woensdag 12 april 2023

Brigitte Macron

De Franse president Emmanuel Macron is op staatsbezoek en zijn vrouw Brigitte vergezelt hem. Ze wordt morgen 70 jaar en is daarmee bijna 25 jaar ouder dan haar man, die in december 45 jaar geworden is. Ik betrap mij er op dat ik het toch vreemd vind dat een vrouw zo veel ouder is dan haar man.

Bij mijn ouders, al mijn grootouders en een stel overgrootouders vind ik het heel gewoon dat de vrouw ouder is dan de man. Ook ik zelf was 5 jaar ouder dan de vorig jaar overleden vader van mijn kinderen. Alleen in mijn familie en ook bij mijzelf was het leeftijdsverschil veel minder groot dan bij de Macrons.

Gek eigenlijk dat ik toch met verwondering zit te kijken. Ik heb nooit vreemd opgezien van de 24 jaar jongere huidige echtgenote van Boris Johnson, Carrie Symonds, het viel mij nauwelijks op! Dat is in mijn ogen blijkbaar gewoon.
Ik vind dat ik het vanaf nu gewoon moet vinden dat een man een oudere echtgenote heeft, niets mis mee!
Want waarom een jongere vrouw wel een oudere man en omgekeerd niet?

Hoe dan ook, ik vond dat Brigitte een beeldschoon blauw pakje droeg, daar op die Dam in Amsterdam! Heel leuk om een leeftijdsgenote van mij zo bezig te zien!

30 opmerkingen:

  1. Brigitte Macron is een mooie verschijning. Met haar petite figuur kan zij alles aantrekken en zij straalt.

    Isabelle

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die diversiteit in staatshoofden is leuk. Onze vrijgezelle premier, premiers die een partner van hetzelfde geslacht hebben....alleen maar goed. En dus ook het echtpaar Macron. Het hoeft niet altijd een man met een knappe jongedame aan zijn zijde te zijn.
    Hoe meer andere voorbeelden hoe beter, Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja,(leeftijd) discriminatie.
    Ik heb daar ook last van.
    Elke ochtend neem ik mij voor niet te veroordelen, liever zelfs niet te oordelen.
    En elke dag ga ik weer de fout in.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We zijn gewoon geconditioneerd en het is juist mooi dat we ons er dan ineens bewust van worden en besluiten dat we dat voortaan anders willen doen.

      Verwijderen
    2. Gelukkig kunnen we (de meesten van ons) onze mening en hoe we ons gedragen loskoppelen van conditionering. Dat je elke dag opnieuw probeert je oordelen terzijde te schuiven is eigenlijk het enige dat echt van belang is. Dat het niet elke dag vanzelf helemaal lukt maakt je simpelweg menselijk :)

      Mare

      Verwijderen
  4. Echte liefde gaat verder dan leeftijdverschil

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Sja.. leeftijdsverschil.. ik vind een jaar of 5 tot 10 nog wel gaan.
    Maar het licht gaat bij mij wel uit als iemand al gewoon een baan heeft als de partner geboren wordt. Een nichtje van me was 16 toen er iemand van 47 een relatie met haar wilde. Ze heeft aangifte gedaan..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Tja Macron...ik heb het idee dat hij meer op mannen valt gezien de innige foto's die er van hem de ronde doen met Trudeau en Rutte.
    Er wordt ook gesuggereerd dat zijn vrouw een (omgebouwde) man zou zijn

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat dat innige met mannen een kwestie van cultuur is.
      Voor een omgebouwde man is de echtgenote van Macron wel erg klein van stuk. Maar man of vrouw, het maakt ook niet uit, als ze het goed met elkaar hebben en aan elkaar verknocht zijn.

      Verwijderen
    2. Tja, de fantasie van de complotdenkende mens kent geen grenzen zo blijkt steeds weer :)

      Verwijderen
    3. De term omgebouwde man zegt naar mijn mening iets over de spreker, niet de besprokene.

      Verwijderen
    4. Dat mannen elkaar omhelzen is hier in Frankrijk niet bijzonder. Ik woon in Frankrijk en zie dat gewoon gebeuren: niemand kijkt er raar van op.

      Verwijderen
    5. Wat een rare reactie van Luz. Als Macron op mannen zou vallen, waarom dan een omgebouwde man? Idioot idee.
      Ik woon in een land waar mannen elkaar omhelzen, zelfs op de wang zoenen ter begroeting! En jaren geleden staken ze ook nog wel eens een bloem achter hun oor. Of liepen gearmd over straat.

