ook geen 190 euro voor goed doel, zoals je eerder zei.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die 190 euro voor een goed doel heb ik ook uitgegeven, maar niet in de Black Friday week en niet als aankoop voor mijzelf.
   Ik gaf voor mijzelf aan bovenstaande spullen in totaal €371,44 uit.
   Je kunt in de tekst lezen dat ik ongeveer 500 euro van de energieleverancier terug kreeg, + 190 euro energiecompensatie.
   Ik begrijp dus niet waar je het vandaan haalt dat ik geen 190 euro heb gegeven voor een goed doel. Daar wilde ik een afzonderlijk blog aan besteden.

   Verwijderen
  2. En daar ben je niet toe verplicht Aaf.
   Iedereen kan zelf bepalen welke goede doelen te steunen en wanneer en vanuit welk potje. Als mensen elkaar oproepen om nu juist deze 190 euro weg te geven doet me dat denken aan een "challenge". Eenmalig ons samen heel erg fijn voelen omdat we mee doen. Wie weet nog uit het hoofd welk goed doel Serious Request drie jaar geleden heeft gesteund, bijvoorbeeld?

   Verwijderen
 3. Maar heb je ook tweedehands spullen overwogen? En zijn de nieuwe spullen die je hebt gekocht van een dusdanige kwaliteit dat die weer jaren mee gaan? Dat mis ik wel in dit verhaal. Je hebt het vaak over duurzaamheid en consuminderen maar dan moet je dat ook laten zien als je dan toch eens iets koopt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb overwogen om een refurbished telefoon te kopen, maar durfde het toch niet aan.

   Verwijderen
  2. Wordt Aaf hier de maat genomen ? Wat flauw zeg.

   Verwijderen
  3. Mee eens, flauw, als er iemand goed nadenkt en rekent voor aankopen is het Aaf.

   Verwijderen
 4. Gelukkig regent het vanmiddag. Ik moet voor bezorging supplementen van de RoodeRoos thuis blijven. Tussen 15:00 en 24:00 kan het bezorgd worden via post.nl. Ik ga vanmorgen lopen en vanmiddag appelsap maken. Zo lekker met de sappan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @opnieuw beginnen, hoe doe je dat? En kan je er grote hoeveelheden appels mee verwerken?

   Verwijderen
  2. Er zijn talloze manieren om appelsap te maken. Ik heb een sappan, omdat ik een moestuin heb.
   Uit 1 tot 1,5 kg appels, afhankelijk van de rijpheid en het soort, haal je 0,75 liter sap.
   De Elstar is spot goedkoop, want een mooie zomer. Goed appelsap is duur.
   Dit YouTube filmpje geeft de beste handleiding. https://youtu.be/Lh4rFWMzop4

   Heb je een roerzeef en kaasdoek kan het ook. In een blender, in een sapcentrifuge. De sapcentrifuge is het lekkerst. Maar ik kom al om in de attributen, dus ik doe het met wat ik heb.

   Verwijderen
 5. Dat gebeurt hier ook vaak. In één week heel veel uitgaven. Alsof je er eerst een tijd mee wacht. Ik kan altijd lang wachten tot ik het besluit neem om te kopen. En dan weer weken (maanden) niks nodig hebben. Maar je hebt (een gedeelte van) het geld mooi besteed zo, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb een winterjas gekocht. Nodig ook, liep te bibberen op straat. Online, dus hoop dat'ie past. Door black friday met fijne korting.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een heuse shopping spree (of gewoon in het Nederlands: koopwoede)! Dat hoort er zo nu en dan ook bij, vind ik. Bij mij komt het meestal ook in golfjes, zo bestel ik 5 dingen in 1 week en zo weer een hele maand niets. Dat is prima, het is in balans en het is allemaal nodig (meestal dan ;) ) dus er is geen verspilling mee gemoeid.
  Geniet van je aankopen!

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik koop niets ,heb nog genoeg .ik koop zelden iets online.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De aanbiedingen vliegen mij ook om de oren, maar ik heb nog niets gekocht. Ik heb ook niet echt iets nodig op dit moment.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat had ik andere jaren ook. En dan koop ik ook helemaal niets! Dan weet ik al die aanbiedingen prima te weerstaan.

   Verwijderen
 10. Herkenbaar. Ik heb afgelopen week voor zeker 300 euro verzorgingsproducten, ondergoed en parfum gekocht. Kan niet tweedehands. Parfum is wel de laatste keer denk ik, die luxe kan ik bijna loslaten. Die verzorgingsproducten waren goedkoper dan normaal wegens Black Friday, ja dan koop ik extra voor de voorraad.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Fijn toch om eens wat meer voor jezelf en kleinkinderen uit te geven. Mag best af en toe toch?
  Ik doe niet mee, heb niks nodig van de e-mails met aanbiedingen/kortingen van winkels waar ik in het systeem sta.
  Ben een broek aan het maken van een mooie lap vd kringloop met een ruit, wel even puzzelen hoe ik die mooi kan laten doorlopen want het is maar net voldoende.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb een nieuwe pan gekocht: een instant pot. Ik wou het al lang. 6 weken geleden waren de prijzen 130€ bij bol, 104 bij instantpot zelf en 100€ bij amazon. Vanochtend bij bol en instantpot hetzelfde, bij amazon 72€, dus heb ik snel gekocht. Als ik na 1 september iets nodig hebt, koop ik niet en noteer ik de prijs. Vaak is er geen korting, maar soms wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb een lijstje van dingen die nodig zijn. Ik zoek het hele jaar door naar aanbiedingen, maar sommige dingen koop ik toch echt alleen op Black Friday. Dit jaar een nieuwe wasmachine en wat t-shirts. Beiden waren zeer goede aanbiedingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind dat Aaf groot gelijk heeft lekker wat geld uit te geven. Ze is altijd heel zuinig.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Als je spullen nodig hebt dan is nu een goede tijd om iets aan te schaffen. Je moet wel vooraf even kijken wat de kosten 'normaal' gesproken zijn en dan kan je prima koopjes scoren. Ik heb niets nodig dus niets gekocht, maar ik begrijp het goed wanneer mensen iets in de aanbieding kopen omdat het nu een gunstige prijs heeft. En wat de koopdrift van Aaf betreft: lekker doen, je bent geen big spender dus met die koopwoede valt het ook wel mee. Het komt nu even zo uit en het is heel flauw om nu negatief commentaar op haar koopgedrag te geven.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.