Sneeuwstormen, ongelukken door gladheid, versperde wegen, geen (vlieg)verkeer mogelijk, stroomuitval, gigantisch lage temperaturen en veel mensen die dat met de dood hebben moeten bekopen, hoe doen ze dat daar toch?
In neem aan dat je waterleiding bevriest als het beneden - 30 graden vorst is. En wat gebeurt er als er geen stroom is? Kun je dan toch je huis verwarmen? Hier bij ons is bijna altijd stroom nodig om onze huizen te verwarmen. Als het niet is voor de warmtepomp of airco, dan is het wel voor de pomp van een inmiddels al wat ouderwetse gasgestookte cv-ketel. Zouden mensen in de VS kachels hebben die werken op gasflessen, of petroleum, of kolen misschien? Natuurlijk ook houtkachels. Maar ik stel me zo voor dat er ook veel mensen zijn die in de kou zitten, zeker mensen die toch al in armoe leven.
En als de wegen onbegaanbaar zijn, hoe doe je het met de boodschappen?
Heeft iedereen voorraden in huis voor het geval dat je niet naar een winkel kunt?
En voor zover winkels bereikbaar zijn, worden ze dan bevoorraad als de wegen onbegaanbaar zijn?
Ik herinner me de sneeuwstorm in Friesland, Groningen en Drenthe in februari 1979 waar in de stad Groningen supermarkten in no time uitverkocht waren. Geen brood en geen melk meer te krijgen. Hele dorpen waren ingesneeuwd!
In de VS schijnen inmiddels door de sneeuw en de kou 34 doden te zijn gevallen, door ongelukken, door medische noodgevallen waarin hulp te laat kwam. Het valt me nog mee! Ik denk dat er nog wel een flink aantal bij zullen komen, bijvoorbeeld daklozen die onder de sneeuw liggen en nu nog niet opgemerkt worden. Vreselijk naar! Ik las vanochtend dat het aantal doden al opgelopen is tot 57!
En bij ons?
Klimatologisch schijnt zoiets bij ons niet mogelijk te zijn, doordat wij zo dicht bij zee zitten en de wind vaak uit het westen komt.
Wel was het hier wel eens -20 graden, herinner ik me uit mijn jeugd. Ik dacht dat dit in 1963 was, in het jaar van de horror-elfstedentocht!
Het lijkt me echt enorm afzien, overleven in een sneeuwstorm met zeer strenge vorst!
Het ging om -57 graden Fahrenheit. Nog steeds koud, maar toch een ander verhaal.
BeantwoordenVerwijderenAls ik hier kijk: https://www.calculateme.com/temperature/celsius-to-fahrenheit , dan zou -57 graden Fahrenheit ongeveer -50 graden Celsius zijn. Dat lijkt me heel koud!
VerwijderenHet was -13 in Texas
VerwijderenIk lees mee op een Amerikaans blog en hoewel dat natuurlijk geen representatief deel van de volledige bevolking is, krijg je toch een indruk. Zo las ik bij verschillende mensen dat ze vrijwel uitsluitend stoken en koken op olie. In Staten waar vaker orkanen en zware winters zijn, is het hebben van een noodaggrefator en flinke voorraad ook vrij gebruikelijk. De overheid heeft mensen al eerder opgeroepen om voor minimaal 72 uur noodvoorraad in huis te halen en ook een co2 melder in huis te hebben. De reden van dat laatste is, dat mensen alle kieren afsluiten vanwege de verschrikkelijke koude wind en dan kan je sterven aan zuurstofgebrek terwijl je je beschermt tegen kou.
BeantwoordenVerwijderenMijn Amerikaanse vriendin heeft een houtkachel die brand de hele winter door. En ruim voldoende voorraad
BeantwoordenVerwijderenHet lijkt me moeilijk als je op een flatje in de stad woont.Geen houtkachel en een noodvoorraad onder bed?
BeantwoordenVerwijderenHoe het met de verwarming zit weer ik niet, maar ik las in een post over noodvoorraad dat er idd verschillende mensen dozen onder hun bed hadden staan. En zelfs, een vat met afgesloten emmers meel etc en daar dan een kleedje overheen leggen en zo een bijzettafel.
