vrijdag 23 juni 2023

De oogst van 1 middag

Afgelopen woensdag ging ik met oudste kleinzoon van zes jaar naar zwemles. Hij houdt van het zoeken en vinden van flesjes en blikjes die ingeleverd kunnen worden. Dus kijkt hij in alle afvalbakken op het terrein van het zwembad. Het blauwe blikje en de flesjes vonden we in deze afvalbakken.

Later gingen we naar de speeltuin in de buurt. Daar vond hij met zijn nichtje 3 rode blikjes in een afvalbak. Hij stond er op zijn tenen bij om er in te kijken. Deze blikjes waren nogal gedeukt en ik heb ik zo goed mogelijk uitgedeukt en volgens mij waren ze goed genoeg om ingeleverd te worden. Kleinzoon is dol op geld, het liefst verzamelt hij zo veel mogelijk muntjes.

Ik vertel hem dat ik het heel goed vind dat hij de blikjes en flesjes wil inleveren. Als je ze niet inlevert, dan vormen ze onderdeel van een hele grote afvalberg.
Als je ze inlevert, dan kunnen de blikjes en flesjes hergebruikt worden. Hij keek een beetje vies: deze blikjes opnieuw gebruiken? Nee, niet de flesjes en blikjes zoals ze nu zijn, maar de grondstoffen worden gebruikt om nieuwe blikjes en flesjes te maken en fleece etc.

Gisteren heb ik alles ingeleverd, voor 2 flesjes kreeg ik 15 cent per stuk. De wat grotere leverde 25 cent op en de 4 blikjes elk 15 cent.  Dat maakt in totaal €1,15.

Lever jij gevonden flesjes en blikjes in?  

27 opmerkingen:

  1. Zoals ik ginsteren in mijn reactie op je driewieler ervaringen schreef vond ik er 4 op 500 meter toen ik stukje fietste. De eerste liet ik in eerste instantie liggen maar bij de tweede ben ik toch gestopt en ook naar de vorige teruggereden, en verderop nog 2. Winst 60 cent.
    Met de vorige hond kon ik niet meer fietsen en liep ik alleen nog hele kleine stukjes omdat ze zo oud was. Met de nieuwe hond ga ik wel weer meer doen als ze wat meer gewend is en ook onze regels kent. Mijn gebied wordt dan behoorlijk uitgebreid en zal ik ook op parkeerplaatsen wel wat vinden, in ieder geval al plastic zakken in auto en fietstas doen.
    Ik nam toch al vaak rommel op en nu er nog wat mee verdienen is leuk

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze waren natuurlijk niet gevonden, maar gezocht, En dat zou mij zeker te ver gaan. Maar ik ben op een leeftijd dat € 1,15 geen wereldschat meer is, hahaha.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ga niet zoeken, graaien, in afvalbakken, maar als er een voor het grijpen ligt, neem ik hem mee. Verder buk ik me als ik een flesje of blikje liggen zie. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ga geen blikjes/flessen rapen voor het statiegeld.
    Als ik onderweg ben en ik een blikje bij me dan belandt dese in de afvalbak.
    Thuis wil ik ze nog wel omspoelen en laten drogen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had mn bericht al geplaatst toen ik onderstaand filmpje net zag op nu.nl
      https://www.nu.nl/301151/video/hoe-supermarkten-worstelen-met-de-plakkende-ingeleverde-blikjes.html

      Verwijderen
    2. Ik heb de blikjes mee naar huis genomen en thuis even omgespoeld en laten drogen.

      Verwijderen
  5. Ik vind het fijn dat er nu minder vuilnis rondslingert in de natuur. Het statiegeld lijkt echt te werken! Wat is het toch wonderlijk hoe geld mensen kan motiveren.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik raap al jaren afval, niet alleen flesjes en blikjes.
    Soms bel ik de gemeente als er vuilniszakken vol troep worden gedropt en dat
    gebeurt vaker dan men denkt.
    Voor kinderen is het statiegeld van de gevonden flesjes en blikjes een stimulans om die mee te nemen. Volwassenen zouden zich ook bezig moeten houden met de rest van de troep langs de straat en in de natuur.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik woon in Limburg. Na het hoog water van de rivier de Maas kun je pas eens goed zien wat er allemaal wordt weggegooid. En nu komt het mooiste, 90% van dat afval komt uit het buitenland. Luik heeft bijvoorbeeld nog steeds een stortplaats. Recycling komt in België maar langzaam op gang. Dit komt, zo heb ik begrepen, doordat Vlaanderen en Wallonië beiden hun eigen afvalverwerking hebben.

      Verwijderen
    2. Flesjes en blikjes uit het buitenland kunnen niet in Nederland ingeleverd worden. Ik vond laatst een aantal Duitse flessen. Het innameapparaat wilde ze niet verwerken. Toen maar gewoon in.de grijze container gestopt.

      Verwijderen
    3. Je had de flessen in de glasbak of
      bij het plastic afval moeten doen.
      Dan wordt het iig gerecycled!
      Thea

      Verwijderen
    4. @Thea, het waren plastik flessen en plastik wordt in de gemeente Groningen niet afzonderlijk ingezameld. Alleen GFT, papier en restafval.

