dinsdag 25 april 2023

Cursus budgetteren les 7: hoe vind je goedkope en toch leuke en originele cadeaus?

Deze les is er voor bedoeld om zo veel mogelijk tips te verzamelen. Dus hoe meer leuke tips hoe beter!

Als iemand jarig is, dan wil je graag iets leuks geven, maar je hebt niet veel te besteden.
Wat doe je dan?
Er is van alles mogelijk, maar het moet wel passen bij de relatie die jij of jouw kind heeft met diegene die een cadeau ontvangt.
Ik gaf in de periode dat ik in de bijstand zat de volgende cadeaus:

  • Een stekje uit eigen tuin of vensterbank
  • Een klein flesje (250 ml) met olijfolie op smaak gebracht met rozemarijn, knoflook of rode peper. Kijk hier, en hier
  • Kringloopvondsten: een mooi boek, een houten onderzetter, mooi bestek, een eierdopje en schaaltje met deksel, gebaksbordjes. Die pakte ik dan feestelijk in.
  • Een tegoedbon voor een keer voor iemand koken,oppassen, een taart bakken, noem maar op.
  • Verder had ik een cadeaudoos, vooral om cadeau te geven op kinderfeestjes. Vaak kwam de uitnodiging voor een verjaardagsfeestje een paar dagen van te voren en vind dan maar eens iets dat geschikt is en niet te prijzig. Destijds was er geen speelgoedaanbod in de kringloop dat gaaf of mooi genoeg was om cadeau te doen. Dat ging gewoon niet. Er zijn/waren wel vaak aanbiedingen in speelgoedwinkels Als ik iets geschikts tegenkwam in de speelgoedwinkel, dan kocht ik het: een film op DVD, playmobiel, een puzzeltje of een boekje in de boekhandel en dan ging het bij de cadeautjesvoorraad in de cadeaudoos.
  • In de groep vriendinnen met gezinnen die op elkaars kinderen pasten, kochten we een eenvoudig gezamenlijk cadeau. Dan kreeg het kind één cadeau, waar we allemaal een stukje van betaalden. Meestal hooguit f 1,50 of zo. En als één van de vriendinnen jarig was, dan gingen we voor hetzelfde recept: één cadeau voor hooguit 10 gulden. En vaak een nogal praktisch cadeau, bijvoorbeeld twee mooie theedoeken of zo. De gezinnen van deze vriendinnen hadden allemaal een inkomen op bijstandsniveau. Gezamenlijke cadeaus was een prima oplossing.

En nu? Ik hoef niet zo zuinig meer te doen, dus ik koop iets leuks zonder echt op de prijs te letten.
Ook daarom graag eigen ervaringen en tips!

29 opmerkingen:

