De spitskool lag al een tijdje, ingepakt in plastic, in mijn koelkast.
Het was de vraag: wat ga ik er mee doen?
Het leek me leuk om eens een keer spitskool uit de oven te maken. Nog nooit gedaan, maar het recept leek heel eenvoudig en dat was het ook.
Ik sneed mijn spitskool in vier stukken, maakte een mengsel van peper, zout, olijfolie en mosterd en smeerde daar de stukken mee in en bestrooide de stukken met wat venkelzaad. Toen kon de kool in een schaal bedekt met bakpapier de voorverwarmde oven in.
Ik bakte in de koekenpan er een vegan schnitzel bij en de pommes duchesse (diepvries) konden er nog wel naast in de oven.
Na 45 minuten op 200 graden was alles klaar om opgegeten te worden. De pommes duchesse bakte ik de laatste 15 minuten mee.
Volgens het recept moesten er nog pistachenoten bij geserveerd worden, maar die heb ik vervangen door stukjes komkommer en kleine tomaatjes.
Smaakte het ook goed?
BeantwoordenVerwijderenheerlijk!
VerwijderenDan ga ik dit ook eens proberen :-)
VerwijderenOverweeg overigens eens de aanschaf van een airfryer - daar worden sommige gerechten zoals de pommes duchesse, nog lekkerder van.
Ik vind spitskool zo'n topgroente! Uit de oven is heerlijk, maar ook in de gado gado, in de wok of ik maak er rendang van.
BeantwoordenVerwijderenJa multi inzetbaar,gekookt,stamppot,rauwkost,bami of nasi,ben er dol op.
VerwijderenEvelien
Mag ik zo brutaal zijn om om recepten te vragen?
VerwijderenHet enige wat ik met spitskool doe is roerbakken met pietsie kerrie of enkel een klontje roomboter...
@Anoniem om 13:18 uur: het recept van de geroosterde spitskool kwam van de AH: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1194253/geroosterde-spitskool
VerwijderenIk heb alleen de pistachenoten weggelaten, want die had ik niet in huis.
Ik kook niet veel met recepten, maar zo maak ik de rendang: https://beaufood.nl/vegetarische-rendang-van-spitskool-recept-van-soenil-bahadoer/
VerwijderenDat ziet er feestelijk uit!
BeantwoordenVerwijderenDit lijkt me lekker en het ziet er ook nog eens kleurrijk uit!
BeantwoordenVerwijderenEet je de zwarte stukjes ook op?
BeantwoordenVerwijderenNee, die heb ik op de rand van mijn bord gelegd.
Verwijderen👍!
VerwijderenIk ben dol op spitskool, het is niet duur en we kunnen er met z'n tweetjes 3 à 4 x van eten. Ik wok de spitskool met een ui en 1 rode paprika en kipstukjes. Dan voeg ik een doosje cocosmelk toe en laat het 10 min. met de deksel op de pan smoren. We eten het met macaroni elleboogjes erbij, heerlijk! Door de kipstukjes te kruiden met kruiden voor kip is het niet flauw van smaak.
BeantwoordenVerwijderenIs dat een klein pakje van 250ml?
VerwijderenDit klinkt heel erg lekker!
Ja, een klein pakje van 200 ml van de Lidl.
VerwijderenKan je ook doen met een half BLIKvan de lidl. En de andere helft in de vriezer. Dat doe ik met kokosmelk altijd. Je hoeft het niet eerst te ontdooien als je het gebruikt omdat het vanzelf in de pan smelt
VerwijderenKunt veel doen met spitskool. In de nasi, wokken en dan gebakken spekjes en cremefraise er door en aardappelpuree er bij. Maar hoe was je de spitskool ongesneden? Onderdompelen in water en dan laten uitlekken misschien? Ik eet geen ongewassen groente.
BeantwoordenVerwijderenEllen
Met een biologische spitskool zou ik het wel aandurven om de buitenste bladeren te verwijderen en dan even te wassen. Spitskool groeit redelijk compact, ik heb in supermarktexemplaren nooit rupsen ofzo aangetroffen. Groet, G
VerwijderenIk was de spitskool eigenlijk ook nooit. Verwijder de bladeren, snijd het in stukken en dan wok ik het meestal.
VerwijderenDe buitenste bladeren eraf halen is voldoende. Anders kun je het denk ik wassen nadat je het in stukjes gesneden hebt.
VerwijderenBen dol op (spits)kool en het is ernorm veelzijdig, blijft lang goed en je haalt heel veel maaltijden uit een kool. Wokken, rauw, stoven, bakken, roosteren. In curry's, stamppotten, stoofpotten en salades. Zo'n geroosterd stuk vind ik ook erg lekker, doe het te weinig bedenk ik nu. Bedankt voor de inspiratie Aaf.
BeantwoordenVerwijderenZiet er lekker uit. We hebben (helaas) geen ruimte voor een oven maar zal het eens airfryer proberen.
BeantwoordenVerwijderen