woensdag 24 mei 2023

Een smakeijke linzenschotel

Weet je nog dat ik schreef over de kikkererwten die over datum waren? Ik ontdekte in datzelfde blik ook 640 gram groene linzen met een tht datum van december 2019.
Ook overjarig dus.

Ik besloot een linzenschotel voor een aantal dagen te maken, voor de warme maaltijd of eventueel lunch. De linzen weekte ik 10 uur voor. Normaal hoeft dat niet, maar het leek me voor deze wat oude linzen wel een goed plan. Ook kookte ik ze langer dan normaal, dat hebben overjarige peulvruchten nodig, anders worden ze niet goed gaar.
Ik kook meestal niet met een recept, ik doe maar wat. Ik heb ruim 50 jaar ervaring, dus helemaal zomaar wat doen is het ook weer niet. Ook nu gebruikte ik geen recept. Soms is het eten dat ik maak dan niet heel lekker, maar deze keer was het heel goed gelukt! En dat ondanks het feit dat ik niet een grote liefhebber ben van linzen, ik vind ze maar matig lekker en dat heb ik met de meeste peulvruchten, ze zijn niet bepaald mijn favoriet. Dat is waarschijnlijk ook de belangrijkste reden dat de kikkererwten en de linzen over datum raakten. Ik wist wel dat ze er waren, maar deed er niets mee.

Omdat de linzenschotel heerlijk bleek te zijn, wil ik dit recept delen.

Nodig:
320 gram gedroogde groene linzen
een grote rode paprika of 2 kleine
2 grote gele uien of 3 à 4 kleinere
3 flinke preien
4 tenen knoflook
2 bouillonblokje
1,5 eetlepel chilivlokken, of minder naar smaak
2 eetlepels Italiaanse kruiden
(olijf)olie

Aan de slag:
- kook de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik kookte ze in mijn snelkookpan en voegde 2 bouillonblokjes toe.
- snipper en snijd alle groenten en de knoflook en bak die in de olie in een grote pan, voeg chilivlokken en Italiaanse kruiden toe en stoof  gaar.
- Als de linzen gaar zijn, voeg je die toe aan het groentemengsel.
Omscheppen en klaar!

Ik heb nu nog 320 gram overjarige linzen over, de rest van mijn peulvruchtenvoorraad (gele spliterwten, rode linzen, een volle zak groene linzen, witte bonen) is houdbaar tot volgend jaar of zelfs het jaar daarna.

4 opmerkingen:

  1. Met linzen maak ik een curry. Ui fruiten in lekker kerriemengsel, paprika en prei erbij. Tijdje smoren. Gare linzen erbij. Dan een banaan erdoor in plakjes en handje cashews erover en korianderblaadjes als je het hebt. Hier blijven de peulvruchten ook lang staan...Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Linzen, tomaat , ui, knoflook, aardappel in blokjes, wortel. Alles kleinsnijden, tomaten pureren en in voldoende water koken. Scheutje olijfolie en (belangrijk) klein scheutje azijn. Peper en zout. Handvol fijngesneden peterselie erdoor is ook lekker. En je hebt authentieke, simpele Griekse linzensoep. Ik doe er soms nog wat tabasco bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Allemaal groenten naar keuze en een paar (zoete) aardappels overgieten met een flinke scheut olijfolie, kruiden met zout, peper, oregano en knoflook, in de oven roosteren en dan mengen met gekookte linzen. Heel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind peulvruchten juist wel lekker, en ook lekker veelzijdig. Van Indiaase curry's tot Franse stoofpotten, alles kan. En inderdaad een echt recept heb je niet nodig als je wat kruiden en groenten in je (koel)kast hebt kom je een heel eind!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.