dinsdag 20 juni 2023

Bij toekomstige droogte een foute keuze

In september 2016 liet ik mijn voortuin opknappen.  In totaal werden in minstens 10 hortensia's geplant. Ik vind ze heel mooi, maar .......... op de keper beschouwd was het een foute keuze! Waarom, omdat ze veel dorst hebben, ze hebben water nodig, dus ik ben iedere droge zomer aan het gieten.

Achteraf gezien had ik liever gekozen voor planten die beter tegen droogte kunnen. Maar voorlopig zijn ze nog wel mooi.



onder de hortensia dor blad van bos-hyacinten

Ze beginnen nu net te bloeien en ze bloeien heel lang.
Vandaag gaat het waarschijnlijk regenen, waardoor ze weer een voorraadje water hebben waar ze op kunnen teren. 

19 opmerkingen:

  1. Mijn hortensia's doen het prima, ze zien er fris en vrolijk uit en krijgen geen druppelen water. Nu staan ze er al wel langere tijd, dus ze zullen een goed wortelgestel hebben. Als je zuinig bent met water dan zullen ze meer energie steken in de ontwikkeling van de wortel, daar ga je later profit van hebben!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij geven na 4 weken droogte 20 liter water in 1 avond (paar flessen op de kop zodat het langzaam inloopt). Fruit en groente krijgt eens per week water. Ons gazon is een dorre bende en we beraden ons owat wel.. geen kunstgras en geen tegels. Maar we willen onze peuter ook niet betegelde speelplek bieden, maar gaan niet 4 keer per week water geven.

      Verwijderen
    2. ‘n Peuter kan ook,orima spelen op verdord gras. Wat koeler weer en wat regen (misschien een beetje bijzaaien) en de grasmat herstelt zich!
      Thea

      Verwijderen
    3. Het prikt en het is eigenlijk inmiddels een stuiven de zandvlakte met hier en daar nog wat geels.

      Verwijderen
    4. Een gazon met ingezaaide klaver is veel beter bestand tegen droogte! Rode klaver is inheems en dus ook een goede voedselbron voor bijen en andere insecten. Het heeft mooie bloempjes, kan het hebben als er over gelopen wordt, is niet giftig voor huisdieren en kinderen en voelt zacht aan. Misschien vind je kleuter het ook leuk om naar klavertjes vier te zoeken. Ze verkopen tegenwoordig zelfs kant en klare zaai mixen hiervoor bij alle grote tuincentra dus moeilijk is het ook niet. Aanrader!
      -JennyL

      Verwijderen
    5. Dat vind ik nou echt een goede tip! Bedankt voor het delen.
      Marieke

      Verwijderen
  2. Behalve dorstig kunnen ze gelukkig wel veel hebben. En ik vind ze inderdaad prachtig. Het oogt heel rijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het voordeel van hortensia's is dat ze in de schaduw en half schaduw goed gedijen, voordeel daarvan is ook dat daar het water langer blijft hangen in de grond. Zeker als je niet op zand grond zit of daar aan grondverbetering doet door grote hoeveelheden compost er in te werken.
    Mijn hortensia's krijgen hooguit 1x per week water en ik heb in mijn tuintje van 4x4 nu al 6 verschillende soorten staan en daar komen er steeds meer bij. Ideale plant voor mensen met licht groene vingers.
    Ik heb ze als struikje, als potplant, als boompje en ook de klimhortensia ipv die lelijke hedera.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb mijn hortensia verplant van veel zon naar halfschaduw. Hij bloeit minder uitbundig, maar heeft wel veel minder water nodig.
    Doordat ik gif van een oude speerpunt in de grond heb, teel ik mijn groenten in potten en bakken en dan moet ik ook echt iedere 2 dagen water geven met deze droogte. Ik let wel goed op waar ik welke bak zet, dus tomaten in de volle zon , maar sla in de halfschaduw.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hortensia is een prachtig bloem/struik . Er staan hier la 17 jaar struiken in de half schaduw, Nooit geen water gegeven. De zelfde soort struiken staan ook in de volle zon, Die bloeiden nooit zo mooi en uitbundig. Heel de dag zon gaf vaak dat ze wat slap hingen. Nu in de bodem een druppelslang aangesloten op de bron, Ze groeien nu zo goed zelfs voor bij de ramen van ons huis. Is het evt een optie de hortensia's naar je achtertuin de verplaatsen waar meer schaduw is . Mocht het verzorgen teveel voor je worden in de toekomst. En in de voortuin groen wat niet zoveel water nodig heeft te planten? Groetjes Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier doet een parasol wonderen boven de hortensia.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb er twee en die vind ik best mooi, maar er komen geen insecten op en dat vind ik jammer, Ik zal om die reden niet meer voor hortensia's kiezen. Die ik heb laat ik gewoon staan .Ik geef ze trouwens als het lang droog is een keer per week water.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik vind hortensia's op zich niet lelijk, maar net wat Marie zegt: ze bieden geen voedsel aan insecten, en dus hebben insecten en ook vogels er weinig aan qua voedsel. Dus daarom kies ik voor andere planten in mijn tuin, die meer bijdragen aan de biodiversiteit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij mij is het de plek waar padden schuilen. Geen idee hoe die overleven in mijn kleine ommuurde stadstuin van 16 m2 maar elk jaar zie ik er wel 1 of 2 lopen. Dit jaar bleek hij te overwinteren in een zak compost.

      Verwijderen
  9. in de achtertuin in de schaduw doen ze het prima maar in de voortuin op het zuiden ...... drama .....

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Samen met mijn buren hadden wij hortensia’s in het scheidingsstuk tussen onze voortuinen op het noorden.
    De afspraak was. Zij gaven water en ik hield het onkruid vrij en voorzag ze twee keer per jaar van mest.
    Voordat de wijk werd opgehoogd stopte het water geven. Nee, zij begrepen niet hoe dat kwam. Ik gaf dagelijks water en de planten knapten op. Ze zouden de planten bewaren tijdens de ophoging, zo was de afspraak.
    De realiteit was, dat ze bewust waren gestopt met water geven en ze afzagen van een stuk grond tussen de voortuinen, waar ook wordt geparkeerd.
    Ik meldde aan de vrouw van het echtpaar, mijn buren, dat ik geen grond zou zetten. En afzag van de strook.
    Naderhand zei meneer, dat ik dat nooit had gezegd. En zo ontstond er alsnog wat frictie, tussen een dertig jaar harmonieuze buren relatie.
    Ik ben er wel blij mee, want het was een heel werkje. Nu kunnen er met gemak twee grote auto’s geparkeerd worden en dat is ook wat waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. In onze tuin staan al meer dan 20 jaar hortensia’s. Ze deden het heel goed en heel zelden moest ik ze water geven.De laatste jaren is dat veranderd. Ze doen het niet meer zo goed door de langdurige droogtes. Ik probeer ze weer sterker te maken door de bodem te bedekken. Ik gebruik gesnipperd tuinafval. Het is geen mirakeloplossing, maar de bodem blijft er wel vochtiger door. Daardoor moet ik minder gieten. Wanneer ik de hortensia’s giet, doe ik het s’avonds en maak de bodem goed nat. Ik doe zeker 2 gieters per plant. Ik heb grote hortensia’s en hoop dat ik ze zo kan behouden.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.