vrijdag 3 januari 2025

Een eenvoudige en toch smakelijke maaltijd.

De spitskool lag al een tijdje, ingepakt in plastic, in mijn koelkast.
Het was de vraag: wat ga ik er mee doen?
Het leek me leuk om eens een keer spitskool uit de oven te maken. Nog nooit gedaan, maar het recept leek  heel eenvoudig en dat was het ook.
Ik sneed mijn spitskool in vier stukken, maakte een mengsel van peper, zout, olijfolie en mosterd en smeerde daar de stukken mee in en bestrooide de stukken met wat venkelzaad. Toen kon de kool in een schaal bedekt met bakpapier de voorverwarmde oven in.
Ik bakte in de koekenpan er een vegan schnitzel bij en de pommes duchesse (diepvries) konden er nog wel naast in de oven.
Na 45 minuten op 200 graden was alles klaar om opgegeten te worden. De pommes duchesse bakte ik de laatste 15 minuten mee.

Volgens het recept moesten er nog pistachenoten bij geserveerd worden, maar  die heb ik vervangen door stukjes komkommer en kleine tomaatjes.

23 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Dan ga ik dit ook eens proberen :-)
      Overweeg overigens eens de aanschaf van een airfryer - daar worden sommige gerechten zoals de pommes duchesse, nog lekkerder van.

      Verwijderen
  2. Ik vind spitskool zo'n topgroente! Uit de oven is heerlijk, maar ook in de gado gado, in de wok of ik maak er rendang van.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja multi inzetbaar,gekookt,stamppot,rauwkost,bami of nasi,ben er dol op.
      Evelien

      Verwijderen
    2. Mag ik zo brutaal zijn om om recepten te vragen?
      Het enige wat ik met spitskool doe is roerbakken met pietsie kerrie of enkel een klontje roomboter...

      Verwijderen
    3. @Anoniem om 13:18 uur: het recept van de geroosterde spitskool kwam van de AH: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1194253/geroosterde-spitskool
      Ik heb alleen de pistachenoten weggelaten, want die had ik niet in huis.

      Verwijderen
    4. Ik kook niet veel met recepten, maar zo maak ik de rendang: https://beaufood.nl/vegetarische-rendang-van-spitskool-recept-van-soenil-bahadoer/

      Verwijderen
  3. Dat ziet er feestelijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit lijkt me lekker en het ziet er ook nog eens kleurrijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben dol op spitskool, het is niet duur en we kunnen er met z'n tweetjes 3 à 4 x van eten. Ik wok de spitskool met een ui en 1 rode paprika en kipstukjes. Dan voeg ik een doosje cocosmelk toe en laat het 10 min. met de deksel op de pan smoren. We eten het met macaroni elleboogjes erbij, heerlijk! Door de kipstukjes te kruiden met kruiden voor kip is het niet flauw van smaak.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is dat een klein pakje van 250ml?
      Dit klinkt heel erg lekker!

      Verwijderen
    2. Ja, een klein pakje van 200 ml van de Lidl.

      Verwijderen
    3. Kan je ook doen met een half BLIKvan de lidl. En de andere helft in de vriezer. Dat doe ik met kokosmelk altijd. Je hoeft het niet eerst te ontdooien als je het gebruikt omdat het vanzelf in de pan smelt

      Verwijderen
  6. Kunt veel doen met spitskool. In de nasi, wokken en dan gebakken spekjes en cremefraise er door en aardappelpuree er bij. Maar hoe was je de spitskool ongesneden? Onderdompelen in water en dan laten uitlekken misschien? Ik eet geen ongewassen groente.
    Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met een biologische spitskool zou ik het wel aandurven om de buitenste bladeren te verwijderen en dan even te wassen. Spitskool groeit redelijk compact, ik heb in supermarktexemplaren nooit rupsen ofzo aangetroffen. Groet, G

      Verwijderen
    2. Ik was de spitskool eigenlijk ook nooit. Verwijder de bladeren, snijd het in stukken en dan wok ik het meestal.

      Verwijderen
    3. De buitenste bladeren eraf halen is voldoende. Anders kun je het denk ik wassen nadat je het in stukjes gesneden hebt.

      Verwijderen
  7. Ben dol op (spits)kool en het is ernorm veelzijdig, blijft lang goed en je haalt heel veel maaltijden uit een kool. Wokken, rauw, stoven, bakken, roosteren. In curry's, stamppotten, stoofpotten en salades. Zo'n geroosterd stuk vind ik ook erg lekker, doe het te weinig bedenk ik nu. Bedankt voor de inspiratie Aaf.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ziet er lekker uit. We hebben (helaas) geen ruimte voor een oven maar zal het eens airfryer proberen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.