Mijn vriezer moet zo nu en dan ontdooid worden. Hoe meer ijs er in zit, hoe meer stroom het kost om de vriezer op de juiste temperatuur te houden.
Als je zuinig wilt zijn met stroom, dan moet je zorgen dat je vriezer vrijwel geen of helemaal geen ijs-aanslag bevat.
Sommige vriezers zijn zelf ontdooiend, die zijn no-frost. Die van mij doet dat niet vanzelf, het is een low-frost, ik moet er zo nu en dan voor aan de slag.
Ik moet bekennen dat het al veel te lang geleden was dat ik mijn vriezer ontdooid had. Het zou steeds, maar het kwam er niet van. Dat zullen jullie waarschijnlijk heel suf vinden, want ik deed niet wat ik zelf propageer: zo zuinig mogelijk met energie omgaan.
Nu dan eindelijk toch gedaan, afgelopen dinsdagochtend!
De drie lades kreeg ik er nauwelijks uit, zo veel ijs zat er in! En de twee glasplaten tussen de lades kreeg ik er eerst helemaal niet uit!
Hoe ontdooi je een vriezer? Je kunt hier, op Wikihow, een uitgebreide handleiding vinden.
Zo erg als op deze foto was het nog niet 😁 |
In mijn vriezer lag tamelijk weinig eten, want ik was al lang van plan om de vriezer te ontdooien, dus dan wil je bij voorkeur zo weinig mogelijk in je vriezer hebben. De inhoud van de vriezer paste nèt niet in de grootste lade. De inhoud stak een beetje uit toen alles in één lade lag. Deze lade pakte ik in kranten, kussens en dekens om het voor tijdelijk zo koud mogelijk te houden. De twee andere lades waren helemaal leeg en konden al schoongemaakt worden.
En toen met schalen kokend water aan de gang. Die zette ik in de vriezer, zodat de warme dampen zorgden voor een snelle opwarming van het ijs. Zo nu en dan voorzichtig steken met een houten spatel, het afgekoelde water weer opwarmen en zo verdween gestaag het ijs uit mijn vriezer.
Na afloop de binnenkant vriezer even gesopt en goed droog gemaakt en voorlopig heb ik weer een echt zuinige vriezer!
Of in ieder geval een stuk zuiniger dan dat de vriezer de afgelopen tijd was.
Ik schreef er al wel eerder over dat bij aanschaf van deze koel/vries combinatie mijn stroomverbruik per week met ongeveer 6 à 7 kWh verminderde.
Dan zou dit ont-ijsde apparaat nu weer ongeveer 149 kWh per jaar verbruiken, wat neerkomt op 0,4082 kWh per dag. Waarvan ongetwijfeld een deel als sluipstroom geregistreerd wordt.
Ik ontdooi de vriezer met een heatgun. Dan ben ik binnen 5 minuten klaar. Ben nu wel aan het sparen voor een no-frost vriezer. Dat scheelt mij weer ontdooien.
BeantwoordenVerwijderenAaf, zo doe ik het ook... Maar ik haat het, ook omdat de vriezer in de berging staat, ik moet dus steeds op en neer. Overigens kreeg ik de tip om er een haarföhn op te zetten. Gaat nog veel sneller. De eerstvolgende keer probeer ik dat uit!
BeantwoordenVerwijderenIk ontdooi de vriezer al heel lang met de föhn. Lidy
Verwijderensnap het niet zo goed - er hangt nooit ijs in de vriezer - niet in deze en ook niet in de vorige ? ben nog eens gaan kijken, maar nope, niets te zien
BeantwoordenVerwijderenHier hangt het ijs niet, maar het zit wel op de wanden en op en achter de vriesspiralen. @ Inge, ik denk dat jij een no-frost hebt. Die nemen in vergelijking met mijn apparaat iets meer stroom, doordat het apparaat steeds zichzelf ontdooit en dat kost energie, maar je hoeft nooit te ontdooien.
VerwijderenVergeet ook niet om achter die dingen, dus de achter kant ,ook bij de koelkast ,goed te zuigen en te stoffen .Door het stof kunnen ze hun warmte niet kwijt en moeten ze harder werken om te koelen. Wat weer meer energie vraagt .
BeantwoordenVerwijderenOnze vrieskast met 12 lades is no-frost en doet wat ie belooft: geen ijs! Ik maak de vriezer wel regelmatig schoon, maar ontdooien hoeft niet meer. Goede tip van Anoniem om 17.13 uur om ook de buitenkant af en toe eens te stofzuigen!
BeantwoordenVerwijderen