  1. Leuke tips, ik heb ook zo'n cadeaumand en koop in het gehele jaar items waarvan ik weet dat ze geschikt zijn als cadeautje. Rond Sinterklaas, Kerst, Moederdag etc. is alles vaak duurder. Verder bak ik graag en geef dan koekjes of een cake en misschien een raar cadeau maar aan een vriendin gaf ik een uur strijken omdat ze daar een enorme hekel aan heeft en ik het leuk vind om te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik hoop hier vandaag te leren, kadootjes vind ik lastig! Neefjes en nichtjes die graag geld willen als kadootje...groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Samen wandelen of fietsen, geheel verzorgd met feestelijke, zelf meegenomen lunch.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zelfgemaakt lekkers (van goedkope ingredienten) zoals chocoballen, uienchutney, jam. Zelfgemaakte sierspullen 'uit de natuur', Annemiek (https://annemieksmijmeringen.blogspot.com/) is hier een ster in.
    Een mooi handdoekje oid met iets persoonlijks erop geborduurd.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Omdat ik netjes kan haken maak ik van lila katoen lavendelzakjes voor in de linnenkast. Als je een tuin hebt kun je er ook andere geurige kruiden bij doen.
    Er is hier in Amsterdam ook een winkel waar je zelf een ketting of oorhangers kunt maken van kralen en schelpen, niet zo duur en als je niet zo handig bent krijg je hulp.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik werk met een lijstje in mijn telefoon van alle verjaardagen en andere gelegenheden waar een cadeautje aan te pas komt. Op datum en met de namen/ gelegenheden. Verjaardagen, rapport/ diploma kleinkinderen, een trouwpartij, samenwoonfeestje, moederdag, sinterklaas enz. Kom ik iets tegen wat geschikt en goedkoop en goed afgeprijsd is dan koop ik dat. Ik blijf wel altijd binnen mijn zelfopgelegd leefgeld voor die week. Vrijdag is de startdag daarvan en wordt de boodschappen gedaan. Dus de rest van de week zit er vaak nog een klein bedrag in mijn portemonnee. Die lijst gaat altijd mee en wordt erbij geschreven wat ik dan ga geven aan die persoon. Soms ook niet speciaal voor iemand. Bijv voor verjaardag van vriendjes van de kinderen. Zomershirtjes zijn nu 1 euro bij de Zeeman. Hele leuke. Je ziet soms weleens iets wat handig zou zijn voor mijn kinderen, en als ik dat dan voordelig tegenkom... Ook naai en brei ik vaak. Poppenkleertjes, barbie kleertjes, of een grotere trui met bepaald geliefd figuur; vrachtwagen, speciaal hondje ed. Ik heb ooit heel veel breimateriaal gekregen. Beplak ik schoenendozen of andere dozen met rest van behang van hen die juist de slaapkamer hebben behangen. Maak ik in een lege conservenpot met strik en deksellapje een koekjesmix . Heb altijd zelfgebreide babysokjes in voorraad als kraamkadootje. Warme slofjes voor de winterperiode. Gebreid met stukje suede als zool van een hele oude jas van me. Daar kan ik nog jaren mee vooruit.
    Ik vind het leuk om ook wat te geven als ik met iemand mag meerijden met de auto die daar niks voor wil hebben. Een zakje zelfgebakken zandkoekjes, een gekochte peperkoek, een gedroogd lavendelbosje, Of eucalyptus , of straks komen de sieruien weer tot bloei. Een paar takjes met wat andere opvulling uit de tuin, Met een paar vriendelijke woorden op een kaart erbij. Ik zaai veel voor de tuin... stekjes en plantjes tomaat, paprika, peper, komkommer, of oostindische kers, Je moet een beetje weten waar iemand blij van wordt.
    Het belangrijkste is dat ik binnen mijn weekgeld blijf , maar verder is het leuk om rond te neuzen en alvast min of meer gericht te kopen. Heb je, als je wordt uitgenodigd om mee naar de stad te gaan, ook een doel.
    Voor oude oma maakt de hele familie samen een bonnenboek, waaruit ze later kan 'bestellen'. Dingen samen met haar te doen, dingen om op te eten, enz. Zo leuk. Zo heeft ze meteen een reden om alle kinderen en zelfs achterkleinkinderen te bellen om haar bestelling te doen en te laten afleveren.
    Misschien schrijf ik vandaag nog wel verder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. U maakt er werk van! Met zoveel aandacht voelt een kadootje vast super, Groet, G

      Verwijderen
  7. Misschien niet zo aardig voor de gulle gevers: hun cadeautje doorgeven. Goed opletten dat je het niet in hetzelfde netwerk doorgeeft uiteraard 😃

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een prima tip toch.

      Verwijderen
    2. Mijn vader kreeg in de jaren 70 een stuk zeep aan een koord. Om rond je nek te hangen onder de douche. Hij vond het maar een raar ding en gaf het bij een volgende verjaardag aan iemand anders. Die gaf het ook weer door. Het werd een running gag. Twee jaar lang ging het ding rond bij verjaardagen en Sinterklaas. Ik weet nog de hilariteit als dat ding weer uitgepakt weer.

      Verwijderen
  8. Niet speciaal een goedkope tip maar als ik bloemen meeneem, bv naar een etentje bij vrienden dan doe ik die altijd in een bijpassende vaas uit de kringloop of eigen collectie.
    Er is niets vervelender dan als gastvrouw nog snel een vaas te moeten zoeken, of ze maar tijdelijk in een emmer te zetten.