      Verwijderen
  7. Iets wordt gewoon als het vaak gebeurt. En het gebeurt niet vaak dat de vrouw 24 jaar ouder is dan de man. En er bestaan geen wetten die zeggen wat je wel of niet gewoon moet vinden. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Volgens mij is het in de Franse cultuur niet ongebruikelijk.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hun liefdesgeschiedenis herinnerde me aan een oudere Franse film, ‘Mourir d’aimer’, gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
    Dan denk ik: wat als het omgekeerde het geval was: een oudere leraar en een vijftienjarige leerlinge? Zou er dan nog zo welwillend tegenaan gekeken worden?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. OMG ik wist het niet en vind het net zo belangrijk als de kleur van zijn schoenen, dus niet!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo denk ik er ook over. ASls twee mensen gelukkig zijn met elkaar, wie ben ik dan om dat te veroordelen.
      Het komt me voor dat een heleboel reageerders nog in het tijdperk van mijn opa (1881) zitten. Die bezigde wel eens de oude boerenwijsheid: "Een olde haan en een jonge hen, gef veul kukens in de ben". Al leefde hijzelf niet naar dat principe; 7 jaar na zijn huwelijk werd hij weduwnaar en is nooit hertrouwd.

      Verwijderen
    2. Gezien het feit dat de schoenen van Hugo de Jonge hier in Nederland door bepaalde groepen als indicatie van zijn functioneren worden gezien is dat misschien toch nog wel een dingetje.

      Maar alle gekheid op een stokje ik heb een beetje hetzelfde gevoel. Nooit stil gestaan bij de partnerkeuze van regeringsleiders en ik geloof ik niet dat ik er behoefte aan heb daarmee te beginnen. Ik moest vooral grinniken toen ik het lengteverschil zag tussen vrijwel iedereen in de kamer en Macron en zijn vrouw terwijl ze bij andere staatsbezoeken zelden de kleinste zijn. Dan weet je weer echt zeker dat ze Nederland hebben bezocht.

      Verwijderen
    3. Is dat Drents ? In het Fries is het olde rammen , wisse lammen. En het is in een onderzoek bewezen. Bij schapen in Ierland die vrij bezig mogen. De macho ‘ s gaan zo te keer dat ze hun zaad “ verspelen. En de oudjes die rustig op hun beurt wachten. En de ervaring hebben wanneer dat is , verwekken meer nakomelingen. Zo voorkomt de natuur inteelt.

      Verwijderen
    4. @Anoniem12 april 2023 om 18:14, of de uitdrukking specifiek Drents is, weet ik niet, maar is wel gebruikelijk in het Nedersaksische taalgebied. Dat het een uitdrukking is die een agrarische oorsprong heeft lijkt me duidelijk, gezien de Friese evenknie. Beide uitdrukkingen hebben duidelijk dezelfde betekenis.

      Verwijderen
  11. Ware liefde mag het zijn, maar dan breekt de oude dag aan. De jongere partner maakt op die manier twee maal de ouderdomskwalen mee: eerst die van zijn vrouw en later, wanneer hij inmiddels alleen is, die van zichzelf. Lijkt me geen vrolijk vooruitzicht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij gelijke leeftijd maak je ook twee maal de kwalen en gebreken mee die leeftijdsgebonden zijn.Van jezelf en van de ander. Jongere mensen kunnen ook ziek worden. En hoezo zou de jongere partner alleen zijn wanneer ongemakken zich aandienen ? Veel mensen vinden een nieuwe liefde.

      Verwijderen
  12. Op een site waar de kleding van Maxima en andere royals wordt besproken werd gezegd dat het blauwe pakje veel te kort voor Brigitte was, ze heeft bijna altijd die lengte en ik denk dat langer haar raar in verhouding zou brengen. Ze heeft altijd veel haar en haar geizicht zie je nauwelijks. Bij het Gala gisteravond had ze wel haar naar achteren vond ik haar er heel mooi uitzien.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Haha. Over Gender gesproken. Dat vrouwen elkaar be en veroordelen op uiterlijk en niet of nooit op hun inhoud of intelligentie of of . Zo diep triest. Doen mannen niet of veel minder. Die kijken naar prestaties and So on.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. We zijn het gewoon niet gewend en daarom kijken we er van op en vinden we het vreemd. Gelukkig lees ik veel reacties hierboven van mensen die het okay vinden. Ik vind het ook okay, ik denk alleen dat het op latere leeftijd misschien minder leuk is als een van de twee (ongeacht man of vrouw) minder kan door ouderdomskwalen. Maar die krijgt ook niet iedereen dus dat moet geen reden zijn om niet aan zo'n relatie te beginnen. Als twee meerderjarige mensen gelukkig zijn is dat toch mooi?

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ach, zolang het een ander niet schaadt maakt het mij echt niet ui wat mensen doen ,of wie met wie gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Bij mij in de familie zijn bijna alle vrouwen zo'n 5 jaar ouder dan hun mannen :)

    Dat gaf bij ons bezoek in Zuid-Korea problemen: de oudste persoon moet aan het hoofd van de tafel zitten, maar mijn moeder is ouder dan mijn vader, en de vrouw moet eer bewijzen aan haar man... Er is wel 10 minuten hard gefluisterd voordat dan toch mijn moeder aan het hoofd kwam te zitten :D

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.