VerwijderenMijn collega is bij familie in Canada op dit moment. Hoewel het nu vrij extreem is, gebeurt dat insneeuwen wel heel vaak daar. Ze zullen er ongetwijfeld beter op voorbereid zijn dan wij.
BeantwoordenVerwijderenOok eind jaren 70 was het soms erg koud, rond de min 20 graden. Althans in het Friese dorp waar ik toen woonde. Wij raakten in 1979 ook ingesneeuwd. Stiekem vond ik het wel leuk: we konden niet meer naar school, de winkels raakten leeg. Spannend allemaal! Er is van die winter ook een mooi herinneringsboek gemaakt met bijzondere foto's.
BeantwoordenVerwijderenIn 2010 of 2011 was het hier ook -19. De door ons dat jaar geplantte bomen hebben dat niet overleefd. Verder kan ik me niet herinneren dat het problemen veroorzaakte. -50 zou in Nederland meer problemen veroorzaken dan in Amerika denk ik. Daar hebben mensen vaker voorraden, aggregaten en houtkachels.
VerwijderenHet is van tevoren aangekondigd. De supermarkten waren leeggehamsterd. En nu... Uitzitten en afwachten. Hopelijk kunnen ze sneeuw smelten en zuiveren als de leidingen kapot vriezen.
BeantwoordenVerwijderenOverigens is het bij mijn tante wel vaker rond de min 25 Celsius. Melkveehouderij in Amerika. Het is voor hen puur de wind die een rol speelt. En daarmee de temperatuur in de stallen boven 0 houden. Hun huis stoken ze op stroom, stookolie, diesel, hout. Legio mogelijkheden. De stal vooral de wind buitenhouden. Het uitzonderlijke is de reikwijdte van de kou en de wind. Overigens gaan er elk jaar daklozen dood door het weer. Alleen dat hoor je alleen nu. Of tijdens een ongewone hittegolf. Een dakloze die doodgaat in een tornado? Tuurlijk gebeurt dat..maar is het nieuws? Alleen als het er 10 zijn in 1 tornado.
Wat mij verbaasde is het gedrag van de Amerikanen. Toch de weg op gaan terwijl er van tevoren werd gewaarschuwd voor extreem weer. En dan alleen om maar toch kerst te kunnen vieren met familie. Als je boodschappen nodig hebt of naar de dokter moet, oké maar alle andere reden vind ik persoonlijk waanzin! Ik rij graag auto en kan het redelijk goed, maar ik ga de weg niet op met dichte mist of een code rood. En ik ben een keer van de autosnelweg af gegaan omdat ik door een extreme regenbui niets meer kon zien.
BeantwoordenVerwijderenMijn familie in Alberta, Canada is gewend aan -20 tot -30 in de winter. Voorraden voedsel voor meerdere weken in huis. Een noodaggregaat. In de auto ook altijd etensvoorraad en thermometers. Ik heb foto's dat mijn nichtjes in de jaren 60 uit het raam klimmen want ingesneeuwd. Vervolgens op sneeuwschoenen naar de openbare weg. De weg was vrijgemaakt met een sneeuwschuiver en de schoolbus reed gewoon.
BeantwoordenVerwijderenIk bedoel geen thermometers maar thermodekens
VerwijderenHoi Aaf, in een andere categorie, maar ik vroeg me in februari af hoe dat gaat wanneer het oorlog wordt, zoals toen in de Oekraïne. Bel je dan je werk om te vragen of je moet komen? En wat als het gebouw waar je werkt is gebombardeerd? Het huis waar je woont geen ramen meer heeft. Gaat je salaris door, ook als je naar het buitenland vlucht? En als je voor een specialistische behandeling naar het ziekenhuis moet maar dat kan niet, hoe hoor je dan hoe het verder gaat? Wat mogen wij toch in onze handen wrijven dat we wonen waar we wonen, en dat we moeten bedenken dat het nooit perfect zal zijn, maar dat wij er aardig in de buurt komen!
BeantwoordenVerwijderenNoodvoorraad, oliekachel, hout stoken……en als je arm bent, leeft van levensmiddelbonnen en bijstandsuitkering? Er zijn veel arme mensen in Amerika die 2 of 3 kleine baantjes hebben en daarmee net hun hoofd boven water kunnen houden en geen geld voor een noodvoorraad hebben en geen aggregaat kunnen kopen!
BeantwoordenVerwijderenThea