    In dit jaargetijde zijn ook takken met bloesem te sprokkelen in het bos.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een goed onderwerp Aaf!
    Wij zijn een gezin met drie kinderen dus er is vaak een cadeautje nodig.
    Als afscheidscadeau voor de juffen verzamel ik bij de kringwinkel oid leuke kleine kommetjes en daar doe ik kleine chocolaatjes in. Soms verzamel ik (geur)kaarsen in leuke potjes als ik ze zie staan voor maximum een euro of zo. Met een cellofaanpapier errond en een mooie persoonlijke kaart is dat een leuk cadeautje.
    Voor vriendinnen van de meisjes (tieners) heb ik altijd een kleine voorraad gezichtsmaskers liggen. Die kosten minder dan een euro in de a!ction en zijn ook altijd leuk als cadeautje, samen met wat koekjes of snoep.
    In de kringwinkel kijk ik altijd of ik leuke boeken zie liggen die ik cadeau kan geven. Kringwinkels zijn ook dé perfecte plaats om kaartjes te scoren! Als je die in een andere winkel koopt ben je een vermogen kwijt.
    Ik kijk er ook altijd of ik mooie boekenwijzers kan vinden, dat maakt een perfect cadeau samen met een leuk boek.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de kringloop kan je vaak splinternieuwe boeken vinden. Ook hele leuke boeken voor kinderen.

      Verwijderen
  10. tips voor kinder verjaardag kadootjes / pakketjes:
    - voor kinderen die graag bakken een pak cupcake mix, daarbij cakevormpjes en een potje sprinkels leuk inpakken in cellofaan
    - een tuinierpakketje maken met zakjes bloem,- en groentezaad, bloempotjes, harkje, schepje
    - knutselpakketje maken met wat knutselspullen
    - buitenspeelpakketje met stoepkrijt, bellenblaas , springtouw enz.
    - bij ons kun je bij de PLUS je zegelboekjes inwisselen voor bioscoopbonnen, dus heb ik een x een bioscooppakketje gemaakt, met zo'n bioscoopbon en dan zakje popcorn, flesje drinken, zakje snoep erbij.

    zo'n pakketje maken hoeft niet duur te zijn, als je de tijd hebt om langs de goedkopere winkels(action, wibra enz) te struinen, aanbiedingen in de gaten houdt en ook bij de kringloop vindt je soms nieuwe nog in verpakking knutselspullen en andere leuke spulletje om kado te geven.En het leuk inpakken doet natuurlijk ook wat.

    Nog een tip: Sokken, ondergoed, pyama of T-shirtje met favoriete tekenfilmfiguurtje erop. Ik heb wel eens voor een nichtje dat alles van Hello Kitty wilde , ondergoed en sokken van Hello kitty gegeven, praktisch maar toch met haar favoriete figuurtje erop, was ze heel blij mee. Speelgoed krijgen ze toch genoeg van de visite.

    voor volwassenen maak ik ook wel eens een pakketje bijvoorbeeld lekkere, warme, fluffy huissokken met een pakje thee en wat chocolaatjes erbij of een tijdschrift of een fles doucheschuim erbij. (combinaties genoeg te verzinnen) of gewoon een mandje met wat lekkere dingen erin. Als je op aanbiedingen let hoeft een pakketje niet heel duur te zijn. Soms heb je ook al dingen in huis, wij drinken bijvoorbeeld veel thee ik heb altijd allerlei smaken thee in huis, dus voor zo'n pakketje kan ik dan gewoon een pakje thee uit mijn voorraad pakken of wat smaken theezakjes uitzoeken en erbij doen.

    In ons eigen gezin doen de zelfgemaakte kadobonnen of bonnenboekjes het ook goed. Zo kreeg ik een keer van de kinderen een bon voor 10 x afwassen(we hadden nog geen vaatwasser, dus blij mee ;) ) en mijn zoon had op zijn verlanglijst voor kerst een gezellige avond (met z'n allen film kijken met lekkere dingen op tafel)gevraagd, dus zelf een mooie bon gemaakt die hij kon inleveren.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mensen die dichtbij mij staan en mij uitnodigen weten dat ik met lege handen kom. Heb op een bepaald moment aangegeven dat ik geen cadeaus meer geef (enkel bij zijzonder iets) en dat ik niet terug verwacht op eigen verjaardag bijv (die ik sowieso nu niet meer vier).