      Verwijderen
    5. Ik heb het niet alleen over flesjes die we na hoog water vinden, maar over wasmachines, autobanden, oude schoenen en kleding, maandverband, etc. De dingen die hier in de restcontainer gaan en verbrand worden of gerecycled worden.

      Verwijderen
    6. Oh, ik denk altijd dat plastic flessen overal ingezameld worden. Sorry voor mijn commentaar 😳
      Thea

      Verwijderen
    7. Nee, hier geen inzameling mogelijk van plastic flessen zonder statiegeld. Alleen glas kan in de glasbak: potten, potjes, flessen, kleine flesjes.
      Ik gooi mijn plastic azijnfles altijd bij het restafval.

      Verwijderen
  7. Onze kinderen zijn sinds er statiegeld op blikjes zit fanatieke flesjes- en blikjes rapers. We hebben handschoenen en een prikstok. Ze mogen van mij niet met blote handen in de prullenbakken graaien. Het geld sparen ze op en inmiddels zit er al meer dan 60,- in het potje.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ga er niet naar zoeken maar als ik ze zie liggen neem ik ze mee (heb speciaal daarvoor een pedaalemmerzak in mijn tas). Ik lever ze in en doneer het statiegeld aan een bedelaar die buiten zit of staat zo niet dan naar een goed doel (bonnetje kun je dan en een speciale bus doen). Vraag mij wel af waar de uitvinding van het hersluitbare blikje blijft. Dit scheelt volgens mij weer een hoop water want veel mensen spoelen de blikjes om of doen ze in een plastic zak die vervolgens ook weer weggegooid wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Kleinzoon is dol op geld, schrijf je. Grappig ! Om uit te geven of om te sparen en zuinig mee te doen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hij verzamelt ze en speelt met de muntjes. Hij wil wel graag pokemonkaarten en dergelijke kopen, maar die zijn zo duur.

      Verwijderen
  10. Net als Anoniem van 9.18 raap ik ze wel op als ik ze zie liggen, maar ga ik niet in afvalbakken graaien.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ben gisterenmiddag teruggekomen van 3 dagen Groningenstad en vond tijdens mijn wandelingen zeker €3 aan statiegeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Blikjes raap ik niet daarvoor buk ik te moeilijk maar die opmerking over geld deed me glimlachen.
    Ik spaar mijn flesjes op voor kleindochter ,die als ze bij mij komt het mag inleveren en vaak koopt ze er wat lekkers van en de rest gaat mee naar huis.
    De kleinste kleinkinderen geef ik met de vakantie €5.00 en dan veel kleingeld ,om iets te kopen en wat voelen ze zich ontzettend rijk met dat zakje.
    Ook het verschil in het omgaan met geld is mooi om te zien of horen.
    De een maakt het helemaal op ,de tweede spaart er iets van en de volgende deelt er gerust broertje of zusje van .
    Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Omdat noch vrouw Helena, noch ik gebruikers zijn van frisdrank en ze daardoor ook nooit in huis hebben was het hele statiegeldgedoe op blikjes en flesjes niet echt bij ons geland.
    Enige weken terug had ik een paar dakdekkers aan het werk en omdat het zo warm was, een koelbox vol drinken voor ze neergezet. Met de boodschap dat het allemaal op mocht, omdat wijzelf er toch niet van dronken.
    Dat er statiegeld op de flesjes en blikjes zat, realiseerde ik me pas toen de buurkinderen vroegen of ze de lege blikjes/flesjes mochten hebben. Bleek ze te gaan om een aanvulling op hun zakgeld. Omdat het geen vervelende kinderen zijn hebben we ze dat van harte gegund. Met een beetje geluk hebben ze met een euro of drie hun zqkgeld aangevuld en ons nog eens veel gesjouw bespaard.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wij liepen vorige week zondag naar het Vondelpark in Amsterdam, daar stond op de stoep een papieren tas vol lege blikjes ( waarde €6,00) Waarschijnlijk toeristen. Mazzeltje zeggen wij Amsterdammers.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Doet mij aan vroeger denken. Mijn zusje en ik voelde altijd in de geld-terug vakjes van allerlei automaten en raapten munten van de grond op. Dit was in het Gulden-tijdperk, toen de Euro kwam werden mensen ineens een stuk preciezer met een muntjes.. Toch hadden we zo minimaal 150 gulden in een jaar. Dan was even 75 gulden (per persoon, we deelden het gewoon aan het eind van het jaar) of meer extra (naast zakgeld) op de bank zetten, best leuk. Vooral ook omdat mij opa (die bij een bank werkte) dit gedrag van zijn kleindochters zo waardeerde (wie het kleine niet eert - jong 'ondernemerschap' - waarde van geld - enz....want tja, vaak ging het om een dubbeltje per keer) dat hij aan het einde van het jaar als aanmoediging de 'winst' verdubbelde! Nog meer guldens op de bank!! Ook wees hij altijd even op de rente en de rente-op-rente dus het belang van sparen. Dat waren nog eens tijden...
    Lang niet aan gedacht...leuk dat je met jouw verhaal bij mij dat weer helemaal naar boven haalt...warme herinneringen.

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Je ziet steeds vaker ringen om de vuilnisbakken met gaten waar je blikjes en flesjes in kunt zetten. Zo hoeft niemand in de bak te graaien. Hopelijk komt dit snel in Groningen

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.