    Budget Tips (met cryptische winkelomschrijving);
    *Kraam/babyshower;
    Sokjes, slabje, mutsje, rompertje bij de winkel met boot op zee of soortgelijke winkels.
    *Kinderverjaardag;
    Wat knutselspulletjes of een leuke puzzel bij de actieve winkel.
    Of leuke kleding in opruiming bij diverse winkels.
    Stoepkrijt doet het vaak ook goed bij de kids en is goedkoop.
    Bij het explosieve vat zie je vaak in het jaar dat veel aan de speelgoed kant 50 of zelfs 70% korting is. Dan heb je vaak voor €2-€4 een leuk spelletje, speelgoed etc. Zo kocht ik in begin januari veel in voor weinig en sommige cadeaus bewaar ik dan zelfs voor verjaardag ik oktober.
    Bakspulletjes voor kids ook in actieve winkel.
    Grotere kinderen vind ik lastig, maar die heb ik niet in directe omgeving.
    Heb ook weleens een dvd van kringloop gegeven, zit dan alleen niet folie verpakt.
    Bij de blauwe duurdere supermarkt met 2 letters heb ik vaan bosje bloemen gekocht voor €2,79 (anjers) en heel wat mensen blij mee gemaakt.
    Voor €1 meer heb je een mooiere bos bloemen.
    Leuk inpakken met lint en je hebt een mooi cadeautje en ik heb vaak blije gezichten gezien.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Tasjes in een hoesje haken of naaien. Die kan iedereen gebruiken bij het boodschappen doen i.p.v. weer eens toch maar een plastic tasje te moeten kopen. Of om groenten in te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Leuke tips. Wat ik wle doe : Iets zelf gemaakt uit eigen moestuin zoals een jam of soms een soeppakketje. ( Ingredienten voor een soep met een uitgeprint recept en dan in een leuk tasje geven) Voor meesters/ jufs ook vaak kadootje zelf maken. Laatste keer glazen potjes( van hak) gevuld met waxinelichtjes en om het deksel een leuk geruitstofje , lint en kaartje. Een zelf gebakken cake of appeltaart doet het ook altijd wel leuk voor iemand die daar van houd. Er is zoveel leuks nog meer te verzinnen, Groetjes Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  14. In de zomermaanden een veldboeket bloemen zelf plukken, netjes ordenen en geinig papier erom, klaar. In wintermaanden bakje hyacinten in mooi bakje vd kringloop, beetje mos erop. Of gewoon iets lekkers: zakje luxe nootjes een stukje kaas oid. Ik ben er voor om volwassenen iets kleins te geven en kids iets meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik ben anoniem van 8.46 uur. Er is heel veel leuks te verzinnen. Ook voor een bescheiden bedrag. Maar ik vind het de kunst juist iets te kopen voor 1 a 2 euro en daar dan toch goed mee voor de dag te komen. Dat lukt me alleen door in het vooruit goed te plannen en met korting te kopen. Als ik tegen iets aanloop met grote korting dan kijk ik in mijn lijstje of voor wie ik het wel dan niet kan inplannen. Dan is het een kado van 10 a 15 euro en gekocht voor 2 euro bijvoorbeeld. Bijv laatst een nieuwe schuurdeur in de goede maat op marktplaats in het dorp van mijn schoonzoon. Was gratis op te halen. Maar voor hen spaarde het heel veel uit. Je kunt ook zoveel speelgoed voordelig en soms voor niets ophalen. Zoek op een met de fiets bereikbare afstand. met een zoekopdracht. Maar doe het nu in het voorjaar en zomer en niet voor de najaarsperiode weer aanbreekt. Want dat jaagt de prijzen omhoog. En koop datgene waar je je kind of kleinkind al geruime tijd naar verlangt. En belangrijk is het echt op te bergen en niet al eerder te geven in een opwelling.
    Een taart bakken of bos bloemen vind ik nog best duur. Of het moet een bosje chrysanten zijn. Dan kom je soms juist 'goedkoop' over. Nu ja dat ligt er aan voor welke gelegenheid. Dan vind ik een doos 'tulpen chocolaadjes' van het Kruidvat voor 2,49 euro beter ogen. Maar goedkoper is beter.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. De tip van de sokken heb ik afgelopen jaar met de kerst gedaan. Mijn broer en zijn beide zonen kregen 3 paar sokken met gekke figuurtjes erin. Denk aan Disney voor de pretpark gek, NASA sokken voor mijn broer en Avengersokken voor de zoon die de afgelopen jaren op de IC werkte.
    Een reep chocolade van een goed merk wordt ook altijd gewaardeerd. Net zoals een fles wijn van een lokale wijnboer.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hartelijk dank Aaf, voor je blog.
    Ik stek Hedra en andere snel groeiers. Koop een (bloeiend )plantje van max.1,50. Poot alles in gekregen mandjes of bloempotjes. Knip een label uit een oude verjaardagskaart. En klaar is mijn cadeautje.
    Omdat ik van een laag inkomen leef is het moeilijk om een leuk presentje te verzinnen. Zelf vind ik met lege handen aan komen ongemakkelijk. Daarom zijn tips van harte welkom. Al leuke ideetjes gelezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik heb bij het betrekken van hun huis (goede vrienden) ruim honderd stekjes gegeven van mijn ene taxusstruik. Om als haag te dienen. Je moet het dan wel ruim van tevoren weten. En ik doe het niet voor iedereen. Het wortelt goed. En ze zijn heel duur in tuincentrum.
    Ik zelf kreeg van iemand een uitgestoken stek van framboos. Die is al goed aan de groei.
    Wat Helena doet, doe ik ook. Voor buiten en binnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. in onze familie was het gebruikelijk om zeer dure cadeaus te kopen met elkaar.na een conflict met een werkgever en mijn man 6 maanden niet betaald had gekregen hebben we eerlijk gezegd dat we geen cadeaus meer doen op verjaardagen voor volwassenen. het was moeilijk maar wel een opluchting. de kinderverjaardagen deden we nog wel . en eigenlijk nu we het weer supergoed hebben doen we nog steeds geen verjaardagen voor volwassenen. en de rest van de familie doet eigenlijk inmiddels hetzelfde. een stekje van een plant of een zelfgemaakt iets . maar het allerbelangrijkste is bijelkaar zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is en blijft elkaar teruggeven.
      Ik doe enkel nog iets aan verjaardagen voor kinderen en bijzondere gebeurtenissen.

      Verwijderen
    2. Met anoniem van hierboven ben ik het niet helemaal eens. Voor mij zijn het de krenten in de pap, als ik iets cadeau krijg. Gisteren kreeg ik een prachtige bos tulpen en daar geniet ik intens van. Dan denk ik echt niet aan feit dat ik aan die persoon weer iets terug moet geven.

      Verwijderen
  20. Een keer las ik van iemand die met de familie een soort ruil cadeau had afgesproken. Met de familie spraken ze af dat je voor de jarige iets meeneemt wat diegene dan een paar weken mag lenen. B.v. een boek waarvan je denkt dat hij/zij het mooi vindt. Of een schilderij. Dit deden ze omdat ze elkaar vaak dingen gaven om het geven, terwijl de ontvanger dingen kreeg die regelmatig in de kast bleven liggen. Zo krijg je van iedereen wat om te gebruiken/genieten en na een paar weken gaat het weer terug. En toch is het een verrassing. Klonk als een leuk idee!
    Groetjes van Bianca

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit vind ik heel leuk! Mijn moeder vraagt voor haar verjaardag graag boeken te leen en geeft het dan terug bij een gezellige kop koffie, wandeling of andere afspraak. Maar andere dingen te leen vind ikook briljant!

      Verwijderen
  21. In het verleden maakte ik cadeautjes van een plat doosje toffees. Daar maak ik een wikkel van dik papier om en versierde het met plaatjes en strik. Zo maakte ik er iets persoonlijks van.
    Dat idee ga ik weer eens van stal halen!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.